W związku z zainteresowaniem odwołanym S.T.A.L.K.E.R. 2 z powodu niedawnej nieudanej próby sprzedaży X-Ray 2.0, zdecydowano się przeprowadzić wywiad z Nikitą «Hudson» Burdinskym, jednym z liderów «S.T.A.L.K.E.R. 2 OldConcept», który podzielił się bardzo ciekawymi informacjami dotyczącymi zrzutów ekranu z X-Ray 2.0, a także historii projektu. Wywiad przeprowadził administrator gminy Michaił «DecabristM» Zaryanov. Miłego czytania!
Oryginalny logotyp projektu, otrzymany od Hudson w wiadomości
DecabristM: Tak więc, jak rozumiem, działasz w projekcie jako menedżer społeczności. Czy możesz nam powiedzieć, czym dokładnie się zajmujesz?
Cytat
Generalnie jako lider, odpowiadam za to, co będzie pasować do projektu, a co nie. Czyli np. osoba odpowiadająca za modele wykonała asset, pokazuje mi go i mówię, co należy usunąć, a co dodać.
DecabristM: Jak powstał ten projekt i jaki jest jego cel?
Cytat
Celem jest odtworzenie tego samego S.T.A.L.K.E.R. 2, wszystko przeanalizowaliśmy bardzo dobrze, dokumenty projektowe, koncepcje, itp. Wszystko zaczęło się od tego, że zaprzyjaźniłem się z naszym programistą, on był też osobą odpowiedzialną za modele, mieliśmy wspólne zainteresowania w S.T.A.L.K.E.R. 2. Następnie zaproponowano mi innego modelarza, Daniła Krawczenko, po tym, jak Danił wykonał prototyp lokacji (kopalnia). Ja zaproponowałem mu pomysł odtworzenia S.T.A.L.K.E.R. 2.
DecabristM: Czy Vladimir Lagutin pracuje jako programista czy ktoś inny?
Cytat
Na razie tylko GladiatorVS (Władimir Lagutin).
DecabristM: Kiedy rozpoczęło się tworzenie projektu?
Cytat
W 2019 roku, chyba w październiku lub listopadzie, dokładnie miesiąca już nie pamiętam ?
DecabristM: Na jakim etapie znajduje się obecnie projekt?
Cytat
Wersja alfa. Musimy stworzyć zupełnie nową strefę z nowymi lokacjami. Staramy się nie brać prawie niczego z trylogii.
DecabristM: Opowiedz nam o swojej wizji projektu. Co to jest - kolejny mod, globalna modyfikacja czy coś więcej?
Cytat
Globalna modyfikacja, prawie jak Lost Alpha. Jak powiedziałem wyżej, musimy stworzyć zupełnie nową strefę, pracy jest dużo.
DecabristM: Używacie wyłącznie dokumenty designerskie S.T.A.L.K.E.R. 2, czy zostawiacie miejsce na kreatywność w zakresie zadań, fabuły i LORE’a? Która koncepcja jest Wam bliższa - Lost Alpha czy Oblivion Lost Remake?
Cytat
Pełna dokumentacja projektowa S.T.A.L.K.E.R. 2. Tak jak to było w OLR.
DecabristM: Co możesz nam powiedzieć o anomalii «Zegar słoneczny», której grafika koncepcyjna została opublikowana w Twojej grupie? Jakie są jej właściwości, dlaczego jest niebezpieczna? Kto narysował tę grafikę koncepcyjną?
Koncept-art anomalii «Zegar słoneczny»
Cytat
Anomalia jest prawie w całości autorska, namalował ją Nikita Kolesnik (jego ArtStation). Jest to mieszanka karuzeli i spalacza, została oparta na drobnych informacjach w dokumencie projektowym i znaczku na globalnej mapie.
Opis anomalii «Zegar słoneczny»:
Zegar słoneczny to Archianomalia termograwitacyjnego typu, składająca się z dwóch części - Rdzenia i Zewnętrznej powłoki. Rdzeń to miniaturowa kula plazmowa, ze względu na działanie „ognistego grawiwichru” i oddziaływania ekstremalnie wysokiej temperatury samego rdzenia, wokół niego powstała „kołysanka” z mieszanki betonu i żelaza znajdującego się na parkingu maszyn Uroczyska. Im bliżej rdzenia jest kołysanka, tym jest gorętsza. Stalkerzy nazwali tą anomalię ze względu na jego podobieństwo do zegara słonecznego z powodu wystającej pod kątem trzona. Tworzy artefakt “betonowa gwiazda”.
Szkice anomalii «Zegar słoneczny» przesłane w wiadomości przez Hudsona.
DecabristM: Czy ostateczna wersja projektu obejmie miasto Prypeć? Na globalnej mapie połączonej z dokumentami projektowymi S.T.A.L.K.E.R. 2, to miasto nie istnieje, chociaż akcja niektórych questów w tych dokumentach powinna się tam toczyć?
Cytat
Jeszcze nie wiemy. Ale będzie miasto Czarnobyl.
DecabristM: Czy możesz podzielić się tym, co już jest gotowe, czy to tajemnica?
Cytat
To tajemnica?
DecabristM: W porządku. A teraz przejdźmy do najbardziej oczekiwanego pytania. W swoim ostatnim poście zamieściłeś zrzut ekranu ze słowami «Powered by XRay 2.0». Czy to ten sam XRay 2.0, o którym mówił Лохотрон? Co to właściwie jest?
Zrzut ekranu z SDK X-Ray 2.0 od S.T.A.L.K.E.R. 2 OldConcept / Jeden z modeli na zrzucie ekranu, opublikowany wcześniej w Zone Chronicles (źródło)
Cytat
Zrzut ekranu zrobiony przez Gladiatora na XRay2.0, scena w całości z zasobów Stalkera 2 (anulowanego). Ale jak powiedziałem, nie mogę nic więcej powiedzieć na ten temat.
DecabristM: Skąd to masz? Czy to prezent od Лохотрон? Czy podpisałeś NDA?
Cytat
Formalnie podpisaliśmy NDA.
DecabristM: Czy możesz podrzucić tekst NDA, czy też jest on objęty umową NDA?
Cytat
Przepraszam, ale nie, nie mogę.
DecabristM: Dobra, przejdźmy dalej. Na jakim silniku rozwijasz swój projekt?
Cytat
Mod na silniku XRay Rentgen-luch.
DecabristM: Screen z Twojego posta ze utworami nagranymi na xray2? Boleśnie wygląda jak kopalnia Młody kommunar(«Юный коммунар»)…
Screen z lokacją «Юный Коммунар» z S.T.A.L.K.E.R. 2 OldConcept / Wcześniej opublikowany screen z kopalni «Юный Коммунар» (źródło)
Cytat
Tak, to jest na xray2.0, lokacja została poprawnie nazwana, to jest Kopalnia JunKom. Ale screen nie jest nasz, to screen jednego z byłych programistów.
DecabristM: W końcu wcześniej nigdy nie został opublikowany, jeśli moja pamięć mnie nie myli…
Cytat
Tak, nigdy wcześniej nigdzie nie migotał.
DecabristM: Dzięki za rozmowę. Jakieś życzenia dla fanów i buildoman’ów na koniec? ?
Cytat
Czekać i być cierpliwymi ?
Wywiad został przeprowadzony specjalnie dla społeczności Vestnik «Tego Samego Stalkera» (Вестник «Того Самого Сталкера»). ŹRÓDŁO