SGM 2.2 + Gunslinger mod

Ta na pewno nie, w ogóle nie kojarzę takiej wersji.

nie no była tu taka wersja gdzie nie było tych zachodnich broni jak G36 itd. Chyba tylko strzelby były i pistolety z zachodu były. Zresztą jak wejdziesz na opis samego Gunsligera to masz prezentacje całego uzbrojenia, sprawdziłęm z 10 minut temu. Brak tej zachodniej broni

No nie wiem, jak włączyłem jakieś filmiki to ganiają z P90, L86 więc zachodnia broń jest. Może dostępna na późniejszych lokacjach, albo konkretne frakcje jej używają, handlarze może też później ją mają w asortymencie? Trzeba by potestować albo poczekać na odpowiedź kogoś kto grał.

najlepiej, jeszcze raz obejrzałem nagranie i rzeczywiście arsenał wygląda biednie w porówaniu ze starszymi wersjami gdzie Odział Alfa był uzbrojony w najlepszy sprzęt, głównie zachodni ale również nowoczesny wschodni. Ale pamiętam też że raz pobrałem jakąś nowszą wersję gdzie była bieda a ALfa chodziła uzbrojona w różne wersje AK, no mizernie to wyglądało

Tu jakieś posty widziałem, że np Saiga czy Wal podmieniał inne pukawki, więc może przez to ta bida i brak zachodniej broni bo np podnosiłeś niby jakieś lr300 a w grze był podmieniony na jakąś wersję akacza? Ale kij wie jak to teraz wygląda, przecież trochę patchy ten mod miał.

zawsze lubiłem te początkowe etapy kiedy Alfa na mnie polowała bo serio było ciężko jak mieli ten swój najlpeszy sprzęt, byli sporym wyzwaniem. A w tej wersji o której piszę byli parodią, uzbrojeni w jakiś stary syf. A to chyba jedyna wersja która jeszcze jest dostępna

Wszystkie sgmy są dostępne, no może oprócz jakiś niszowych przeróbek co nikogo nie interesowały.

ale linki nie działają niektóre a od ruskich ciągnąć nie chce. snajpera chciałem. Ale spróbuje coś innego

A SNAJPER to jest właśnie ten SGM co się nie przyjął za bardzo, z linkami był problem już lata temu. Najbardziej ludzie grali w czysty Sgm 2.2, albo 2.0 Geonezis lub wersja Jenot. Pamiętam jeszcze Lost Soul, ewentualnie najnowszy ten z Gunslingerem.

Ps. A co ty myślisz, że tu są linki inne niż na rosyjskich stronach? Wszędzie są te same, tam gdzie autorzy wrzucili takie są wklejane. No chyba, że komuś chciało się jeszcze uploadować jakiegoś moda gdzieś dodatkowo ale to rzadkość.

ten czysty SGM nie chce mi działać, daje nową grę i wylot do pulpitu przy ładowaniu, w logu mam to

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CInifile::r_section
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrCore\Xr_ini.cpp
[error]Line : 502
[error]Description :
[error]Arguments : Can’t open section ‘rx_attach_bandage’. Please attach [*.ini_log] file to your bug report

coś z dodatków nie zadziałało więc wywaliłem kilka dodatków

Przeszedłem w końcu tego moda i podzielę się spostrzeżeniami.
Musiałem go wiele razy reinstalować przez spadki FPS-ów, które mnie mocno irytowały.

Problem jest taki, że każda reinstalacja usuwa statystyki z SGM, więc kilka razy zaczynałem praktycznie od zera. W oryginalnym SGM dało się jeszcze pogrzebać w configach i trochę „podkręcić” niektóre statystyki, a tutaj niestety chyba się nie da (albo ja nie znalazłem sposobu xD).

Musiałem też trochę go odchudzić, bo wydajność siadała — wywaliłem m.in. wygląd z Anomaly i wrzuciłem standardowy z Zatonu, Jupitera i Prypeci.

Ogólnie mam mieszane odczucia — z jednej strony fajny mod, ale przez problemy z wydajnością i reset statystyk przy reinstalacji potrafi wkurzyć.

mam problem z crashami. Gra Freezuje mi w Zatonie gdy próbuję porozmawiać z Brodaczem lub Sową.

FATAL ERROR

[error]Expression : no_assert
[error]Function : CXML_IdToIndex::GetById
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrServerEntities\xml_str_id_loader.h
[error]Line : 112
[error]Description : item not found, id
[error]Arguments : gunsl_zat_a2_barmen_controller_info

FATAL ERROR

[error]Expression    : no_assert
[error]Function      : CXML_IdToIndex<class CPhraseDialog>::GetById
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrServerEntities\xml_str_id_loader.h
[error]Line          : 112
[error]Description   : item not found, id
[error]Arguments     : gunsl_quest_merc_sci_outfit_ask_owl_about_stealth

Pod tym postem było niby rozwiązanie co trzeba zrobić ale czy ci pomoże?

Znalazłem taki przypadek na Ap-Pro w temacie SGM 2.2 + Gunslinger Mod.

LINK (ostatni post na samym dole)

Według postującego dokładnie takie wyloty występują jeśli masz cokolwiek zmienione w katalogu “gamedata”. To mogą być jakieś “poprawki”, własne albo jakieś ściągnięte ułatwiacze lub nieoficjalne dodatki, nawet jeśli to “tylko” actor.ltx i system.ltx z jakimiś drobnymi zmianami typu przenoszony ciężar. Zrób “rachunek sumienia” (taki żart) i to odkręć albo przeistaluj całą modyfikację i graj sobie dalej od ostatniego zapisu. Jeśli pójdzie reinstalka, to nie zapomnij sobie zachować “starych” zapisów gry. Fajnie jak dasz znać co z tego wyszło, może komuś się przyda w przyszłości takie info.

Reinstall robiony. Nic nie pomogło

Ten rodzaj błędu (item not found, id) Informuje, że silnik gry próbuje wywołać konkretną linię dialogową lub zadanie (stąd odwołania do plików XML: gunsl_...), których brakuje w plikach konfiguracyjnych gry.

Oba błędy dotyczą zadań z Gunslinger Mod na Zatonie (interakcja z Brodiagą/Barmanem o kontrolerze oraz Sową o kombinezonie naukowym). Wynikają one bezpośrednio z błędów w plikach tekstowych (najczęściej spolszczeniu) lub nieaktualnej wersji modyfikacji.

Polskie lub nieoficjalne pliki językowe nadpisały bazową konfigurację i “wycięły” identyfikatory tych dialogów, przez co gra natychmiast crashuje przy próbie rozmowy z NPC lub wejściu na Zaton

domyśliłem się że coś jest nie tak z tym spolszczniem tylko teraz jak to naprawić? czy ktoś ma “kompletne” spolszczenie uwzględniające te linie dialogów? bo w sumie bez tego dalsza rozgrywka jest niemożliwa dla mnie bo ruskiego to ja nie panimaju a brak dostępu do handlarzy ubija gameplay na zatonie + te dodatkowe misje.

W logu/logach jako “Arguments” błędu podawane są ID dialogów i w czystej wersji, którą ściąga się z linku, te konkretne dialogi są jak najbardziej na swoim miejscu. Polonizacji proszę pochopnie nie opluwać, bo ona nie ingeruje w odpowiedzialne za to pliki. Sprawdziłem to sobie, nie opierając się tylko na ogólnikowych wywodach LLM, a w konkretnych plikach po rozpakowaniu zasobów modyfikacji. W przypadku braku tekstu do"stringów", to one byłyby wyświetlane jako np. gunsl_dialog_zatoncontra_actor_reward_1 zamiast danej frazy tekstu, a nie powodowały wylot. Poza tym trochę ludzi już przeszło tę modyfikację z tą polonizacją i nie powodowała ona takich problemów. Na wszelki pożarny przejrzałem w porównywarce to spolszczenie. Nie mam zamiaru sprawdzać “ręcznie” każdej linii, ale ogólnie wygląda w porządku.

@Dzimi napisz co masz konkretnie dorzucone, bo mam wrażenie, że nie grasz w “czystą” modyfikację. Mile widziany byłby też wstawiony do postu zapis/save gry. Póki co stawiam na to, że przyczyną jest jakiś dodatek, może nie do końca przystosowany do wersji z Gunslingerem, który powoduje te wyloty. Takie przypuszczenie, ale oparte na przesłankach, a nie na dywagacjach bez żadnej weryfikacji. Oczywiście tego, co jest faktycznie powodem problemów, to w tej chwili po prostu nie wiem, bo dla kogoś trochę bardziej ogarniętego w “technikaliach” Stalkera jest oczywiste, że potencjalnych powodów problemu może być wiele.

Jeśli chcesz sam spróbować rozwikłać problem, to polecałbym “konsultacje” z ChatGPT i karmienie “go” plikami, których sobie zażyczy, są jakieś szanse, że coś z tego wyjdzie.

PS. Ważna uwaga! Proszę nie wrzucać cheatu z posta jednego z użytkowników, który zamieścił w temacie “dodatek” na wyższy skok, tu cytat: “Proszę - Wyszy skok.7z (9.41 KB)”, gdyż powoduje krytyczne błędy i wyloty gry np. przy próbie rozmowy z Brodą albo Sową na Skadowsku.