SGM 2.2 + Gunslinger mod

Ścigacz1975

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=ejYce2U6QW8

Korzystam ze strony: http://sigerous.ru/forum/364-3824-1

Polecam.

Jakaś wersja 64 bitowa tego moda jest planowana?

Siemaneczko, pobrałem moda, bo kiedyś już w niego grałem(odgrzebuje mody w które juz nikt nie gra xD), ale ogólnie link do Google Drive wygasł, a MEGA ma limity. Przerzuciłem więc repack na swój Dysk Google, więc w sumie mogę później podesłać linka, jeśli administracja pozwoli :smiley:

A kto ci ma zabraniać :blush: jak link padnięty to zawsze nowy się przyda.

@rakurator Na APPRO jest link: klik

1 Like

Jakby instalacja nie chciała się odpalić, to trzeba usunąć cyrylicę z nazwy folderu.

1 Like

Dobra, widze ze juz kolega wysłał z APPRO link do repacka, polać mu.

Cześć wam,

Zacząłem właśnie też ogrywać tego moda, zainstalowałem addony na przywrócenie oryginalnych lokacji i na rozpoczęcie gry w Zatonie (no i spolszczenie wraz z lektorem).

Z jakiegoś powodu w PDA nie mam głównych zadań, w których trzeba zbadać miejsca katastrofy, czyli w zasadzie na starcie nie mam żadnych zadań. Spotkał się ktoś z takim problemem, ew. wie co może być przyczyną?

Nie grałem nigdy w SGM, może taki był zamysł twórców moda?

Edit: po przejściu paru kroków dostałem komunikat, że bankier na Skadowsku może mieć informacje o katastrofie, czyli tak ma być. W takim razie mam pytanie, czy SGM to jeden z tych modów typu “nie ma znaczników, lataj se po całej mapie i zaglądaj w każdy kąt, to może coś znajdziesz”? xD Czy jest raczej user friendly, a zmieniony jest tylko sam przebieg fabuły?

User friendly, markery do questów na mapie itd. Było kilka problematycznych zadań ale w tematach są podpowiedzi.

Coś mi świta, że nie podchodziło się do śmigłowców i nie sprawdzało ich bo potem te questy wisiały, ewentualnie szło się do tych helikopterów żeby je zbadać gdy dostaliśmy wyraźne zadanie. Zaraz zobaczę czy znajdę jak to było.

@edit

Zmioniona jest główna linia fabularna, Ogończe zbadasz jak dostaniesz klucz elektroniczny, przynajmniej tak jest w wersji Geonezis.

2 Likes

No i czopnia, wywala mi grę za każdym razem, jak próbuję przejść ze Skadowska na Janów. Bez żadnego komunikatu, nic. Co może być przyczyną?

Ostatnie linijki loga mówią coś takiego, choć nie wiem, czy wklejam to co trzeba.

Loading HOM: f:\gry\gunslinger sigerous addon\gamedata\levels\jupiter\level.hom

phase time: 42 ms

phase cmem: 676246 K

phase time: 15 ms

phase time: 14 ms

t-report - base: 2854, 3279462 K

t-report - lmap: 20, 20482 K

WARNING: player not logged in
! Invalid ogg-comment version, file:  f:\gry\gunslinger sigerous addon\gamedata\sounds\ambient_music\jupiter_day\amb_01.ogg
! Invalid ogg-comment version, file:  f:\gry\gunslinger sigerous addon\gamedata\sounds\ambient_music\jupiter_day\amb_02.ogg
! Invalid ogg-comment version, file:  f:\gry\gunslinger sigerous addon\gamedata\sounds\ambient_music\jupiter_day\amb_03.ogg
! Invalid ogg-comment version, file:  f:\gry\gunslinger sigerous addon\gamedata\sounds\ambient_music\jupiter_day\amb_04.ogg
! Invalid ogg-comment version, file:  f:\gry\gunslinger sigerous addon\gamedata\sounds\ambient_music\jupiter_night\amb_02.ogg
! default LevelMap used for level[digger_stash]
! default LevelMap used for level[l04u_labx18]

phase time: 5206 ms

phase cmem: 718526 K

phase time: 24 ms

phase cmem: 718526 K

[win32]: free[2410104 K], reserved[300508 K], committed[1483628 K]

[ D3D ]: textures[3353733 K]

[x-ray]: crt heap[718418 K], process heap[80213 K], game lua[66282 K], render[817 K]

[x-ray]: economy: strings[100137 K], smem[212442 K]
! Unknown command:  dump_infos
stack trace:

0023:10C80342 xrGame.dll, CDialogHolder::CDialogHolder()
0023:110946FE gunslinger_wpnpatch.dll
0023:11094751 gunslinger_wpnpatch.dll

Opcje graficzne i ewentualnie rozdzielczośc w dół były próbowane. Nawet na niskie?

Właśnie miałem zedytować post i napisać, że pomogła zmiana z rozszerzonego oświetlenia DX11 na statyczne :stuck_out_tongue:

Też mi się tak kojarzyło, że niektórzy zgłaszali, że zmiana oświetlenia pomagała na niektóre crashe. Może ktoś z wyjadaczy by doradził, na jakim oświetleniu najlepiej ogrywać te mody, na jakim crashe są najrzadsze?

I przypomniało mi się żeby dać znać, w temacie głównym moda są dwa dodatki, na oryginalny wygląd lokacji z ZP i na start gry na Zatonie, ale oba linki prowadzą tylko do pierwszego. Gdyby ktoś mógł zedytować oryginalny post i poprawić link do dodatku na Zaton na właściwy z ap-pro:

1 Like

A to zależy od moda, na jakim oświetleniu grać, ogólnie wiadomo najlepiej na jakimś dynamicznym bo ładnie wygląda. Na takim na jakim jest komfortowo i twój komp daje radę.

Dopiero jak są np wyloty przy przechodzeniu z lokacji na lokację albo np na którejś mapie są spadki fps no to metodą prób i błędów trzeba zmieniać.

A i ważne w niektórych modach typu solianka, np OP, NS 2016 i w paru innych na oświetleniu statycznym nie pojawiały się np questowe przedmioty więc też lepiej zmniejszyć inne opcje graficzne ale chociaż najlichsze oświetlenie dynamiczne powinno być.

@edit

Link na start na Zatonie podmieniłem.

1 Like

Pewnie zrobiłem odkop roku, ale z tego, co pisali na Aporu, crashe mogą być powodowane przez automatyczne zapisy — da się je wyłączyć w opcjach moda i ja u siebie je wyłączyłem. Na Zatonie mam wyraźne ścinki, mimo że inne mody działają bez problemu (np. moje kochane OGSR). Gram na pełnym oświetleniu dynamicznym, zwykle mam około 100 FPS, ale często zdarzają się spadki i gra potrafi wylatywać do pulpitu. Coraz bardziej wygląda to na problem samego Gunslingera — sporo osób narzeka na słabą optymalizację, a do tego dochodzi jeszcze Windows 11, który potrafi zjadać dużo RAM-u.

1 Like

Mod jest fajny, chociaż balans broni wydaje mi się momentami dość specyficzny. To moja pierwsza styczność z Gunslingerem, ale SGM 2.2 już nie. Niestety często wyrzuca mnie do pulpitu, mimo że nie mam słabego komputera. Trzeba trochę pobawić się suwakami w ustawieniach i dorzucić dodatki poprawiające optymalizację — szczególnie wyłączyć celowniki 3D oraz rysowanie trawy. Całość jednak ma swój klimat i daje mi mocny powrót do przeszłości — czuję się, jakbym znowu miał 12 lat i ogrywał mody na słabym kompie, który co chwilę wywalał xD.

Mam podobne doświadczenia z wylotami, nie ma sesji, żeby się jakiś nie wydarzył. Najczęściej podczas przenoszenia się między lokacjami. Wnerwia to na tyle, że raczej drugi raz do tego moda nie wrócę xD

Ale poza tym gra się super, a Gunslinger to mój nr 1 z modów “broniowych”, chyba w żadnym innym feeling strzelania i animacje nie są tak dobre, jak z nim. Szkoda, że jego oryginalni twórcy nie robią nowych wersji, a przydałoby się trochę więcej tych broni jednak.

Nowe wątki z SGM też fajne, najbardziej mi się podobał pomysł wprowadzenia frakcji Świt. Szkoda tylko, że zbugował mi się jeden z questów, gdzie trzeba znaleźć schowki w dawnej bazie Wolności w Dolinie Mroku, te schowki mi sie po prostu nie spawnują :stuck_out_tongue:

1 Like

@Archeont Jak robiłem zadanie ze Wstrząsem na Zatonie, to nie pojawił się on w porcie i musiałem zczitowac jego PDA. Osobiście uważam, że więcej broni nie zawsze znaczy lepiej, bo dużą liczbę broni bardzo trudno dobrze zbalansować. Z drugiej strony faktem jest, że w modzie broni jest naprawdę śladowa ilość. Ja na przykład nadal gram na L86A2 i wygląda na to, że będę z nim grał aż do endgame’u, bo na ten moment nie widzę żadnej sensownej alternatywy.

Popełniłem już zakończenie moda i mam takie odczucia.

Póki się grało dobrze, to się grało dobrze xD Na tyle lubię tą serię, że wyloty nie powstrzymały mnie od ukończenia gry, ale większym problemem były bugi blokujące progres.

Poboczne pobocznymi, ale trafiłem niestety na buga w zadaniu głównym “Zakłócenia radiowe” - miałem znaleźć zwłoki, w których będą ładunki wybuchowe, ale trup się nie spawnował. W poradniku, który podrzucił @tom3kb było wspomniane, że taka sytuacja może mieć miejsce, jeżeli quest “Operacja Wulkan” weźmie się razem z “Zakłóceniami”, z tym, że… ja nie miałem żadnego zadania o tytule “Operacja Wulkan”, więc w sumie nie wiem czemu się ten bug pojawił. Gdyby ktoś natknął się na taki problem, to bez cofnięcia się do starszych zapisów lub spawnera się nie obędzie (ja użyłem spawnera). Trochę słabo konstruować moda tak, by wymuszać na graczu przechodzenie zadań w odpowiedniej kolejności, bo inaczej będzie problem. No chyba, że tego buga nie mogli w żaden sposób naprawić, to zwracam honor.

Dodatkowe zadania z SGM niektóre fajne, niektóre mniej. Autorzy niestety pomyśleli, że dobrym pomysłem będzie, by na Magazynach Wojskowych zrobić serię questów polegających na odbiciu bodajże pięciu obszarów najpierw z żołnierzy, potem znów pięciu obszarów z mutantów, a potem jeszcze raz z żołnierzy xD Po jakimś czasie robiło się to monotonne, a z mutantami nawet frustrujące, było ich za dużo naraz.

1 Like

Chyba jest tak jak piszesz, że tego buga nie umieli wyeliminować bo tych wersji sgmów przez ostatnich kilkanaście lat trochę wyszło, a w różnych się trafia jak zerknąłem na szybko w posty. Ewentualnie równie prawdopodobna, a może i prawdziwsza będzie wersja, że każdy kładł na to lachę, a dokładał tylko pukawki i kombinezony do “swojej” wersji SGM. :blush:

1 Like