Monolitowców w Porcie Rzecznym możesz zabić bez obaw. Przecież wystarczyło zapisać grę, strzelić do któregoś i już byś wiedział. Obojętne którą linię fabularną zrobisz najpierw, czy Mściciela czy konfliktu między Powinnością a Wolnością.Dokumenty dotyczące X2 spawnują się po otrzymaniu o nich informacji, czyli po wykonaniu linii fabularnej związanej ze Mścicielem. Zabrać je możesz w dowolnym momencie gry, niekoniecznie podczas pierwszej wizyty w podziemiach.
Ile trzeba odczekać aby dostać 3 misje od Najemników i kto ją daje?
Misje dostaniesz w bazie najemników przy fabryce Jupiter. Dwie pierwsze ( które w zasadzie są jedną ) nie wymagają wstępowania do frakcji i dostępne będą po uwolnieniu agenta Tomka. I zaleca się je zrobić najprędzej jak to będzie możliwe.Kolejna misja wymaga wstąpienia do frakcji najemników. Dostępna będzie po zadaniu Odwet Wolności, ale lepiej nie przystępuj do najemników aż nie zmusi cię do tego fabuła gry. I zaraz po wykonaniu ich frakcyjnego zadania wystąp z frakcji. Inaczej mogą wychodzić różne hocki klocki. Ci co powinni być wrogami, będą neutralni lub przyjacielscy. I co ważne, najemników z bazy nie atakujemy do końca gry. Będą potrzebni fabularnie.
Dzięki, teraz już wiem że musze wczytać save’a sprzed wstąpienia do Najemników i zacząć wykonywać misje od frakcji na Stacji Janów . Artefakt " świder " w zadaniu od Brodacza znajdę za pomocą detektora w tunelu Prypeć 1 czy w jakimś plecaku z łupem ?.
Znajdziesz go za pomocą detektora w głównej hali, przy kontenerach. Konieczny jest detektor Omega.
Konieczne jest wykonanie misji " Operacja Wulkan " czy raczej można ją pominąć? ( czytałem że mogą być problemy z wykonaniem tej misji). Mam też problem z próbą wykonania modyfikacji przez mechaników kombinezonu naukowego Wolności i snajperką ( chce zainstalować tłumik, snajperke możka kupić u handlarza z Monolitu)polega on na powitaniu pulpitu . Chyba nie tylko ja miałem z tym problem, przynajmniej ze snajperką jeżeli dobrze pamiętam
Operacja Wulkan jest zadaniem pobocznym, nie musisz go wykonywać. Kłopot był jeśli wziąłeś tą misję razem z misją z linii fabularnej z podstawki “Zakłócenia Radiowe” Nie spawnował się wtedy trup żołnierza z ładunkiem wybuchowym co uniemożliwiało wejście do przedszkola. Jeśli weźmiesz zadanie “Operacja Wulkan” po zakończeniu zadania " Zakłócenia Radiowe" a przed " Zbadaj źródło sygnału" czyli bieganiem za Striełokiem, żadnych kłopotów mieć nie będziesz. Odnośnie modyfikacji, nie wiem. Na tym etapie gry powinieneś już biegać w wypaśnym egzoszkielecie a tam nie ma żadnych kłopotów z modyfikacjami. To samo z snajperkami, skoro tej nie można zmoderrnizować, to wybierz sobie inną i po kłopocie.
Dzięki za pomocne rady. Tak też zrobiłem wybrałem inna snajperkę z tłumikiem o innych osiągach niestety. Wracając do ekwipunku trochę tego jest, tylko nie wszystko od razu dostępne nie ma wielu rzeczy które są na screenie, będę musiał jeszcze się pomęczyć by do posiadania tego sprzętu dojść. Zastanawiam się nad wstąpieniem do Monolitu jestem po misji Najemników tej pierwszej i nie wstąpiłem do nich ( zostawiam sobie na koniec ) . Mam nadzieje że jakoś to pójdzie bez konieczności wczytywania poprzedniego save’a i zabijając Najemników w Prypeci którzy zajmują Bibliotekę nie nagrabię sobie u Melchiora :sick:.
Trzeba było grać w wersję 2.0 + Geonezis. Jest tam zaimplementowany spawner który pozwala dobrać sobie dowolne wyposażenie. Inna sprawa, że psuje to całą przyjemność gry. Odnośnie najemników, ważni są tylko ci w bazie na Jupiterze. Poza bazą możesz ich likwidować do woli, jeśli wymaga tego fabuła, oczywiście.
Właśnie spawner jak dla mnie to przegięcie zastanawiam się nad wersją 2.2 . Chciałbym się dowiedzieć czy gdzieś można kupić kombinezon seva bandytów ( widziałem na screenie , ale nie w grze ) i kiedy mniej więcej dostaniemy misje związaną z nano pancerzami czy egzoszkieletem “invisible”
Nie wiem czy nanoegzoszkielet " invisible" jest dostępny w wersji 2.2. W twojej jest na niego quest u Azota, zaraz po tym jak Kardan zrobi ci gauss pistolet. Czyli po naprawie karabinu gaussa z wątku z podstawki. Koniecznym warunkiem do otrzymania tego questa jest obecność grupy Kowalskiego w Prypeci. Po ewakuacji zadanie jest niedostępne.
Schowek Charona spawnuje się w labolatorium dopiero po rozmowie ze Strielokiem, czy jest szansa na znalezienie go podczas pierwszego wejścia do x 8 ?. Szkoda że poradnik SGM Geonezis 1.7/ 2.0 stoi w miejscu od dłuższego czasu.
Schowek Charona pojawia się dopiero po rozmowie ze Striełokiem. Poradnik będzie nie dalej niż za tydzień.
Czyli przed ewakuacja trzeba zdobyć resztę dokumentów o labolatoriach ze schowków, może być problem z wyjściem jeżeli się nie myle drzwi się blokują i otwierają się po ogłoszeniu gotowości do wymarszu . Fajnie że będzie poradnik .
Przed ewakuacją to musisz porozmawiać ze Striełokiem. Do labu możesz wejść kiedy ci przyjdzie ochota. Zresztą i tak nie dasz rady tam zejść wcześniej bo zaraz po przyjściu Striełoka do Pralni zaczyna się Emisja, drzwi jak zauważyłeś są zamknięte i otwierają się dopiero z początkiem ewakuacji.Oczywiście przy helikopterach mówisz że nie chcesz opuścić Zony
Po nawiązaniu łączności z dowództwem tuż po Emisji można się “teleportować” do budynku w którym znajduje się x 8 za pomocą gps- ów
Nie wiem z jaką kwaterą nawiązujesz łączność, ale tak, jeśli posiadasz przewodnik GPS, możesz się teleportować do Centrum Handlowego Jubilejny, gdzie jest wejście do X8.
Czy to komu na Stacji Janów oddamy dokumenty Mściciela , ma jakieś większe znaczenie na relacja z frakcją?. Mam osiągnięcie “Przyjaciel Powinności” chce oddać dokumenty Szuldze, zastanawiam się czy zrażę do siebie Wolność i jakie będą skutki tego.
Możesz oddać komu ci się zachce. Nie ma to znaczenia dla fabuły. Co najwyżej, druga frakcja jeśli była przyjazna, stanie się neutralna.Jeśli była neutralna, taką pozostanie.
Mam problem zostało mi jeszcze kilka ważnych misji ( m.i.n “Gon” zamówienie na Oko Kruka itd ) , jestem już po x 8 i po ostatniej monolitu cały czas wisi " Cicha rozmowa- Porozmawiaj z Kowalskim" misje z podstawki zostawiam na koniec z wiadomych przyczyn. Zastanawiam się czy mogę na własną rękę bez obaw o jakiekolwiek problemy w misji “Zakłócenia Łączności” wybić bazę monolitu i po brutalnym wystąpieniu z frakcji wykonywać pozostałe misje.