Sigerous Mod 2.2

No powiem tak. Kawał solidnej roboty odwalili robiąc ten repack GUNSLINGER + SGM 2.2
Wygląda na to jednak, że wykorzystuje on ostatnią wersję tej paczki broni więc jak ktoś jeszcze ma na dysku moje spolszczenie (Prosiłbym o udostępnienie bo po reinstalacji Windows 10 przepadły mi pliki, gapa ze mnie w pośpiechu zapomniałem zrobić kopii) to niech nie myśli, że zadziała z tym repackiem.

A teraz moja relacja, jak na razie dopiero liznąłem wstęp i akcję w wiosce kotów.
Po załadowaniu translacji angielskiej SGM 2.2 i angielskiej translacji GUNSLINGER do repacka powitało mnie ładne menu w języku angielskim. Translacje działają od razu bez potrzeby adaptacji, jeśli chodzi o same pliki tekstowe  Można wrzucić te tłumaczenia w obojętnej kolejności, ale dla 100% pewności polecam zachować localization.ltx z SGM 2.2
Poniżej parę screenów. Na samym dole dwa screeny do porównania, bo autor repacka się postarał i dodał parę dodatków, które w żaden sposób nie biją się z translacją.
W akcji tam można zobaczyć dwa większe dodatki, czyli nowa pogoda na bazie moda CGIM oraz adaptacja map z Anomalii. Główną różnicą będzie roślinność z tego co widzę.

Jeśli chodzi o performance, to chodzi jak typowy SGM 2.2 według mnie. Klatki są w miarę płynne, ale nie ma mowy o stabilnych 60 FPS’ach. Prędzej 40-50.
Gdyby Gunslinger był robiony na bazie 64 bitowego silnika to sytuacja pewnie była by lepsza, no ale cóż, mówi się trudno.
Dla chętnych wrzucam angielskie tłumaczenie najnowszej wersji GUNSLINGER z Discorda fanów tego moda, oraz oficjalne tłumaczenie angielskie SGM 2.2
https://cdn.discordapp.com/attachments/662606258250973203/709756083392217129/Gunslinger_09.05.2020_Translation_English_v1.1.zip
http://www.mediafire.com/file/adr6xhy7ctkj912/2.2_English__trans.7z/file
Jak powyżej. Kolejność instalacji w sumie obojętna, ale zachować localization.ltx z SGM 2.2
Update: Z góry uprzedzam, że nie jestem pewny, czy instalując obie translacje mod będzie w pełni przetłumaczony na angielski. Jest szansa, że wystąpią brakujące teksty. Od razu mówię, że za żadne z tłumaczeń nie odpowiadam i nie będę łatał błędów.

4 polubienia

Otóż mnie się udało zachomikować  W sensie wykorzystałem je do hybrydy Misery i Gunslingera, która wykorzystuje nawet troszkę starszą paczkę gunslingera niż ta do której była ostatnia wersja Twojego spolszczenia ( ale na razie tylko dla własnych potrzeb więc nie bój się, nikomu Twojej pracy nie udostępniałem bez pytania o zgodę  ).

Trzymaj link:

https://mega.nz/file/rAgmlSZb#gYCqgsrZBOChfU2nyy-PqUVE-q7Pz4urM26H4aZ5alE

Mam nadzieję, że w SGM chociaż wykorzystali pukawki z Gunslingera, które zamieniły tylko swoje odpowiedniki bo w tej hybrydzie z mizerią np. wszystkie strzelby automatyczne wykorzystują model Sajgi, ale tylko strzelba Trapera i “spas12” od Żwawego wykorzystują oddzielne nazwy i opisy , a protecta, spas12, winchester1300 i jakaś tam jeszcze mają tę samą nazwę i opis Sajgi, próbowałem zmodyfikować pliki na podstawie ich nazw ze spawnera, żeby było jakieś zróżnicowanie w nazewnictwie i opisach, a skoro wykorzystują jeden model broni no to uznałem, że po prostu będzie np. Sajga12, Sajga12k, Sajga12S itd(wg wikipedii oczywiście, żeby nie było żadnego sci-fi ). Ale nie działa bo cały czas 4 lub 5 wykorzystuje tą samą linijkę z st_items_weapons i koniec więc mam nadzieję, że tu twórcy takiej “kiszki” nie odwalili i że 4 różne bronie nie wykorzystują jednego modelu  

A co do tego SGM+Gunslinger nawet nie wiedziałem, że ta wersja wykorzystuje lokacje z Anomaly… Oglądałem dłuższy kawałek streama do którego link wstawił  i Kordon wyglądał mi jak zwykły taki jak w CoC czy innych tak samo tekstury nieba choć sam grający latał z kałaszem z Gunslingera, ale po tej trawie i tych skrzywionych drzewach koło posterunku na Kordonie widać, że to jednak z Anomaly… Chyba się zainteresuję tym modem jak tylko skończę przechodzić Mizerię bo SGM bardzo miło wspominam, a jak bajerki graficzne są i GSL to chyba warto będzie zagrać raz jeszcze…

3 polubienia

Dodałem polonizację i krzaczki wychodzą .Polonizacja SGM2.2 działa , ale tylko z folderem tekst resztę jak wrzucę pokazuje błędy.

2 polubienia

Jak tak spojrzałem właśnie na pliki polonizacji SGM to w gamedata oprócz folderu configs są jeszcze foldery anims,scripts,sounds i textures(z czego ostatnie 2 raczej nie powinny powodować błedów), nie licząc folderów znajdujących się jeszcze w folderze configs czyli gameplay,misc,mod_parameters,scripts,ui( i tutaj wszystkie 4 mogą być problemem) i 3 plików ltx.

Obstawiam, że błędy są przez folder scripts bo jako, że nowa wersja to adaptacja Gunslingera do SGM to zapewne skrypty zawarte w spolszczeniu mogą się podmieniać z tymi z adaptacji, które są napisane od nowa lub różnią się od tych z polonizacji i przez to wyloty.

Jutro ściągnę sobie tą adaptację i zobaczę z czym to się je, bo wydaje mi się, że warto by było zaadaptować spolszczenia SGM i Gunslingera do tej nowej wersji. Nie wiem czy  pracuje lub planuje pracować nad adaptacją, a skoro wspominał, że mod wykorzystuje najnowszą wersję Gunslingera to może być problem z dostosowaniem tego, ale zobaczę co z mojej strony uda mi się wydłubać  

Problemem może być to, że jak  napisał w temacie Gunslingera : “Po sprawdzeniu jak wszystko wygląda w grze, wygląda na to, że Strifer (autor Gunslingera) pozmieniał bardzo dużo. Wszystkie przedmioty są bez tekstu, a pliki, które tłumaczyłem wcześniej w większości są już niepotrzebne. Moda trzeba tłumaczyć od zera praktycznie”. Więc może się okazać, że będzie z tym więcej roboty niż mi się wydaje.

1 polubienie

Jak ktoś będzie miał wyloty z powodu braku pamięci z paczką GUNSLINGER to powiem, że jakiś śmiałek na Discordzie Gunslingera pracuje aktualnie nad silnikiem 64bitowym do moda.
Możliwe, że będzie w pełni kompatybilny z tą paczką jak będzie gotowy, na razie to taki projekt WIP i stale są nad nim czynione prace. Autor pokazywał zdjęcia z gry więc można było zobaczyć Zew Prypeci i autor zapewnia, że wiele rzeczy będzie zoptymalizowane  

3 polubienia

Bardzo dobre wieści, że ktoś się tego podjął bo jednak 32bitowy silnik troszkę kuleje w tej hybrydzie tzn u mnie wszystko na razie działa, ale np na maksymalnych ustawieniach graficznych jednak klatki troszkę spadają jak stoję na Posterunku Wojskowym w Kordonie i patrzę w stronę Wioski Kotów, a gdy patrze się w innych kierunkach to mam stabilne 60 FPSów, ale nie bawiłem się jeszcze w dostosowywanie ustawień, żeby uzyskać te magiczne stabilne 60 klatek przez cały czas. Natomiast…

Poświęciłem dzisiaj trochę czasu i dostosowałem pliki spolszczenia SGM do tej wersji tj. porównałem wszystkie w WinMerge i tam gdzie były nowe linijki to uzupełniłem nimi polskie pliki od razu je tłumacząc na polski ( na razie tylko pliki SGM i resztę plików nie będących częścią Gunslingera) i oto efekty  :

Spoiler

Nie zwracajcie uwagi na angielską ksywę Miedwiediewa i Diegtiarowa - sprawdzałem czy wszystko gra na zapisie gry, który zrobiłem wczoraj jeszcze na angielskiej wersji, po rozpoczęciu nowej, świeżej gry będą po polsku. Została jeszcze kwestia dostosowania plików tekstowych Gunslingera. Dopiero co skończyłem z plikami SGM, i aktualnie posegregowałem sobie pliki gunslingera angielskie w jeden folder, polskie w drugi i zaraz wrzucam to w WinMerge i zacznę porównywać, jeśli się okaże, że te które były w Twojej ostatniej wersji spolszczenia  są identyczne z tymi angielskimi to zostanie kwestia przetłumaczenia 14 nowych plików Gunslingera, wrzucenie tego w jeden folder, sprawdzenie czy działa no i potem testy  

Z tego co pamiętam SGM jest cholernie długi więc na pewno trochę to zajmie, ale jak już pliki tekstowe będą po polsku to zostanie ta przyjemniejsza część czyli rozgrywka i ewentualne wyłapanie błędów.

4 polubienia

Noo… Panowie ogłaszam sukces  

Spoiler

Więc w skrócie z tego co widać na screenach, mam już przetłumaczone pliki SGM i Gunslingera  Jedyne co teraz pozostaje to kwestia ewentualnego przetłumaczenia skryptów - jeszcze żadnych nie sprawdziłem bo na żaden aktualnie nie trafiłem, który był by po angielsku, ale jeśli chodzi o pliki tekstowe to mam wszystkie pliki tej nowej wersji SGM przetłumaczone na język polski - fakt, nad plikami od Gunslingera mógł by się ktoś pochylić kto zna się na broni bo te opisy modyfikacji broni, które były identyczne z tymi, które przetłumaczył  po prostu przekopiowałem, ale było też trochę takich, które musiałem tłumaczyć na tzw. “czuja” i podejrzewam, że jak przyjrzy się temu ktoś obeznany z tematyką i słownictwem broni palnej to zapewne wyłapie błędy i rzeczy do poprawy, ale na obecną chwilę wychodzi na to, że oprócz potencjalnych angielskich napisów w plikach skryptów to resztę moda mam po polsku

7 polubień

Jako że nie mogę znaleźć moda SMG 2.2  wrzucam tu logo błędu :

FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CInifile::r_section
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrCore\Xr_ini.cpp
[error]Line          : 502
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : Can’t open section ‘af_monolit’. Please attach [*.ini_log] file to your bug report

proszę bardzo:

[af\_monolit]:af\_base $spawn = "artefacts\af\_monolit" class = ARTEFACT visual = dynamics\artefacts\artefact\_electra\_green.ogf description = st\_af\_monolit\_descr inv\_name = st\_af\_monolit\_name inv\_name\_short = st\_af\_monolit\_name inv\_weight = 0.5 inv\_grid\_x = 4 inv\_grid\_y = 40 cost = 58000 jump\_height = .5 particles = artefact\af\_gravi\_idle det\_show\_particles = artefact\af\_gravi\_show det\_hide\_particles = artefact\af\_gravi\_hide af\_rank = 3 breeding\_type = 3 lights\_enabled = true trail\_light\_color = 0.5,0.7,0.2 trail\_light\_range = 2.0 health\_restore\_speed = 0 radiation\_restore\_speed = 0.006 satiety\_restore\_speed = 0 power\_restore\_speed = 0 bleeding\_restore\_speed = 0 additional\_inventory\_weight = 10 additional\_inventory\_weight2 = 10 hit\_absorbation\_sect = af\_monolit\_absorbation [af\_monolit\_absorbation] burn\_immunity = 0 strike\_immunity = 0 shock\_immunity = 0 wound\_immunity = 0.1 radiation\_immunity = 0 telepatic\_immunity = 0 chemical\_burn\_immunity = 0 explosion\_immunity = 0 fire\_wound\_immunity = 0.25

Wypakuj do gamedata\configs\misc\items -> sgm_artefacts.ltx

3 polubienia

Dobra, pobrałem i gram na rus wersji.

Otwieram PDA i … i jak się to obsługuje? ktoś wie jak wejść w opcje PDA?]

U mnie przynajmniej(ale tak jest chyba domyślnie) w opcje PDA wchodzi się prawym przyciskiem myszy, oczywiście najpierw musisz kliknąć przycisk pod który masz przypisane PDA, co by GG je wyciągnął, a potem PPM i kamera powinna się przybliżyć do ekranu PDA i powinieneś móc się nim posługiwać  

2 polubienia

Dobrze, popróbuję. 

Przy próbie wzięcia do rąk lub ładowania wylot na pulpit z takim błędem:

FATAL ERROR

[error]Expression    : anm
[error]Function      : attachable_hud_item::anim_play
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrGame\player_hud.cpp
[error]Line          : 325
[error]Description   : model [wpn_winchester1300_hud] has no motion alias defined [anm_reload]

Kolejny wylot za ATP  na drodze w stronę tunelu,to zaczyna się powoli robić nudne oto logo błędu :

FATAL ERROR

[error]Arguments     : Can’t open section ‘actor_helm_mercenary’. Please attach [*.ini_log] file to your bug report

PRZEZ UPIERDLIWY BŁĄD NIE MOGĘ WYKONAĆ ZADANIA  ZNAJDŹ BIEŁOSŁOWA.

FATAL ERROR

[error]Arguments     : Can’t open section ‘actor_helm_mercenary’. Please attach [*.ini_log] file to your bug report

Plik znajduje się w  gamedata\configs\misc\items\items.ltx ,więc nie rozumiem dlaczego nie może go wczytać.

Kmicic0 - gram na rus wersji, bez plików tzw. spolszczenia i nie mam do tej pory żadnego wylotu.

Jestem właśnie na Zatonie i lezę na oczyszczalnię ukatrupić najmusów.

Z tym ostatnim to mi wygląda na kask najemników, zgłoś się z tym do mechaników.

wiem o ,co kamon tylko nie mam koncepcji jak usunąć ten błąd,po skopiowaniu do pliku outfit z pliku który podałem wywala mi błęda duplikate section.Jeżeli możesz zapodaj sejvy może coś będzie z tej gry.

Kmicic0:

Spoiler

[sgm 22 57 sss.sgm](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=47684)[sgm 22 57 sss.scop](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=47683)[sgm 22 57 sss.dds](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=47682)

Gdzie wkleić te pliki?

Kmicic0 - Gunslinger Sigerous Addon/userdata/savedgame

Nie chcę oftopować znowu próbuję pobrać z pobieralni pliki moda i rzuca mną do 1 strony po odnalezieniu pliku i kliknięciu pobierz sytuacja się powtarza.