Sky Reclamation Project (SRP)

Platforma: Czyste Niebo 1.5.10
Data premiery: 09.07.2016 r. (v1.1.1), 29.01.2017 r. (v1.1.2) 11.05.2021 r. (v1.1.3)
Autor: Decane
Autor spolszczenia: @Meta

OPIS:

Spoiler

The Sky Reclamation Project (SRP) - stworzona przez społeczność łatka usuwająca błędy, które pozostały w Czystym Niebie po wydaniu oficjalnego patcha v1.5.10. Cała oryginalna zawartość gry została zachowana, gdzie tylko było to możliwe.

Pełna lista zmian znajduje się na ModDB.

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Czyste Niebo 1.5.10

1. Zawartość pobranego archiwum moda umieszczamy w głównym katalogu gry.

1. Dodajemy spolszczenie moda (gamedata).

• Jeżeli korzystasz z szerokoformatowego monitora (np. 16x9), zastąp folder gamedata tym, który znajduje się w pobranym archiwum (Widescreen Patch).
  • Istnieje możliwość instalacji wszelkich dodatkowych opcji. Wystarczy dodać zawartość danego folderu do katalogu z grą.
  • Rozpoczęcie nowej gry jest wymagane.
  • W celu uniknięcia błędów należy zainstalować wszelkie dodatkowe opcje z pobranego archiwum (folder nr.1 i nr.2). Opcje Wcześniej wypełnione schowki, a także Wcześniej wypełnione losowe schowki wymagają rozpoczęcie nowej gry, ale wszystkie pozostałe można zainstalować w dowolnym momencie rozgrywki. Należy również pamiętać, że Zmniejszenie spamu granatów będzie w pełni działać dopiero po rozpoczęciu nowej gry.
  • Katalog Czystego Nieba zwykle bywa w jednej z następujących ścieżek:
    Deep Silver\S.T.A.L.K.E.R. - Clear Sky\ (Wersja z dysku)
    Steam\steamapps\common\stalker clear sky\ (Steam)
    GOG Games\S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky\ (GOG)

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod w wersji 1.1.3:

Spolszczenie:

• Nasz serwer - [KLIK]

Dodatki:

• Alternatywne modele NPC frakcji Czyste Niebo - [KLIK****]
  • Zestaw naprawczy -[KLIK]
  • Niewielka ilość pieniędzy przy zwłokach - [KLIK]

Źródła:

Cześć, czy po instalacji tego moda gra będzie dalej w całości po polsku czy część tekstów zmieni się i będzie po angielsku?

@power326 Tak na oko widzę, że w folderze z tekstem mającym być po polsku jest jakiś nowy plik z angielskimi opisami, więc bardzo możliwe, że będzie pomieszane.
Mam w planach spolszczenie ZRP i SRP, ale chwilowo wzięłam na warsztat coś innego i nie wiem dokładnie ile to potrwa :grin:

4 polubienia

@MetaDzięki za odpowiedź. W takim razie trzymam kciuki za powstanie tych spolszczeń :grin:

@power326 Dzięki :slightly_smiling_face:
Wzięłam się za ten jeden plik w text/pol, bo nie jest zbyt masywny. Podeślę niedługo, ale muszę jeszcze przejrzeć i porównać resztę plików, bo coś tam może się trafić po angielsku. Zaznaczam tylko, że na razie nie będę sprawdzać tego w grze, więc istnieje możliwość, że popełnię jakiś błąd wynikający z braku kontekstu, chociaż bardzo nikła, bo nie ma tam nic skomplikowanego :blush:

2 polubienia

Spolszczone pliki do nałożenia po SRP 1.1.3 oraz jedna z opcjonalnych funkcji, tj. prawdziwe nazwy broni (w opisach oraz w dialogach) do ewentualnego wrzucenia po głównym folderze gamedata z załączonego archiwum.

Pograłam parę godzin w Czyste Niebo z tymi plikami i nie było żadnych problemów, ale kiedyś jeszcze je będę sprawdzać dla pewności.
Jeśli coś przeoczyłam, proszę mi zgłosić :slightly_smiling_face:

SRP_1.1.3_PL.7z

7 polubień

Dzięki @Meta :slightly_smiling_face:
Spolszczenie jest już na naszym serwerze.

@Agrael A przy temacie Czystego Nieba, jest jakaś informacja o tym korektorze błędów, bo modem tego nazwać nie można.

1 polubienie

@kondotier
SRP należy traktować jako mod, bo te wszystkie poprawki nie zostały stworzone przez GSC. Lista zmian jest po angielsku, ale trzeba przyznać, że dość obszerna. Może @Meta przetłumaczy te najbardziej istotne w przyszłości.

1 polubienie

Jest szansa ze ten mod naprawi mi bug w limansku gdzie losowo dostaje crasha ?

@logow1 Może i usunie. Na liście jest parę kwestowych fixów z Limańska, sporo ogólnych. Tyle, że “nowa gra wymagana”. Możesz spróbować przenieść sejwy po nowej grze - ale czy pójdą i jak to będzie wyglądało - to sam jestem ciekawy. Może nie tędy droga?

szkoda bo chciałbym skonczyć CS ale przez ten limansk sie nie da, czego nie zrobie to wywala błąd

@logow1 Te wyloty masz na podstawce CzN? Co to za podstawka? Pisałeś o nich gdzieś w temacie dla CzN?

@logow1 coś Ci znalazłem. https://dfiles.eu/files/hktm9vu7r - fix na część notorycznych wylotów w Limańsku. Stary plik SRP.

limansk_crash_fix.zip Trzeba niestety rozpocząć od ostatniego autosave.

5 godzin temu, kondotier napisał:

@logow1 Te wyloty masz na podstawce CzN? Co to za podstawka? Pisałeś o nich gdzieś w temacie dla CzN?

mam podstawkę z complete edition na steamie, nigdzie nie pisałem, a ten fix na górze to tez pobierałem i nie pomógł niestety

@Meta Siemka, czy planowałeś robić spolszczenie pod 1.1.4? A tak w ogóle to mi na 1.1.3 języka też nie zmienia.

W dniu 25.11.2023 o 23:18, Pikson napisał(a):

Siemka, czy planowałeś robić spolszczenie pod 1.1.4?

Serwus
Nie planowałam, a na ten moment nie mam zupełnie czasu na tłumaczenia.

Ewentualnie byłbyś w stanie nakreślić, czy w tej wersji jest dużo zmian w tekście?

W dniu 25.11.2023 o 23:18, Pikson napisał(a):

A tak w ogóle to mi na 1.1.3 języka też nie zmienia.

A konkretniej?

W dniu 27.11.2023 o 00:30, Meta napisał(a):

Serwus
Nie planowałam, a na ten moment nie mam zupełnie czasu na tłumaczenia.

Ewentualnie byłbyś w stanie nakreślić, czy w tej wersji jest dużo zmian w tekście?

A konkretniej?

Wiesz co, w sumie wszystko działa bez tego spolszczenia, wystarczy skopiować pliki z languages/PL do localization. Także już nieważne.