Stalker G.A.M.M.A

2 godziny temu, ojciecmajster napisał(a):

który folder należy pobrać z linku?

Foldery są nazwane wg nazw modów. Jeżeli mówimy o wyżej wymienionych modach to będzie 2 i 3 folder o ile posortujesz po “dacie modyfikacji”. Jeżeli zaś chodzi o kołowe menu to będzie “Quick Action Wheel V2.0.5”

Jeżeli ktoś ma problem z rozpoczęciem gry ze spolszczeniem po aktualizacji:

mods\Polish localization - Szczepan9205\gamedata\scripts\ui_debug_main.script → usunąć lub zmienić rozszerzenie pliku np. na ui_debug_main.script1.

@RzadkiDokładnie :slightly_smiling_face: Dzięki, że napisałeś co i jak bo pracuję nad aktualizacją spolszczenia do 0.9.4 i nie miałem czasu nawet napisać jak to naprawić. Równie dobrze można usunąć ten ui_debug_main.script i też się nic nie stanie - to po prostu skrypt ze spolszczonymi tekstami spawnera.

1 polubienie

4 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a):

@RzadkiDokładnie :slightly_smiling_face: Dzięki, że napisałeś co i jak bo pracuję nad aktualizacją spolszczenia do 0.9.4 i nie miałem czasu nawet napisać jak to naprawić. Równie dobrze można usunąć ten ui_debug_main.script i też się nic nie stanie - to po prostu skrypt ze spolszczonymi tekstami spawnera.

jeżeli to pomoże to zrobiłem spolszczenie do modów, które zostały dodane do GAMMA od lutego tego roku do aktualizacji 9.4. Pliki są w tym folderze.
Dodatkowo zaktualizowałem plik z zzz_st_items_scopes dodając opisy nowych celowników

Dzień dobry.

Pobrałem najnowszą Gammę, spolszczenie, łatkę oraz paczkę od Skipiego, ale nadal spolszczenie nie działa w pełni na mojej wersji Stalkera. Działa lektor, widziałem komunikat po polsku, że w PDA znajdę jakieś informacje co do spolszczenia (chociaż nie było w tej wiadomości polskich znaków), ale opisy przedmiotow, questów, menu gry itp są nadal po angielsku. Ma lub miał ktoś podobny problem?

Pozdro,

Wojtek

46 minut temu, wojakson napisał(a):

Dzień dobry.

Pobrałem najnowszą Gammę, spolszczenie, łatkę oraz paczkę od Skipiego, ale nadal spolszczenie nie działa w pełni na mojej wersji Stalkera. Działa lektor, widziałem komunikat po polsku, że w PDA znajdę jakieś informacje co do spolszczenia (chociaż nie było w tej wiadomości polskich znaków), ale opisy przedmiotow, questów, menu gry itp są nadal po angielsku. Ma lub miał ktoś podobny problem?

Pozdro,

Wojtek

Cześć,

Masz jakieś inne modyfikacje? Czy to te czyste 549 modów + spolszczenie? ile masz plików w folderze “pol” od spolszczenia? ja mam obecnie 475 plików, możesz mieć trochę więcej, bo z paru nowych modyfikacji spolszczenie mam w innym folderze. Upewnij się też, że mod jest na końcu listy, bo zawiera też skrypty.

1 godzinę temu, skipi07 napisał(a):

Cześć,

Masz jakieś inne modyfikacje? Czy to te czyste 549 modów + spolszczenie? ile masz plików w folderze “pol” od spolszczenia? ja mam obecnie 475 plików, możesz mieć trochę więcej, bo z paru nowych modyfikacji spolszczenie mam w innym folderze. Upewnij się też, że mod jest na końcu listy, bo zawiera też skrypty.

Tak, mam 549 mody i spolszczenie. Nic innego nie dodawałem. Anomaly najnowsze (chyba 1.5.3 jak dobrze pamiętam), Gamma również najnowsza. Mod ze spolszczeniem jest na samym dole listy.

Co do spolszczenia to tu może być jakiś problem, bo gdy klikam prawym na “Polish localization - Szczepan9205” to folder zawiera 5223 pliki, 320 folderów. Rozumiem, że tu chodzi o folder gamedata/configs/text/pol? Jeśli tak to mam tam 500 plików. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale te od Ciebie właśnie dorzuciłem tam podmieniając kilka istniejących i dodając resztę. Przed zrobieniem tego była ta sama sytuacja czyli brak spolszczenia.

@Edit

Usunąłem cały folder pol, wrzuciłem go od nowa z paczki ze spolszczeniem, dorzuciłem jeszcze łatkę i mam 468 plików, jednak spolszczenia nadal brak.

7 minut temu, wojakson napisał(a):

Tak, mam 549 mody i spolszczenie. Nic innego nie dodawałem. Anomaly najnowsze (chyba 1.5.3 jak dobrze pamiętam), Gamma również najnowsza. Mod ze spolszczeniem jest na samym dole listy.

Co do spolszczenia to tu może być jakiś problem, bo gdy klikam prawym na “Polish localization - Szczepan9205” to folder zawiera 5223 pliki, 320 folderów. Rozumiem, że tu chodzi o folder gamedata/configs/text/pol? Jeśli tak to mam tam 500 plików. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale te od Ciebie właśnie dorzuciłem tam podmieniając kilka istniejących i dodając resztę. Przed zrobieniem tego była ta sama sytuacja czyli brak spolszczenia.

@Edit

Usunąłem cały folder pol, wrzuciłem go od nowa z paczki ze spolszczeniem, dorzuciłem jeszcze łatkę i mam 468 plików, jednak spolszczenia nadal brak.

Zauważyłem, że mój drugi folder ze spolszczeniem nadpisuje te pliki w głównym: ui_st_options, ui_st_mm, ui_st_credits. Wrzuciłem je też do folderu z łatką do spolszczenia, który podałem. Może weź i jeszcze podmień i skopiuj nowe tłumaczenie do SSS 23

0.9.4 to jedna z większych modyfikacji GAMMY ostatniego roku więc jest sporo zmian … a zatem i zmian w .xml i skryptach.

Niektóre mody wypadły z listy , kilka zostało dodanych a w kilkunastu duże zmiany w tym w samym MCM. Spolszczenie 0.9.3.1nawet z poprawkami może mieć problemy ;( .

Nie wiem, czy wrzucenie tutaj linku do moich obu folderów z tłumaczeniem pomoże. Mam tam od groma spolszczeń do dodatkowych modów i nie mam pojęcia, czy nie będzie rzucało błędami, gdy tych modów będzie brakować

@skipi07Samo to, że Twoje pliki będą w pol nie spowoduje błędów i problemów bo gra po prostu nie będzie ich czytać bo nie ma modów, które je wykorzystują.

@MarcxNa szczęście jedyny problem, który uniemożliwiał działanie spolszczenia do 0.9.3.1 z 0.9.4 to ten skrypt o którym wyżej pisaliśmy - jak się go wyrzuci to spolszczenie startuje normalnie i wiele osób mi już o tym pisało że to pomogło.

@wojakson Hmm… może usuń cały folder ze spolszczeniem - ten “Polish translation…”, wypakuj sobie je od nowa, wklej do mods, potem w Mod Organizerze wyłącz mod 308 - Tactical Fonts 1k, aktywuj spolszczenie i zobacz czy to coś da. I jak możesz to wrzuć tu zrzut ekranu Mod Organizera gdzie dokładnie masz w nim spolszczenie na liście - w sensie np. na końcu działu GAMMA Disabled czy może w Overwrite.

Na pocieszenie myślę, że praktycznie mam już złożone zaktualizowane spolszczenie do 0.9.4, ale póki co na takiej zasadzie że wychwyciłem tylko foldery z nowo dodanymi modami - żeby mieć pewność, że wszystko jest w 100% aktualne to jeszcze muszę przejrzeć wszystkie 762 foldery z modami i wychwycić wszystkie pliki, które były modyfikowane po 23 czerwca i te które były porównać z tymi ze spolszczenia 0.9.3.1 i uzupełnić braki także trochę to jeszcze potrwa zanim nowa wersja się ukaże.

33 minuty temu, Szczepan9205 napisał(a):

@skipi07Samo to, że Twoje pliki będą w pol nie spowoduje błędów i problemów bo gra po prostu nie będzie ich czytać bo nie ma modów, które je wykorzystują.

@MarcxNa szczęście jedyny problem, który uniemożliwiał działanie spolszczenia do 0.9.3.1 z 0.9.4 to ten skrypt o którym wyżej pisaliśmy - jak się go wyrzuci to spolszczenie startuje normalnie i wiele osób mi już o tym pisało że to pomogło.

@wojakson Hmm… może usuń cały folder ze spolszczeniem - ten “Polish translation…”, wypakuj sobie je od nowa, wklej do mods, potem w Mod Organizerze wyłącz mod 308 - Tactical Fonts 1k, aktywuj spolszczenie i zobacz czy to coś da. I jak możesz to wrzuć tu zrzut ekranu Mod Organizera gdzie dokładnie masz w nim spolszczenie na liście - w sensie np. na końcu działu GAMMA Disabled czy może w Overwrite.

Na pocieszenie myślę, że praktycznie mam już złożone zaktualizowane spolszczenie do 0.9.4, ale póki co na takiej zasadzie że wychwyciłem tylko foldery z nowo dodanymi modami - żeby mieć pewność, że wszystko jest w 100% aktualne to jeszcze muszę przejrzeć wszystkie 762 foldery z modami i wychwycić wszystkie pliki, które były modyfikowane po 23 czerwca i te które były porównać z tymi ze spolszczenia 0.9.3.1 i uzupełnić braki także trochę to jeszcze potrwa zanim nowa wersja się ukaże.

Dzięki za info. Co do plików z folderu eng aktualizowanych po 23 czerwca, to jest ich około 40. Nie mogę listy tutaj skopiować, ale to łatwo można wysortować w prawym oknie MO2.

44 dokładnie bo w 9.3.1 było 618, a teraz są 672 :face_with_tongue: Ale Gamma ma niestety to do siebie, że po każdej aktualizacji daty modyfikacji folderów przestawiają się na datę aktualizacji, nie zachowują dat modyfikacji zawartości przez co po każdej aktualizacji trzeba przejrzeć każdy wchodząc w eng czy rus i patrzeć na daty niestety :see_no_evil_monkey:

9 minut temu, Szczepan9205 napisał(a):

44 dokładnie bo w 9.3.1 było 618, a teraz są 672 :face_with_tongue: Ale Gamma ma niestety to do siebie, że po każdej aktualizacji daty modyfikacji folderów przestawiają się na datę aktualizacji, nie zachowują dat modyfikacji zawartości przez co po każdej aktualizacji trzeba przejrzeć każdy wchodząc w eng czy rus i patrzeć na daty niestety :see_no_evil_monkey:

Może źle Cię zrozumiałem, jednak ja nie patrzyłem po dacie modyfikacji folderów, a samych plików. Poniżej przykład o co dokładnie mi chodzi.

Zaktualizowałem linki do spolszczenia w poście nr. 1 więc kto gra w Gammę 0.9.4 to może śmiało pobierać najnowszą wersję spolszczenia :slightly_smiling_face:

@skipi07 Nie nie :grin: To ja przez te lata przez które używam MO nie ogarnąłem, że w tym okienku można sprawdzić modyfikowane pliki :see_no_evil_monkey: Wierz mi, jakbyś mnie nie naprowadził na to to bym pewnie siedział jeszcze i przeglądał każdy folder po kolei :rofl:

3 polubienia

Cześć,

Po instalacji spolszczenia, przy kontakcie z npc nie pojawiają się napisy/dialogi po prawej stronie wiadomości, zaś w pda się pojawiają i można je przeczytać.
Słychać czasami lektora jedynie,
Co należy zrobić aby pojawiały się za każdym razem gdy npc coś mówią?
Włączyłem już w opcjach wyświetl wszystkie napisy ale to nie pomaga.

@DiaboloA możesz zrzut ekranu chociaż wstawić, albo najlepiej nagrać fragment Twojego problemu? Jak masz kartę graficzną Nvidii to Nvidia App ma możliwość nagrywania ekranu :face_with_tongue:

1 polubienie

@Szczepan9205 Nie ma sprawy. Ważne że to Ci ułatwi robotę na przyszłość, bo sama perspektywa przeglądania wszystkich folderów jest odpychająca ;). Także cieszę się, że mogłem pomóc.

Hej, taka drobna prośba o zmianę kodowania w pliku ui_st_rax_nih. Bo co aktualizację brakuje polskich znaków w mcm dla moda “Podświetlenie nowych przedmiotów”. Wrzucam tutaj poprawiony plik

ui_st_rax_nih.xml

Dwie sprawy: skrypt ui_hud_dotmarks jest stary oraz pojawiła się aktualizacja do pliku ui_st_dotmarks. Podrzucam aktaulny plik tutaj

ui_st_dotmarks.xml

Hejka.

Usunąłem stare spolszczenie, wgrałem nowe, wyłączyłem moda 308 i nadal w grze mam lektora a nie polskie napisy ;/. Wrzucam swój Mod Organiser - spolszczenie jest na samym dole, ale w GAMMA Disabled - tak powinno być?
Pozdro!