Nawet nie wiedziałem, że BiS postanowił wyjść z inicjatywą płatnych modów, z jednej strony fajny pomysł dla twórców
ale to nie przejdzie u community.
No i widzę, że pół roku temu wyszło pierwsze tego typu dlc.
Creator DLC: Global Mobilization - Cold War Germany
https://store.steampowered.com/app/1042220/Arma_3_Creator_DLC_Global_Mobilization__Cold_War_Germany/?l=polish
Na steamie kosztuje to to 80zl i zajmuje 60Gb.
Widzę, że “studio”, które zrobiło tego moda to międzyinnymi starzy wyjadacze z modderów, którzy tworzyli mody do gier bisu.
Co na plus: DLC w klimatach Zimnej Wojny, sprzęt z lat 80. Czuć klimat starego Flashpointa i moda CWR.
W premierowej wersji były armie wschodnich i zachodnich Niemiec, kampania z 10 misjami rozgrywająca się na nowej mapie (ponad 400km^2), kilkanaście misji MP/COOP więc możliwe, że dałoby się popykać w nie w singlu.
Teraz wyszedł update 1.1 i coś co może zainteresować nas
dodano oprócz nowej armii duńskiej także Polaków.
Tu kawałek changeloga:
Poland as new faction
- Added: PL Army SKOT-2A/OT-64A APC
- Added: PL Army PT76B Light Tank
- Added: PL Army T55
- Added: PL Army T55A with Dshk Heavy Machinegun
- Added: PL Army Infantry '80
- Added: PL Army Backpack “Kostka”
- Added: PL Army Field Cap wz. 0433
- Added: PL Army Field Suit wz. 4652
- Added: PL Army Field Suit wz. 4652 (Rolled)
- Added: PL Army Field Suit wz. 4652 (Autumn)
- Added: PL Army Field Suit wz. 4652 (Winter)
- Added: PL Army Helmet wz. 67 and variants
- Added: PL Army Vests and variants
- Added: AKM Assault Rifle
- Added: AKMN Assault Rifle
- Added: C7A1 Assault Rifle
- Added: GV M/95 Assault Rifle
- Added: M16A1 Assault Rifle
- Added: M16A2 Assault Rifle
- Added: SVD Rifle
- Added: C79A1 scope
- Added: PSO-1 scope
- Added: ZFK 4x25 scope
Jest i transporter SKOT i PT76 ?
Niestety nie widzę informacji czy dla nowych frakcji są chociaż jakieś nowe misje, o kampanii to już nawet nie myślę.
Teraz minusy:
Płatne dlc to i zainteresowanie znikome, na szybko zetknąłem to nie widzę misji i kampanii robionych przez graczy. Jest chyba też niewiele serwerów z tym “modem” to ciężko by znaleźć jakieś grupy, które robią jakieś fajne misje.
Dlc raczej martwe więc zwykły gracz nie będzie miał co robić i nie wykorzysta potencjału.
A nawet jak umiesz robić misje i kampanie, to w swoje rzeczy nigdy nie gra się tak samo fajnie jak w czyjeś.
No i ile czasu minie zanim sobie coś samemu zrobisz.
Także jak dla mnie zmarnowany potencjał i coś co umarło zaraz po urodzeniu.
Jakby to by był normalny darmowy mod, mógłby być tym czym CWR dla army i army 2, odpowiednikiem Flashpointa dla army 3. A tak ciekawostka dla fanatyków army.