Symulatory pola walki: ARMA, IF oraz ciekawe mody i mody typu S.T.A.L.K.E.R do ARMA II CO

Nie widziałem, gdzie wrzucić tę grafikę, więc ostatecznie wylądowała w tym temacie, bo dot. Arma 3.

W dużym skrócie - grafika autorstwa Gwnf5066 pojawiła się na Reddicie. Inspirowana Stalkerem.

Niezbyt dobra wiadomość odnośnie ARMA 4, wygląda na to, że premiera najszybciej w 2027 :rofl:

https://www.gry-online.pl/newsroom/arma-4-z-oknem-premiery-jest-bardzo-odlegle-bohemia-interactive-m/zd2b063

Na plus wygląda na to, że wracamy do czasów Zimnej Wojny. Tylko żeby kampanie zrobili na poziomie tych z Operation Flashpoint.

Ostatni screen to z dodatku jak ruscy lądują na wyspie a ty siedzisz w urzędzie gminy do którego jechałeś klasyczną jawka 350 tą z chromami na baku.

Ta gra jest genialna.

Ofp/Arma i stalker to moje giery 4 life :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Ja akurat pojechałem Karosą.

Przywiozłem sobie na łikenda Flashpointa i pierwszą Arme z modami i kampaniami ale na razie odpuściłem instalację ale smaka robisz :grin::+1:

2 polubienia

Ja właśnie jestem świeżo po przejściu. Wiem, że trochę późno, ale pierwszą moją Armą była 2.
Za Flashpointa wziąłem się dopiero po 2 i 3.
Znasz jakieś fajne kampanie do OF? Ograłem “1985 - Cold War Crisis” i “Resistance”, które były od razu razem z grą, a następnie “Red Hammer” z neta. Są jeszcze jakieś na podobnym poziomie?

To zagraj sobie w cold war rearmed na Arme 2. Jest bajeczka, cały flashpoint w dwójce z tą grafą enginem itd.

2 polubienia

Teraz to już kampanii w necie praktycznie nie znajdziesz bo padly główne strony, ja mam wszystkie najlepsze mody i 100 kampanii zchomikowane na dvd :smirking_face:

Oo przypomniało mi się najlepsza kampania do Flashpointa to Retaliation, to to samo co 1985 ale z punktu widzenia Rosjan, zrobione profesjonalnie, cutscenki, dialogi, swietne misje, szkoda, że nie było kolejnych części.

Trochę kampanii znajdziesz może na takich stronkach, jeśli działają?

Najciekawsze to To young too die, Operation Mercury, The ULOTC (zapisana jako mission pack, zrobił ją brytyjski żołnierz, briefingi itd jak byś w armi był).

Pobierz sobie moda CSLA

https://www.moddb.com/mods/csla-mod-for-operation-flashpoint/downloads/sla-ii-for-operation-flashpoint-v22

ma dwie fajne kampanie, szczególnie ta druga jest dobra, samo intro to godzinny filmik w kilku częściach :grin:.

FDF też bardzo dobry

https://www.moddb.com/mods/finnish-defense-force

Plus trochę kampanii i misji do niego co mialem

fdf_kamp_misje.rar (31,1 MB)

1 polubienie

No armaholic-a wyłączyli. Tam było wszystko. A Red Hammera dla cold war rearmed 2 masz ?

O tu się zgadzam, elegancko się w CWR 2 grało w Arma 2, swoją cegiełkę też dodałem kiedyś

https://forums.bohemia.net/forums/topic/154103-spcwr-2-tom3kbs-cwr-2-sp-mission-pack/

A jak ktoś sobie pobrał np paczkę misji sp/coop zrobionych przez sander (cwr² coop mission pack) w której było ponad 300 misji dla wszystkich rodzai jednostek to miał grania na miesiące, a może i rok.

Ps. Tak mam cały CWR 2, z wszystkimi expansions (dodatkowe armie) i misjami i kampaniami.

Taki dodatek był kiedyś oficjalny nie wiem czy pamiętasz królewski poker. A propos oficjalnek to pamiętasz Eagle Wing ? Genialna mini kampania. W stylu stalkera-postapo.

Masz na myśli ten, w którym nasz śmigłowiec strąca atomówka, a na końcu ciągniemy zapałki i od tego którą wyciągniemy my/nasi towarzysze zależy jakie będzie zakończenie?

Dokładnie tak :slightly_smiling_face:

Co mam nie pamiętać, też mam Arme 1 z dodatkiem ale w nie za bardzo nie pograłem bo kupiłem trochę przed wyjściem dwójki.

Eagle Wing elegancka, losowanie zapełek na końcu pamiętam.

Super była też kampania w klimatach post apo F.A.L.L.O.U.T

https://forums.bohemia.net/forums/topic/128158-campaign-fallout-post-apocalypse-no-addons-needed/?page=1

Za krótki… tak jak ta zapałka. :frowning:

Retaliation, FDF i ČSLA już pobrane.
Nie chciały odpalić, ale wystarczyło zmienić nazwę pliku exe.

Masz linka do pobrania? Bo te 2 niestety nie działają.
do F.A.L.L.O.U.T

Musiałbym na plytach szukać. Jak kiedyś będę przeglądał to mogę wysłać.

tom3kb widzę że Ty doświadczony jesteś jeżeli chodzi o robienie misji do ofp/Arma.

A powiedz czy Ty umiałbyś zrobić jakąś mini kampanię w klimacie Eagle Wing dla Army 2 ? (trójka ma engine zbyt “bajkowy”).

Wiesz chodzi o ten klimat postapo co tam jest.

Albo jakąś fajną misję solo ?

Ja to do tego podchodziłem bardziej rzemieślniczo, robiłem raczej rzeczy standardowe, bez fajerwerków, proste skrypty, cutscenki itp. Miałem trochę kampanii i missionpacków co się niektórym ludziom podobały.

Jasne, że by można zrobić coś w klimatch jak Eagle Wing ale nad takimi rzeczami to trzeba posiedzieć, sam pomysł na fabułę, do tego jakieś dobre ciekawie zrobione misje. Używanie animacji dla klimatu, jakieś fajne cutscenki. Takie najlepsze i rozbudowane kampanie to ludzie robili miesiącami.

Ja to sobie później przygotowałem “gotowce” wyzwalaczy, skryptów itp. To takie standardowe misje to robiłem wraz z testowaniem jedną dziennie :blush: to kampanie taką z 10 misjami np w dwa tygodnie gdzieś zmajstrowałem.

Ale już nie mam zapału do zabawy w tworzenie misji, teraz nie chciałoby mi się już w to bawić.

@LisKot

Tu znajdziesz też trochę kampanii i misji do Flashpointa.

Grunt One i Brothers in Arms było też dobre.

I 145 misji.

A jak planujesz grać więcej w Flashpointa ściągnij sobie paczkę podmieniającą wygląd jednostek Sanctuary GRAA Modpack 3, dodający nowy wygląd piechoty, nowy wygląd celowników, dodających nowe pozycje strzeleckie, można się np “turlać” :blush: przydatne pod ostrzałem. Jednostki noszą broń przed sobą, nie na plecach.

https://www.gamefront.com/games/operation-flashpoint-resistance/file/graa-modpack

Podmienia wszystkie jednostki, rosyjskie, amerykańskie i fia, co prawda wygląd trochę bardziej współczesny niż z 1985 roku. Tu można trochę zobaczyć jak wygląda piechota i celowniki na broni. W readme masz wytlumaczone jakie linijki w pliku konfiguracyjnym wybrać gdy chcesz używać którychś typów jednostek np w kamuflażu leśny czy pustynnym, różnych zestawów animacji itp.

Co jest fajne to jak grasz z tym modem to w każdej misji czy kampanii zrobionej na oryginalnych jednostkach z gry podmienia ci piechotę automatycznie więc instalujesz raz i nie trzeba nic kombinować więcej.

@LisKot

kampanie1.rar (69,2 MB)

kampanie2.rar (76,2 MB)

Tu dorzucam paczki kilkudziesięciu różnych kampanii do Flashpointa, lepszych, gorszych jak będziesz chciał to sobie przejrzysz (jest trochę nowych oprócz tych co linki dałem w powyżej). Tylko czytaj readme bo kilka może wymagać dodatkowych addonów, których raczej nie znajdziesz to takie sobie odpuść.

Znalazłem nawet swoje 18 kampanii ale zostawiam sobie do szuflady żebyś czasem się nie śmiał jakbym dał ci do ogrania :blush:

2 polubienia

O, a ja po tylu latach od premiery dzisiaj niechcący dowiedziałem się, że jakaś niemiecka firma wydała w 2001 swój nieoficjalny dodatek do Operation Flashpoint.

Taka ciekawostka :blush:

Pewnie praktycznie nikt o nim nie słyszał. Tam oczywiście były prawne problemy między nimi i BiSem, no kto by się spodziewał :smirking_face: ale rozeszło się chyba po kościach, z tego co znalazłem w necie. BiS odpuścił bo sprawą miał zająć się Codemasters ale tamci też nikogo nie pozwali.

Niby chyba jest dostępny jeszcze na Amazonie na ebayu też jakiś widziałem.

Ta firemka jeszcze miała problemy bo do innych gierek też jakieś “dodatki” wypuszczała.

Widziałem też, że u ruskich na yandexie lata wersja english tego dodatku do Flashpointa.

Z tego co wyczytałem to w sumie całość to były trzy kampanie z 8, 10 i 20 misjami, żadnych nowych jednostek itp rzeczy, dodano kilka kawałków muzycznych.

Filmików jak to wyglądało oczywiście żadnych znaleźć nie mogłem, screenów, które na pewno byłyby z tego też nie widziałem.