Tytuł oryginalny: Тайна Кордона
Platforma: Zew Prypeci 1.6.02
Data premiery: 13.10.2023 r.
Autor: AziatkaVictor
Autor spolszczenia: @Szczepan9205
Śr. długość rozgrywki: (ok. 5 godzin)
OPIS:
Spoiler
Noc, 21 października 2014 roku: Utracono łączność z Południowym posterunkiem strzegącym przed wejściem osób nieupoważnionych do Strefy wykluczenia. Po przywróceniu łączności nikt już nie odpowiadał. Postanowiono wszcząć śledztwo i natychmiast wysłać wojskowego stalkera, specjalnie wyszkolonego bojownika do operacji na terytorium Zony, nie niższego od stopnia majora, aby w towarzystwie 10-15 ludzi potwierdził atak na punkt kontrolny. Do przeprowadzenia śledztwa w sprawie rzekomego zniknięcia lub śmierci personelu wojskowego wybrano Majora Suworowa, który natychmiast został wysłany do Południowego posterunku po dalsze instrukcje.
Od autora:
Spoiler
Szczerze mówiąc, nie mogę uwierzyć, że ten projekt właśnie się ukazał. Pracowałem nad nim tak długo, iż zupełnie zapomniałem, że musi mieć swój koniec. Poprawiałem, naprawiałem i ulepszałem raz za razem, zwlekając i zwlekając, powtarzając sobie, że muszę zrobić to lepiej, ponieważ widzę inne mody i zdaję sobie sprawę, że jestem od nich daleko niczym księżyc.
Niestety ilość włożonego wysiłku nie jest wyznacznikiem jakości i wiem, że mod nie jest najlepszy oraz że jest co poprawiać. Mimo to włożyłem w ten projekt serce i mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali, jeśli znajdziecie w grze coś, co Wam się nie spodoba lub Was wkurzy.
Podziękowania:
Spoiler
Opracowania:
- Unofficial CoP Weapons Replacer - paczka broni autorstwa “aka_sektor”.
- Nowe cząsteczki - zastąpienie starych cząsteczek nowymi autorstwa “Valer4ik”.
- HUD-y - paczka przygotowana przez “aka_sektor”.
- Graphic Renewal Mod - cykl pogodowy.
- Advances XRay - silnik.
- Another Zone Mod - kilka cykli pogodowych.
- Gra Dusz - Excelsior - funkcje PDA.
Aktorzy głosowi:
- Rozumnuy - podłożenie głosu naukowcom i Bratanowi.
- @Vekamaru - podłożenie głosu przełożonym i bandytom.
- @Ghoul_RUS - podłożenie głosu protagoniście i Sidorowiczowi.
- @stalkerShepard - podłożenie głosu pomniejszym NPC.
- @Belka - podłożenie głosu kobiecie, żonie Suworowa.
- @Wolfstalker - podłożenie głosu szeregowego żołnierzowi we wstępie gry.
- Lesnik360 - podłożenie głosu Idiocie.
- @AziatkaVictor - podłożenie głosu po zakończeniu gry.
Za pomoc:
- @exDeMODER - za konsultacje dot. pogody i szkiców.
- @Operator_Nanami - za modele i pomoc w projektowaniu lokacji.
- @M.F.S._Team - za pomoc przy silniku.
- @Vector_Infamous - za porady dot. projektowania lokacji, pomoc w razie pytań.
- @molodoy_chelovek - za pomoc przy Blenderze.
- @Pavel_Blend - za opracowanie dodatku do pracy w Blenderze z formatem Stalkera.
- @denis2000 - za ogromną pomoc przy kwestionariuszu.
- @Overf1rst - za pomoc dot. udzielenia odpowiedzi na kilka pytań.
- @chriotmao - za porady dot. projektowania lokacji, pomoc w razie pytań.
- @SkyLoader - za świetne kompilacje, porady dotyczące części technicznej.
- @Ferveks - za notatnik z moda Gra Dusz - Excelsior, pomoc w jego adaptacji.
Za pomoc podczas testów:
- @jack413,
- @Vlad71,
- @imcrazyhoudini,
- @pirat,
- @lapa1969,
- @Prostomod,
- @TheShmuga,
- @Lichador,
- @AfterGlow,
- @Pavel_G,
- @Aiccat,
- @SkyLoader.
PORADY:
Spoiler
Możliwe problemy techniczne:
- Aktorstwo głosowe dla kobiecych NPC:
Spoiler
Niestety, po wielu próbach nie udało mi się sprawić, by żeńskie postacie nie mówiły męskim głosem, jestem tego świadomy, jednak nie udało mi się problemu rozwiązać. Ponieważ jest to tylko projekt związany z dźwiękiem, postanowiłem tak to zostawić.
- Wrogo nastawieni NPC:
Spoiler
Czasami NPC ignorują bohatera, niekiedy nawet nie reagują na strzały w ich kierunku. Nie udało mi się ustalić przyczyny, gdyż problem ten czasem występuje, a czasem nie. Szczególnie mocno przejawia się na ostatniej lokacji, Laboratorium. Wprowadzono pewne obejścia, które mogą naprawić błąd, ale nigdy nie został on całkowicie rozwiązany.
- Niski FPS:
Spoiler
Mimo, że starałem się zoptymalizować modyfikację, nie edytowałem silnika. Niestety, mod może powodować spadki FPS. Zaleca się grę na R3 i dostosowanie ustawień graficznych. Poniższe ustawienia mogą znacznie wpłynąć na wydajność:
- jakość cieni (zazwyczaj wystarcza 1-2k),
- dostępność i jakość antyaliasingu,
- cień trawy,
- dodatkowy antyaliasing,
- mothnion blur.
Chciałbym również zaznaczyć, że gęstość trawy zależy od tego, jak mała wartość jest określona w ustawieniach. Zaleca się utrzymywanie wartości około 0,4.
Wskazówki dot. rozgrywki:
- Przeszukanie punktu kontrolnego:
Spoiler
Pierwszym zadaniem gracza będzie sprawdzenie punktu kontrolnego. W rzeczywistości jest to typowe poszukiwanie dokumentów. Jeśli masz z tym trudności, oto lista dokumentów i ich położenie:
- notatka Filimonowa - na wieży;
- notatka do Maszy - w budynku naprzeciwko głównego obiektu, na parterze;
- szkic raportu jednego z żołnierzy - na strychu koszar;
- zapiski wojskowego - w pobliżu łóżka w koszarach.
- Odnalezienie Sowy:
Spoiler
Po udzieleniu pomocy stalkerom w ATP, gracz będzie musiał porozmawiać z Sową, którego już tam nie ma. Później dowie się, że udał się do lasu. Jeśli nie możesz go znaleźć, oto miejsce, do którego musisz się udać:
Między kamieniami będzie plecak oraz sam Flint.
- Przesłuchanie stalkerów w wiosce:
Spoiler
Podczas badania sprawy morderstwa stalkerów na Kordonie, będzie etap przesłuchiwania stalkerów w wiosce. Jednak po odbyciu rozmów nic się nie dzieje. Zgodnie z fabułą konieczne jest odnalezienie PDA Szapita, które upuścił w drodze do jednego z domów. Będzie on leżał w chacie.
- Poszukiwanie schowków na podstawie dostępnych wskazówek:
Spoiler
Poszukiwanie showków, których położenie zostało napisane w formie wierszy nieznanego stalkera. Nie informują, gdzie dokładnie znajdują się schowki, ale podpowiadają. Jeśli napotkasz trudności, oto ich lista:
- plecak na wieży, nieopodal mostu;
- plecak pod pociągiem, na skraju lokacji od strony przejścia do Doliny mroku;
- plecak w tunelu z elektrami, wewnątrz kontenera;
- plecak w znanym miejscu na dachu domu w wiosce nowicjuszy;
- plecak na dachu elewatora, gdzie zazwyczaj w CCz można znaleźć artefakt.
Jeśli nadal nie możesz ich znaleźć, w pliku tm_escape.ltx musisz usunąć komendę w linii 114, aby uzyskać położenie na mapie.
GALERIA:
INSTALACJA:
Spoiler
Zalecana kolejność instalacji:
- Zew Prypeci 1.6.02.
- Zawartość pobranego archiwum moda umieszczamy w głównym katalogu gry.
- Przed uruchomieniem zaleca się usunięcie folderu shader_cache i pliku user.ltx. Są one generowane podczas uruchamiania i niewłaściwe dane mogą powodować błędy.
- Modyfikacja zawiera szereg problemów, które nie zostały rozwiązane. Jeśli napotkasz problem autor zaleca przeczytanie informacji w spoilerze “PORADY”.
- Przed uruchomieniem gry autor zaleca nie ustawiać maksymalnych ustawień, ponieważ mod nie jest zbyt dobrze zoptymalizowany.
Instalacja spolszczenia:
- Pobieramy archiwum ze spolszczeniem, wypakowujemy, a wypakowaną zawartość wklejamy do katalogu z modem i gotowe. Jeżeli system poprosi nas o zgodę na podmianę plików to zgadzamy się.
LINKI DO POBRANIA: