Co do DeepL ja już do końca limitu dotarłem.
Było info o darmowej rejestracji więc się zarejestrowałem na jedno z moich kont i nadal wszystko śmiga ![]()
Jeśli wprowadzą limity dla darmowej rejestracji (biorąc pod uwagę moje plany) to się nad tym zastanowię.
W każdym razie DeepL bije na głowę Google Translator.
@OldManNo niestety limity DeepL w końcu każdego z nas dopadną - jeszcze pół roku, może trochę więcej było można tłumaczyć praktycznie do woli bo nie było ograniczenia w postaci blokady, jedynie limit znaków do 5000, a teraz niestety ciężko jakieś większe mody tłumaczyć DeepL-em jeżeli chce się to robić w miarę sprawnie - oczywiście, jak się rozłoży tłumaczenie moda na cały miesiąc lub więcej to jak najbardziej da się przetłumaczyć bo można tłumaczyć na raty dzień po dniu jeden plik, ale ja jestem z tych co jak tłumaczą jeden plik to nie lubią ich zostawiać nie przetłumaczonych tego samego dnia
No ale chyba będę musiał się przyzwyczaić niedługo ![]()
Co nie zmienia faktu, że DeepL zdecydowanie bije Google Translator na głowę - tu muszę przyznać Ci rację.
29 minut temu, Szczepan9205 napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że DeepL zdecydowanie bije Google Translator na głowę - tu muszę przyznać Ci rację.
Zgadzam się dlatego tak napisałem ![]()
I dzięki, że wskazałeś mi to narzędzie.
Wcześniej nie miałem o nim pojęcia.
5 minut temu, OldMan napisał(a):
Zgadzam się dlatego tak napisałem
I dzięki, że wskazałeś mi to narzędzie.
Wcześniej nie miałem o nim pojęcia.
Nie ma za co
Warto, żeby każdy kto się chce podjąć tłumaczenia modów wiedział o DeepL bo tłumaczy o wiele sensowniej niż Google Translator. Oczywiście GT też nie jest tragiczny - do tłumaczenia pojedynczych zdań czy małych partii tekstu też się nada od czasu do czasu gdy DeepL z kolei wywali jakieś bez sensowne tłumaczenie, ale ogólnie lepiej korzystać z DeepL. No, ale dobra, to jest temat o modzie, więc nie ma co robić większego off-topu ![]()
Repack od SEREGA_LUS: https://t.me/repackgroup/2732
Ale w tym modzie podoba mi się pogoda z tymi chmurkami z różnych waszych screenów.
Nie wiem czy słusznie kojarzy mi się z Tajną Drogą tam mi tez się coś wydaje, że grafika była podobna ale to może tylko jakieś stare wspomnienia ![]()
Zna ktoś chiński? ![]()
Na AP pojawiło się chińskie tłumaczenie moda.
“Китайская локализация от PastaAnchovy”.
Jeden z lepszych (krótszych) modów, w jakie dane mi było zagrać.
Dobrze napisana historia, w której musimy rozwikłać zagadkę zaginięcia żołnierzy, którzy strzegli posterunku na Kordonie. Początkowo myślałem, że będzie wiało nudą, bo znów ten “nieszczęsny” Kordon, ale nie… “Przedsionek” Zony wygląda inaczej niż w oryginale i to bardzo cieszy. Ogólnie mod od strony graficznej prezentuje się bardzo dobrze, więc nie można narzekać.
Zadań pobocznych nie ma zbyt wiele, ale może to i lepiej? Dobrze, że autor nie przesadził z ich ilością, bo Kordon nie jest dużą mapą. Jedyne, na co mógłbym ponarzekać, to brak dodatkowego zadania na drugiej lokacji, a trzeba przyznać, że wyszła całkiem fajnie.
Warto też zwrócić uwagę na detale, chociażby aktorstwo głosowe (również kobiecych postaci), cutscenki i Pietruchę. Chyba nikt nigdy nie zwracał szczególnej uwagi na tego NPC w CCz, a w tym modzie możemy go troszkę lepiej poznać.
Błędy również są, ale autor podkreślał, że nie jest to mod idealny. Za to na pewno warty przejścia.
Cieszę się, że mogłem w niego zagrać po polsku, bo @Szczepan9205 pracuje nad spolszczeniem ![]()
Zacząłem grać, ale ładny ten Kordon, no i ładnie zapełnione przedmiotami budynki, a nie puste pokoje. Hud i inwentarz też bardzo ładny. Od tej strony mod bardzo fajnie wykonany.
czemu nie widać broni u mnie jak rozpoczynam nową grę. napiszcie co i jak. bo instalacja nie po naszemu napisana. w sensie nie do końca
@miki19941A co niby w tej instrukcji jest napisane nie po naszemu?
Prościej się jej napisać nie da.
I druga sprawa - nie masz przypadkiem w zakładce gra w opcjach odznaczonej opcji “Pokaż broń” ?
wszystko zaznaczone. a jak mam załozony kombinezon to widać nad głową kaptur. chodziło mi o te pliki co trzeba skasować. podajcie dokładnie który to folder i pliki. chyba ze pobiorę repacka
@miki19941 a czasem nie wszedłeś już do wioski Kotów, a tam z automatu chowa ci giwerę, wyjmiesz jak opuścisz teren wioski.
Ps. Co Shift-a ci z klawiatury wyrwało?
A nazwy folderów do skasowania masz w pierwszym poście, będą w moich dokumentach tam gdzie zapisy z Zewu.
Juz na początku gry nie widać broni. Po usunięciu plików to samo. Sprzęt ustawiłem na średnich i nic. Jak daję zblizenie celownika to tak jakby pusto. Strzelać idzie ale broni nie widać.
nie ma takiego folderu w gamedata jak shader_cache ![]()
@miki19941 mówiłem, że w moich dokumentach tam gdzie Zew robi zapisy.
@tom3kbWłaśnie nie w dokumentach - Tajemnica Kordonu ma swoją appdatę w katalogu z modem.
@miki19941Musisz szukać w folderze _appdata_ - powinien być nad folderem bin. Jak usuniesz co trzeba to zresetują Ci się wszystkie ustawienia w tym graficzne więc najlepiej ustaw sobie tylko rozdzielczość na początek, wczytaj zapis i zobacz czy się naprawiło, a jak nie to spróbuj jeszcze raz zacząć od nowa grę.
dobra jak na razie działa. broń juz widać i jest ok.
tak szczerze to brakuje mi w tym modzie minimapy ![]()
- Zrób kopię zapasowa w dowolne miejsce katalogu ui ze ścieżki gamedata\configs\ui
- Rozpakuj archiwum Minimap_Tajna_Kordona.rar
- Przenieś wypakowany katalog gamedata do głównego katalogu gry ze zgodą na zamianę plików .
Efekt będzie taki: