Tajemnicze Ugrupowanie

@gawronZajrzałem do pierwszego posta żeby sobie przypomnieć co to za mod, a tam takie screeny :face_with_tongue: Zastanawiałem się czy ja w to grałem? Dopiero jak w poradnik zerknąłem to sobie przypomniałem :blush: Mod taki prosty łatwy, fabularnie szału nie ma. Bym powiedział taka solidna rzemieślnicza robota. Ale po odświeżeniu grafiki jeszcze raz sobie go przejdę.

Dnia 3.01.2018 o 17:13, tom3kb napisał:

Ale po odświeżeniu grafiki jeszcze raz sobie go przejdę.

Mam nadzieję, że Ci się spodoba.

1 polubienie

Ze względu na to, że oprócz nowej fabuły modyfikacja niczego nie zmienia, przed przypomnieniem sobie Team X Mod postanowiłem trochę pokombinować, dodać i zmienić tylko parę rzeczy. Jednak po paru przeróbkach zacząłem się wkręcać i dalej już poleciało…

W nowej wersji można spać, naprawiać sprzęt i przemieszczać się po całej Zonie wykorzystując tunele przestrzenne rozsiane po wszystkich lokacjach. Umożliwia to Skaner przestrzenny dodany do ekwipunku już na starcie razem ze śpiworem i Zestawem naprawczym. Zasada działania skanera jest zawarta w opisie urządzenia. Nie wszystko jednak jest takie proste, Tunele przestrzenne spawnują się losowo i nigdy nie wiadomo, gdzie się pojawią, dlatego znalezienie ukrytych przejść może być dość trudnym wyzwaniem (ale warto, przynajmniej po jednym na lokacji).

Co zostało zmienione: większość modeli broni (dodano nowe), wygląd mieszkańców zony, pogoda, otoczenie i jeszcze parę pomniejszych rzeczy.

Nie pamiętam już, co z którego moda zostało zaczerpnięte, wymienię więc tylko modyfikacje, z których wybrane elementy pozwoliłem sobie wykorzystać.

Spoiler

Rzeźnia - Krwawy Szlak, Amnesia 3, AUTUMN AURORA 2.1,Darkest Time, FM_weapon_MOD, NS 2016, NLC 7.5, TAJNA DROGA, TT dla SOC, Spatial Subway v2.1, CZŁOWIECZY LOS KROK W NIEZNANE, RepairKitsRevamped 1.04.02. To chyba wszystko.

Ukłony i serdeczne podziękowania dla @Ranger801 za pomoc techniczną🙂.

Parę screenów:

Spoiler

Link do pobrania w #1 tematu.

9 polubień

@gawron - Zrób przy linku z tymi zmianami jakąś adnotację, aby było wiadomo który to. Bo jak ktoś pobierze np. z Mega, dostanie wersję oryginalną.

@gawron

Pytanie: nakładamy mod od razu na podstawkę bez żadnych dodatkowych “manipulacji”?

@cichy, gamedata jest kompletna, wystarczy wrzucić do gry. Plik user ltx z paczki niweluje świecenie betonowych elementów.

@kondotier, zaraz będzie zrobione.

2 polubienia

Super ten modzik po tym odświeżeniu wygląda :slightly_smiling_face: No i nieźle przez to przytył :grin:

Tak sobie poprzeglądałem dział z modami do Cienia to jeszcze parę takich starych modów co w nich za dużo zmian graficznych nie było mogło by zyskać drugie życie po takim liftingu.

3 polubienia

Rewelacja.

2 polubienia

Lubię takie zabawy…

3 polubienia

Nie no są pepesze to muszą przejść go jeszcze raz :grin:

I takie zboczenie zawodowe, mała literówka :blush:

Małe pytanie czy pogoda to zawsze deszcz, burza i strasznie ciemno czy na słoneczko też mogę liczyć :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Wszystko ładnie, pięknie, tylko na pełnym oświetleniu dynamicznym miałem takie cienie po bokach ekranu. Na szczęście przypomniał mi się Poradnik, który napisał @Testolityczny - [TUTORIAL] Poprawne wyświetlanie cieni i cienie znikły. Dzięki @Testolityczny, bo trochę mnie te cienie denerwowały.

1 polubienie

Miałem to samo w NS2016 i też wtedy pomogło :slightly_smiling_face:

Czarodziej to sobie może w tym modzie umrzeć, on nam daje 2 zadania w dolinie Mroku na Dokumenty, a potem trzecie na Gaussa. Ale mi zanim wrócę z drugimi dokumentami to albo ginie, np zabity przez bandytów, albo go zabije pijawka co się obok niego respi w tunelu. A nawet jak go tylko porani to po wyleczeniu gość nie chce ze mną gadać o zadaniu.

Wydaje się mi, że mogę go olać bo to zadania poboczne chyba ale wolę się upewnić.

Nic nie podpowiem, bo już moda kompletnie nie pamiętam. Tak że nadzieja na podpowiedź lub fixa naprawiającego w @gawron.

W normalnej wersji mi chyba nie umarł. Tu mam pecha, spróbuję jeszcze parę razy może nic głupiego się w pobliżu nie zrespi. Tak w poradnik patrzyłem to chyba do niczego za bardzo nie jest już potrzebny.

Z wiadomych względów przechodziłem moda kilka razy i faktycznie zdarzyło mi się, że w tunelu Czarodziej zginął, z tym że u mnie zabiły go dziki. W moim przypadku lekarstwem były wcześniejsze zapisy. W Dolinie Mroku Czarodziej może zainteresować się mutantami na dole lub bandytami, jeśli wcześniej nie oczyściliśmy ich bazy. Trzeba zaczekać, aż (w moim przypadku były to psy) mutanty odejdą, a bandytów wystrzelać. Rozmowę można zacząć, dopiero gdy Czarodziej się uspokoi, w przeciwnym razie dialog może się urwać.

Warto też pamiętać, że fleszkę Sidowi oddajemy dopiero po rozliczeniu zadania na ogony, może nie zechcieć poinformować Klima, że Micha ma do niego sprawę.

6 godzin temu, smox napisał:

Wszystko ładnie, pięknie, tylko na pełnym oświetleniu dynamicznym miałem takie cienie po bokach ekranu.

Nigdy nie spotkałem się z pasami po bokach monitora, tutaj też nie, na żadnych ustawieniach, ale rozwiązanie tego problemu sobie zapisałem.

@gawron, to co zrobiłeś z tym modem to rewelacja! Graficznie powala na kolana. Nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby wszystkie mody tak wyglądały. Tunele przestrzenne i naprawa broni - świetna sprawa. Do tego świetna optymalizacja. Wszystko działa bez problemu.

Jedyna rzecz, która mi się nie podoba, to pogoda. Jest za ciemno. Dużo deszczu, a za mało słońca, ale to moje odczucie. Pewnie są tacy, co lubią takie klimaty.

@gawron, dało by radę zrobić fixa sprawiającego, by w dzień cały czas było słonecznie? Żadnych chmur, deszczu i burz. Co prawda deszcz i burze potrafię usunąć, ale dalej jest ciemno.

2 polubienia

@smox trudno się z tobą nie zgodzić, @gawron to solidna firma i można na nim polegać jak na Zawiszy :slightly_smiling_face:. Modzik wygląda świetnie ( też postanowiłem w niego popykać po ukończeniu BRAZ-a ), działa jak należy i u mnie takich cieni nie było. Pogoda jak dla mnie jest Ok i daje klimacik, ale to rzecz gustu.

Jak napisał @pacjent1972 w temacie Przestrzennej Anomalii:

kto jak kto ale @gawron to solidna firma i nigdy nie zawiódł.

1 polubienie

Czarownik - po rozmowie z nim NIE WOLNO podchodzić do niego za blisko. Jak podejdziemy, to jest atakowany i przeważnie ginie. Jak nie podchodzimy, to jest ok. Tak miałem w Kordonie i Dolinie Mroku, atakowała go spawnująca się w pobliżu niego pijawka i nic nie mogłem zrobić. Olałem ratowanie go i zawsze się pojawiał tam gdzie trzeba.

Przeskok fabuły - poleciałem z DM na Agroprom sprawdzić czy pojawił się Czarownik. Przy okazji chciałem zebrać artefakty i… w pewnym miejscu zostałem przeniesiony do Prypeci! Barman przysłał mi wiadomość o grupie Zetta, chociaż jeszcze nie byłem w Barze! Ciekawe.

Przede wszystkim dzięki.

13 godzin temu, smox napisał:

dało by radę zrobić fixa sprawiającego, by w dzień cały czas było słonecznie?

Nie potrafię tego zrobić.

5 godzin temu, smox napisał:

w pewnym miejscu zostałem przeniesiony do Prypeci!

Sprawdziłem na czystym modzie, to ukryte przejście jest tam od początku. Przypadkowe wejście w nie, zanim doprowadzi nas tam fabuła skutkuje przeskokiem/zawaleniem fabuły.

1 polubienie