The Exception

@tom3kb najpierw sprawdziłem , potem napisałem :grin: Jeśli jest wersja tzw. nakładka to powinna być widoczna w OPISIE. Nie ma takowej.

OldMan, zrobiłem tak jak poradziłeś, zobaczę jak gra się będzie zachowywać i dam znać, może te moje perturbacje pomogą innym graczom.

@boloMożesz jeszcze zrobić tak jak opisałem poniżej:

W pierwszym poście podałem link do wersji repack czyli podstawka + mod + spolszczenie RAZEM.
Potem @bolo zgłosił problem z pobraniem tej wersji więc wstawiłem linki do każdej części oddzielnie, ale tutaj
popełniłem błąd i ponownie podałem link do wersji repack. SORRY!

Podaję więc ostateczny opis instalacji gdy mamy oddzielna podstawkę i stawiamy wszystko od nowa:

1. Zainstaluj Zew Prypeci wymagana wersja 1.6.02
    1a Usuń z katalogu z grą folder bin!
    1b Jeśli w katalogu z grą jest katalog userdata, a w nim folder shraders_caches KONIECZNIE go usuń!
    1c Pierwszy wiersz w pliku fsgame.ltx ma wyglądać tak:
    $app_data_root$ = true| false| $fs_root$| savedata\

2. Pobierz moda
    https://drive.google.com/file/d/1STL6iEKEKo077Q1Empbp41QeFOdPzSmJ/view?usp=sharing

3. Wypakuj do folderu z grą ze zgodą na nadpisanie plików!

4. Pobierz najnowszy fix20
    https://drive.google.com/file/d/1OLi2_My1BD8gKOtjlbr9UqyW72xjwRYZ/view?usp=sharing

5. Wypakuj do folderu z grą ze zgodą na nadpisanie plików!

6. Pobierz spolszczenie
    https://drive.google.com/file/d/1Xfd-nPErrMGJmZ_hhvetiem8eKY1H32Q/view?usp=sharing

7. Wypakuj do folderu z grą ze zgodą na nadpisanie plików!

8. Stwórz skrót do pliku launcher.exe i umieść na pulpicie.

9. Wejdź do menu gry i wykonaj własne ustawienia (koniecznie DX11). Następnie zapisz zmiany oraz wyjdź z gry. To wszystko - po ponownym włączeniu moda można rozpocząć nową grę.

Teraz wszystko powinno się zgadzać :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Tak właśnie gram, z tym że nie na “testowym” dx11 tylko na dX9. Na razie wszystko jest w porządku, jeśli w związku z tym będą jakieś problemy - napiszę, a ewentualne pretensje będę miał do siebie.

Przed chwilą znowu koniec gry z tym samym komunikatem:

[error][ 487] : Próbowano uzyskać dostęp do nieprawidłowego adresu.

Przyznam się, że nie zrobiłem tego tj. nie usunąłem folderu bin oraz tego z userdata, czy teraz mam to zrobić .

@bolo Tak ! przenieś sejwy w inne miejsce i postaw wszystko od nowa tak jak
opisałem to wyżej kilka minut temu.

@Agrael Może warto dodać to jako wskazówkę do pierwszego postu

Co do błędu:
[error][ 487] : Próbowano uzyskać dostęp do nieprawidłowego adresu.
Na razie (jako rozwiązanie problemu) może pomóc przeniesienie zbyt dużej ilości zapisów z folderu savedata\savedgames w inne miejsce.

Przed chwilą miałem ten wylot i to co napisałem wyżej pomogło.
Nie twierdzę, że to pomoże zawsze, ale warto o tym pamiętać.

3 polubienia

@OldMan mógłbyś odpowiedzieć ?

Spoiler

3 godziny temu, Marcx napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

Ten wpis jest z wczorajszego samego południa. @OldMan

Ten poniżej z 1 strony " The Exception " OPIS Instalacji.

Czegoś tu nie rozumiem. Może kolega wyjaśnić rozbieżności ?

Pokaż ukrytą zawartość

INSTALACJA:

Pokaż ukrytą zawartość

Zalecana kolejność instalacji:

1. Pobierz i wypakuj paczkę w dowolne miejsce - najlepiej na najszybszy posiadany dysk.

1. Stwórz skrót do pliku launcher.exe na pulpicie.

1. Wejdź do menu gry i wykonaj własne ustawienia (koniecznie DX11). Następnie zapisz zmiany oraz wyjdź z gry. To wszystko - po ponownym włączeniu moda można rozpocząć nową grę.

• Modyfikacja jest w formie tzw. repacka - posiadanie oryginalnej wersji gry nie jest wymagane.
  • Pomimo że w lewym dolnym rogu głównego menu jest liczba 19, to The Exception został uzupełniony w ostatni dostępny Fix 20.

Repack to repack zaś mod wymagający oryginalnej gry to nakładka. Cały czas podajesz linki do repacka przy okazji pisząc o potrzebie oryginału.

Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 (repack - wersja samodzielna)

( moje pytanie sprzed 3 godzin )

@Marcx no chyba widzisz, że linki do repacka już są nieaktywne i masz teraz tylko instalację samego moda (nakładki) na oryginalną grę.

@tom3kb To zabrzmiało jakbym się czepiał bez powodu. :flushed_face: No cóż …

@Marcx

5 postów wyżej naprawiłem swój błąd.
Podałem oddzielne linki do moda, fix 20, i spolszczenia wraz z nowych opisem instalacji.
Teraz pobrałem moda bo piszesz, że to repack:
Moim zdaniem wszystko jest ok.

1 minutę temu, Marcx napisał(a):

@tom3kb To zabrzmiało jakbym się czepiał bez powodu. :flushed_face: No cóż …

Nie, zerknij do pierwszego postu już tam poogarniałem instalacje i linki.

@OldMan OK , to nie ja piszę co jest co …tylko zacytowałem wszystko to co było w opisie tej modyfikacji kiedy wszedłem tu 3godz temu. Nic więcej. Teraz okazuje się , że to już nie jest repack. ( jak w tytule opisu )

@tom3kb Tak widziałem, póki co narzazie u mnie mało miejsca na oryginał i moda więc … za jakiś czas połamię zęby na The Exception . Zdziwiła mnie niespójność informacji.

Oho chyba drugi mod, który pokona mojego kompa :grin:

Niby chodzi elegancko na dx11 i najwyższych ustawieniach ale np pierwszy stalker Ponury wygląda tak.

Dodatkowo nie widać broni w rękach. Hmmm może w modzie są jakieś nowe modele postaci i jakbym je wywalił to by chodziło normalnie? Jakieś pomysły? Czy raczej za cienki piecyk i jutro wywalić moda do kosza.

Zmieniłem oświetlenie i grafę na średnie ustawienia ale na razie brak efektów.

@tom3kb Autor zaleca DX11.
Nie wiem jakiego masz kompa, ale moim zdaniem ten zrzut ekranu nie świadczy o braku wydajności…
Na Twoim miejscu zrobiłbym to co już polecałem @bolo

Pobierz obie paczki i wypakuj na pulpit:
https://drive.google.com/file/d/1NC7VPk4P1zSfGqM4zYf2Nry2PwWY_Ebx/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1CHcVZIpHNqaOpmfwLWA9ME2lFHBAsumq/view?usp=sharing
dxwebsetup.exe
uruchom jako administrator

Potem tradycyjnie naciskasz Dalej.
W drugiej paczce Visual-C-Runtimes uruchamiasz jako administrator install_all.bat

Czekasz aż okienko się zamknie.
Potem savedata\shaders_cache
Restart kompa i sprawdź czy pomogło.

@OldMan ja nie mam takiego wpisu w :

1c Pierwszy wiersz w pliku fsgame.ltx ma wyglądać tak:
$app_data_root$ = true| false| $fs_root$| savedata\
Mam tak:

;abbreviation = recurs|notif| root| add| ext| description
$app_data_root$ = true | false | C:\Users\Public\Documents\STALKE~1.-ZE\
$arch_dir$ = false| false| $fs_root$
$game_arch_mp$ = false| false| $fs_root$| mp\
$arch_dir_levels$ = false| false| $fs_root$| levels\
$arch_dir_resources$ = false| false| $fs_root$| resources\
$arch_dir_localization$ = false| false| $fs_root$| localization\
$arch_dir_patches$ = true| true| $fs_root$| patches\
$game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedata\
$game_ai$ = true| false| $game_data$| ai\
$game_spawn$ = true| false| $game_data$| spawns\
$game_levels$ = true| false| $game_data$| levels\
$game_meshes$ = true| true| $game_data$| meshes| *.ogf;*.omf| Game Object files
$game_anims$ = true| true| $game_data$| anims| *.anm;*.anms| Animation files
$game_dm$ = true| true| $game_data$| meshes| *.dm| Detail Model files
$game_shaders$ = true| true| $game_data$| shaders\
$game_sounds$ = true| true| $game_data$| sounds\
$game_textures$ = true| true| $game_data$| textures\
$game_config$ = true| false| $game_data$| configs\
$game_weathers$ = true| false| $game_config$| environment\weathers
$game_weather_effects$ = true| false| $game_config$| environment\weather_effects
$textures$ = true| true| $game_data$| textures\
$level$ = false| false| $game_levels$
$game_scripts$ = true| false| $game_data$| scripts| *.script| Game script files
$logs$ = true| false| $app_data_root$| logs\
$screenshots$ = true| false| $app_data_root$| screenshots\
$game_saves$ = true| false| $app_data_root$| savedgames\
$downloads$ = false| false| $app_data_root$

Co do wydajności kompa w tym modzie, to ogrywam moda na już dość leciwym i słabszym sprzęcie :slightly_smiling_face:. Tyle tylko, że gram na rus repacku zewu prypeci z nakładka moda i na pełnym oświetleniu dynamicznym bez DX. Po zjechaniu w ustawieniach z jakością w dól mod działa płynnie i bez jakichkolwiek wylotów (czasami zdarzają się lekkie przycięcia), ale jest w miarę płynnie i stabilnie, a już prawie dotarłem do prypeci. Jakość grafiki widać u mnie na screenach w klimatycznych.

Grałem na rus wersji, nie repack, wszystko w dół i można pograć.

@bolo Jestem teraz w pracy. Jak wrócę do domu około 17stej to wstawię ten plik w załączniku do pobrania i podmiany (nadpisania).

Jeśli grasz na swoim pliku to bedziesz musiał po zamiania plików przenieść zawartość C:\Users\Public\Documents\STALKE~1.-ZE\
do katalogu savedata, który po zamianie plików powinien pojawić się w głównym katalogu z grą.

@mkk7 @vidkunsen mój sprzęt nie jest najnowszy, wszystko mam ustawione na max, ale też zauważyłem przycięcia
szczególnie w Dolinie Cieni.
Nie jestem pewien czy oprócz mało wydajnego PC nie jest to też wina optymalizacji.

2 polubienia

Trzeba pobróboawć balansu ustawień - tzw. optymalizacji bo nie każdego te same wartości dają to samo.

@OldMan w poradach napisałeś : Po dotarciu na lokację Promzona wychodzimy wprost na kompleks fabryczny. Warto go obejść dookoła, bo po drugiej stronie znajdziemy małą szczelinę. Warto ją odnaleźć i zwiedzić to, co jest pod nią. Znajduje się tam najlepszy detektor artefaktów w Zonie.

Szukałem i nie wiem gdzie jest ta szczelina, a nie mam jeszcze żadnego detektora i to cacko co tam powinno być to dla mnie skarb.