True Stalker

Jak na Agropromie mam zwerbować medyka, tego chlora co śpi pod drzewem to co mam zrobić bo nie można z nim pogadać bo on tylko bełkocze leżąc?

@edit

Już nie ważne trzeba go zagadywać i zagadywać aż wstanie i będzie opcja dialogu.

Oficjalne artworki autorstwa dankalaning.

Spoiler

2 polubienia

W dniu 2.01.2024 o 11:31, Szczepan9205 napisał(a):

@lechu2375 Ja z kolei mam już gotowe wszystkie pliki z folderu text poza dialogami, st_quests dla wszystkich lokacji i st_subtitles, ale będę się brał za to na dniach tylko najpierw chcę aktualizację spolszczenia Gammy dokończyć. Z kolei w skryptach chyba nie ma nic co wymaga tłumaczenia, ale jak sobie wypakuję całą gamedatę TS to będę miał pewność.

Z kolei tak jak pisałem trochę postów wcześniej - niewiele nam po przetłumaczonych na polski plikach, dopóki nie znajdzie się jakiś “magik”, który przerobi czcionkę z moda tak, żeby dodać do niej brakujące polskie znaki czyli ą, ł i ż ( głównie tych brakuje) i przypisać im koordynaty w plikach konfiguracyjnych do czcionki - bez tego no to spolszczenie można trochę “o kant dupy rozbić” bo w miejscach gdzie powinny być wymienione przeze mnie litery nie będzie nic i na przykład napis “Wyjdź z gry” będzie brzmiał “Wyjd z gry” czy “Ustawienia jakości” będą brzmieć “Ustawienia jakoci” przy czym w miejscu gdzie powinno być ś nie będzie wolnego pola, a brak odstępu:

Daję znać, żebyś też "nie marnował za bardzo czasu " na tłumaczenie tego póki co :face_with_tongue:
A samych tekstur czcionki do przerobienia jest 270 jeżeli brać pod uwagę tylko czcionkę z dopiskiem _cent. Podmiana czcionki z kolei na Arial, Graffiti i Letterica z Zewu Prypeci czy Cienia Czarnobyla nie wchodzi w grę bo TS ma o wiele więcej rozmiarów czcionki i warianty dla rozdzielczości od 800x600 do 2560x1440.

Mega, jak chcesz to mogę Ci pomóc w wolnym czasie. Masz discorda?

Mam pytanie odnośnie armoru: czy statsy Hełmu i pancerza sumują się jako całość? Bo w 2 gameplayu chciałbym dobrać coś alternatywnego dla assault armour …

Spoiler

Jak mam się udać do tego typa? długo go szukam i nic

@Fiodor89 Rób inne zadania. Udasz się tam razem z bandytami.
I do jakiego typa? Treść zadania mówi, że przy ciele znalazłeś mapę, a nie że masz kogoś znaleźć.
Tam będzie taki moment, aby “doprawić” jedzenie bandytów.
Pamiętaj, że jak wejdzie faza to by pomóc więzionemu stalkerowi. To ten od zadania od tych mistrzów w egzoszkieletach.

@LisKot dzięki tak to jest jak się nie doczyta ale słabo mi czytanie po zagranicznemu wychodzi😅

@lechu2375Mam, ale jeśli o mnie chodzi to na razie przerwałem tłumaczenie TS (oprócz plików z dialogami, mam wszystko przetłumaczone, z tym że ja tłumaczę przy użyciu translatora DeepL, a nie przy użyciu AI) bo raz, że uznałem, że przyda mi się przerwa bo w zeszłym roku trochę modów przetłumaczyłem i przydałby mi się czas na ogranie w końcu tego co pominąłem i odpoczynek od Notepada++ no chyba, że masz jakiś pomysł jak dostosować czcionkę stworzoną przez AP Pro do wyświetlania polskich znaków :face_with_tongue: Bez tego nie widzę sensu tłumaczyć.

Ale jak masz chęci to dłub sobie w swoim tempie, a jak się znajdzie ktoś kto by mógł pomóc z czcionką lub ja jakimś cudem zrozumiem jak działa pozyskiwanie i dodawanie koordynatów do plików .ini czcionki to wtedy się pomyśli, żeby coś dalej działać.

Jak ktoś sobie chce posłuchać to pierwsza część soundtracku z moda, muzyka z intro, ambienty z lokacji.

3 polubienia

Witam, a to bardzo dobry post piwko się należy, ambient zacny. Tak na marginesie, bardzo dobry ten Mod, pod wieloma względami a najważniejszym, że wciągnął chociaż na początku tak sobie, ale szybko się wkręca i dobrze idzie :grinning_face:Graficznie jest very cool duży powiew świerzości, każdemu napewno się przydał, bo te stare wersje Xray to już dość. Pozdro.

To ja mam dla nas wszystkich trochę ciekawych obrazków :grin: Głównie kieruję jedno pytanie do tych co już są daleko w fabule lub już skończyli TS - czy robi wam różnicę czcionka w modzie? Bo “spłodziłem” dziś coś takiego:

Spoiler

Zaznaczam, że jeżeli o tekst rozmów chodzi to to jest pierwsza wersja spolszczenia, jeszcze przed korektami ( i tak jak pisałem wyżej, nie mam jeszcze przetłumaczonych dialogów dla poszczególnych lokacji, dlatego pokazuję losowe gadki z losowymi NPC, menusy i interfejs). I tu moje pytanie - co sądzicie o czcionce? To jest czcionka z Gammy, która uznałem, że nada się bardziej niż oklepana już czcionka z trylogii Stalkera bo jednak daje jakiś powiew świeżości temu wszystkiemu.

Wiadomo - chciałbym iść za wizją twórców i zrobić spolszczenie pod czcionkę, którą oni stworzyli specjalnie pod True Stalkera, ale okazało się, że na dłuższą metę potrzeba by do tego kogoś naprawdę znającego się na tworzeniu customowych czcionek i dorabianiu pod nią koordynatów dla gry dla poszczególnych liter - dlatego poszedłem za przysłowiem “tonący brzytwy się chwyta” i po prostu zastąpiłem oryginalną czcionkę taką, którą już mam mniej więcej rozpracowaną do perfekcji :face_with_tongue:

P,S, Dodam tylko, że na chwilę obecną mamy do wyboru tą czcionkę lub tą, która była w CCz, CzN i ZP, ale wydaje mi się, że ta najbardziej się nada :face_with_tongue:

7 polubień

Moim zdaniem BARDZO DOBRY kierunek.
Do proponowanej czcionki już się przyzwyczaiłem w modzie Łapacz Snów i tak prawdę pisząc
nie chciałbym wracać do czcionek z podstawek.
Jestem za i cieszę się , że już pracujesz nad spolszczeniem :slightly_smiling_face:

@Szczepan9205 dla tych co nie grają bo czekają na spolszczenie wygląd czcionki to na pewno najmniejszy problem :blush:

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, skoro są poważne problemy z przerobieniem tej z moda to lepiej żeby był jakiś “zamiennik”.

@OldMan Akurat ta czcionka to nie jest ta z Łapacza, a z Gammy - ta z Łapacza ma swój klimat i jest czymś innym w porównaniu z resztą modów, ale moim zdaniem jest trochę za mała- ta według mnie jest dużo bardziej czytelna :face_with_tongue: Co prawda nie wiem czemu w Gammie w takiej formie w jakiej wrzuciłem ją do True Stalker wyświetla się dobrze, a tu jednak będę musiał zrobić poprawki bo tu i tam litery są nie równo (głównie w menu), ale grunt, że udało mi się wdrożyć dziś takie rozwiązanie bo gdyby nie opcja z podmianą czcionki na zupełnie inną i trzymanie się oryginalnej to spolszczenie by utknęło w martwym punkcie na dłuższy czas, póki nie znalazłby się ktoś kto zna się na tworzeniu nowych czcionek, ale jak napisałem wcześniej “tonący brzytwy się chwyta” i to był mój ostatni pomysł zanim podjąłem ostateczną decyzję o porzuceniu tłumaczenia, a o dziwo wygląda to lepiej niż zakładałem :face_with_tongue:

@tom3kb Też prawda, aczkolwiek ja wyznaję taką zasadę, że najlepiej zawsze trzymać się oryginału jeśli chodzi o kwestie “wizualne” bo w tekście czasem warto dodać coś od siebie i bardzo często tak robię, ale że w tym przypadku nie było zbyt wielu opcji no to było trzeba korzystać z tego co już mamy :face_with_tongue: Zresztą chyba liczy się przekaz, a nie to czy wygląda jak oryginał czy nie :grin:

Tylko niech wszyscy pamiętają - tekstowo to jest dopiero wstępna wersja tłumaczenia i do przechodzenia TS wrócę dopiero jak będę miał przetłumaczone dosłownie wszystkie pliki, a zostały mi dialogi, więc na pytanie - kiedy będzie spolszczenieodpowiadam - nie wiem, postaram się w miarę sprawnie się z tym uporać, ale nawet jak wstępnie będę miał przetłumaczone wszystkie pliki to będę musiał przynajmniej jeszcze raz od początku przejść cały mod, zrobić korekty, a potem jeszcze urządzić jakieś testy do wyłapania błędów, więc może być tak, że spolszczenie będzie dopiero za miesiąc lub później.

1 godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a):

@OldMan Akurat ta czcionka to nie jest ta z Łapacza, a z Gammy

I właśnie o tą czcionkę mi chodzi.
Co do obróbki czcionek polecam (ale pewnie znasz) program High-Logic FontCreator.
Trochę go poznałem w trakcie tłumaczeń.

siemka bratany. Gdzie mozna pobrać to spolszczenie ??? Podeślijcie link jak mozecie :slightly_smiling_face:

@miki19941 Jakie znowu spolszczenie?:joy:

2 polubienia

1 godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a):

@miki19941 Jakie znowu spolszczenie?:joy:

chodzi mi o te screeny z gry co udostępnili. wiem ze to początkowe. A wiadomo kiedy będzie pełne ??

@miki19941

W dniu 8.01.2024 o 21:19, Szczepan9205 napisał(a):

może być tak, że spolszczenie będzie dopiero za miesiąc lub później.

1 godzinę temu, LisKot napisał(a):

@miki19941

dzieki za info :slightly_smiling_face: