True Stalker

Trochę pograłem w True Stalker i choć jestem w pierwszym rozdziale, to muszę przyznać, że w istocie, warto było tyle czasu czekać na premierę modziwa. Słusznie zauważyliście, że idzie w tej grze odczuć nowego rodzaju, powiew świeżości. Pozytywnie na mnie wrażenie zrobił nowy interfejs ekwipunku, w tym encyklopedii. Ciekawie wygląda okno ekwipunku, gdzie widać Naszą postać i jak się zmienia w miarę zmiany ubioru, czy założenia maski przeciwgazowej. W którymś z modów też był taki bajer, gdzie mieliśmy bezpośredni podgląd bohatera.

Grafika, gdzie dało radę w moim przypadku, ustawić na dość wysokich ustawieniach w miarę możliwości, wydaje się mieć pozytywny odbiór na gracza. Dominują tutaj ciepłe, przyjemne kolory, w tym atmosfera Zony, a spodziewałem się dość posępnej, ponurej kolorystyki, gdzie się przyzwyczaiłem od dawien dawna. Nie oznacza to, że poprzez taką wręcz wiosenną, letnią tonację kolorów, mamy wrażenie, że ma to popsuć atmosferę gry.

Fabuła jak na początek, w tym zadania, jest dość prosta do zrozumienia, do ogarnięcia i fajnie, że zaimplementowano jak w innych modach, gdzie mamy znaczące opcje do wyboru w kwestiach rozmów podczas wykonywania zadań. Zobaczymy, czy będą w przyszłości konsekwencje Naszych decyzji. Dobrze by było, gdyby tak się działo. Co do samego scenariusza, jestem ciekaw jak się potoczy, a przecież jestem zaledwie w pierwszym rozdziale gry. Zadania póki co, nie są skomplikowane, jeżeli chodzi o ich poziom trudności. Zobaczymy, jak będzie dalej w miarę rozwoju fabularnego.

Kordon, bo jak na razie, jestem w danej chwili, są w nim widoczne zmiany na mapie, małe, ale są. Pozytywnie oceniam to, że drobiazgi w postaci zmian na mapie, potrafią cieszyć oczy. Zobaczymy jak będzie dalej, a raczej bardziej Nas i wszystkich zaskoczą zmiany na innych mapach, tym bardziej nowych lokacjach.

Jeżeli chodzi o braki, minusy, to w danej chwili, brakuje mi immersji, jak animacja używania apteczek, żarcia, uruchamiania i podglądu PDA, czy też widok Naszych nóg . Nie wiem, wynika to z mojego przyzwyczajenia do modów jak Anomaly, czy Lost Alpha, gdzie mieliśmy taką możliwość, że wczuwaliśmy się w Naszą postać.

Giereczkę, a raczej mod, oceniam jak najbardziej, na bardzo dobrą ocenę, gdyż twórcy moda odwalili kawał świetnej roboty, jeśli chodzi o ich całokształt. Jestem pewien, że z czasem będą wychodziły łatki, a może nuż dodatki do moda, gdzie będzie można pozmieniać parę, kilka rzeczy na swój sposób. Szkoda by było, gdyby tak ambitny projekt odszedłby w niepamięć.

4 polubienia

Mam i ja

Szkoda że wyłączyli komendę na swobodną kamerę, można by było sprawdzić w jakim miejscu najbardziej przycina :face_with_tongue: Mam nadzieję że moderzy/autorzy moda dadzą jakiś addon co zwiększa wytrzymałość broni albo to te pierwsze które dostajemy tylko takie kruchę.

Mogli też sobie darować wolniejszą kamerę podczas używanie strzelb (i pewnie innych broni).

Czy tego moda dało by się wziąć do przetłumaczenia? Skoro ma tyle zalet…

W xlocalization.db są pliki tekstowe, więc raczej się da.

11 godzin temu, tom3kb napisał(a):

@LisKot @Mayer99Ja nie wydałem tego stalkera co w trupie zostawił pda Sidowi ale artefakt oddałem, też mi został trzeci punkt do sprawdzenia odnośnie artefaktów ale to dopiero 26-27 będę mógł sprawdzić to dam znać.

Zacząłem od nowa i co prawda w inferno miałem tylko 1 art, ale tym razem skrypt zaskoczył! :flexed_biceps: Tym razem nie rozmawiałem najpierw ze stalkerami w tartaku… Dziwne to było ./.

Da to się jakoś pobrać nie znając ukraińskiego? wchodzę na te wszystkie strony tłumaczę a tam loguj się i wpisuj kod cyrylica. da się pobrać bez logowania?

@Fiodor89 no a co z google drive nie potrafisz pobrać, musisz z tych ruskich hostingów?

tak mi wyskakuje i ostatniego pliku pobrać nie mogę:/

Spoiler

a klikam pobierz mimo to

@Fiodor89 tu masz yandex bez rejestracji https://disk.yandex.ru/d/TR2oA5bocAIlyQ. A jak ci też nie będzie chciało pobrać tego małego pliku to pewnie antywirus ci blokuje.

@Fiodor89, miałem podobnie. W pierwszym poście są dwa linki do Google Drive - 1 i 2. Pobierałem z jedynki i tego ostatniego nie pobrało. Podumałem i kliknąłem 2, z stamtąd wybrałem tylko ten ostatni, który nie pobrało z jedynki. Poszło jak burza. Ogólnie pobrałem wszystko dość szybko (mam prędkość neta 600). Spróbuj tak, jak napisałem i napisz, czy zadziałało.

@metek58 zadziałało. Odpalone. W nocy pogram:)

Polecam przejść się wokół cmentarzyska pojazdów na Wysypisku. Jest tam pewne znajome autko… (Screenshot w spoilerze)

Spoiler

1 polubienie

Ogólnie mod bardzo spoko ale strasznie boli brak jakiegokolwiek A-Life. Wszystko jest strasznie statyczne zaczynając od spawnu mutantów których respawn jest defacto stanowczo za szybki i kończąc na NPC stojących jak kołki w bezruchu. Poza tym wszystko jest mega dopracowane ale raczej jest to mod na raz, przejść, przeżyć i zapomnieć. Chyba że będzie kilka zakończeń to będzie można zrobić kilka podejść.

Pobrałem, postawiłem, gram.

Spoiler

Czy da się jakoś obejść szybkość ruchu kamery w zależności od broni? Bo praktycznie każda giwera ma własną szybkość, i to bardzo mnie irytuje.

Witam serdecznie czy jest to tego moda spolszczenie ?

13 minut temu, wojtek121 napisał(a):

Witam serdecznie czy jest to tego moda spolszczenie ?

Oczywiście, mod wyszedł dwa dni temu, spolszczenie jest już dostępne od miesiąca :smirking_face:

Ps: Bez obrazy ale czasami pytania rozwalają.

Ps2: Ale nie przejmuj się wygląda, że jeden z najlepszych modów jakie pojawiły się w ostatnich latach więc na pewno ktoś skusi się żeby go spolszczyć :smiling_face:

Jeśli historia jest taka jak anturaż, to tylko się cieszyć…

KGW (kółko gosposi wiejskich) Kordon :slightly_smiling_face:

Spoiler