Tytuł oryginalny: В Аду… “ПСЫ” Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 / Repack - wersja samodzielna Data premiery: 01.09.2018 r. Autor: Хемуль36рус Autor spolszczenia: Śr. długość rozgrywki: (ok. 8 godzin)
OPIS:
Spoiler
Bohaterem tej historii jest zwykły stalker, który z powodu problemów finansowych wyruszył do Czarnobylskiej Strefy Wykluczenia. W celach czysto zarobkowych i często z narażeniem własnego życia podejmuje się trudnych zleceń.
Modyfikacja nie oferuje typowej linii fabularnej - całość składa się z różnych historii. Ponadto, aby przetrwać gracz będzie zmuszony do poszukiwania na własną rękę niezbędnego sprzętu - prowiantu, medykamentów, amunicji, czy nawet broni. Mimo wszystko jest to jedynie drobna przeszkoda podczas zgłębiania nowej historii.
W piekle… “PSY” nie jest skomplikowanym modem. Nie należy się w nim doszukiwać „realizmu”, ponieważ takowy nie występuje. Warto przy okazji nadmienić, że jego autor w 2014 roku stworzył inny projekt pn. .
Cechy moda:
nowa fabuła,
dynamiczna pogoda,
nowe modele NPC,
wiele nowych postaci,
4 lokacje,
nowa paczka z bronią.
PORADY:
Spoiler
Wskazówki dot. rozgrywki:
Kupujcie herbatę. Skutecznie gasi pragnienie.
Chcąc zapolować na pijawkę dobrze mieć przy sobie kilka granatów F-1.
Schowki zostały rozlokowane na wszystkich lokacjach, aczkolwiek autor nie zdradził ich położenia.
W momencie, gdy protagonista pojawi się na Zatonie, dobrze jest się przejść po lokacji, aby mod w pełni „zaskoczył”.
Kwestie techniczne:
Modyfikacja może sprawiać pewne problemy techniczne - szczególnie na Zatonie - dlatego, aby zminimalizować błędy związane z instalacją oraz być może inne zaleca się skorzystać z wersji samodzielnej (repack).
Zalecana kolejność instalacji wersji „klasycznej”:
Cień Czarnobyla 1.0006.
2. W głównym katalogu gry usuwamy foldery bin i shaders pamiętając o kopii bezpieczeństwa.
3. Pobrane i wypakowane archiwum moda ( gamedata , bin ) umieszczamy w głównym katalogu gry.
Dodajemy spolszczenie moda (gamedata, bin).
5. Włączamy grę, aby utworzyła folder z zapisami. Następnie do utworzonego folderu kopia pliku user modyfikacji.
6. Ponownie odpalamy grę i zmieniamy oświetlenie na statyczne. Na koniec dokonujemy ostatniego restartu gry i można się cieszyć modyfikacją.
Zalecana kolejność instalacji wersji samodzielnej (repack):
1. Modyfikacja jest w wersji samodzielnej, a więc nie wymaga posiadania i instalacji podstawowej wersji gry. Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files). Trzeba pamiętać o zmianie nazwy folderu repacka, aby były tylko polskie znaki.
2. W głównym katalogu gry w folderze gamedata usuwamy shaders.
2. Dodajemy spolszczenie moda - tylko foldera gamedata. Nie kopiujemy folderu bin, jak i jego zawartości.
3. Dodajemy pobraną i rozpakowaną zawartość paczki z bronią.
4. Grę należy rozpocząć koniecznie na oświetleniu statycznym.
Nasz serwer - Zmienione okno dialogowe.7z (1.21 KB) Folder gamedata należy umieścić w główny katalogu z grą z wyrażeniem zgody na zamianę plików.
Alternatywna paczka broni, którą przygotował autor spolszczenia:
Spoiler
Dla odmłodzenia arsenału użytego w modyfikacji i dlatego, że lubię się tym bawić, przygotowałem niewielką paczkę z bronią. Jest to zbiór pukawek wyciętych z modyfikacji: , , , , a także ze strony AMK-TRAM. Podziękowania i wyrazy uznania dla autorów. ~
Nasz serwer [KLIK] Instalacja na wersję uzupełnioną z 2019 r. Dotyczy moda w wersji „klasycznej”, jak i samodzielnej.
Folder gamedata należy umieścić w główny katalogu z grą z wyrażeniem zgody na zamianę plików.
Przy pierwszej próbie odpalenia na pol podstawce mod wita nas wylotem jak poniżej, leczenie - fix na pp
Spoiler
[error]Expression : hFile\>0 [error]Function : FileDownload [error]File : E:\stalker\sources\trunk\xrCore\FS.cpp [error]Line : 106 [error]Description : f:\gry 2\s.t.a.l.k.e.r. - s of c - 10006\gamedata\shaders\r2\effects\_waterryaska - ?????.s
INSTALACJA NA POLSKĄ PLATFORMĘ:
Spoiler
Stalker SoC 1.0006
Kopia gamedaty moda do głównego katalogu gry.
Z gamedaty moda usuwamy folder shaders.
Do gamedaty kopia ze zgodą na zamianę plików**- FIXA 2.1.3**.
Do gamedaty moda kopia zawartości Fix na pp.7z (2 MB) (zawiera poprawki + localization + folder pl).
Zmiana nazwy folderu bin naszej gry (można usunąć pamiętając o kopii bezpieczeństwa).
Kopia bin moda do głównego katalogu gry. Z naszej kopii bezpieczeństwa bin przenosimy plik XR_3DA ze zgodą na zamianę.
Możemy grać. Autor zaleca, aby użyć pliku user dołączonego do paczka z modem. Jednak nie każdy sprzęt wytrzyma jego ustawienia. Ustawiłem po swojemu i jak na razie jest w porządku. Ten punkt pozostawiam waszej decyzji.
SŁOWO OD AUTORA:
Spoiler
Kupujcie herbatę, najlepiej gasi pragnienie.
Idąc na pijawkę, dobrze mieć ze sobą kilka granatów F-1.
Schowki są rozrzucone po wszystkich lokacjach, gdzie dokładnie, tego już sam nie pamiętam, znajdziecie to znaczy, że mieliście szczęście.
Mod nie jest skomplikowany, żadnego “realizmu” nie należy w nim szukać, ponieważ go tam nie ma.
Kiedy GG pojawi się na Zatonie, trochę się przejdźcie, żeby mod w pełni zaskoczył.
No, a jeśli ci się nie spodoba, po prostu go wywal i nie strugaj super krytyka, bo i tak nie będę tego słuchał, jest to, co jest i nie zamierzam niczego zmieniać.
Powiem tak, nie jest to premiera, a OBT. Próbujcie. Wyklinanie i opluwanie nie jest konieczne, jeśli ci się nie podoba, usuń i zapomnij.
Gawron ty też w grze! to lubię ani jakieś tam stękanie, że OBT, że niedopracowany, że… .
Jak autor moda napisał: spróbujcie… oraz - “Мод не сложный, никакого “рыализма” в нем не ищите, так как нет его там.” - Mod nie służy do pokazania jakiegokolwiek “realizmu” i jego nie ma tam, liczy się sama gra.
Zgadzam się, jak w instrukcji - robię krok lub 2, załączają się w/w informacje, polazłem na tartak i tu coś mnie tknęło, wlazłem na górę po drabince a tu na dole przezroczysty zombiak którego naprawdę trudno utrupić.
Fajnie i klimatowo… gra mi się. Podoba mi się, że od początku na wszystko trzeba zapracować. Śpiwór, dozymetr, latarka… nie ma nic za darmo. No i w TV jest na co popatrzeć.
W piekle… Psy, bardzo dobry mod, moim zdaniem. Jest to utrzymana w konwencji z lekka baśniowej opowieść o zwykłym chłopaku, który trafia w okolice CEA w poszukiwaniu przygód i zarobku… a że jest pracowity, ma dobre serce i Zona mu sprzyja, więc znajduje jedno i drugie, a nawet więcej – spotyka prawdziwą miłość, co jak wiadomo, w strefie nie jest codziennością.
Podzieliłbym tę modyfikację na trzy umowne etapy. Pierwszy to preludium na Zatonie, ogólne zapoznanie się z panującymi warunkami, zdobywanie wyposażenia, pierwsze zarobione pieniądze i co ważne, uświadomienie, że nic nie przyjdzie łatwo. Drugi etap to Bagna, “trening” przed tym, co czeka Aleksa naszego GG po dotarciu na Jupiter i do Prypeci - to etap trzeci. Jupiter, dopiero tam po spotkaniu z agentką PSÓW (samodzielnej frakcji podpiętej pod Monolit) fabuła zaczyna się rozkręcać i akcja nabiera większego tempa, rozpoczyna się polowanie na naszego bohatera. Mod nie jest skomplikowany, co wcale nie oznacza, że jest łatwo i bezmyślnie, wręcz przeciwnie, odniosłem wrażenie, że im dalej z fabułą, tym trudniej i trzeba się wykazać znacznie lepszą oceną sytuacji. Nie będę się rozpisywał nad mutantami, tych jest cała plejada, na szczęście wszystko zostało użyte w przemyślany sposób tak, że nie miałem nudności, a nawet podskoczyłem parę razy na fotelu. Nie widzę sensu zatrzymywania się przy balansie i cenach, moim zdaniem w grach jest to zawsze sprawa umowna, z resztą myślę, że w przypadku “Psów” autor dobrze wiedział, co robi. Na koniec coś, czego fizycznie nie widać i na co chyba nie zawsze zwracamy uwagę, to serce, które autor włożył w tego moda, jest to jeden z elementów, który cechuje modyfikację “W piekle… Psy”, takie przynajmniej odniosłem wrażenie.
Co dotyczy podtytułu " Псы ", to wg słownika slangowego jest takie tłumaczenie: Псы - охpана ( Ochrona ). Bo literalne przetłumaczenie na Psy, chyba raczej nie jest odpowiednie.
Jest też wg tego słownika inne określenie: “Тот, кто вызывает негодование, заслуживает презрение своим поведением, поступками.” , czyli Ten, kto wywołuje poczucie krzywdy, lub swoim zachowaniem, postępkami, zasługuje na pogardę.
Psy - w trakcie moda jest wytłumaczone, że chodzi o frakcje Monolitu - Psy - i nie są to Psy Wojny (Słowiańsko-Germańskie psy Boga wojny), czy Dominikanie - Domini canes ale Psy Piekła/ieł.
Mod czerpie z NS5TT2 gdyż za kwesta jako bonus dostajemy recepty na artefakty np.- łzy ognia czy podobne.
Mod ma to coś czym się można parać długie wieczory, żadne zadanie nie jest proste choć na takie może wyglądać np.- idź po ikonę do cerkwi i przy okazji nie omieszkaj odwiedzić grobu mojej żony a ja ci w zamian podkopsam teleport na bazę.
Mutanty sa inne, jest ich więcej rodzajów - np. małe pijawki i duże, skrzydlate snorki itd.itp.
Ten, kto wywołuje poczucie krzywdy, lub swoim zachowaniem, postępkami, zasługuje na pogardę.
O to właśnie chodzi.
Przywódca “Psów” był już najbardziej bezwzględnym łotrem, zanim trafił do Zony. W strefie pod tym względem nic się nie zmieniło (wiem, bo czytam dialogi). Po tym, jak już się dowiedziałem co to za ekipa, pierwsze moje skojarzenie to - “Wściekłe psy”, kto oglądał filmy Quentina Tarantino, od razu będzie wiedział, o co chodzi, ale sprawa pozostaje otwarta.
Spolszczyć to, spolszczyć tamto, ale to jest OBT więc nie warto…
Rozumiem, że lubisz język Puszkina i Tołstoja, ale nie miałbyś chyba nic przeciwko spolszczeniu jeszcze jednego moda. Po ograniu modyfikacji i wypuszczeniu Fixa 2.1.3 zniknął dopisek OBT.