Napisałem dzisiaj kolejny post na naszym FB odnoszący się do najstarszych modów do Cienia.
Spoiler
Pamiętacie, w jakiego moda zagraliście po raz pierwszy ? ![]()
Cień Czarnobyla ma już 13 lat, ale zaraz po jego premierze zaczęły powstawać modyfikacje.
Obecnie większość z nich nie robi zbyt dużego wrażenia, ale nawet pomimo upływu czasu wciąż wielu z nas do nich wraca. Cofnijmy się dzisiaj do przeszłości i przyjrzyjmy najstarszym z nich.
ABC Inferno
Data Premiery: 18.12.2007
W tej modyfikacji zmian było naprawdę sporo. Przede wszystkim usprawiono podstawowe elementy gry. Dodano wiele nowych przedmiotów, a nawet przywrócono wycięte mutanty. Warto także wspomnieć o takich szczegółach jak nowa paczka broni czy poprawiona sztuczna inteligencja. Ciekawostką jest również to, że autor " ABC Inferno " pracował nad jego drugą częścią. Niestety nigdy się ona nie pojawiła.
Nuclear Snow
Data Premiery: 20.06.2007r
Relikt przeszłości, który tak naprawdę nie oferuje nic więcej poza zmianami w grafice. Mod zmienia krajobraz Zony w ponury czarno-biały film.
" Horror In Chernobyl "
Data Premiery:
Początek 2008r
Mod stworzony przez.. naszego rodaka i jak sama nazwa wskazuje, jego głównym celem było wprowadzenie mrocznego klimatu. Dodano również nowe przedmioty, mutanty, a nawet przerażające dźwięki. Zadbano również o rozmaite szczegóły jak nowy HUD czy tekstury.
" Complete 2009 "
Data Premiery: 2.10.2009r
Tworząc tę skromną listę, nie mogłem zapomnieć o " Complete 2009 ". Modyfikacja w znacznym stopniu ulepsza grafikę, a dzięki nowym efektom ( chociażby ) pogody mod po dziś dzień prezentuje się nadzwyczaj dobrze. Jest też lubianą pozycją przez niedzielnych graczy, którzy prawdopodobnie nie zdają sobie sprawy z istnienia modów fabularnych.
Oczywiście starszych modów, którymi warto się zainteresować, jest znacznie, znacznie więcej.
.. I sobie pomyślałem czemu by nie stworzyć takiego tematu na naszym forum. Zaciekawiło mnie jaki był wasz pierwszy mod ?smile_0093?
Jeżeli chodzi o mnie to chyba.. ABC Inferno albo Horror In Chernobyl. Nie pamiętam już.
Swoją drogą można poprawić temat z tym drugim modem ( jest wstawiony na forum ), ale nigdzie nie ma aktywnego linka do jego pobrania. Może ktoś z was posiada ?