Wiatr czasu 1.3

Dzięki za podpowiedź :), niestety chyba jedyne rozwiązanie to zareagować na wezwanie o pomoc i pomóc Wolności w tymże właśnie bocznym tunelu. Kod do bunkra o którym pisałem wcześniej jest przy trupie naukowca w pobliżu, na razie nie mam się jak cofnąć na MW to idę na Generatory. Niestety nie mam egzo ani gaussa więc nadal chętnie skorzystam z podpowiedzi gdzie je można zdobyć - łudzę się, że jakoś wrócę na “wczesne” lokacje.

Chyba z tego bocznego tunelu będziesz mieć nowy teleport. Takich szczegółów już nie pamiętam.

Niestety poszedłem innym scenariuszem chyba niepotrzebnie wszedłem do podziemi na Radarze stamtąd nie ma powrotu i już “prosta droga” do końca gry (nie znalazłem ani przejść na stare lokacje ani możliwości alternatywnego wyboru ścieżki scenariusza). 

i znowu potrzebuję pomocy  - wróciłem się do zapisu z Radaru udało mi się po odbiciu zakładnika wrócić na Magazyny Wojskowe i “odkryć” kilka zadań, których nie zrobiłem idąc szybkim scenariuszem, ale nie mogę się dostać do Prypeci - odmowa przejścia. Jakie zadanie muszę zaliczyć aby odblokować ten scenariusz przejścia i ponawiam pytanie gdzie można zdobyć gaussa ? Egzoszkielet zamówiłem na MW, ale widziałem, że można wymienić gaussa na niego. Znowu chyba sam sobie odpowiem, pooglądałem filmy i doczytałem temat i na 99% w wersji 1,2 nie ma mapy Prypeci ani podziemnego bunkra pod Radarem z poprzedniej wersji, więc nie można wejść przejściem na Prypeć ani wyjść z nowego bunkra :frowning: - szkoda. A gauss jest w X-19 (pod Barem) na dole po przejściu tunelu z ogniem (przynajmniej w 1 wersji) - usunąłem stare zapisy więc na razie nie sprawdziłem.

Autor do moda w wersji 1.3 dodaje Pack z wysokiej jakości modelami postaci.

Fajne te zombiaczki

Napisał, że gra zaczęła zjadać więcej ramu (z 2 nawet 3,5) ale fpsy nie spadły

Możliwe, że nowa wersja moda wraz z tym packiem wyjdzie już w ten weekend.

Ps. Żebyście się nie wystraszyli pack z teksturami ma być opcjonalny jak ktoś będzie chciał to go sobie pobierze i dorzuci.

1 polubienie

Wyszła wersja 1.3 moda. Ostateczna…znowu.

Tym razem to repack, gra i mod w jednym

Wszystkie zmiany w modzie, porady, linki dodane w pierwszym poście. Dodano do moda też HD Model Pack, nowy wygląd stalkerów, ten co do CoC-ka można sobie dołożyć.

@edit  

Wyszedł nowy patch, nowa wersja HD packa, wszystko w pierwszym poście.

1 polubienie

Wyszedł nowy patch 3 maja, nowa wersja HD packa, wszystkie linki i instrukcja instalacji zaktualizowane w pierwszym poście.

Szczęśliwie ukończyłem moda w wersji 1.3, choć zabiłem oddział najemników Satrapy i opowiedziałem się po stronie Powinności (nie kierowałem się rozgrywką pokazaną na YT, ale własnymi wyborami).

Spoiler

Pod względem fabularnym jest to zupełnie nowa opowieść (której osnową jest podróż w czasie w celu uratowania świata), choć przeplatają się w niej dobrze znane zadania i z podstawek i z innych modów (np. ustawianie skanerów czy wyłączenie psi instalacji w X-16).

Jest ciekawie, choć większość zadań to jak zwykle znajdź i przynieś. W zależności od naszych poczynań i wyborów podjętych w grze (w części zadań możemy opowiedzieć się po jednej lub drugiej stronie konfliktu), na końcu moda obejrzymy wzorowane na filmowym zakończeniu Zewu Prypeci wideo, które wizualizuje skutki naszych działań (Demidow na końcu staje się jedną z postaci z ZP, ale nie ujawnię którą).

Największe wrażenie zrobiły na mnie całkowicie nowe i bardzo rozbudowane podziemia (tunele pod Czerwonym Lasem, laboratoria X10 i X19) oraz lokacja Rostok, która teraz składa się nie tylko z części naziemnej ale i podziemnej oraz MUZYKA i efekty dźwiękowe w podziemiach (fajny motyw z duchem stalkera wskazującym nam drogę po podziemiach).

Poziom trudności walki nie jest zbyt wygórowany (powiedziałbym nawet że jak dla mnie był rozczarowująco niski), ale za to niektóre zadania mogą przysporzyć nieco trudności (np. szukanie narzędzi czy dokumentów w X19). Demidow jak na wojskowego przystało dużo pije, więc trzeba ciągle nosić ze sobą 2-3 butelki wody, co staje się już powoli normą w modach.

Modyfikacja nie jest zbyt długa, jednak ciekawa fabuła w połączeniu z wartką akcją zadowoli każdego (nawet wymagającego) gracza. Wzorcowy przykład bardzo fajnego moda z wyśmienitą optymalizacją. Polecam!

Kilka podpowiedzi odnośnie rozgrywki:

• Na początku rozgrywki dobrze jest chować każdą (nawet najbardziej zużytą) broń do schowków i skrzyń. Później będzie możliwość sprzedaży jej u handlarza bandyty w podziemiach Rostoku.
  • Most w Czerwonym Lesie naprawiamy przy użyciu narzędzi znalezionych w podziemiach kopalni (przedtem należy porozmawiać z technikiem w obozowisku przed „domem” Leśnika):
Spoiler
  • Elementy elektroniczne do znalezienia w kopalni w Czerwonym Lesie:
Spoiler

2 polubienia

To ten mod jest też w wersji angielskiej???

Daj linka to bym sobie pograł chętnie bo ostrze sobie na niego zęby od dawna. I słówko jak dobre jest to tłumaczenie

Proszę bardzo  Link do tłumaczeń angielskich => https://docs.google.com/document/d/1uEN0wVYTsSRIMVnF-4bMz__I1iEEAvL50gOXS9FO78w/edit

Tłumaczenia są maszynowe, więcej nie powiem Nie jest jednak tak źle jak mogło by to wyglądać. 

W razie problemów pomogę. 

I prośba - jeśli będzie grał to stań po stronie najemników Satrapy .

1 polubienie

E widzę, że tam sporo jest tych z angielszczeń Nawet do takich modów co u nas się nie słyszało za bardzo, muszę sobie pobrać tak na kiedyś, jak nie będzie wersji PL czegoś to może się przydać. Chociaż granie w jakieś rozbudowane, długie mody z maszynowym tłumaczeniem to przeważnie masochizm.

Jednak muszę się wstrzymać z graniem :frowning: tamta wersja english jest na moda v1.2, a mamy już 1.3, w której doszło trochę zadań inne zostały przerobione więc nadal pauzuję.

Ktoś pytał o patcha?

xD

http://www.moddb.com/mods/wind-of-time/downloads/wind-of-time-13-multi-language-patch-11

2 polubienia

Przegląd aktualnej wersji modyfikacji.

3 polubienia

Zacząłem sobie grać w tego moda “po angielsku” i jestem bardzo zadowolony. Fajna historia, różnorodne zadania. Bardzo ładny graficznie, a dodatkowo stabilny. Dodano fajną paczkę broni i Atmosfear. Niektóre mapy są fajnie zapełnione różnymi przedmiotami, trochę pozmieniane, dodane czasami jakieś nowe miejscówki. Całkiem sporo różnych schowków, oprócz klasycznych w plecaczkach, mamy porozrzucane przedmioty albo różne skrzynki, szafki, które możemy otwierać i coś w nich znaleźć. Czasami potrzebny do tego jest odpowiedni klucz. Fajna i klimatyczna muzyczka, dźwięki, wydaje mi się, że podprowadzona np z fallouta. Ogólnie jestem jak najbardziej zadowolony, a dopiero zwiedzam 3 lokację. Jedyny minus to, że tłumaczenie na angielski jest maszynowe ale powiedzmy w 80% jest ok, czasami trochę bolą zęby jak się resztę opisów i dialogów czyta ale jak na razie wszystko idzie zrozumieć :blush: Także polecam modzika dla tych co znają rosyjski i “angielski/francuski/niemiecki” bo i takie wersje językowe ktoś popełnił :slightly_smiling_face:

Po wydaniu wersji maszynowej angielskiej przesyłający plik obiecał stworzyć poprawione zangielszczenie. To było w maju, podobno zajmie to kilka tygodni. Maszynowe tłumaczenia w większości spełniają swoją rolę ale gdy przychodzi do bardziej naukowych wywodów to google translator się poddaje.

1 polubienie

Pobrałem Repack tego moda i nie potrafię go zainstalować. Stąd pobrałem - http://stalkerportaal.ru/load/modifikacii_zp/mody_zp/s_t_a_l_k_e_r_call_of_pripyat_veter_vremeni_1_3_final_2017_repack_rus_ot_serega_lus/11-1-0-2575

Robię tak -

@smox

A nie możesz pobrać z linków z 1 posta, ja z nich instalowałem i żadnych problemów, rozpakowujesz archiwum, wypakowujesz repacka. Nakładasz fixa i śmiga. Ewentualnie tak jak ja zangielszczenie ale ty nie potrzebujesz :grin:

Tu nie ma żadnych instalatorów, po wypakowaniu masz Folder z repackiem gotowy do gry, nałożyć musisz tylko fixa. Ewentualnie HD model pack jak chcesz mieć wypasione modele postaci ale ostrzegam, mod ma spooore wymagania. Nie przeginaj z opcjami graficznymi jak masz niezbyt mocnego kompa. Ja standardowo gram na high ale w tym modzie musiałem zejść na średnie ustawienia bo mi out of memory leciały co trochę, no i dropiły fpsy szczególnie na nowej lokacji Bar/Fabryka Rostok.

@tom3kb, ten Repack jest ok. Nic więcej nie trzeba pobierać i instalować. Błąd był banalny. @Sierioża mi podpowiedział, bym usunął cyrylicę z nazwy pobranego folderu i zainstalowało się bez problemu.

Wreszcie ukończyłem tego moda i jestem bardzo zadowolony. :slightly_smiling_face:

Grałem na wersji angielskiej, tłumaczenie maszynowe więc czasami mocno trzeba było się zastanawiać o co w tym dialogu chodzi ale ogólnie przez 80% czasu żadnych problemów, resztę rozgryzło się z kontekstu albo trzeba było się domyślić.

Mod bardzo spodobał mi się ze względu na historię. Przenosimy się w czasie, mamy zapobiec rozrostowi Zony itd zastanawiałem się co tam autor wymyśli. :blush:

Zacznijmy od plusów.

Plusy:

Ciekawa historia, dużo questów głównych i pobocznych. Questy są różnorodne, wieloetapowe, niektóre można rozwiązać na więcej niż jeden sposób. Zadania poboczne wydawały mi się bardziej zróżnicowane i ciekawsze.

Mod jest bardzo ładny, dodano Atmosfear i paczkę broni.

Mamy fajne mapy część jest tylko lekko przebudowana, dodano dużo elementów, zapełniono budynki różnymi meblami i gratami itp. Jest też kilka fajnych map BAR połączony z Fabryką Rostok, Rostok Zachodni. Fajne i wielkie są laboratoria, a zwiedzimy ich kilka.

Dodano dużo nowych artefaktów, na mapach jest sporo schowków różnego typu. Plecaczki na które dostajemy namiary, leżące przedmioty. Różne pozamykane szafki i skrzynki, które można otworzyć i w nich znaleźć jakieś przedmioty. Czasami potrzeba klucza żeby je otworzyć.

Bardzo fajne jest też udźwiękowienie moda.

Długość moda, z tym mam problem bo mi zajął z 20-25 godzin, a na YT widziałem, że ludzie kończyli go w niecałe 10 godzin. Teraz nie wiem czy ja tak wolno gram zaglądam w każdy kąt, szukam znajdziek, czy też oni tak szybko cisnęli np tylko przez główną fabułę. :grin:

Minusy:

Mod ma duże wymagania, normalnie gram sobie na ustawieniach wysokich, a tutaj po wejściu do Baru nagle zaczęły się ostre przycinki, częste wyloty z out of memory . Więc trzeba było zejść na ustawienia średnie. Mod wciąż wyglądał ładnie, a gra już do końca praktycznie ani razu mi się nie posypała.

Może to tylko ja miałem takiego pecha ale znajdowałem mało artów za pomocą detektorów na mapie, większość miałem z nagród za zadania albo ze schowków.

Mod nie usuwa ciał zabitych wrogów i mutantów.

Końcowa misja na Generatorach dała mi fest popalić, nie wiedziałem co robić, aż wreszcie wszedłem gdzieś gdzie popchnąłem fabułę bo zaskoczył jakiś skrypt. Tam też często sprawdzałem inne warianty rozmów bo niektóre prowadziły chyba tylko do śmierci, myślałem, że może będą jakieś różne zakończenia, a wygląda na to, że trzeba wybrać odpowiednią kwestię żeby dojechać do końca z fabułą.

Pomimo paru problemów, głównie z kiepskim tłumaczeniem mod bardzo przypadł mi do gustu.

Moja ocena 9/10

2 polubienia

38 minut temu, tom3kb napisał:

Długość moda, z tym mam problem bo mi zajął z 20-25 godzin, a na YT widziałem, że ludzie kończyli go w niecałe 10 godzin. Teraz nie wiem czy ja tak wolno gram zaglądam w każdy kąt, szukam znajdziek, czy też oni tak szybko cisnęli np tylko przez główną fabułę. :grin:

Na to nie ma co patrzeć. Często spotykam się z tym, że gracz na Youtube skraca film pomijając drogę na jakąś odległą lokację, czy wizyty u handlarzy.

2 polubienia