Te “maty”, o których pisał Cichy, to po prostu przekleństwa i ostry język w modzie ![]()
Więc patch “antymat” po prostu jest zrobiony dla ludzi wrażliwych na takie słownictwo - ale na razie jest tylko w wersji RUS ![]()
Te “maty”, o których pisał Cichy, to po prostu przekleństwa i ostry język w modzie ![]()
Więc patch “antymat” po prostu jest zrobiony dla ludzi wrażliwych na takie słownictwo - ale na razie jest tylko w wersji RUS ![]()
Na rus stronie moda jest poradnik autorski.
Wstawiam jego tłumaczenie na polski. Jest lakoniczny, ale w większości zrozumiały i przede wszystkim ukierunkowuje grę. Moja informacja: rosyjski “sierżant”, to nasz kapral. Jedyny stopień jaki można porównać z naszym sierżantem, to “starszina”.
Radzę przeczytać do końca, bo niektóre porady są “po fakcie”.
Tłumaczenie poradnika ze strony autorskiej moda. Za nieścisłości autor przeprasza.
Przedzonie.
Dwukrotnie rozmawiamy z Przewodnikiem. Idziemy za nim, a kiedy powie nam o nieobecności snajpera na wierzy i pójdzie na posterunek, to będą dwie możliwości zdarzeń.
Czekamy na jego informację.
Idziemy zanim, a gdy przyjdzie wiadomość, pojawi się śmigłowiec i nas zabije.
Kordon.
Rozmawiamy z Przewodnikiem i następnie z Machałowym: Jeśli wybrana zostanie niewłaściwa odpowiedź, dalszego dialogu nie będzie. Bierzemy zadanie od Sidora na znalezienie skrzynki, co wywoła związane z tym problemy. Następnie powie on nam o sygnale SOS, i mieć będziemy dwa warianty rozwinięcia się zdarzeń:
Bierzemy zadanie i znajdujemy PDA.
Gdy odmówimy, to sygnał SOS przyjdzie gdy znajdziemy się w rejonie mostu. Zgadzamy się, szukamy, znajdujemy, ale teraz PDA oddajemy Wilkowi.
Zadanie na likwidację handlowca.
1.Jeśli zabijemy go, bez porażenia innych, informujemy o tym Sidora.
- Jeśli go zabijemy, równocześnie raniąc lub zabijając innych, idziemy do domu, a na wieś napadają mściciele. Trzeba ich zabić, porozmawiać z Wilkiem i następnie z Sidorowiczem. Od Sidorowicza dostajemy skrzynkę i idziemy do Baru.
Bar.
Oddajemy skrzynkę Barmanowi, idziemy do Woronina. Rozmawiamy z kapralem ( sierżantem ), czytamy SMSy, ponowna rozmowa z kapralem i Woroninem, który wysyła nas na pozyskanie informacji o zabitym powinnościowcu.
Magazyny Wojskowe.
Znajdujemy trupa, zabieramy jego pendraiwa - kod z niego będzie nam potrzebny pod koniec gry. Otrzymujemy SMSa od Maksa, rozmawiamy z nim, rozmawiamy ze snajperem, idziemy w kierunku wyrwy w murze, ale trochę w lewo od niej ( wyrwa w kierunku na chutor ) i znowu SMS od Maksa, wracamy do niego i rozmawiamy. Dostajemy PDA.
Bar.
Oddajemy PDA, na żądanie oddajemy pendraiwa. Wcześnie trzeba zapisać ( zapamiętać ) kod z niego.Woronin wysyła nas do Doliny Mroku. Idziemy.
Dolina Mroku
Rozmawiamy z wartownikiem i on nas przepuszcza. Rozmawiamy z Tkaczenką, zabijamy świnie i informujemy o tym. Otrzymujemy zadanie porozumieć się z somowcami (?сомовскими - ludzie Somy).
Można powiedzieć, gdy ich namówiliśmy, wtedy meldujemy Szuludze w bazie, atakujemy borowców ( ludzi Bora ), następnie rozmawiamy z Szulugą na fermie, i idziemy do Matuszkina.
Można też inaczej. Dogadujemy się z borowcami (? боровскими ), ale wtedy Borow zabiera nam cały ekwipunek, pieniądze itd.
Z bronią i ekwipunkiem do niego nie idziemy!
Chwilę przebywamy w niewoli, widzimy nadchodząca pomoc, rozmawiamy z Szulugą, następnie z Somą i idziemy do Matuszkina.
Zdobywamy wejście do X18, rozmawiamy z Matuszkinem i idziemy do X18.
X 18
Znajdujemy dokumenty, pierwsze na poziomie pierwszych drzwi, trochę na lewo, w pomieszczeniu. Drugie w pomieszczeniu pseudogigantów, trzecie w jednej z niebieskich skrzynek. Wracamy.
Ciemna Dolina
Wychodzimy, przechodząc wpadamy na minę. To przenosi nas do X20.
X 20
Znajdujemy PKM, naboje i apteczki obok szlabanu. Likwidujemy wszystkich i wg uznania wszystko, znajdujemy wyjście i wracamy do Doliny Mroku.
Ciemna Dolina
Rozmawiamy z pojawiającym się Woroninem i następnie na Magazyny.
Magazyny Wojskowe
Rozmawiamy z maksem, następnie z Łukaszem. On daje nam zadanie na porozumienie ( układ ) z najemnikami.
Możemy zlikwidować najemników i zgłosić to Łukaszowi.
Dogadujemy się z Rusakiem i dostajemy zlecenie na zbicie Mistrza.
Mistrz w domku powinnościowców.
Zabijamy go.
Rozmawiamy.
Powiadamiamy Rusaka.
Teraz będzie zadanie na zabicie Wróbla: tu wszystko jest jasne, ale do pierwszej rozmowy z Krzemieniem potrzebna będzie wódka.
Zabójstwo Czipa.
- Czekamy, aż on dojdzie do określonego miejsca i wtedy
zabijamy.
- Rozmawiamy z nim i o tym informujemy Rusaka i Łukasza.
Rozmawiamy ze Strachem [ Czucziełom ] ( dokładniej nie można opisać ) i otrzymujemy własny domek. Klikać na materac na dole z prawej ).
Otrzymujemy zadanie na dostarczenie skrzynki na Agroprom ( będzie wszystko jasne, po obejrzeniu scenki - to zadanie na życzenie, możemy go nie brać ).
Agroprom.
Rozmawiamy z wartownikiem, dochodzimy do bazy, rozmawiamy z Szamanem, z Carem, deArtanjanem, Likwidujemy szumowiny na lokacji i po drodze przeszukujemy 5 trupów zabierając ich PDA.
Powiadamiamy Cara i oddajemy mu PDA, idziemy do Woronina, wracamy, rozmawiamy z Carem, idziemy na Magazyny, a nastepnie do Kompleksu Naukowego.
Kompleks Naukowy.
Rozmawiamy z wartownikiem, z Niekrasowym. Niekrasow daje nam zadanie na przeprowadzenie naukowca. Przeprowadzamy, rozmawiamy i powiadamiamy Niekrasowa. Następne zadanie jest na znalezienie przyrządu w laboratorium.
X 16.
Zabijamy szumowiny, idziemy do góry, gdzie wyłącznik i tam znajdujemy szkielet i jeśli chcemy, bierzemy z niego bioradar.
Schodzimy na sam dół i widzimy teleport, skaczemy do niego, bierzemy zestaw i po teleportach.
Kompleks Naukowy.
Oddajemy przyrząd,Niekrasowemu, otrzymujemy zadanie na przeprowadzenie grupy uczonych, prowadzimy, widzimy samobójstwo żołnierza, przenosi nas do Martwego Miasta.
Martwe Miasto.
Rozmawiamy z żołnierzem, następnie z Klem. Znajdujemy zestaw w budynku KOOP Torg, na pierwszym piętrze w pokoju, tam będzie przełącznik, uruchamiamy go.
Uciekamy z centrum miasta jak najdalej, byle gdzie, dopóki nie zakończy pracy sekundomierz. Powiadamiamy Kła.
Teraz sztuczki: mają opisy i zapytania. Po rozliczeniu sztuczek, idziemy na skraj (?), czytamy SMSy, idziemy z całości i skaczemy po teleportach.
Generatory.
Rozmawiamy ze Strieokiem, zabijamy snajpera, niszczymy pierwsza falę Monolitowców, szukamy ukrycia, niszczymy druga falę, teleportujemy się do wsi, niszczymy trzecią falę, idziemy do
budynku z Głuszcem, czytamy SMSy i podążamy za ocalałymi stalkerami.
Magazyny Wojskowe.
Rozmawiamy ze Striełokiem, następnie SMS od Łukasza, rozmawiamy z nim. Otrzymujemy zadanie zwiadowcze, rozmawiamy z Priwiedieniem, idziemy na Dzikie Terytorium.
Dzikie Terytorium.
Jeśli zabiliśmy Czipa, to tu nikogo nie będzie. Jeśli zostawiliśmy żywym, porozmawiajmy, zlikwidujmy Monolitowców, pogadajmy z Diejłom, bierzemy zadanie na szukanie PDA. Jest koło rozbitego śmigłowca na barierkach.
Magazyny Wojskowe.
Powiadamiamy Priwjedienia, dostajemy SMSa od Woronina.
Bar.
Rozmawiamy z Woroninem i wtedy zaczyna by odmierzany czas, po upływie którego wszyscy na lokacji stają się wrogami ( pomyślcie, dlaczego ? ).
Kordon.
We wsi kotów rozmawiamy z Djejłem, idziemy do Kompleksu naukowego.
Kompleks Naukowy.
Tu można się przyhamować, mutantów od groma, ale można przebiec obok nich, znaleźć prof. Sacharowa i z nim porozmawiać i się teleportować.
Dzikie Terytoria.
Rozmawiamy z Sacharowem, z przywódcą samotników i teleportujemy się do wyjścia do Baru.
Bar.
Znajdujemy powinnościowca ( chyba Broma ), pijemy z nim, czytamy napisane przeze mnie bzdury, przesypiamy się w izbie z przedstawicielem idziemy do Woronina i rozmawiamy.
Kordon.
Rozmawiamy z Machałowym i idziemy na Przedzonie.
Przedzonie.
Rozmawiamy z dowódcą posterunku, kolejno z gen. Zacharowem, idziemy na inne miejsce, oglądamy scenkę i teleportujemy się.
Dolina Mroku.
Tu rozgrywa się to co najważniejsze - podążać za Cezarem,
stalkerzy dla czegoś biegają bezładnie. Po przygotowaniu
rozmawiamy z Cezarem, idziemy na fermę, znowu rozmawiamy z
Cezarem, i spieprzamy do przejścia na Kordon.
Przedzonie.
Powiadamiamy Zacharowa i wracamy do Doliny Mroku.
Dolina Mroku.
Znajdujemy grupę Sema, jest ona trochę na lewo od drogi na Kordon. Rozmawiamy, atakujemy fermę, idziemy na drugi koniec lokacji, tam spotykamy się z Cezarem i wszystkimi kompanami.
Zadanie zaliczone.
Przedzonie.
Powiadamiamy Zacharowa, idziemy do Baru.
Bar.
Rozmawiamy z generałem, idziemy na Radar.
Radar.
Rozmawiamy z Szulgą i strzelamy ile sie da, aż do końca. Nie zapominamy że trzeba zajść do X 10 po PDA Kacmana. Kod do drzwi w pendrajwie. Drzwi na niższej kondygnacji, na prawo od schodów tu prowadzących.
Centrum Sterowania Monolitu.
Znajdujemy Niekrasowa, rozmawiamy z nim i mamy heppi end.
Mod ma tyko takie jedno zakończenie, dlatego nie szukamy innego
zakończenia gry.
Coś mogłem zapomnieć, albo przekręcić.
Powodzenia!
Dobra robota @Kondotier. Dziękuję.
Mam nadzieję że w polonizacji nie usuniecie przekleństw i wulgaryzmów. To przecież Zona ![]()
Ja osobiście jestem przeciwnikiem wulgaryzmów w grach. Gdyby jednak było więcej takich głosów, to mogę zrobić wersję dla dorosłych. Dodam dowolne przekleństwo co drugie słowo. Oczywiście taka wersja była by dostępna tylko po przedstawieniu dowodu pełnoletności :devil:
hehe ale tam naprawdę są przekleństwa co drugie słowa? Ja języka Putina nie znajo. Po za tym co złego w wulgaryzmach? To też słowa, a słowiańskie są wyjątkowo piałkne. No i np. dajmy Gwynbleidda. Nie wspominając o ksiazece. Przecież dzięki temu gra była klimatyczna. I czy bandyta w Zonie mówiłby: przepraszam milordzie, czy możesz oddać mi Twój plecak z iście piękną zawartością?
![]()
Czekamy na polonizacje, gdybym znał sowiecki bym pomógł a tak nic nie zrobię, mogę tylko obelgi powymyślać :d
@Kudkudak, oczywiście żartowałem. Zadaniem tłumacza jest wierne przetłumaczenie oryginału i jeżeli w oryginale są przekleństwa, to będą i w spolszczeniu.
Ale @smox narażasz się w ten sposób moherom. Nie ma pewności, czy nie jesteśmy obserwowani przez tajne toruńskie komando i pewnego dnia, w Świętokrzyskiem zapłonie stos ułożony z wełnianek, a na nim dopalający się nierozpoznany człek. My nie piszemy wulgaryzmów w tłumaczeniach, my niekiedy używamy “mowy ulicy”, a to już nie jest ścigane przez żadne stowarzyszenie oszołomów. Czy tak nie jest bezpieczniej pisać? ![]()
Przecież jest wybór. Można grać z k..mać i bez tego. Są w modzie takie patche.
Ja zrobiłbym podstawową wersje polonizacji bez wulgaryzmów i możliwość dodania sobie patcha z wulgaryzmami przez chętnych.
Przypominam, że we wszystkich wydaniach, gra Stalker jest dla graczy od 18-tego roku życia, więc gdybanie, czy użyć “matów” lub nie, odsuwamy na dalszy plan, co nie oznacza, że jesteśmy całkowicie za wulgarnością w grach. Niektóre gry, wręcz wymagają zachowania wiernej treści w całości (mam na myśli soczyste przekleństwa), gdyż tracą na tym całkowicie swój klimat. I tak jak napisał @Kudkudak w poście 27, styl rozmów byłby zbliżony do takiego stanu.
A robienie drugiej polonizacji dokłada pracy i zajmuje też sporo czasu, ale zobaczymy.
Chciałbym dodać, że SoC i CS mają sygnaturkę 16+, jednak to nie oznacza że gra jest od tylu lat - pokazuje tylko, co się w tym może znajdować. Po za tym, w dzisiejszym świecie każdy rzuca kur*ami gdzie chce i jak chce więc dlaczego nie miałoby to być w modzie
No i właśnie, taka druga polonizacja zajęłaby trochę czasu, może jakiś ochotnik usunął by wulgaryzmy jeśli tak bardzo kaleczą mu wzrok - wiadomo, kwestia gusty. Ja trzymam kciuki, że mod zostanie przetłumaczony tak, jak jest i oczywiście za pracę tłumaczy.
Tak, rzeczywiście, na oryginalnych płytach tak jest. Spojrzałem na CD-ACTION z dodatkiem Priboia (bo i taką też płytę posiadam) która akurat leżała w zasięgu wzroku i tam widnieje oznaczenie 18 i to mnie zasugerowało.
Co by nie pisać w tej sprawie, to nic nowego do języka ulicy nie wnosimy, on już istnieje. Nie propagujemy i nie namawiamy do takiej formy wyrażania się na co dzień. To tak pro forma. Tam w modach tak jest i raczej innych słów nie będzie. Zauważyłem w tekście (a przypadł mi cały plik tekstowy z nową fabułą), że GG tu traci dziewictwo i powoli staje się twardzielem, więc i nabywa słownictwo panujące w twardej Zonie. Myślę, że już kiedyś sporo było na ten temat powiedziane (chodzi mi o używanie “matów” w tłumaczeniach), to tylko gwoli przypomnienia.
A u mnie zaczęły się techniczne problemy z modem. Pierwszy raz na Magazynach Wojskowych, kiedy podchodziłem do zabitego powinnościowca od strony chutoru, wylot na pulpit. I tak kilka razy. Poszedłem od strony drogi i dotarłem. Jeszcze parę razy miałem takie wyloty, gdy zwiedzałem lokację. Na bazie najemników, w wiosce pijawek. Kiedy wracałem z Magazynów Wojskowych do Rostoka, już na jego terenie dopadało mnie to zaraz po teleportacji. Dopiero wyjście z gry, pozwoliło na dobrnięcie do Woronina. Jestem teraz w Dolinie Mroku, już po świniach i mam iść do Somy. Ale jeśli te wyloty które tu mam co kilka minut, nie ustawią, to nie będę miał sensu dalszej gry. Są to Fatal Errory, jak w ramce, które wystąpiły na każdej z tych trzech lokacji, a mają to samo podłoże.
*```
FATAL ERROR [error]Expression : I != levels().end()[error]Function : GameGraph::CHeader::level[error]File : e:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrgamegame_graph_inline.h[error]Line : 171[error]Description : there is no specified level in the game graph : 51 stack trace:FATAL ERROR [error]Expression : fatal error[error]Function : CRender::texture_load[error]File : E:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrRenderTexture.cpp[error]Line : 295[error]Description : [error]Arguments : Can’t find texture ‘aazm4a1 sopmodtacstońk’ FATAL ERROR [error]Expression : fatal error[error]Function : CRender::texture_load[error]File : E:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrRenderTexture.cpp[error]Line : 295[error]Description : [error]Arguments : Can’t find texture ‘aazm4a1 sopmodtacstońk’ stack trace:FATAL ERROR [error]Expression : I != levels().end()[error]Function : GameGraph::CHeader::level[error]File : e:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrgamegame_graph_inline.h[error]Line : 171[error]Description : there is no specified level in the game graph : 141 stack trace:
Jest na nie jakaś rada?
Miałem tez kilka wylotów na pulpit bez fatal. Tak po fatal jak i bez fatal mogłem wrócić do gry, z tym że po fatal, najczęściej musiałem resetować moda.
Mam zainstalowany tylko mod i patch, oraz latarkę na czoło. Innych dupereli nie dawałem.
Również po otrzymaniu zadania od Woronina na Dolinę Mroku, w PDA nie miałem tego zadania w bieżących i na mapie też nie było pozycji. Tak powinno być?
Na texture tokstońk lekarstwo ma Cichy na jego forumie.
@Kondotier - ten Fatal Error z końcówką - game graph : (tu jakaś cyfra) miałem i ja. Zmniejszyłem ustawienia moda i ustały. Natomiast Fatal Error z - tacstońk’ pojawia się czasem w różnych modach. By go usunąć wchodzimy do folderu - texturesAazm4a1 sopmod i szukamy pliku - tacstoсk.dds. Zmieniamy jego nazwę na taką jak w errorze: tacstońk.dds
Ślepi w karty nie powinni grać. Wściekły na wyloty, zapomniałem o przestrodze cichego. Zmieniłem nazwę pliku i oba fatal ustały. Zauważyłem też, że mod mi teraz chodzi o wiele płynniej.
Sugeruję, aby tą poradę wstawić do pobieralni przy opisie instalacji, bo ten przypadek mieć będzie więcej osób.
Oprócz tych fatali, z fabułą i z rozgrywką nie mam trudności. Można grać na luzie. A warto choćby dla takich scenek.
http://www.sendspace.pl/file/pic/e4acd1e5b6f7887dcd3e7a9/1
http://www.sendspace.pl/file/pic/ed39bee06d5b4952b790b50/1
Dodamy do spolszczenia plik - tacstońk.dds z poprawioną nazwą.
Uzupełnienie poradnika ( moje doświadczenie z gry ).
W Dolinie Mroku, podczas rozmowy z Somą, mamy dwa warianty rozmowy. Ci co nie chcą być obrabowanymi przez Bora ( wg mnie to kara za niewłaściwą rozmowę ), powinni wziąć drugi ( niższy ) wariant rozmowy, kończący się zaleceniem rozmowy z Szulugą. Ponieważ rozmowa kończy się autoteleportacją na miejsce już toczącej się walki, przed jej przeprowadzeniem umieszczamy w slotach broń najlepszą ( wskazany celownik optyczny ). U zabitych bandytów niewiele do zabrania, ale po przebieżce do bazy, dostajemy ładną nagrodę, przydatną bardzo w następnym działaniu. No i nie tracimy kasy.
Podbicie tematu:
Od momentu otrzymania zadania od Woronina na przejście do Doliny Mroku, otrzymywane zadania bieżące nie wyświetlają mi się w PDA i nie mam na mapie wskazań celu. Już Głuszec ze mną rozmawiał i dalej nic. Tylko tyle co w pamięci. Ale w historii, są zapisy dialogów, a w minimapie miga sygnalizacja jak przy przypominaniu. Wykonane są na swoim miejscu. Otworzyło się jakieś nowe przejście, ale oprócz tego którym przyszedłem z Wysypiska, nie mam nic innego.
Powtarzam od wyjścia z X20, bo pierwsza wycieczka na MW nic nie dała. Maks milczał. Jest sens dalej się pchać?
Taki jest to urok moda :geek: , czy tylko u mnie coś nawala?
Dodano 21;15
Już dziękuję za podpowiedzi. Powtórzyłem przejście z pustym oknem zadań, ale Maks się teraz odezwał i posłał do Łukasza. Po wzięciu zadania od Łukasza, pojawiło się w oknie dla aktualnych i cel został zaznaczony na mapie. Chyba to jest jakaś niedoróbka moda. Nieszkodliwa, ale czasochłonna.
16.05.14 - pytanie:
Gdzie w Naukowym Kompleksie znaleźć Niekrasowa. Wolnościowiec którego podmieniamy tylko o nim wspomina. Zajrzałem w oczy chyba wszystkim na powierzchni, a i podziemia też przebiegłem. Znacznika na mapie brak.
Patch kumulatywny do moda: https://disk.yandex.com/public/?hash=BfpWnCGwOHV5hMyhuZcxpY6jCij1jJRX1JFxjRH61R0%3D .
Zmiany:
1) Poprawiony konfig FN2000.
2) Naprawiony błąd wypadania tekstu z dialogu okna dla szerokoformatowych monitorów.
3) Naprawione ikonki karnistrów z benzyną, połamańca i Waltera.
4) Naprawiony wylot w Martwym Mieście.
5) Naprawiona realizacja zadania “Pomówić z Borem”.
6) Usunięte zapomniane resztki ze starej fabuły.
7) Poprawiny wylot na Dzikim Terytorium w tunelu z anomalią kocioł.
8) Poprawione gramatyczne i fabularne błędy w dialogach, opisach do zadań.
9) Wycięta latarka w slocie.
10) Dodany do sprzedaży u Barmana karabin “Wichlop - antyterrorystyczny”.
11) Poprawiony konfig lornetki - namierzanie celów.
12) Naprawiona funkcja nocnego widzenia w niektórych kombinezonach.
13) Spawn artów rzadszy.
14) Wyrzucone zapomniane pozostałości z gamedata - mniejsza waga archiwóm.
Za: http://stalkermod.ru/MODYI-Teni-CHernobyilya/stalker-zakoulki-pravdy-novyj-sjuzhet.html
UWAGA: Po nałożeniu patcha kumulatywnego nowa gra wymagana - info dzięki Apg2312
Dodano: 19.V.2013.
Dawno mnie tu nie było;) Czas zagrać w coś nowego! Do roboty!