Złoty Kufer - Część I

@Tario - poniżej masz screeny z użycia zasobnika na kontrolera. Nie bawiłem się w podejście od pleców, więc mnie trochę naruszył.

Na pierwszym screenie masz komunikat o użyciu zasobnika. Wtedy naciskasz Użyj. Na drugim screenie to, co z kontrolera zostało.

Teraz kliknij Użyj.

I zobaczysz takie coś.

No i wracasz po nagrodę i kolejne zadanie. Też nie łatwe.

Przed chwilą, kondotier napisał:

@Tario - poniżej masz screeny z użycia zasobnika na kontrolera. Nie bawiłem się w podejście od pleców, więc mnie trochę naruszył.

Na pierwszym screenie masz komunikat o użyciu zasobnika. Wtedy naciskasz Użyj. Na drugim screenie to, co z kontrolera zostało.

Teraz kliknij Użyj.

I zobaczysz takie coś.

No i wracasz po nagrodę i kolejne zadanie. Też nie łatwe.

Dzięki, w sumie… Nie spodziewałem się, że wystarczy kliknąć przycisk aktywacji…

1 minutę temu, smox napisał:

Co Ty wypisujesz! Przecież ta, pierwsza część moda, toczy się TYLKO na Zatonie. Trzeba czytać wiadomości, rozmawiać z NPC i brać zadania.

Aj, no przecież wiem! Zadań już mam sporo! Generalnie chodzi o to, że właśnie wszystko rozchodzi się o zadania[co jest spoko] Lecz brakuje tutaj typowych zapchajdziur jak np Stalkerzy szukający artefaktów, Czyste niebo patrolujące okolice swojej siedziby, tak samo złomiarze etc etc. A jedyne co idzie spotkać na drodze to od święta pijawkę, dzika, albo psiaka, pomijam już kilka miejscówek gdzie siedzą braciaki i może 2 patrole stalkerów. Generalnie lokacja, Zaton, jest bardzo duża, a jednak przez cały biegnie się jak przez łąkę.

To nie jest przestrzenna anomalia gdzie respawnujące się do znudzenia stado 3 dzików i oddział monolitu to już tłok.

Zrobie więcej zadań i może coś ruszy.

Wszystko zależy od spawnu losowego. Z wiadomych przyczyn, musiałem moda zaczynać i przechodzić kilkukrotnie. I za każdym razem miałem inne “zapchajdziury”. Raz to byli Szabrownicy, drugi raz stalkerzy i mutanty, za innym razem same mutanty i trupy NPCów których zdążyły już załatwić.

NPCów mamy na tyle, aby można było mieć amunicje bez kupowania, zabraną z trupów. Dla Skifa, nowicjusza uczącego się dopiero Zony, nie może być inaczej.

A z dialogów mogłeś wywnioskować, że Czyste niebo, po pierwsze nie miało amunicji, a po drugie, w magazynach trzymał ich kontroler. Zaton jest prawie pusty, bo wszyscy poszli w głąb Zony. Nasz bohater Skif, też się tam wybierze. Jak pojawi się druga część moda.

1 polubienie

8 minut temu, kondotier napisał:

Wszystko zależy od spawnu losowego. Z wiadomych przyczyn, musiałem moda zaczynać i przechodzić kilkukrotnie. I za każdym razem miałem inne “zapchajdziury”. Raz to byli Szabrownicy, drugi raz stalkerzy i mutanty, za innym razem same mutanty i trupy NPCów których zdążyły już załatwić.

NPCów mamy na tyle, aby można było mieć amunicje bez kupowania, zabraną z trupów. Dla Skifa, nowicjusza uczącego się dopiero Zony, nie może być inaczej.

A z dialogów mogłeś wywnioskować, że Czyste niebo, po pierwsze nie miało amunicji, a po drugie, w magazynach trzymał ich kontroler. Zaton jest prawie pusty, bo wszyscy poszli w głąb Zony. Nasz bohater Skif, też się tam wybierze. Jak pojawi się druga część moda.

Ja wiem, że mogłem to z dialogu wywnioskować, podałem tylko przykład :D.

No ja wiem, to są obrzeża zony, co nie zmienia faktu, że jest tutaj mimo wszystko zbyt pusto. Ja wiem, że Skif to nowicjusz i w ogóle, ale to w końcu jest zona, nie oczekuje tutaj ąz tak dużo, ale generalnie ta lokacja to safari, możesz w praktycznie prostej linii biec od południa na północ[pomijam górki pod które nie da się podbiec] i nie natrafić na dosłownie nic, anomalie, czy mutanty. Zrobiłem sobie taką przebieżkę i gdy wracałem trafiłem jedynie na braciaków, których mijałem wcześniej, tyle, że rozwalili grupkę stalkerów która sobie tam na ścieżce wędrowała.

Tym bardziej śmieszne jest to gdy dodamy do tego dialog o niebezpiecznej zonie i niebezpieczeństwach i że powinniśmy iść krok w krok za naszym nowym kolegą stalkerem na samym starcie[wiem nie mamy wtedy nic prócz sweterka] Po prostu mimo, że są to obrzeża… Powinno być więcej… Nie wiem, kilka oddziałów stalkerów, albo pojedyńczy którzy czegoś szukają, może więcej psiaków? W samej pieczarze spotkałem dwa snorki. Bieganie czy w dzień czy w nocy, bez znaczenia, na anomalie nie wpadniesz, chyba, że wejdziesz w pole anomalii. Tym bardziej, że nie mamy na początku detektora to mus omijania ‘‘dziwnie’’ zachowującego się powietrza było by fajne, jak w starym Socu.

Nie zrozumcie mnie źle, nie chce hord, ani hardkoru jakiegoś, bo naprawdę niektóre zadania z tego co widziałem są ciekawe, a to co pokazaliście ze schowkami zmusza naprawdę do spostrzegawczości.

Ludzie, Problem jest - Emisja, na skadowsk weszli bandyci… po zakończeniu emisji chcą mnie zabić… bronie się ale nie dosć że są nieśmiertelni, to jeszcze atakowanie ich sprawa że brodacz sie obraża… a ja uciec z skadowska nie mogę… bo drzwi na cztery spusty zamknięte… help?

A co to jedne drzwi są na Skadowsku?

W tej sytuacji wystarczy się schować za Pilota i poczekać aż Szabrownicy wyjdą ze Skadowska. Albo nie przeczekiwać emisji na dole, tylko pójść na pięterko.

1 polubienie

Problem jest taki że “skadowsk jest atakowany” więc WSZYTSKIE drzwi zamknięte :confused: bandyci ja by chcieli, tak wyjśc nie mogą :confused:

19 minut temu, PainChiller napisał:

Problem jest taki że “skadowsk jest atakowany” więc WSZYTSKIE drzwi zamknięte :confused: bandyci ja by chcieli, tak wyjśc nie mogą :confused:

Zawsze gdy wyciągniesz broń na Skadowsku masz w/w komunikat i wtedy ani Ty ani nikt inny go nie opuści. Po emisji siedź w ukryciu ze śrubą w łapie i czekaj aż złe towarzystwo opuści łajbę. A opuści zapewniam. Gdy chcesz zemsty wyjdź za nimi i poza pokładem wraku Skadowska ich wytłucz. Myślę że proste.

1 polubienie

Witam,może głupie pytanie gdzie jest ta ..olerna notatka dla Brody? Latam po całym statku i nic.Pomocy!Pozdrawiam

Notatka jest na piętrowym łóżku, piętro wyżej niż handlarz, lekarz i mechanik.

2 polubienia

W załączonym pliku jest patch nr 1 do spolszczenia Złotego kufra. Nowa gra nie jest potrzebna.

Usuwa nie wyświetlanie nazw ugrupowań i dwu komunikatów naszymi znakami, oraz dodaje opis AK-74 przy korzystaniu z opisów skróconych. Mam nadzieję, że to patch pierwszy i zarazem ostatni.

Posiadających uprawnienia, proszę o dodanie do go do pobieralni i do #1.

gamedata.7z

4 polubienia

Patch dodany do pierwszego posta i do pobieralni.

2 polubienia

Dobrze więc, pograłem trochę w moda i napiszę co o nim myśle

• Moim zdaniem nie warto sobie nim zawracać głowy, gdyż jest wiele ciekawszych i lepszych.

Złoty kufer jest jak na razie STRASZLIWIE zabugowany… Nieśmiertelni bandyci zamykający się w skadowsku umiemożliwiający dalszą przygodę z fabułą, Emisje zabijające posiaci Fabularne, Crashe przy zabijaniu mutantów.

Kolejna sprawa to pieniądze… Zarabianie to katorga, w całej zonie nie ma nikogo kto dałby choć jedno zadanie za które można dostać sensowną kasę, broń z NPC jest tak zepsuta że używanie jej to samobójswo, Amunicji ciągle brakuje, podczas gdy jedzenia nosimy tyle że można by wyżywić całe Chiny, Wszystko jest drogie jak cholera, Kontakty z Stalkerami zostały ograniczone do “Cześć/Handel”, przez co świat wydaje się bez duszy(Nie rozumiem po co autorzy usunęli te wszystkie linie w stylu “co nowego w zonie” bądź “co porabiasz?” które nadawały im charakteru :/)

Co prawda mod ma zalety które sprawiają radość z grania, jak np: nowe bronie i doskonałe animacje do nich, pełno nowych schowków czy możliwość robienia sobie jadła, ale to jest Stalker a nie symulator Gotowania Zimnioków :face_with_tongue:

Ja osobiście nie mam ani powodu, ani chęci by kiedykolwiek odpalić moda ponownie, jak i również go nie polecam.

Cytat

STRASZLIWIE zabugowany

Tu się nie zgodzę, ja nie miałem ani jednego wylotu czy też innego problemu.

Cytat

Amunicji ciągle brakuje

Serio?

Poza tym biorąc pod uwagę siłę broni, grę można przejść z samym Makarowem.

2 polubienia

Nie wiem jak toś zrobił, ale mnie amunicji ciągle mało :face_with_tongue: Może w późniejszym etapie gry, ale ja nie jestem w stanie grać… bandyci na skadowsku

Przez Zabugowane miałem bardziej na myśli babole takie jak bandyci na skadowsku(…) ale wyloty też były:

1. Zabicie mutanta czasami powoduje taki wylot(nie ma lini Fatal Error, więc końcówke :P)

* [ D3D ]: textures[564552 K]
compiling shader font2
DestroySingleton::RefCounter: 0
Input: 1
Config-file [c:\users\public\documents\stalkercop\user.ltx] saved successfully
Destroying Direct3D…
* RM_Dump: textures : 0
* RM_Dump: rtargets : 0
* RM_Dump: vs : 0
* RM_Dump: ps : 0
* RM_Dump: dcl : 0
* RM_Dump: states : 0
* RM_Dump: tex_list : 0
* RM_Dump: matrices : 0
* RM_Dump: lst_constants: 0
* RM_Dump: v_passes : 0
* RM_Dump: v_elements: 0
* RM_Dump: v_shaders : 0
refCount:pBaseZB 1
refCount:pBaseRT 1
DeviceREF: 1

1. Handlowałem z Brodaczem i miałem bezlogowy crash

2. Raz miałem takie coś, gdy biegałem po zonie :face_with_tongue:

* [ D3D ]: textures[498103 K]
compiling shader font2
Input: 1
Config-file [c:\users\public\documents\stalkercop\user.ltx] saved successfully
Destroying Direct3D…
* RM_Dump: textures : 0
* RM_Dump: rtargets : 0
* RM_Dump: vs : 0
* RM_Dump: ps : 0
* RM_Dump: dcl : 0
* RM_Dump: states : 0
* RM_Dump: tex_list : 0
* RM_Dump: matrices : 0
* RM_Dump: lst_constants: 0
* RM_Dump: v_passes : 0
* RM_Dump: v_elements: 0
* RM_Dump: v_shaders : 0
refCount:pBaseZB 1
refCount:pBaseRT 1
DeviceREF: 1

Spróbuj przejść na oświetlenie statyczne, no chyba że już na nim grasz/grałeś.

@@PainChiller

Z konieczności przeszedłem moda kilka razy. I nie miałem żadnego z Twoich problemów.

Amunicję zbierasz z trupów i z ich rozładowanej broni. Miałem jej taki nadmiar, że sprzedawałem, aby się nie przeciążać. Skuteczność broni powoduje, że zużycie amunicji jest minimalne. Trzech Szabrowników, trzy strzały z PM i amunicji kupa. Mięsaczom strzelaj w odbyt, dzikom z boku pod łopatkę.

Za zadania od NPCów na Skadowsku , w Leśnictwie i Magazynach, otrzymujesz sporo kasy. A i Broda nie jest skąpiradłem. Nagradza obficie.

Kupowałem tylko produkty potrzebne do gotowania. Apteczki i ZM, albo dostawałem, albo znajdowałem w schowkach.

Nie uszczęśliwiłeś przez przypadek moda, jakimiś ulepszeniami?

A tu masz screena z moimi zapasami. Amunicji którą sprzedałem, było kilka razy więcej. Kupiłem hełm, hełm taktyczny, gotowałem jedzenie kilka razy, zapijałem herbatką, pełne ulepszenie kałacha i wdzianka, i zobacz ile mam kasy, kiedy idę do Rudego lasu. To co mam w skrzyni, jest do sprzedania, za wyjątkiem garów.

A zadanie na ujawnienie machlojek Sowy zrobiłeś? Ceny lecą w dół, nawet u niego. Wziąłeś zadania od wszystkich NPCów na Skadowsku, Magazynach i Leśnictwie? Sejf na Skadowsku otwarłeś?

A oceniać moda i po grze “trochę”, dawać mu finalną ocenę, to dziwny sposób.

17 godzin temu, PainChiller napisał:

Dobrze więc, pograłem trochę w moda i napiszę co o nim myśle

• Moim zdaniem nie warto sobie nim zawracać głowy, gdyż jest wiele ciekawszych i lepszych.

Złoty kufer jest jak na razie STRASZLIWIE zabugowany… Nieśmiertelni bandyci zamykający się w skadowsku umiemożliwiający dalszą przygodę z fabułą, Emisje zabijające posiaci Fabularne, Crashe przy zabijaniu mutantów.

Kolejna sprawa to pieniądze… Zarabianie to katorga, w całej zonie nie ma nikogo kto dałby choć jedno zadanie za które można dostać sensowną kasę, broń z NPC jest tak zepsuta że używanie jej to samobójswo, Amunicji ciągle brakuje, podczas gdy jedzenia nosimy tyle że można by wyżywić całe Chiny, Wszystko jest drogie jak cholera, Kontakty z Stalkerami zostały ograniczone do “Cześć/Handel”, przez co świat wydaje się bez duszy(Nie rozumiem po co autorzy usunęli te wszystkie linie w stylu “co nowego w zonie” bądź “co porabiasz?” które nadawały im charakteru :/)

Co prawda mod ma zalety które sprawiają radość z grania, jak np: nowe bronie i doskonałe animacje do nich, pełno nowych schowków czy możliwość robienia sobie jadła, ale to jest Stalker a nie symulator Gotowania Zimnioków :face_with_tongue:

Ja osobiście nie mam ani powodu, ani chęci by kiedykolwiek odpalić moda ponownie, jak i również go nie polecam.

Nie przesadzaj. Nie jest aż tak źle. Fakt, jest pustawo, ale szczerze trochę pograłem i w szoku byłem, ciut się zaludniło.

Kasa… Po co ci kupować co kolwiek jak i tak na strzała z makarowa jest wszystko?

Bugi… Nie, nic z tego, chyba z 5 emisji miałem i każda questowa postać żyje, nikt od nich nie umiera u mnie.

Zadań jest trochę, za prawie każde dostajesz coś ekstra jak spluwy etc. Ja np dostałem spluwe do zadania na kontrolera, SVD, nie narzekam. Troche pobiegałem to i schowków pare odkryłem, tak samo w nich niezłe gnaty leżą[generalnie to i tak kosmetyka].

Ceny jak ceny, są zaporowe, ale znajdź artefakt, to też zaporowo ci za niego zapłacą.

Jedyną rzeczą, która jak dla mnie jest mankamentem to lekka pustka, nic więcej zarzucić tutaj nie idzie, bo zadania są naprawdę fajne.

2 polubienia

Wybaczcie za Doubla posta.

Pytanie mam, bardzo chcę pomóc Lessie, ale niestety nie trafia do mnie kod podany w PDA Szamana, jakieś rady jak to rozszyfrować? Dostałem w dzienniku niby radę z alfabetem, ale wychodzą jakieś bzdury.

Napisz sobie alfabet na kartce i zobacz jakie litery wskazują cyfry. Szukaj schowka w tym miejscu.

Nie chcę tutaj podawać odpowiedzi, bo może ktoś będzie chciał sam to rozwiązać.