nibykompasy znajdowałem w różnych miejscach, schowki, sejf i jeden przy zwłokach, ale w anomaliach się nie spotkałem. Jakieś ciekawe zadanie masz od barmana, ja takiego nie miałem. 10 nibykompasów będziesz potrzebował później dla Sacharowa.
@tom3kb - czyli że wziąłeś u Barmana drugą opcję, szukania wielu artefaktów zamiast Plazmowej gąsienicy. Można i tak, ale zadanie na Gąsienicę jest ciekawsze. Wróć do Barmana, bo mnie z gry wychodziło, że te zadania u niego można zmienić. Kiedy przyniosłem mu Gąsienicę, mówił, że czekał kiedy przyjdę zmienić na to, co Ty robisz.
A wracając do Nibykompasów. Szanuj je, bo będziesz potrzebował aż 10 dla Sacharowa, aby pchnąć fabułę. Większość z nich znajdziesz w schowkach, pojedyncze w trupach. I nie ma zasady w jakich anomaliach się pojawiają. Szukanie w poradnikach mija się z celem, bo te poza schowkami mają spawn losowy. Ale najczęściej w “gorących” anomaliach.
Kiedy postawisz już wszystkie wykrywacze artefaktów we wszystkich anomaliach, otwórz mapę w osobistym PDA i najeżdżaj na anomalie. Wyświetlą Ci się wszystkie arty jakie akurat w anomalii są. Jeśli Nibykompas nie będzie się wyświetlał nazwą, tylko skryptem, to idź i zapisz się w anomalii i wczytaj zapis. Wtedy się pojawia.
Nie to jest jedno z pierwszych zadań dla barmana za Koniak dla Wilczarza karze nam szukać jednego rzadkiego artefaktu (niepamiętanie nazwy chodziło chyba o jakąś gąsiennicę albo coś) lub karze znaleźć: 3 meduzy, bateryjkę, korale mamy, błonę, kulebiaka i 2 nibykompasy. Wybrałem szukanie zwykłych artów i teraz mam kłopot Mam wszystkie oprócz tych nibykompasów.
U to trochę lipa, że w schowkach i sejfach, myślałem, że respią się normalnie jak artefakty w anomaliach. To sobie poszukam.
A spoko. idę dalej wstawiać detektory do anomalii. Dobrze wiedzieć, że w anomaliach też są bo już się bałem.
Teraz skojarzyłem to zadanie od barmana, jak napisał. Ja wziąłem to na plazmową gąsienice, zdecydowanie lepsze od szukania dodatkowych nibykompasów. Co do anomalii, to pewnie potrzebne będą zaawansowane detektory, bo np. niedźwiedzie nie wykrywają wszystkich, chociaż skanery pokazują ich obecność.
@tom3kb - spróbuj jednak zamienić zadania. Po pierwsze, dowiemy się czy można, a po drugie, dostaniesz kawałek ciekawej gry, dialogi i w finale piękny widok.
Pamiętasz może screena który wstawiłem i pytałem z jakiej to lokacji? To właśnie tam jest Gąsienica.
Jak zajdę do Baru to spróbuję pogadać z Barmanem ale byłem już parę razy i nie przypominam sobie opcji dialogu na zmianę questa, a raczej bym zauważył Ale napiszę jak do niego wpadnę czy ma takową.
Ta rozmowa o zamianie, była u mnie ukryta. Najpierw takie zwyczajne cześć, a po tym dopiero właściwy dialog. W tym modzie jest taka opcja, że przy dużej ilości dostarczanych itemów ( Sacharow, Kardan ) można je dostarczać pojedynczo i w finale się sumują. Nie wiem jak akurat w tym zadaniu, bo go nie wybierałem.
Jedynie w zadaniu Sacharowa na bioradar trzeba raczej mieć wszystkie części, miałem ich sporo przy rozmowie z Sacharowem, ale nie było opcji ich przekazania.
@mkk7 - a miałeś też potrzebne arty?
Możliwe, że nie wszystkie zadania są jednakowo rozliczane. Np. dostarczając narzędzia rusznikarzom, nie musimy ich dostarczać po kolei. Jeśli w wykazie zadań najedziemy na umieszczonego już w nich rusznikarza, dostajemy opis jakich narzędzi jeszcze brakuje.
Z całej litanii itemów potrzebnych dla Doktora, mamy sygnalizację znalezienia poszczególnych grup.
Zadanie na te arty dla barmana, też chyba ma tę opcję. Nie jestem w stanie spamiętać wszystkich opcji, jakie były tłumaczone. A może akurat to tłumaczył inny tłumacz.
U Sacharowa jest komunikat, że mamy części mutantów i musimy znaleźć arty. Kiedy cokolwiek ze znalezionych przeniosłem do schowka, od razu była sygnalizacja braku. Trzeba na takie komunikaty zwracać uwagę, bo często są wyświetlane, a my mamy otwarte okno które je zasłania.
Znalazłem rosyjski foto-poradnik do moda => http://bar-reaktor.ru/forum/317-4574-1#107607 Być może komuś się przyda
artów jeszcze nie miałem. Będę za jakiś czas u Sacharowa to sprawdzę, schowek ma obok bunkra i tu może być problem.
Zauważyłem że najlepszym “handlarzem” jest Nabój, większość artów i ciekawszych rzeczy do sprzedania staram się zanosić do niego, płaci najlepiej .
Co do niby kompasów, miał je na sprzedaż również Sacharow.
mkk7 - z plecakami nie ma problemu. Można kupić, znaleźć lub się dostaje w nagrodę. Zrób schowek bezposrednio koło Sacharowa i po problemie.
Nie trafiło mi się, aby Sacharow miał Nibykompasy w sprzedaży. Już po zrobieniu zadań które ich wymagały, sprzedawałem mu i wtedy miał je tylko na czas pobytu u niego. Potem znikały.
Z Nabojem masz rację, ale z każdym przedmiotem do sprzedaży biegać do niego czasem traci sens.
Zamienić questa na poszukiwanie gąsienicy nie mogę.
Głupie 2 Nibykompasy i błona blokują mi 3 główne questy w fabule i nie mogę ruszyć moda dalej, mam też dodatkowego questa na 10 szt tych Nibykompasów dla Sacharowa, muszę postawić jeszcze detektory na Kordonie i mam nadzieję, że zaczną sie wkoncu respić te arty bo już chodzę i chodzę i nic.
Ps.
Można gdzieś kupić detektory Weles bo Sacharow ma Niedźwiedzie najmocniejsze.
@tom3kb - Błony znajdowałem w bagnisku za bunkrem Sacharowa i na Wysypisku koło Sosnodębu. Nibykompasu szukaj w Dolinie Mroku w anomalii ze spalaczami.
Z Twojej przygody widać, że należy brać zadanie na Gąsienicę, a to drugie jest dla zmyłki. Choć na pewno do wykonania.
Nie znam Twojego toku gry, więc również ile czego zrobiłeś. Ale zastanów się, czy nie lepiej będzie wczytać zapis sprzed wzięcia zadania i wybrać się po Gąsienicę. Wtedy logika gry jest spójna i bez zbędnych utrudnień. Mimo powtórzenia gry, możesz zaoszczędzić sporo czasu i mieć nowe atrakcyjne zadanie.
Dla zmyłki jak dla zmyłki, pozostałe arty bez problemu się znajduje tylko z tymi Nibykompasami problem Jak w Spalaczach to wykryję na pewno bo do ognistych anomalii mam wszystkie detektory, z błoną gorzej bo mam tylko Niedźwiedzia do chemicznych, ciekawe czy ją wykryje.
Chociaż od bardzo dawna mam w bagienku za sacharowem wstawiony detektor od niego i wskazuje tylko Szmaragdy, mam chyba pecha w spawnach
Cofać się w modzie niem mam sensu bo to praktycznie początek gry kiedy idziemy do Barmana i daje nam te questy.
z plecakami nie ma problemu , mam jeszcze dwa odłożone luzem, na pewno spróbuję założyć schowek w pobliżu Sacharowa, mnie się udało kupić nibykompas u niego. jak nie chcesz się męczyć z detektorami, to wstaw sobie ten pliczek od [trade_saharov.ltx](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=6993) ( Wkleić do gamedata/configs/misc/trade )i będziesz mógł kupić te najlepsze u Sacharowa.
A uniwersalnego Niedźwiedzia z dźwigu koło hangaru na Wysypisku zabrałeś? Chemiczny na pewno wykryje i znajdziesz.
Ale w anomali ze spalaczami widoczność jest momentami zerowa, a i poruszanie wewnątrz niej niełatwe. Więc nie widząc dokładnie gdzie art się pojawił i nie mając odpowiedniego zabezpieczania, można się wcześniej usmażyć.
Może miałem więcej szczęścia ze spawnem, albo znalazłem więcej schowków, bo na tym etapie gry miałem już prawie wszystkie Welesy, niektóre podwójnie.
A zadanie na Gąsienicę, to znowu nie taki początek. I możliwość że fabuła nie ruszy, jest spora. Chyba już się zorientowałeś, że autor Skif, zadał sobie sporo trudu aby grę “uprzyjemnić” takimi kruczkami.
24 minuty temu, kondotier napisał:
I możliwość że fabuła nie ruszy, jest spora.
Jak nie ruszy to nie jest tak, że zadanie niemożliwe, po prostu mam pecha z tymi artami, nie może być tak źle szczególnie jak później mamy questa, że musimy ich znaleźć aż 10.
Idę szukać.
Autor moda nagradza Nibykompasami, ale tylko tych, którzy szukają schowków, zaglądają do każdego trupa i włażą do każdej anomalii, zbierając to co w nich jest. Nawet daje za to osiągnięcie.
W schowkach i trupach znalazłem ich 9. Dziesiąty sam wlazł w ręce przy stawianiu wykrywacza. A i później też się trafiały, choć bardzo rzadko. Tak że na pewno znajdziesz, ale trochę to potrwa. Ratunkiem może być częstsze robienie zapisów i ich wgrywanie. Zmienia się spawn i potrzebny art może “spaśc z nieba”.
Jest też fix na zwiększenie ilości artów w anomaliach. Możesz się nim wesprzeć.
Jest spawner do moda, ale wymaga tłumaczenia.
Szukam szukam schowków i nawet częstawo na nie wpadam, w statystykach co prawda mam ich tylko 51 znalezionych więc jeszcze dużo przede mną.
W trupach to może ze dwa razy na razie jakiegoś arta znalazłem Przeglądam też co mają do sprzedania npc-e, którzy często zbierają loot po zabitych w walce ale jak na razie mieli tylko parę zwykłych artów.