Złoty Kufer - Część II

Przepraszam, to ja źle zrozumiałem. Tak. Ustawiłem na 8 GB. Nic. Przy okazji postawiłem moda od nowa. Miałem problem z plikiem blind_stalker. Wyskakiwał w fatal errorze, ale zastąpiłem go ze starej gamedaty. Mod ruszył na starych save - ach ze starym przycinaniem. Zauważalnej poprawy nie ma.  

Trochę dziwna sprawa, próbowałeś kombinacji ze sterownikami karty graficznej? Czy instalowałeś jakieś nowsze stery między modami? jeżeli tak to może wróć do poprzednich.

Całkiem dziwna. Wszystkie zabiegi nie przyniosły właściwie nic. Czyli nie był to odpowiedni kierunek. Tylko jaki w takim razie wybrać ?

P.S.

jadę na tych samych sterach

Jak się domyślam to masz zainstalowane najnowsze stery dostępne na Twoja kartę. Najdziwniejsze jest to że ten problem wystąpił już w trakcie grania w moda.

• Na stronie moda jest informacja, aby niechcianą broń która dostała nam się do inwentarza podczas przeszukiwania trupów nie wyrzucać na ziemię, ale wkładać do trupa. W innym przypadku ta broń nie jest usuwana przez moda, leży i obciąża pamięć. Jeśli jest to broń mało zużyta, a jednak nie do sprzedania, można wyrzucić ją przy żywych NPCach. Wtedy oni ją podniosą. A tej której oni nie podniosą, trzeba jednak wsadzić w trupa.

A nie masz przez przypadek zrobionych schowków ze sporą ilością złomu? Pamiętaj, że nawet jeśli schowek jest na innej lokacji, to pamięć o nim jest w zapisie. W tym modzie co kilka schowków, znajdziesz nowe wyposażenie, tak że chomikowanie jest całkowicie zbędne.  Jeśli tak jest, posprzedawaj zapasy. Chomikuj tylko części mutantów u Sacharowa.

Ile savów masz w katalogu? Spróbuj te wcześniejsze, przenieść do innego katalogu lub usunąć, pozostawiając tylko 3 - 5 ostatnich. To może dziwnie brzmieć, ale skutkuje.

Niepotrzebną broń już odruchowo zostawiam u poległych (nawyk z innych modów). Na save-y mam oddzielny folder. Zostawiam 3-4 w savedgames (to też odruch). Schowki mam 4. Jest tam trochę. Wziąłem sobie do serca Twoje rady, aby niczego rzadkiego nie sprzedawać. Można je trochę odchudzić. Ale myślę, że to nie to. Tylko co ? 

Przeskanuj dysk na obecność bad sector’ów. Sprawdziłeś jak zachowują się inne mody lub inne gry?

W związku z tym, że wszelkie próby naprawy zawiodły postanowiłem zastosować środki radykalne.

1. Postawiłem od nowa podstawkę.

2. Ściągnąłem i zainstalowałem jeszcze raz moda.

Gra ruszyła na starych save-ach, niestety ze starymi przycinkami. Takimi samymi.

Co mi zostało ? Zacząć moda od początku. I zacząłem. Idzie idealnie. Bez żadnych zacięć. Po za tym będę mógł (odpukać !) zaobserwować moment zacięć. To będzie pomocne w diagnozie i ewentualnej naprawie.

do bad sector-ów używam narzędzia Windowsa (odzyskiwanie i naprawa).    

1 polubienie

No to powodzenia z grą. Życzę, aby tak szło do końca. Mod jest stabilny. Wylot który miałem i piszę o nim w innym temacie, mógł być spowodowany wielokrotnymi zmianami w gamedacie podczas testowania, bo grając po raz pierwszy, nic takiego mi się nie przytrafiło.

Dzięki  ! 

Zaobserwowałem jedną rzecz. GPU intensywniej pracuje. Temperatura i użycie. Przy przycinkach te dwa parametry były niższe ( temp. o ok. 10 stopni, użycie - o 30 % )

Sprawdzając spolszczenie, kolejny raz dotarłem do końca moda. To mój pierwszy mod, który przeszedłem kilka razy pod rząd i nie nudziło mi się, mimo że wiedziałem co zaraz się wydarzy i gdzie szukać tłustych schowków. Zająłem się zbieraniem osiągnięć i zebrałem wszystkie., wg. rodzajów i tylko w jednym rodzaju mam najniższy stopień. Reszta to komplet. Nabrałem wprawy w walce nożem, zadeptywaniu tuszkanów, czy celnym rzucaniu granatami.

Daję kilka screenów z ostatniej gry.

Spoiler

A szukającym nowego moda do gry, sugeruję aby grać w niego teraz, kiedy jest sporo grających i w razie problemu będzie miał kto podpowiedzieć.

Mody “starszego pokolenia” zostawcie sobie na później.

2 polubienia

Dla tych, którzy mają zamiar grać, mam wideo poradnik (The Valera Play). Jego zaletą jest to, że chronologicznie przedstawia odnajdywanie schowków, kluczy i sejfów.

www.youtube.com/watch?v=-r0baxwcnes 

Mam pytanie natury technicznej. Grając pierwszy raz miałem opcję - ciągłe kucanie. Teraz, grając drugi, tej możliwości nie ma. Próbowałem wpisać w user.ltx, ale to nic nie daje. Po wpisaniu, gra tworzy drugi user.ltx i dalej jej nie ma.    

A co się stało z OPCJE => STEROWANIE => ZAWSZE KUCAJ?

Nie ma jej. Po zainstalowaniu po prostu jej nie było.

Czy ma ktoś pomysł jak wpisać opcję - kucaj zawsze ?

• Zew Prypeci nie ma opcji stałego kucania, więc i mod go mieć nie może.

Uruchom grę ZP i zobacz w ustawieniach.

CoP nie ma. Zgadza się. Ale instalując moda po raz pierwszy taka opcja była, dlatego poruszyłem ten temat. Teraz, po drugiej - nie ma.   

• skoro podstawka nie ma, to nie mogłeś mieć. Wygląd menu w opcjach ustawień jest jednakowy dla gry i moda. Trzeba by dokonać zmiany w plikach PDA i dodać taką opcję. Może mechanicy coś na ten temat wiedzą. Ale gdyby to było możliwe, to już dawno byłby na to fix.

Ale spróbuj tej opcji przypisać CapsLock, może akurat się uda.

Gdzie najczęściej (która mapa), w jakich anomaliach respią się Nibykompasy bo mam 2 dostarczyć do Barmana, a za chiny nie mogę ich znaleźć, resztę potrzebnych artów dla niego mam.

Tom3kb! taki jeden stwierdził, że się powtarzam i dubluje ale specjalnie dla ciebie, strona nr 3:

http://stalkermod.ru/forum/102-stalker-zolotoj-oboz/201777-zolotoj-oboz-2-gid/Page-3.html

Nr 1:

http://stalkermod.ru/forum/102-stalker-zolotoj-oboz/201777-zolotoj-oboz-2-gid.html

Wiesz ja tu w poradnikach szukałem ale chyba pomroczności jasnej dostałem bo nie mogę znaleźć, a tam na rosyjskich stronach też mi trochę zejdzie