, ten błąd przewijał się przez kilka forów i modów, problem dotyczył wersji podstawki. Alternatywa jest pod patch 1.0004, jeśli miałeś inną i robiłeś downgrade np. z 1.0006 i zrobiłeś to źle to masz szansę na takiego errora. Tyle znalazłem na szybko, może ktoś podpowie ci więcej.
Tu na stronie AMK jest właśnie w Alternatywie prawie taki błąd, od postu #2125. Problemem jest wersja podstawki.
W #1 poście tematu masz podaną wersję podstawki na jakiej ma być zainstalowany mod. Czasem też warto uporządkować dysk, bo w bałaganie nie trudno o problemy.
Czegoś nie rozumiem w Twoim pytaniu o podstawki. Piszesz że masz kupione wszystkie trzy części STALKERa, czy jedna część w 4 egzemplarzach?
Bo każda część, to inna gra. I tak jak już wcześniej dostałeś wskazówkę, do postawienia moda trzeba użyć tej wskazanej w #1 moda. Na innej nie pójdzie. Tak jak benzyniak nie pójdzie na ropę.
A do Cienia Czarnobyla chodzą na jej co najmniej dwu wersjach. Albo na 1.004, albo 1.006. Tego trzeba pilnować.
Chodzi mi cały czas wyłącznie o Cień Czarnobyla. W sensie że mam kupione wersje płytowe i cyfrowe. Na razie jedyna która mi zadziała to wersja ze Steam i downgrade na wersje 1.0004. Być może spsób w który to zrobiłem był zły.
generalnie Twój error to problem wersji podstawki. Może i tak. Tak piszą na rożnych forach. Mniej - jak temu zaradzić(najczęściej - ponowna degradacja). Nie raz miałem podobny i jakoś sobie z nim poradziłem (bez degradacji). Najprościej (a zarazem najskuteczniej) jest wczytać przedostatni save, albo ten który nie powoduje takiego wylotu. Na Bagnach zmniejsz odległość oświetlenia i widzenia do około 40 %, albo niżej. Często jest to przyczyną różnych dziwnych errorów (sam miałem).
oto informacja ze strony moda, tam wytłuszczona i podkolorowywana:
У тех кого происходит вылет в самом начале игры, необходимо перед началом, в настройках установить динамическое освещение. Далее сохранить и выйти из игры, чтобы изменения вступили в силу.
I jej tłumaczenie: Ci u których dochodzi do wylotu na samym początku gry, obowiązkowo przed rozpoczęciem powinni w ustawieniach dać dynamiczne oświetlenie, zatwierdzić (zapisać) i wyjść z gry, aby zmiana została uwzględniona.
Piszę tego posta ku pokrzepieniu serc tych, którzy borykają się z errorami w stylu: Lua error…chernobyl\gamedata\scripts... i tutaj różności. Nie dotyczy to tylko Alternatywy 1.3.
Wchodząc na Mroczne Ziemie - Wysypisko zapisałem trzy save’y. Okazało się, że ostatni wygenerował błąd, który powoduje errror jak wyżej. Przedostatni działał dobrze. Więc nie ma sprawy. Wydawałoby się. Wczytuję dobry, gram, robię następnego save’a i znowu taki sam wylot. O co chodzi ? Znowu wczytuję dobry… i w kółko to samo. Mało tego. Po kolejnym bugu - mod w ogóle nie chce odpalić. W logu - zero. Cóż mi biednemu pozostało ? Postawiłem moda od nowa. Odpalił. To już dobrze. Wczytuję dobry save i … ten sam error. Załamka. Co robić ? Przeleciało mi przez głowę, że z tym dobrym save’em musi być jednak coś nie tak, jeżeli następny zapis generuje błąd. Cofnąłem się do autosave’a i … trafiłem. Po wczytaniu jego, następne zapisy robiłem bez problemu.
Reasumując. Nie potrzebie stawiałem moda od nowa, nie mówią o ponownej degradacji patcha. Autosave’y są na tyle “mocne”, że pozwalają wyeliminować pojawiający się błąd w zapisie ręcznym.
, ja też gram i borykam się z wieloma problemami. Rosyjskie fora to niezmierzone źródło informacji, tam szukam rozwiązań. Mod daje po dupsku, a z moimi nerwami plasuje się w pierwszej trójce.
Ja dopiero zaczynam i w Przedzoniu już utknąłem, nie mam forsy, nie ma zadań, nie ma broni. Żeby dostać strzelbę mam dziadkowi przynieś ogony nibypsów, no c’mon co mam je im z kieszeni wyrwać. Kupiłem jakiś nożyk i próbuję je ubić ale jak na razie ginę raz za razem.
Wyjść z lokacji nie mogę bo żołnierz woła ode mnie 5tyś. także jak na razie jestem mocno zirytowany.
Ja edytowałem, a po chwili patrzę, a ty mój post na czerwono w tym samym czasie zrobiłeś.
Ja dopiero zaczynam i w Przedzoniu i już utknąłem, nie mam forsy, nie ma zadań, nie ma broni. Żeby dostać strzelbę mam dziadkowi przynieś ogony nibypsów, no c’mon co mam je im z kieszeni wyrwać. Kupiłem jakiś nożyk i próbuję je ubić ale jak na razie ginę raz za razem.
Wyjść z lokacji nie mogę bo żołnierz woła ode mnie 5tyś. także jak na razie jestem mocno zirytowany.
Akurat z tym problemem można sobie poradzić i wyjście z Przedzonia nie jest trudne, zapewniam. Alternatywa to nie spacer po lesie wydeptaną ścieżką, czytaj poradnik i rady .
- broń (i amunicję do niej) w Przedzoniu można znaleźć:
No to idę, ciekawe kto bez poradnika tam zajrzał i ja znalazł Nie dziwie się, jak włączyłem jakieś filmiki na yt to ludzie się mocno irytowali tym modem już na początku i do kosza. Pierwsze wrażenie mocno odrzucające. Później jak się człowiek wdroży to na pewno już lepiej.