Zapewne @kondotier miał na myśli mnie.
@Tario - o nic się ciebie nie posądza
.
Przepraszam obydwu. Faktycznie z rozpędu pomyliłem nicki.
Patcha ułatwiającego wykonanie zadania, faktycznie wykonuje Ranger801.
Poprawię to w poprzednim postcie, aby nie było żadnych wątpliwości.
@kondotier Przecież żartobliwie mówie :> Nie ma za co przepraszać, zdarza się.
Zacząłem grę żołnierzem, ale jak na razie, jest jeszcze nudniej niż za stalkera. Chodzę po Przedzoniu z końca w koniec, oglądając zadek idącego z przodu NPCa. A tego wymaga zadanie.
Zobaczę jak będzie dalej, już w Zonie.
Potrzebuję pomocy w sprawie dodania do sprzedaży plecaka i lornetki.
Problem jest w tym, że przedmioty można kupić jak się gra żołnierzem, bo ma się dostęp do handlującego nimi. Natomiast grając jako stalker, tego dostępu brak.
Szukałem pliku z tym handlarzem, ale nie mogę znaleźć. O ile bez lornetki można się obejść, to plecak jest o tyle potrzebny, aby nie dźwigać po całej zonie dziesiątków kilogramów artów i części mutantów potrzebnych do wymiany tylko na jednej lokacji, akurat nie mającej oryginalnie skrzyni do przechowywania. A że muszą to być komplety po 20 szt. , więc jest tego sporo.
Przydałby się też, do stawiania, gdy wybieramy się do teleportu nie przepuszczającego sprzętu. Na razie nie byłem w stanie sprawdzić, czy po powrocie, sprzęt który pozostał ( widać go przez siatkowy płot ), nie zostanie rozkradziony, lub nie zostanie usunięty przez moda bezpowrotnie.
A plecak w Alternatywie jest ciekawie zrobiony. Po zabraniu ostatniego przedmiotu, sam wskakuje nam do inwentarza. Tyle tylko, że tracimy GPSa, o ile był zainstalowany.
Układ plików w modzie, jest bardzo skomplikowany. Nie mam pojęcia, jakie katalogi byłyby pomocne temu, kto by podjął się tej czynności.
W plikach z asortymentem handlarzy muszą występować trzy słowa kluczowe: buy sell supplies. Szukaj tych słów a znajdziesz pliki handlarzy.
Handlarzy to ja znalazłem, oprócz tego jednego, najpotrzebniejszego, aby od niego zerżnąć plecak. Tylko że nie wiem, jak ten plecak tu się nazywa. Wszystkie znane kombinacje próbowałem i dostawałem wykaz plików, tylko nie handlu.
Znalazłem lornetkę i już dodałem. Jutro jeszcze raz poszukam tego plecaka.
Na screenie pod kursorem.
Plecak najprawdopodobniej nazywa się “treasure_item”.
No i cóż. Mimo ogromnej ilości dobrej woli i samozaparcia, moda nie dokończę nawet grając stalkerem. Jestem bliski końca, ale nie dam rady. Już od kilku godzin gry, każda zmiana lokacji kończy się pulpitem, z koniecznością użycia menadżera i czystym logiem. To samo przy ataku elektrochimer ( już wiem z rus forum, że są zaglukowane ) i nadmiaru mutantów.
Ale do tego doszedł wylot z informacją w logu, że mi brak tekstur betonu. Sprawdziłem i w katalogu moda wskazany plik istnieje.
Będzie to dobry mod, ale jego autorzy jeszcze muszą się trochę pomęczyć z balansem. Mod jest przedobrzony graficznie. Fajnie się na ekran patrzy, ale niewiele komputerów jest w stanie sobie z tym nadmiarem poradzić. Nie wiem, jaki komputer trzeba mieć, aby grać na pełnej dynamice, wysokich ustawieniach, zalecanych dla moda.
Tak samo z niezaliczaniem wykonanych zadań i braku przez to dalszych dialogów i zadań z nich wynikających.
To samo z ilością spawnujących się mutantów. U mnie fpsy potrafiły w takim momencie ze 100, spaść do 20, stopklatki i przeważnie zaliczałem pulpit. ![]()
Tak że z zamiarem tłumaczenia trzeba jeszcze poczekać, aż rosyjscy gracze przestaną na modzie wieszać psy. Kiedy to się może stać, trudno zgadnąć. A szkoda. ![]()
Znalazłem angielskie tłumaczenie wersji 1.3 => AlternativA 1.3 English Patch 1.0.zip, i postanowiłem zagrać😁 W końcu mogę być “sobą” w modzie😬
Spoiler
Na stronie moda są do pobrania gotowe avatary (jeśli ktoś nie chce edytować pliku .dds).
Pytanie do stalkerów, którzy grali w wersję 1.3 - którą “stroną” gra się trudniej: samotnikiem czy żołnierzem?
Grając jako żołnierz, od razu masz solidne wyposażenie i lepsze drogi wyjścia do zony. A stalker, jak stalker. Musi ciułać pomaleńku. Ale gdzieś w połowie moda, te różnice się zacierają.
Ale nie sądzę, aby wersja angielska była pozbawiona tych błędów jakie ma wersja rosyjska. Mimo długiego czasu od jego pojawienia, autorzy nadal nie byli w stanie usunąć bugów. Wiem to stąd, że miałem dokładnie te same problemy co rosyjscy gracze, robiący filmowe poradniki. Widocznie małe bużki się mi ponakładały, bo w pewnym momencie mod mnie zablokował. Zespawnowali mi się NPCe, bez właściwych opcji dialogowych i utknąłem.
Ja bym Ci radził poczekać. Sam mod bez bugów kosztuje sporo nerwów, a co dopiero zabugowany. Chyba się gryzą obie linie scenariuszowe. A mogły być z tego, dwa dobre mody. Też byłaby Alternatywa, od którego zacząć ![]()
Ale jak się zdecydujesz grać i to stalkerem, to Ci podpowiem legalne, zawarte w modzie ułatwienie.
Na stronie moda nie znalazłem nowych fiksów😟 Z językiem angielskim nie mam problemów, w przeciwieństwie do rosyjskiego, dlatego wyszukałem to “zangielszczenie”.
Zagram oczywiście stalkerem😬 nawet jeśli z powodu bugów nie ukończę moda…
Za ułatwienie dziękuje, jeśli sam je odkryję to będzie dodatkowa frajda - jeśli nie to trudno.
To nic w rodzaju czita. Po prostu nie wolno przegapić dwu dialogów. A łatwo można. No i potrzebne są arty z Bagien. Można sobie zaoszczędzić zbędnego biegania.
Rozumiem i dziękuje serdecznie za info😁
Poniżej umieszczam wideo z rozgrywki (opcja stalker), pokazujące przechodzenie moda. Mnie osobiście przydało się w kilku newralgicznych, początkowych momentach gry.
Uwolniłem ostatnio kobietkę z rąk Bandytów na ATP (swoją drogą fajna, skradankowa misja, w której ogłuszamy nożem).
Lena nosi kozacką skórzaną kurtkę i “zestaw noży kuchennych” na plecach😬
A postawiłeś sobie na wskazanym przez nią przejściu GPSa? To samo zrób na Kordonie. Sporo sobie ułatwisz, a korzystać z nich będziesz parę razy.
I uważaj. Ma męża zazdrośnika, lecz ona potrafi się odwdzięczyć. Ale nie tak jak inne. Patrząc na screeny, już chyba o tym wiesz.
Tak Szanowny - postawiłem znaczniki GPS w miejscu obu przejść. Od Leny dostałem namiar na skrzyneczkę z numerem rosyjskiego wydania “Playboya”:
UWAGA - GRAFIKA +18
Spoiler
Mógłbyś walnąć jakieś ze 2 screeny z jakichś rozmów z npcami, jakieś większe dialogi żeby było widać, najlepiej gadkę o jakimś queście. Chciałbym zobaczyć tą wersję angielską w akcji, bo jak grałem kiedyś w jakąś Alternatywę (bodajże 1.21 English) z maszynowym tłumaczeniem to mi strasznie w głowie mieszało, pewnie jeszcze większy mętlik miałem niż gdybym odpalił po rosyjsku ![]()
Poniżej umieszczam zrzuty ekranu z rozmów oraz z listy zadań z PDA:
Po tekście widać od razu że to maszynowe tłumaczenie - tam gdzie zdania są “proste” translator tłumaczy dobrze, ale jeśli wyrazy w zdaniu mają po kilka znaczeń wtedy wychodzi bigos😄
Nie jest jednak aż tak źle - lista zadań w PDA i Dziennik jest na tyle czytelny że spokojnie można grać.