, ja ci porządku na kompie nie będę robił. Zainstaluj czystą podstawkę i postaw moda jak pisałem. Powodzenia i miłej gry!
31 minut temu, pacjent1972 napisał:
, ja ci porządku na kompie nie będę robił. Zainstaluj czystą podstawkę i postaw moda jak pisałem. Powodzenia i miłej gry!
Tak wiem, wiem :).
Już w miare ogarnąłem wszystko. Z tym że dalej wyskakuje ten błąd z shaderami. Poszperałem troche na jakimś ruskim forum, kazali zmienic oświetlenie ze statycznego na dynamiczne, niestety nie pomogło.
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CBlender_default::Compile
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender_R1\BlenderDefault.cpp
[error]Line : 50
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : Not enought textures for shader, base tex: crete\crete_walls_j12a
Coś komuś ten błąd bardziej mówi?
EDIT@
Dobra, gra już działa. Faktycznie wystarczyło zmienić tryb oświetlenia, tylko, o dziwo, dopiero po 2 restarcie zadziałało.
W temacie moda jest wyraźna informacja o oświetleniu w modzie.
Drobna rada dotycząca łamania zabezpieczeń komputerów i zamków w wersji 1.0
1.Potrzeba trochę cierpliwości.
-
Nie można wciskać (F) przy pierwszym pojawieniu się odpowiedniego napisu bo prawie na pewno nie trafimy.
-
Trzeba to zrobić za trzecim czy czwartym razem, kiedy oswoimy się z zmieniającymi się napisami.
-
Można oczywiście zrobić save’a tuż przed, ale po dwóch, trzech otwarciach zabezpieczeń nie będzie to potrzebne.
-
Napis otwarcia pojawia się na 1 sekundę tak że czasu, wbrew pozorom, jest sporo.
Skąd mam przyprowadzić ochronę dla Naukowców latam po całym jupiterze i nic.
Musisz pogadać z Wolnością i Powinnością (na Jupiterze). Jak zdobędziesz dokumenty w X8, dasz je którejś z frakcji a ona wystawi ochronę, którą osobiście zaprowadzisz.
Dlaczego teleport koło osady rybackiej nie przenosi mnie do bazy Czystego Nieba?
Nie mam pojęcia sproboj zrobic zapis i wczytaj może pomóc.
też to miałem. Zrób zapis przed teleportem, a później go wczytaj.
, tak dziękuję, już wczoraj zadziałało.
Na początku gry możemy zdobyć ważny, dla grającego, dokument. Dokument z zaznaczonymi przejściami między lokacjami, co prawda nie między wszystkim, ale…
Znajduje się w bazie wojskowych na Przezdzoniu (z lotniskiem), w budynku z naukowcem (jest w komputerze). Problem pojawia się gdy gramy jako stalker. Brama dla nas jest zamknięta.
Jeżeli chcemy go mieć na początku rozgrywki, musimy trochę pokombinować.
Przechodząc po raz kolejny z Zatonu na Kordon w celu wykonania jakiegoś zadania postanowiłem odwiedzić Sidora. I zaczęło się coś chrzanić. Dochodząc do Wioski Kotów nastąpił bug (powtarzający się) :
LUA error: e:stalkergamedatascripts_g.script:1121: bad argument #2 to ‘format’ (string expected, got no value)
Z tego co przeczytałem najlepszym rozwiązaniem jest wczytanie przedostatniego save’a (generalnie błąd jest poważny). Wczytanie nic nie dało. Zacząłem grzebać i znalazłem rozwiązanie na rus forach. Trzeba w odpowiednim miejscu grzebnąć w skryptach. Autor “leczenia” stwierdza, że zabieg nie usuwa problemu, ale zmniejsza ilość bugów. U mnie tak się stało.
Piszę, bo jeżeli ktoś będzie miał podobny problem może coś pomogę.
- nie czekaj aż ktoś będzie miał problem, ale od razu rozwiązanie wstaw tu do tematu. Zamknij go w spojler.
Jak u kogoś wystąpi, będzie mógł od razu go usunąć, a nie dopiero pytać i czekać na odpowiedź.
[error]Arguments : LUA error: f:\games\s.t.a.l.k.e.r\gamedata\scripts_g.script:1121: bad argument #2 to ‘format’ (string expected, got no value)
- Przy takim błędzie należy znaleźć w pliku …\scripts_g , część 1121, która powinna wyglądać tak:
function abort(fmt, …)
local reason = (…==nil and fmt) or string.format(fmt, …)
assert(“ERROR: " .. reason)
get_console():execute(“load ~~~” .. reason)
get_console():execute(“flush”)
– string.format(”%s")
end
problem dotyczy przedostatniej linijki. Najczęściej brak jest dwóch myślników przed string.format("%s). Wystarczy wstawić.
Znalazłem również propozycję aby przed wszystkim linijkami wstawić – , ale nie testowałem.
- Metoda, którą zastosowałem jako pierwszą. Również w tym samym pliku …\scripts\g_ . Trzeba wpisać w - przejdź do - liczbę 1000 i mamy:
function print_table(table, subs)
local sub
if subs ~= nil then
sub = subs
else
sub = “”
end
for k,v in pairs(table) do
if type(v) == “table” then
printf(sub..“%s:”, tostring(k))
print_table(v, sub.." “)
elseif type(v) == “function” then
printf(sub..”%s:function", tostring(k))
elseif type(v) == “userdata” then
printf(sub..“%s:userdata”, tostring(k))
elseif type(v) == “boolean” then
if v == true then
printf(sub..“%s:true”, tostring(k))
else
printf(sub..“%s:false”, tostring(k))
end
else
if v ~= nil then
printf(sub..“%s:%s”, tostring(k),v)
else
printf(sub..“%s:nil”, tostring(k),v)
end
end
end
–]]
end
Mnie brakowało między trzecim i czwartym - end - tego znaku –]]. Po wstawieniu w logu pojawił się jakiś (dokładnie nie sprawdziłem , bo się ucieszyłem ) fatal error, ale problem zniknął. Gdy zrestartowałem komputer żadnego errora w logu nie było.
No i w końcu jakiś wylot
Przy próbie przejścia z Jupitera na Ukrytą Drogę następuje CTD z logiem :
FATAL ERROR
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CKinematicsAnimated::Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\SkeletonAnimated.cpp
[error]Line : 602
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : Can’t find motion file ‘monsters\dĺmon_animation.omf’
Ktoś ? Coś ? Bo Google na ten temat uparcie milczy…
Niemożliwe żebyś nie miał pliku “monsters”. Ale sprawdź.
Jak masz ustawiony switch distance ? Jeżeli nic nie zmieniałeś to zmniejsz do np. 110.
5 minut temu, DaarMoo napisał:
Niemożliwe żebyś nie miał pliku “monsters”. Ale sprawdź.
Nie mam czegoś takiego w gamedacie
Żadnego pliku, żadnego folderu.
5 minut temu, DaarMoo napisał:
Jak masz ustawiony switch distance ? Jeżeli nic nie zmieniałeś to zmniejsz do np. 110.
Mam zmienione na 50. Od początku gry.
-
gamedata\config\creatures\monsters
-
gamedata\meshes\monsters
dĺmon_animation.omf’ tylko tego nie mogę znaleźć
- 50 moim zdaniem za mało. Mogą się pewne rzeczy nie spawnować. Może to jest przyczyną.
- patrząc na to dĺmon w logu błędu, możesz ten plik mieć grażdanką. Nad l jest kreseczka. Trzeba zmienić grażdankę ( lub to co jest w nazwie pliku ) na to z loga.
17 minut temu, DaarMoo napisał:
dĺmon_animation.omf’ tylko tego nie mogę znaleźć
Ja też nie. Jest za to plik
dеmon_animation.omf
Zamienię nazwę na dĺmon i zobaczę, co się będzie działo.
EDIT
I to jest właśnie to. Dzięki za podpowiedzi