A ja mam taki problem z kolorem:
A to nie jakiś efekt zranienia bo tam widzę jakąś ikonę czaszki nad paskami życia.
Nie to jest coś popieprzone z kolorami. Shadery czyszczę i nic. A ikonka oznacza brak założonej maski.
A grasz w DirectX 11 ? Nie wymuszasz czasem w menu anomaly innego DirectX?
Miałem taki problem na starym kompie kiedy chciałem wymusić DirectX 9 żeby szybciej gra hulała.
Nie. Jest dx11, z innym plikiem user.ltx to samo jest.
Wiem że to od czapy rada ale zaktualizuj stery od grafy, zrób reinstall DirectX. Odpal tą grę na low detalach i powyłączaj wszystkie wodotryski szadery duperele. Jak będzie ok to po kolei włączaj. Ja bym tak zrobił…
Ten mod niestety ma takie czasy wczytywania, jest jeszcze słabo zoptymalizowany pod tym względem.
Co do rozdzielczości - spróbuj ustawić grę w trybie okna bez granic.
Ogólnie to ja radzę jak na razie dać sobie z nim spokój, bo jeszcze dużo mu brakuje do normalnej grywalności, i zaczekać na jakieś aktualizacje.
@marcin89_45925 Czytałeś co pisałem 1.10.25 i później ? Przy prawidłowej instalacji wymaganych plików oraz spełnienia wymagań własnych gra nie może nie chodzić zwłaszcza jeśli o aspektach technicznych mówimy.
…to mi wygląda na nieaktualny axr_options.ltxZrobiłem zgodnie z instrukcją która jest na discordzie na kanale Anomaly i usunąłem plik axr_options.ltx i podmieniłem na ten pobrany jak również jest na instrukcji.
Więc tak… AnomalyLauncher i axr_options.ltx specjalnie dla wersji 2.0.13.1 masz pobrany i zainstalowany. https://drive.google.com/file/d/1wX8oZL8okq4u31-UFiU9AxYiuhG0repa/view
Żadnych dodatkowych modów własnych nie instalowałeś typu reshade, atmos itp.
Grasz na DX11 i rozdziałce 1440. Twoja grafika jednak coś tam może pokazać.
Nie zmieniałeś ustawień SSS w MCM.
Modded exes version masz z minimum 20250823 lub nowsze. I nadal masz ten czerwony ekran ?
Żadnych dodatkowych modów, czysta instalacja jak z poradnika, nic nie zmieniane nawet w ustawieniach grafiki. Próbowałem zmienić format kolor monitora z RGB na YcbCr 422/444 to wtedy gra nawet się nie uruchamia.
Podsumowanie
Postawiłem ANTHOLOGY i działa dobrze. Ścieżka dostępy możliwie najkrótsza np. F:\GRY\A.N.T.H.O.L.O.G.Y 2.0
A w nim 2 foldery :
Anomaly-1.5.3-Full (folder)
A.N.T.H.O.L.O.G.Y 2.0 v13 OBT (folder)
Na to … A.N.T.H.O.L.O.G.Y 2.0 v13 fix1 …z dnia 30.09.2025
nakładamy na w/w folder A.N.T.H.O.L.O.G.Y 2.0 v13 OBT.
Zwrócić uwagę co jak podmienić , aktualizować , wyrzucić itd.
… i na końcu spolszczenie PL z 2 łatkami
S.T.A.L.K.E.R. Anomaly Anthology 2.0 spolszczenie v.0.99 beta. umieszczamy w mods.
Po fixach aktywnych modów w MO2 jest 193. Dodajemy spolszczenie 194.
Osobiście dodałem jeszcze kilka innych jak np. kierowanie kompanami etc.
ps.
do prawidłowego działania potrzebujemy jeszcze pobrać 2 nieduże pliczki z discorda.
1 to dostosowany do 2.0 v13 fix1 - Anomaly Launcher.exe
i drugi to - axr_options.ltx .
Ten AXR to taki jakby firmowy user.ltx. Zawiera te same dane i kilka innych dedykowanych tylko pod określoną wersję Anthology.
Przy takim układzie zalecałbym fizyczne usunięcie z Anomaly-1.5.3-Full (folder) …właśnie user.ltx oraz katalogu shaders_cache
Gra po 1 uruchomieniu sama odtworzy sobie usunięte elementy.
Nie ma możliwości by to nie działało.
Znasz jeszcze kogoś z czerwonym ekranem , kto ma ten sam problem?
Witam dzięki bardzo , instalowałem tak jak na YT w pierwszym poście . Czy trzeba usuwać mod [WPN] Weapon Base A.N.T.H.O.L.O.G.Y (Denis9x39) jak pokazano w poradniku . Ja nic nie usuwałem nic nie zamieniałem w MO2 i nie mam tego muchomorka przy ładowaniu moda robię to z MO2 , czy tak może być a może trzeba odinstalować ten mod i stosować się ściśle do poradnika .
Postępowałem dokładnie tak jak pokazał instalacja CB. Powiem tak… #1 post powinien być aktualizowany, bardziej przejrzysty. Za dużo tam odnośników, wersji, miejsc.
W kwestii tech. moda Anthology w zasadzie się nie instaluje. Po prostu mając spakowane duże paczki rozpakowujemy to w odpowiednim miejscu itd.
Muchomorek podczas uruchamiania gry oznacza , że korzystasz z [ANT]_STALKER-DLTX_AOEngine—engine_game
Jeśli korzystasz z normalnych plików [ANT]_STALKER-DLTX_modded-exes—engine_game muchomorka nie uwidzisz ![]()
A korzystać możesz tylko z jednej opcji.
Dzięki tak instalowałem jak na CB tylko nic nie zmieniałem i nie mam tego grzybka to znaczy że korzystam z tego [ANT]_STALKER-DLTX_modded-exes—engine_game muchomorka nie uwidzisz i to będzie dobrze , czy trzeba sztybno trzymać się tej instrukcji . Tam jes instalacja na dysku C ja mam na E i ten plik co podałem wyżej można wyłączyć jeżeli kożystam z **[ANT]_STALKER-DLTX_modded-exes—engine_game . Mod ma ponad 131 GB .Która wersja według Ciebie lepsza , jak zainstalowałem tą z grzybkiem to nie mogłem dodać spolszczenia , albo pominąłem i miałem po rusku musiałem przeinstalować .
Ja też nie korzystam z DLTX_AOEngine bo jest mocno niedopracowany i dedykowany raczej dla nieco słabszych piecyków.
I tak jak napisałem musisz wybrać z którego silnika chcesz korzystać. Nie możesz mieć włączonych obu. No i instrukcja po to jest , żebyś potem nie narzekał, że coś tam u ciebie nie gra. Co do kropki wykonujemy. Od czegoś trzeba zacząć. Jak wszystko gra i buczy robisz kopie ustawień i profilu i jeśli chcesz kombinujesz dalej
dodając jakiś mod który ci się spodobał w innej kompilacji. Co do PL ustaw spolszczenie na ostatnim miejscu listy MO2. Spolszczenia nie instaluj tylko je rozpakuj i wklej gdzie trzeba. Tych MODÓW nie instalujemy ! rozpakowanie rar lub 7zip wszyscy nazywają instalacją. Nie wiem dlaczego.
ANTHOLOGY…
95 155 plików,
8 219 folderów
109 GB i to przy 195 modach. Dodałem coś od siebie dla siebie.
Dziękuję bardzo u mnie całość ANTHOLOGY BEZ ANOMALY ma 131 GB , coś mam nie tak bo jak przeszukuję folder mods to strasznie długo szuka mi plików około 1177 elementów w samym folderze mods . A usuwasz ten mod [WPN] Weapon Base A.N.T.H.O.L.O.G.Y (Denis9x39).To co nowe wypakowanie radzisz .Narazie mam ten ustawiony[ANT]_STALKER-DLTX_modded-exes—engine_game . A musi być na dysku C nie może być na E , a co dodałeś od siebie dla siebie warto coś ciekawego .
Może być na każdym dysku, chodzi o jak najkrótszą ścieżkę dostępu np
C:\GAMMA albo D:\H.A.C.R 2.0
Sobie dodałem … PDA Taskboard - iTheon + Previous Button oraz Useful_Idiots-1.2.3
Pierwszy dodaje dodatkowy klawisz cofania w PDA kiedy przeglądasz zadania a drugi zmienia tradycyjny sposób kierowania kumplami . ModDB tam je znajdziesz.
Katalog ‘mods’ ma 87 GB i zawiera 248 katalogów czyli modów.
Dzięki nic więcej nie kombinuję wypakowana gra , jeszcze jedna sprawa da się zmniejszyć ikony magazynków w modzie bo zajmuję dużo miejsca w plecaku . I czy da się dodawać więcej magazynków do wyposażenia , można tylko chyba z siedem jakby tak można dodać 15 . Jeżeli można to jak to zrobić to co na zrzucie to jest wielkość na hudzie i to wiem jak zmniejszyć ale w ekwipunku nie .
Tak robiłem. Jutro spróbuję na nowo.