Platforma: Zew Prypeci / / (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 12.07.2025 r. (wersja 2.0 OBT) Autor: Maksym Ratniczenko Autor spolszczenia (w wersji BETA):@Szczepan9205
OPIS:
Spoiler
Unikalną cechą nowej wersji Anthology jest przeniesienie fabuły moda Atrybut oraz fabuły S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla na platformę Anomaly.
Oprócz wspomnianych wątków fabularnych, Anthology 2.0 oferuje również możliwość przejścia fabuły S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci oraz innych modyfikacji, takich jak Dolina Szeptów, Na Przekór Śmierci: W pajęczynie kłamstw, Przestrzenna anomalia, Spectrum Project - Droga we mgle, Zaginiony oddział i inne.
Wybór preferowanej historii jest dokonywany w menu tworzenia postaci, przed rozpoczęciem gry. Razem z fabułami modów przeniesione zostały również lokacje, które w nich występowały.
Anomaly 1.5.3, które wypakowujemy do osobnego folderu niż pliki Anthology.
Pobieramy „Anomaly Anthology”.
Wypakowujemy archiwum z modpackiem.
Dodajemy aktualne łatki/fixy.
Modpack odpalamy poprzez Mod Organizer.
INSTRUKCJA INSTALACJI JEŚLI POSIADAMY JUŻ NA PC INNY MODPACK WYKORZYSTUJĄCY ANOMALY:
Spoiler
Jeżeli mamy już na komputerze inny modpack korzystający z Anomaly np. GAMMĘ to musimy sobie stworzyć nowy folder, w którym zainstalujemy drugą instancję Anomaly 1.5.3 (najlepiej na innej partycji dysku). Druga instancja Anomaly jest potrzebna bo w przypadku gdy mamy na komputerze GAMMĘ czy inny modpack to Mod Organizer uruchomi nam GAMMĘ lub zwykłe Anomaly zamiast Anthology ponieważ autorzy nie usunęli ścieżek prowadzących do plików potrzebnych do uruchomienia całości i zostawił ścieżki ze swojego własnego komputera, więc trzeba zmienić je w Mod Organizerze tak by odpowiadały temu co mamy na naszym PC-cie.
Jeśli uporaliśmy się już ze stworzeniem sobie drugiej instancji Anomaly wchodzimy w folder z Anthology, odpalamy jego Mod Organizer, a następnie klikamy na Anomaly Launcher i dalej w <Edytuj…> :
Po kliknięciu na opcję <Edytuj…> pojawi nam się okienko:
W tym okienku klikamy najpierw na Anomaly Launcher i w oknach Plik Wykonywalny: oraz Rozpocznij w: zmieniamy pozostawione przez autorów ścieżki tak by prowadziły do plików .exe tej nowo utworzonej przez nas instancji Anomaly.
Następnie robimy tak z każdą pozycją z listy znajdującej się po lewej (od Anomaly Launcher po Anomaly (DX8).
Można zmienić też ścieżki w “Explore Virtual Folder” choć nie wiem czy ma to jakiś wpływ na działanie czegokolwiek, ale ja zmieniłem i u mnie ścieżka wygląda tak:
Po zmianie wszystkich ścieżek na właściwe klikamy na Zastosuj , zamykamy okienko, na wszelki wypadek zamykamy Mod Organizer, uruchamiamy go ponownie i odpalamy Anthology.
Jeżeli ujrzymy menu Anthology to znaczy, że wszystko zrobiliśmy jak należy, jeżeli natomiast zobaczymy menu Anomaly to znaczy, że coś gdzieś źle ustawiliśmy i trzeba będzie szukać co jest nie tak.
INSTALACJA SPOLSZCZENIA:
Spoiler
Pobieramy archiwum ze spolszczeniem i rozpakowujemy w dowolne miejsce, a następnie kopiujemy z wypakowanego spolszczenia folder modsi wrzucamy go do katalogu z wypakowanymi plikami Anthology ze zgodą na podmianę plików jeśli Windows o taką poprosi.
Następnie włączamy Mod Organizer, znajdujemy na liście modów pozycję Polish localization by Szczepan9205 , aktywujemy ją i możemy odpalać Anthology!
Jeżeli spolszczenie po wrzuceniu i aktywacji nie będzie działać to w oknie Mod Organizera wyszukujemy je i jeśli będzie w kategorii " Overwrite" to przenosimy je wyżej do kategorii [AlzHighMr] Translate przeciągając je tam po prostu za pomocą myszy. Ma to wyglądać mniej więcej tak:
Dziwna sprawa ale ten Antology 2.0 jest ! i Rosjanie już grają w niego od jakiegoś czasu…przypadkiem odkryłem jak filmiki o stalker anomaly antology z kanału jednego Rosjanina oglądałem…
Bo od jakiegoś czasu ruscy mieli dostępną zamkniętą betę Anthology 2.0, a teraz dopiero z czwartku na piątek wyszła otwarta beta dostępna dla wszystkich.
Co do spolszczenia… nie obiecuję nic póki co - tzn. mam go też na dysku, nawet odpaliłem, żeby sprawdzić czy rzeczywiście fabuła Cienia Czarnobyla jest i jest… Na tą chwilę dorzuciłem sobie do spolszczenia pliki dialogowe z CCz + przetłumaczyłem pliki z celami zadań, żeby cała fabuła CCz teoretycznie była w pełni po polsku, ale… jakaś taka pocięta mi się wydaje - w sensie jest, ale mam wrażenie, że nie do końca, chociaż musiałbym jeszcze pobiegać po Kordonie, żeby się upewnić.
Największy problem z Anthology 2.0 stanowi fabuła moda Atrybut - ten mod nigdy nie został przetłumaczony na polski, więc żeby całość spolszczenia Anthology 2.0 miała sens to najpierw musiałbym przetłumaczyć Atrybut, ograć go żeby poprawić ewentualne błędy i dopiero wtedy mógłbym je dodać do Anthology i wydać spolszczenie także…
Kurde człowieku ja to Cię podziwiam że to robisz !Fajnie by było kiedyś zobaczyć was “wariaty” wszystkich w realu…-przecież gdyby nie wasza robota to Polski “stalkeryzzm” by kulał jak stary dziad!Jeśli ci się Panie Szczepan9205 noga podwinie w życiu wal do nas (fanatyków) jak w dym …na pewno coś cię pomoże! mówię o prywatnych rzeczach bo w tłumaczeniu modów to ja noga…
Mi to się tak mega podoba te Antology szczególnie te 2.0 że to jest pierwszy mod w który zacząłem grać bez tłumaczenia! wiadomo jak będzie polonizacja będzie Mega!
Póki mam jeszcze chęci to robię bo mam wrażenie, że jak ja przestanę to nikt nie będzie już zbytnio tłumaczył… no może LisKot
W każdym razie pogrzebałem trochę i co nieco udało mi się już sklecić (końcówka jest mało istotna zaskoczył mnie ten dzik):
I tak, wiem że intro ma rozjechany dźwięk względem obrazu - na razie nie rozgryzłem jeszcze dlaczego bo wziąłem i pliki video i audio z naszej oryginalnej translacji, ale ogólnie chyba nie jest źle
nie wiem czy kiedykolwiek to widzieliście ale to chyba najpiękniejszy.. tak najpiękniejszy opis jaki widziałem czym jest cały ten dla “Clou” dla fanów szczególnie chyba wychowanych w PRLu…niech to będzie i filozoficzne paliwo dla ludzi jak Szczepan że to coś więcej niż głupia strzelanka- facet przedstawił to super klimatycznie i mądrze po prostu…obejrzyjcie sobie kiedyś bo warto :
i w sprawie technicznej do pana Szczepan9205 i innych zainteresowanych…kwestia tego dziwnie dużego “logo” postaci jak jesteś ranny…u mnie też tak było gdy instalowałem Antology 2.0 pierwszy raz… trochę mi się to dziwne wydało ale pooglądałem u Rosjan i podmieniłem ten plik axr oraz launcher stąd: https://vk.com/topic-219667646_53972544
i wszystko wróciło do normy…-oni jeszcze inaczej ścieżki dostępu wskazują niż wcześniej w anomaly antology 1.2 czy innych gammach…na filmiku widać instruktażowym ale nie wiem czy to czy te pliki podmienione powodują że ten “stalker body health system”-czy jak to tam się teraz nazywa jest dopracowany …
Ogarnąłem post #1 i wrzuciłem linki do spolszczenia do Anthology 2.0, więc jeśli wam działa (mnie, po wrzuceniu Fixa przestało działać) to bawcie się, ale bierzcie pod uwagę, że coś może nie działać, gdzieś może brakować tekstu, a fabuła Atrybutu jest w całości po angielsku
Ewentualnie jeśli z wrzuconym fixem, Anthology wam działa to możecie dać znać jak wszystko instalowaliście - ja zrobiłem identycznie jak jest podane na ich VK i nawet gra mi nie startuje tylko wywala błąd “Can’t include file m1a1_new_sounds.ltx” zanim jeszcze pokaże się menu.
Jak przetłumaczę i ogram Atrybut to dodam jego spolszczone pliki do tego spolszczenia, a w międzyczasie może i się ukaże jakaś łatka do Anthology, która naprawi mi grę.
o kurcze!! nie spodziewałem się że Szczepan tak szybko to ogarnie i zlituje się nad nami z tym spolszczeniem!! i nie zaglądałem tu trochę i grałem po Rusku…;))))!!! zainstalowałem teraz wszystko jeszcze raz wszystko według zaleceń i wybrałem scenariusz Droga we mgle i wszystko działa na razie ok!! Dziękujemy bardzo nasz Guru spolszczeń! :)))))
Sprawdziłem też scenariusz Dolina szeptów-Max i też działa!! no to teraz popłynę z tym antology 2.0 ! gdybym w ciągu rok nic nie ściągnął z serwisu itd. to znaczy że zabiła mnie żona ;))))
Pytanie, instrukcja instalacji w poście #1 jest nadal aktualna? Mówi ona, by wypakować archiwum z modpackiem, ale AA 2.0 ma instalator, dlatego zakładam, że nie do końca xd
Zainstalowałem AA 2.0, w lokalizacji, gdzie jest zainstalowane, są dwa foldery: “A.N.T.H.O.L.O.G.Y” oraz “Anomaly”. Wrzuciłem fixa #1 do pierwszego z nich, a launcher z fixem #1 do folderu “Anomaly”. Spolszczenie z kolei do folderu “mods”, który znajduje się w folderze “Anomaly”.
Grę odpalam przez Mod Organizer w zainstalowanym AA 2.0, tam edytowałem ścieżki do każdej pozycji Anomaly (DX11) itd., gra odpala, ale z jakiegoś powodu lista modów nie wczytuje mi się i nie mogę aktywować spolszczenia.
@Archeont Coś raczej na pewno zrobiłeś nie tak bo ja nie mam Anthology w formie instalatora tylko w formie RAR do rozpakowania, a linki są z VK autorów, więc z bezpośredniego źródła można powiedzieć. No chyba, że to z jakiejś innej stronki np. Stalkerportaal.ru to może stamtąd jest w formie instalatora
Możesz ewentualnie usunąć w folderze z AA 2.0 plik ModOrganizer.ini - to Ci usunie zapisane ustawienia MO i jak go odpalisz to powinien zacząć wołać, żeby mu wskazać gdzie jest Anomaly - może jak to zrobisz to Ci mody wskoczą na listę, ale nie wiem, strzelam.
Ok, to już wiem w czym rzecz. Miałem AA pobrane jakiś czas temu tak zawczasu, jeszcze przed premierą twojego spolszczenia, a pobrałem je w formie repacka z torrentów od vidkunsena, do których linki wcześniej zamieszczał.
Pobrałem teraz właściwe archiwum z AA 2.0 i teraz instalację zrobiłem wg instrukcji z posta #1, no ale nadal mi się te mody nie wyświetlają. Świeżo odpalony ModOrganizer.exe poprosił o wskazanie instancji Anomaly 1.5.3, co też zrobiłem, ale też nic. Wywalenie pliku .ini nic nie dało.
Edit: w zasadzie metodą prób i błędów już ogarnąłem, już nawet nie wiem jak ale załapało mody i działa. Dzięki
Niedawno postawiłem ANTHOLOGY i działa dobrze. Ścieżka dostępy możliwie najkrótsza np. F:\GG\A.N.T.H.O.L.O.G.Y
Po kolei to :
Anomaly-1.5.3-Full (folder)
A.N.T.H.O.L.O.G.Y 2.0 v13 OBT (folder) plus
A.N.T.H.O.L.O.G.Y 2.0 v13 fix1 z dnia 30.09.2025 nałożony na w/w … i na końcu PL
S.T.A.L.K.E.R. Anomaly Anthology 2.0 spolszczenie v.0.99 beta. w mods.
Oprócz kilku dosłownie krzaczków w MCM i do tej pory jednego/dwóch w trakcie gry spolszczenia jest b.dobre.
Po fixach aktywnych modów w MO2 jest 193. Dodajemy spolszczenie . Osobiście dodałem jeszcze kilka innych jak np. kierowanie kompanami etc.
ps. do prawidłowego działania potrzebujemy jeszcze pobrać 2 nieduże pliczki z discorda. Jeden to dostosowany do 2.0 v13 fix1 - Anomaly Launcher.exe i drugi to - axr_options.ltx .