Tytuł oryginalny: Чудесный Кристалл, Дарованный Звездами Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 11.04.2021 r. Autor: Крим Autor spolszczenia: Śr. długość rozgrywki: (ok. 5-7 godzin)
OPIS:
Spoiler
_ Rok 2020. Pewnej nocy, przez pole minowe pod ostrzałem wojska, dźwiękach syren i świetle reflektorów przedziera się dwóch niezidentyfikowanych śmiałków. Kilka dni później pewien mężczyzna w skórzanej kurtce i masce przeciwgazowej zmierza w kierunku posterunku wojskowego.. _
Cudowny Kryształ. Podarowany przez Gwiazdy to niewielka modyfikacja fabularna rozgrywająca się na jednej lokacji, której przejście nie zajmie więcej niż 5-7 godzin. Historia obfituje w zwroty akcji, a także posiada nutę mistycyzmu.
Edycja Polska “CKPpG” zawiera:
modyfikację Cudowny Kryształ Podarowany przez Gwiazdy w wersji 2 autorstwa Крим [KLIK]
menu ekwipunku autorstwa Jurija “Survoksa” Silczenki [KLIK]
MODERN HUD v3.0 autorstwa PavelSnork
polskiego lektora z ZP
Stalker Two-K “TinyLittle” v5 autorstwa paranoiia8
W czasie tworzenia spolszczenia korzystano (częściowo) z polonizacji by & oraz spolszczenia do autorstwa .
serdecznie dziękuje ww. autorom za możliwość skorzystania z ich pracy.
No i mod ukończony. A szkoda, bo grało się bardzo przyjemnie. Trzeba z nim spędzić kilka godzin. Wybitnie nietuzinkowy, lekko mistyczny scenariusz, ciekawe rozwiązania rozgrywki. Wymaga odrobiny pomyślunku. Oto kilka zrzutów:
Modyfikacja rozgrywa się na jednej lokacji (Kordon) i w dodatku tylko do nasypu kolejowego. Fabularnie jest dość ciekawie, tak jak pisał lekko mistycznie z duchami w tle, plus stosunki damsko męski wśród stalkerów . Początek to posterunek wojskowy i łapówka w celu dostania się do strefy, a następnie wioska kotów lekko zmodernizowana. Celem GG jest spełniacz życzeń, jednak czy tam dotrze tego nie dowiemy się (jest to dobry punkt wyjściowy do kontynuacji tego moda w jakiejś większej formie). Mod raczej nie obfituje w strzelaniny, zwiedzanie lokacji bardziej z chęci niż rozwijania fabuły (większość podróży do celu to ciemne animacje z pojawieniem się na miejscu), dużo dialogów do czytania (trochę taki przegadany mod w zastępstwie walk ). Broni i sprzętu niewiele, ale to nie najważniejsze w tej modyfikacji, jest też technik i można wyposażenie naprawiać. Dość duża część tej fabuły dzieje się tylko na ATP, które jest pułapką i należy się z niej uwolnić. Większość moda współpracujemy z kobietą i tu widać powolną zmianę nastawienie GG do niej.
Md ciekawy i dość inny od większości, duży plus za grafikę i stabilność (zero problemów i wylotów). Trochę tekstu do tłumaczenia jest, ale polecam zagrać.
Dziekuję wielce,bo Moda Stalker Anomaly mam za sobą ode mnie ma 10 na 10 w skali siverta :),grało się fest przyjemnie,dziś zobacze tego moda bo Agrael mi go podsunał zamiast Stalker FM,szukałem pirata ale nie mogę drapnać a to by było trochę nie bardzo na piracie śmigać.
Z przyjemnością informuję, że dostaliśmy od prezent w postaci spolszczenia
Polska Edycja _ Cudowny Kryształ. Podarowany przez Gwiazdy _ zawiera także modele 3D NPC, polskiego lektora i parę innych bajerów, których nie uświadczymy w czystej wersji moda.
Wszelkie niezbędne informacje i spolszczenie z naszego serwera są w #1 poście.
Dodam jeszcze, że jest to świetny mod, którego naprawdę warto ograć.
Dzięki Antonie.
A innych forumowiczów zachęcam do zagrania. To na razie jedyny mod jaki znam, w którym stalkerka nie jest tylko ozdobnikiem, ale równorzędnym partnerem w wykonywaniu zadań. I jedynym, w którym brutalność w Strefie nie jest jedynym odczuciem. Razem z GB poznamy drogę budzenia się w chłopaku uczucia do dziewczyny. Szkoda tylko, że skutek tego pozostawiono naszemu domysłowi.
Gdybym był na miejscu Millera, pewnie też by mi serce zabiło szybciej przy takiej Iwetcie. A na poważnie, to dopiero zacząłem grę i jestem świeżo po kursie Wilka.
Oczywiście przyłączam się do podziękowań. Od pierwszych chwil widać, że oryginał i Edycja Polska pod względem graficznym (i nie tylko) to dwa różne mody. Dzięki Anton.
Czym odpalacie tego moda? Tym xrengine 64 bitowym (2 do wyboru) z “binu” (u mnie wtedy krzyczy, że nie widzi fsgame.ltx) czy tym normalnym Exekiem z głównego folderu gry? To u mnie po wybraniu nowej gry komp mieli i mieli i odpalić nie chce. On ma takie duże wymagania?
@edit
Dobra już wiem takie wymagania.
Na statyce i niskich się uruchomił, na średnich też ale zobaczcie jak wyglądają npece.
Świetny mod, klimatem na sts-ie przypomniał mi trochę SFZ, historia totalnie odmienna od większości modów, ciekawe czy autor ma w planach kontynuacje. Dzięki za Spolszczenie
Dostałem od Sidora zadanie żeby znaleźć artefakt, teraz za cholerę nie mogę wyjść z tego miejsca bo przy wyjściach są jakieś teleporty które nie umożliwiają mi wyjścia, wie ktoś jak się stąd wydostać?