Poradnik służy pomocą tym, którzy zakupili grę S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla w wersji 1.0006, a chcą zainstalować modyfikacje wymagające patcha 1.0004.
Sposób autorstwa @kobal:
*Przygotowałem alternatywny sposób, ale koniec końców udało mi się dzięki niemu zainstalować mod Narodnaja Solianka. Niestety nie dysponuję wersją gry, która z góry ma zainstalowanego patcha 1.0006 - test wykonałem na “ręcznie” podniesionej wersji. Tak to wygląda:
Po rozpakowaniu patcha 1.0005 i 1.0006 zaobserwowałem, że główne zmiany zachodzą w plikach gamedata.dbb, gamedata.dbp, gamedata.dbc. Patche wprowadzają sporo zmian w folderze bin. Przygotowałem plik gamedata.dbr zawierający wersje zmodyfikowanych plików, jakie są znane z patcha 1.0004. Zgodnie z prawami rządzącymi plikami .dbx program wczytuje je kolejno, a więc finalnie przywróci folder gamedata do postaci znanej z patcha 1.0004.
Dodatkowo przekopiowałem filder bin z wersji 1.0004. Bezproblemowo uruchomiłem mod Narodnaja Solianka - zarówno rozpoczynając nową grę, jak i wczytując wcześniej wykonany zapis. W menu widnieje patch 1.0004.
Pozwolę powtórzyć, że nie wiem, jak zachowa się wersja gry, która z góry ma zainstalowanego patcha 1.0006. Nie wiem także, czy nie wynikną ewentualne problemy w trakcie rozgrywki - to trzeba niestety sprawdzić samemu.*
Degradacja patch 1.0006 - 1.0004 autorstwa Kobal.7z - archiwum zawiera plik gamedata.dbr oraz folder bin z wersji gry 1.0004. Obydwa pliki należy umieścić w głównym katalogu gry.
Uważam, że najrozsądniej jest przenieść folder bin z wersji gry 1.0006 w dowolne miejsce, a nie nadpisywać jeden folder drugim. Głównie dlatego, że w razie problemów ułatwi to powrót do patcha 1.0006 - w takim przypadku wystarczy jedynie umieścić folder bin z wersji 1.0006 w głównym katalogu gry, a usunąć gamedata.dbr.
27.04.23 | Poprawa błędów i formatowania - @Meta