@cez137 Ja też Jurika nie znalazłem więc zespawnowałem sobie jego PDA, ale póki co tylko tyle, wracam teraz na Czarcią Stanicę i zobaczymy może się pojawi tym razem Blask w anomalii. Kurde gdyby nie te ścięte mapy na końcach i brak horyzontu (idzie przywyknąć choć w bazie Powinności i Bandytów trochę wali to po oczach ) to nawet fajny ten mod, no i autor zostawił oryginalny soundtrack z Zewu, który bardzo lubię bo od Zewu zaczynałem przygodę ze Stalkerem więc tym bardziej fajnie się gra ![]()
@Szczepan9205 no, mod jest spoko, ma kilka niedoróbek, wiadomo jak to mody ale pod względem zróżnicowania zadań i ich częstotliwości jest naprawdę dobry, jest sporo do roboty, ciekawy tylko jestem co pcha fabułę do reszty lokacji i kiedy tam się wchodzi? bo na razie mam odkryte tylko 6 a zostało jeszcze 4 lokacje, radar, basen, administracja i kontenery, a na tym etapie gry na którym jestem obecnie to zadań nikt już chyba nie daje, myślę że kluczem jest ten art dla Cebuli bo zadanie jest na żółto i to popchnie fabułę, nigdy jeszcze nie korzystałem ze spawnerów bo bałem się że coś popsuję ale chyba będę musiał spróbować bo nie widzę za bardzo innej opcji
Czy jest możliwość powrotu na pierwszą lokację? Chodząc koło tej anomalii chyba Gardło, dla mnie bardziej znanej jako Zagrobowe Ręce nie znalazłem trupa powinnościowca. Oglądając później filmik, zobaczyłem, że on ma chyba kwestowe PDA.
Łażąc po drugiej lokacji wszedłem na górę “zniszczonych koszar” ( pchli ) i trafiłem na nie zaznaczony teleport, który przerzucił mnie na lokację z kontenerami i najemnikami.
Artefakty Kotlet i jeszcze jeden znalazłem przy pomocy tego najprostszego detektora w chemicznej anomalii na drugiej lokacji.
W opisy jak grać, jest informacja o konieczności stałego posiadania 70 000. To fakt, czy pomyłka o jedno zero?
21 minut temu, cez137 napisał:
ciekawy tylko jestem co pcha fabułę do reszty lokacji i kiedy tam się wchodzi?
Spokojnie. Fabuła (i zadania) moda pozwolą ci tam zajrzeć. Nie warto się pchać tam gdzie cię nie chcą😛
11 minut temu, kondotier napisał:
Czy jest możliwość powrotu na pierwszą lokację?
Mnie nie udało się wrócić na pierwszą lokację moda.
16 minut temu, kondotier napisał:
nie znalazłem trupa powinnościowca. Oglądając później filmik, zobaczyłem, że on ma chyba kwestowe PDA.
Ciało leży nieopodal przystanku. PDA związane jest z zadaniem pobocznym niewpływającym w żaden sposób na główną oś fabularną.
18 minut temu, kondotier napisał:
i trafiłem na nie zaznaczony teleport, który przerzucił mnie na lokację z kontenerami i najemnikami.
Bez zwiększenia skoku nie mogłem dostać się do tego teleportu.
18 minut temu, kondotier napisał:
Artefakty Kotlet i jeszcze jeden znalazłem przy pomocy tego najprostszego detektora w chemicznej anomalii na drugiej lokacji.
Dobrze wiedzieć. Mnie pokazał się dopiero po skanowaniu “Niedźwiedziem”. Nie wiem od czego to zależy.
@Anton_Gorodecki Nic nie zmieniałem w możliwościach GB. Z płyt przeskoczyłem na ten system wentylacyjny i chyba dwoma “podskokami” na najwyższe piętro.
A co z tymi 70 000?
1 minutę temu, kondotier napisał:
A co z tymi 70 000?
Są potrzebne do “stworzenia” własnej frakcji we właściwym momencie rozgrywki.
@Anton_Gorodecki właśnie wrzuciłem uproszczony spawner ale…
16 godzin temu, Anton Gorodecki napisał:
Nazwy artów są umieszczone w pliku st_items_artefacts np. Kula ognista
chcę zrespawnować kotlet a na foto jak widać u mnie nie ma takiego pliku, jak się nazywa kotlet w tym modzie?
Nazwy artów są w pliku, który podałem, tylko że ów plik znajduje się w …\gamedata\configs\text\pol
Kotlet nazywa się
Kotleta do pliku spawnera wpisujemy tylko “af_mincer_meat”.
23 minuty temu, Anton Gorodecki napisał:
tylko że ów plik znajduje się w …\gamedata\configs\text\pol
aaa no to było napisać że to nie w tym folderze tylko w innym panie kochany, nikt nie jest duchem świętym😬 dzięki
11 minut temu, cez137 napisał:
aaa no to było napisać że to nie w tym folderze tylko w innym panie kochany, nikt nie jest duchem świętym😬 dzięki
A było sobie w wyszukiwareczkę windosowską wpisać nazwę tego pliczku po wejściu do folderu gry i by się znalazło
niedługo to wciśnięcie przycisku na obudowie kompa żeby go włączyć to będzie coś nie do ogarnięcia.
4 godziny temu, tom3kb napisał:
niedługo to wciśnięcie przycisku na obudowie kompa żeby go włączyć to będzie coś nie do ogarnięcia.
Nooo powiem Ci że w dzisiejszych czasach? wcale bym się nie zdziwił jakbyś miał rację
Dobry ten spawner, działa, wszystko hula jak malina😬…pod warunkiem że wiem jak nazywa się dana rzecz w tym modzie
Nie, jednak tego nie rozumiem, w jaki sposób po tych plikach mam zorientować się jak nazywa się ta notatka tego anarchisty? nie mam zielonego pojęcia, tak, otwierałem te pliki, nic mi to nie powiedziało, do tego gdzie nie gdzie pojawiają się robaczki, pod jakim plikiem mam szukać tej notatki? muszę ją zrespawnować bo już szukałem 10 razy i nie mam jej
Dobra znalazłem tą notatkę, ale info odnoście tego spawnera i tak poproszę jeśli można, znalazłem tą notatkę ale nie w budynku milicji ani obok niego tak jak sugerował mod (i to było mylące bo tam właśnie szukałem) tylko w budynku na przeciwko, trochę to nie fair względem nas graczy imho, bo co innego mówi Gil a co innego się okazuje
Druga a raczej następna sprawa jest taka, że zostało mi jedno zadanie, właśnie to z tym Jurikiem czy jak mu tam, z Wodorostem gadałem, akcja z Mongołem i Jogą też zrobiona (a nie spodziewałem się tego że na tym etapie gry jeszcze będzie jakieś zadanie do zrobienia na tej lokacji) i nie wiem co mam robić, i dziwne jest to że to zadanie wisi pomimo tego że jest zrobione, może to być wina spawnera?
Mam pytanko… Na lokacji “Dworzec autobusowy” mam zadanie na zabójcę anarchisty, mam przeszukać róg budynku na południe od “Milicji”. Chodzę, szukam i nic nie znalazłem. Ktoś coś wie?
@wariat @cez137 odpowiedziałem na to pytanie tutaj:
Notatka jest przy ognisku w pomieszczeniu na moich zrzutach ekranu i @vidkunsena.
5 godzin temu, cez137 napisał:
znalazłem tą notatkę ale nie w budynku milicji ani obok niego tak jak sugerował mod (i to było mylące bo tam właśnie szukałem) tylko w budynku na przeciwko, trochę to nie fair względem nas graczy imho, bo co innego mówi Gil a co innego się okazuje
W którym miejscu “mod” sugeruje, żeby szukać owej notatki w budynku naprzeciwko Milicji? Poproszę o zrzut ekranu, to wtedy poprawię odpowiedni dialog. Tak, jestem dzisiaj leniwy i nie chce mi się szukać w plikach😛
Druga a raczej następna sprawa jest taka, że zostało mi jedno zadanie, właśnie to z tym Jurikiem czy jak mu tam, z Wodorostem gadałem, akcja z Mongołem i Jogą też zrobiona (a nie spodziewałem się tego że na tym etapie gry jeszcze będzie jakieś zadanie do zrobienia na tej lokacji) i nie wiem co mam robić, i dziwne jest to że to zadanie wisi pomimo tego że jest zrobione, może to być wina spawnera?
Po zespałnowaniu PDA Jurika zadanie się zaliczy, ale info o tym zadaniu zostanie w naszym PDA do końca gry.
ale info odnoście tego spawnera i tak poproszę jeśli można
Nie rozumiem o jakie info ci chodzi.
Pisałem, że arty można znaleźć detektorem Echo. To na dowód. A tego arta poprzednio ( powtarzam grę ) też znalazłem z pomocą Echo.
Ciekawa znajdźka, można dodać noktowizor
@Anton_Gorodecki Z anarchistą na milicji nie ma pomyłki. Jest prawidłowe naprowadzenie, tylko grający muszą rozumieć to co czytają.
A tu podpowiedź gdzie notatka, oraz co można znaleźć na Milicji.
13 godzin temu, Anton Gorodecki napisał:
W którym miejscu “mod” sugeruje, żeby szukać owej notatki w budynku naprzeciwko Milicji?
Właśnie nie sugeruje, tylko na południe od milicji co @kondotier już sprostował ale jakby nie patrzył ten budynek jest na przeciwko milicji, a ja szukałem przy budynku milicji i dziwiłem się że nic nie znalazłem ehh
10 godzin temu, kondotier napisał:
grający muszą rozumieć to co czytają.
Ja często mam z tym problem, szybko przeczytam, za chwilę zapomnę, zapamiętam tylko hasło milicja o i to tak wygląda ![]()
13 godzin temu, Anton Gorodecki napisał:
Nie rozumiem o jakie info ci chodzi.
17 godzin temu, cez137 napisał:
w jaki sposób po tych plikach mam zorientować się jak nazywa się ta notatka tego anarchisty? nie mam zielonego pojęcia, tak, otwierałem te pliki, nic mi to nie powiedziało, do tego gdzie nie gdzie pojawiają się robaczki, pod jakim plikiem mam szukać tej notatki?
notatka to tylko przykład, już nieaktualna, ale chodzi mi na przyszłość
Potrzebuję małej podpowiedzi o zadaniu na znalezienie Jurika. Wisi mi już jakiś czas i jakoś na niego nie natrafiłem. Niby miało się rozwiązać po znalezieniu notatki na lokacji Dworzec, ale mimo jej znalezienia, rozmowy z Gilem i Szczupakiem dalej wisi. A w PDA tylko dwa zadania. Na szczeniaka i broń bandyty dla powinności ( już powrót ). Helikoptery znalezione, informacja z notatki o dronie, ale nie zaznaczone miejsce.
Problematyczny do znalezienia artefakt dla Alchemika znalazłem w tej anomalii.
Inny ciekawy schowek bez naprowadzenia.
To anomalia Mikrofale, a jest to raczej gazowy piekarnik. Aby pogadać z Powinnością trzeba było co nieco odstrzelić.
Czy ktoś znalazł i gdzie, jakiegoś arta zmniejszającego radiację, umożliwiającego wykorzystanie innych artów?
@kondotier Mnie o dziwo po zespawnowaniu sobie PDA Jurika( nie wyświetlało mi się jego ciało już przy pierwszym wejściu na lokację z bazą Powinności), zaliczyło zadanie i znikło z listy w PDA. Druga sprawa zadanie na notatkę na Dworcu, a Jurik są nie powiązane ze sobą bo zadanie na znalezienie Jurika dostajesz bodajże od bandytów, a zadanie na znalezienie notatki na Dworcu od dowódcy tamtejszych Wolnościowców i prowadzi ono tylko do tego, że ich dowódca uznaje chyba, że zrobi porządek ze swoimi ludźmi czy coś w tym stylu i tyle jeśli dobrze pamiętam.
Jest jeszcze zadanie od Gila, on z kolei wysyła nas właśnie na poszukiwania Szczupaka, ale jak pogadamy ze Szczupakiem to wracamy tylko do Gila, mówimy mu co porabia Szczupak i zadanie się kończy, ale te dwa zadania zleca dwóch różnych Wolnościowców.
Ja w anomalii “Opiekun” miałem artefakt dopiero jak dostałem Welesa, a tak przez praktycznie cały czas wszystkie anomalie były puste, udało mi się jedynie zebrać Kotlet, który był questowy i musiałem go zaraz oddać, Grawi i Kamienną Krew przypadkiem znalazłem w anomaliach na drugiej lokacji korzystając jeszcze z Niedźwiedzia, ale Blask Księżyca dopiero zaczął mi się pojawiać jak miałem Welesa, gdzie wcześniej w fabule masz 2 osoby, które potrzebują ten artefakt( Alchemik i Nowicjusz, któremu masz pomóc zdobyć swój pierwszy artefakt). A co do artefaktu umożliwiającego zbicie radiacji…nie jestem pewny, ale chyba nie znalazłem żadnego, a jeśli znalazłem to tylko Meduzę, ale na 98% jestem pewny, że żadnego nie znalazłem - ten mod mi tak szybko zleciał, że nie pamiętam teraz dokładnie. Zapewne da się je zdobyć bo później będziesz miał 3 questy na zdobycie różnych artefaktów, ale mnie się nie udało żadnego z nich znaleźć bo miałem cały czas po niezliczonej liczbie emisji puste anomalie(spędziłem 3 godziny realnego życia biegając od anomalii do anomalii, śpiąc po to, żeby Emisje przechodziły i nic więc je zespawnowałem i przy okazji Bąbel, żebym mógł sobie wrzucić Grawi na pas i więcej nosić (wiem, nieładnie to tak ułatwiać sobie rozgrywkę, ale wiedziałem że zbliżam się do końcówki moda więc…
).
Poczytałem temat i jest we wpisie @vidkunsen poprawka na kwest z Jurikiem. Jest w dwóch wariantach. Pierwszy, gdy dopiero zaczęliśmy grę i kwestu jeszcze nie wzięliśmy, i drugi, który pozwala na zaliczenie zadania bez znalezienia PDA Jurika.
@tom3kb Dobrze by było, aby ten fix umieścić w #1 - Link do pobrania, bo chyba w modzie i fixie go nie uwzględniono.
https://yadi.sk/d/UJfF6_4KQ_pE2Q
DODANO: Skorzystałem z fiksa po wzięciu zadania i zadanie mam zaliczone.
Problem może być w tym, że po wypakowaniu fiksa, opisy jego katalogów są w robalach a treść opisowa co zrobić w grażdance.
Widzę jednak proste wyjście. Ponieważ jest to jeden plik do podmiany, może dodać go do spolszczenia, choć z nim nie ma nic wspólnego, jednak rozwiąże problem.
2 godziny temu, Szczepan9205 napisał:
Mnie o dziwo po zespawnowaniu sobie PDA Jurika( nie wyświetlało mi się jego ciało już przy pierwszym wejściu na lokację z bazą Powinności), zaliczyło zadanie i znikło z listy w PDA.
a to ciekawe bo podobno…
23 godziny temu, Anton Gorodecki napisał:
Po zespałnowaniu PDA Jurika zadanie się zaliczy, ale info o tym zadaniu zostanie w naszym PDA do końca gry.
To jak to w końcu jest @Anton_Gorodecki ?
Ja zadanie mam cały czas w PDA pomimo że mi je niby zaliczyło, Wodorost nie chce więcej gadać
3 godziny temu, kondotier napisał:
zadaniu na znalezienie Jurika. Wisi mi już jakiś czas i jakoś na niego nie natrafiłem. Niby miało się rozwiązać po znalezieniu notatki na lokacji Dworzec, ale mimo jej znalezienia, rozmowy z Gilem i Szczupakiem dalej wisi
a co ma jedno do drugiego? przecież to są oddzielne zadania, one się łączą?
@cez137 u mnie po zespałnowaniu PDA i oddaniu go zleceniodawcy zadanie nadal wisiało w PDA (do końca gry). Cofnąłem się w zapisach i po wzięciu zadania bez problemu znalazłem ciało Jurika.
Reasumując - modyfikacja nie jest dopracowana i dzieją się takie cyrki. U jednego pomaga zespałnowanie PDA, u drugiego nie. Jedni znajdują arty za pomocą detektora Echo, a u drugich w ogóle się nie spawnują w anomaliach/nie można ich znaleźć nawet za pomocą Welesa.
Na szczęście zadanie z Jurikiem nie wpływa na główną gałąź fabularną, więc nie ma się co przejmować (co do lokalizacji jego ciała wstawiłem odpowiedni zrzut ekranu i adnotację). Arty można zespawnować w razie potrzeby.
W pierwszych postach wielokrotnie użytkownicy wspominają o usterkach związanych z modem. Nikt nie zmusił cię @cez137 abyś grał w tego moda. A jeśli masz jakieś pretensje lub zażalenia do autora moda, to zawsze możesz do niego napisać.