Im dalej tym gorzej. Ja usuwam tego bękarta. Dla zainteresowanych wystarczy spojrzeć na metacritic ( 4.5/10 )
Refleksja:
I co by było gdyby nie daj Bożę Bethesda “wyprodukowała” nam cukierkowo-całuśnego STALKERA 2?
Gdyby spotkało go to co kultowego Fallouta w nowym wydaniu? Rozgoryczenie i niezadowlonie graczy widać na wszystkich forach graczy, tych polskich jak i rosyjskich i anglojęzycznych.
Cieszmy się wię starym Stallerem, modami do niego i módlmy sie by nigdy nie spotało Stalkera to co Fallouta. ![]()
tu się zgadzam. ta gra to toksyczne dno. we wszystkich aspektach traktuje człowieka (gracza) jak zupełnego idiote. omijać szerokim łukiem.
Jak umiejetności zostały usunięte? Chodzi o te perki co dostawaliśmy co dwa awanse?
Jak pancerz wspomagany i “obrotowka” jert na starcie to jaki jest sens zbierać inne graty. Chyba, że Godlika źle zrozumiałem.
Pancerz wspomagany i minigun dostajesz zaraz po pierwszej większej misji. Podejrzewam że jego użycie będzie ograniczone przy pomocy ogniw zasilania które się dość szybko wyczerpują. Prawdopodobnie chodzi o narobienie smaku a potem będziesz chodził i szukał następnych ogniw które pewnie znajdziesz dopiero pod koniec gry.
Pancerz jest po pierwszej misji i tak samo obrotówka. Odechciało mi się grać skoro wszystko mam na starcie.
Nie chodzi o perki. Skille typu otwieranie zamków,bron palna, handel. Wszystko usunięte…
Dialogi ograniczają się do 4 opcji. Tak, nie, nie wiem, sarkazm. Za każdym razem. Nawet nie wiesz co twoja postać ma powiedzieć. Maksymalnie cztery odpowiedzi wiec siłą rzeczy dużego wyboru nie będziesz miał.
Dobrze, że nie kupiłem
.
To jednak dobrze że ją nie kupiłem , w razie czego , Bethesda ma prawo do Fallout 5.Nie chce aż mi się wierzyć , już samo usunięcie tych umiejętności to jest skandal , no nic będzie trzeba się cofnąć do F3 i F:NV.
wiele mozna zarzucic nowym odslona serii fallout. bardzo wiele. i faktem jest ze bethesda do tej marki ma calkowite prawa, wiec moga zrobic co im sie podoba. no i *zrobili*. czesc 4 to juz ociera sie bardzo wyraznie o profanacje. strzal w kolano, poniewaz moga liczyc z tym dnem juz tylko na mody. i zebym nie wykrakal. kto jest w stanie teraz stwierdzic, ze nie powroci kochany przez wszyskich graczy jak i rowniesz co bardziej chciwych moderow temat platnych modow.
Uwaga Bethesda albo agencja PR przez nią wynajęta nabija oceny na metacritic. Co chwile rosną jedynie pozytywne recenzje(!). Jeszcze przed chwilą było 4.5/10, teraz jest 4.7. Wersja na konsole też znacznie dopakowana z 5.2 na 5.5
Szkoda, kuźwa szkoda. Liczyłem na kontynuację nie powiem, że lepszą ale przynajmniej nie gorszą. Tak czy siak będę miał okazję popykać, więc osobiście się przekonam.
Oczywiście że spróbować trzeba, jak każdą lepszą czy gorszą grę lub jakąkolwiek kontynuację serii.
Pozostają też stare wersje Fallouta i dziesiątki modów do niego, gorszych lub lepszych. Niesmak pozostanie po nowej odsłonie ale zawsze na osłodę mamy naszego Stalkera i niesmak znika. ![]()
No nie do końca pacjent , 160 zł w błoto , to raczej nic fajnego…
Spisek działu PR w celu podbicia oceny jest dla mnie mało prawdopodobny. Ja raczej stawiam na zbieg okoliczności, że nagle grupa “fanboyów” nowego Fallouta dotarła do metacritica. A obecnie przeciętni fanboyowie są graczami, którzy twórcom wybaczą chyba największą zbrodnię na serii, byle by tylko dostali kolejną produkcję do rąk (vide nieżywa seria CoD czy Battlefield albo AC).
Raczej zastanawia rozstrzał między opiniami specjalistycznych portali, a ocenami “casualowych” użytkowników. Czyżby kolejna firma wolała bardziej inwestować w marketing niż produkcję gry. I jak na tak długi czas produkcji gry trochę biedne zmiany (nie biorę pod uwagę, czy zmiany są dobre czy złe).
I cena - 160 zł to za dużo. Zdecydowanie za dużo.
A do tych co grali skromne pytanie - Jak F4 wypada w porównaniu do F3 i NV i - o zgrozo - z F1 i F2? I jakie są “faktyczne rekomendowane wymagania” do gry?
Szczerze nie mam F4 ale mam F3 ( a F:NV kupie nie długo ) oglądałem kilka pierwszych odcinków z F4 i mam mieszane uczucia.Chodzi mi głównie o pierwsze przebiegi gry , te momenty ( Wybuchu bomby się nie boje ) , ale to jest takie dziwne wrażenie , tym bardziej jak widzimy miasto w 2077 roku , a potem w 2287 roku , nw jak dla was , ale ja mam dziwne wrażenia z tej gry.A wracając do twojego pytania Irmin , za wcześnie jest żeby oceniać grę , najpierw trzeba ją spokojnie przejść , potem można dyskutować.A tak wgl , to jest możliwe żeby przeżyć ten moment , jak oni zjeżdżali do tej krypty , to ci co grali to widzieli jak ten ( jak to nazwać.. ) siła wybuchu przeszła prawie nad ich głowami?
A wymagania są takie :
Rekomendowane: Intel Core i7 4790 3.6 GHz/AMD FX-9590 4.7 GHz , 8 GB RAM , karta grafiki 3 GB GeForce GTX 780/4 GB Radeon R9 290X lub lepsza , 30 GB HDD , Windows 7/8/10 64-bit
Minimalne: Intel Core i5-2300 2.8 GHz/AMD Phenom II X4 945 3.0 GHz , 8 GB RAM , karta grafiki 2 GB GeForce GTX 550 Ti/Radeon 7870 lub lepsza , 30 GB HDD , Windows 7/8/10 64-bit
“faktyczne rekomendowane wymagania”
Wymagania W PRAKTYCE, czyli komu na jakich ustawieniach i jakim komputerze wyciąga np. 60 klatek na sekundę nie w teorii. Samą teorię można wsadzić między bajki, bo nie uwierzę, że tak wyglądająca gra ma takie minimalne. A o ile samej gry oceniać nie można w pełni, to podejście Bethesdy do uniwersum a i owszem. Widziałem gdzieś post, że niektóre założenia F3 czy F4 stoją w jawnej sprzeczności z F1 i F2 (głównie chodziło o mutanty).
Wątpię żeby bylo możliwe przeżycie tego wybuchu
A rekomendowane to są na jakies 30 klatek. Poza tym gra i tak zarzyna procesor bez powodu.
Stalkerzy, mam F3, ale nie grałem jeszcze. Czy warto zagrać pierw w F3 czy kupić F4?
Nie kupuj tego gówna czasem, nawet ściągać nie wiem czy warto.
F3 i New Vegas jak najbardziej. Polecam też F1 i F2 z HD Modem ![]()
Znaczy F4 wydaje się jakieś takie “wyłuskane” z dobrej fabuły, i nastawione na strzelanie i mordowanie. Fallout NV z kolei moim zdaniem (grałem) wydaje się pod tym względem lepsze, ale wybór należy do cb.