Gothic: Modyfikacje

Do premiery Kronik Myrtany zostało trochę czasu, więc postanowiłem poszukać jakiegoś moda dla zabicia czasu. Wybór padł na moda Velen 2.0 PL - https://bractwospolszczenia.pl/showthread.php?tid=1130 i tu niespodzianka - jestem bardzo mile zaskoczony, bo to bardzo fajny mod przynajmniej na początku. Zobaczymy co będzie dalej.

DODANO

Pograłem dłużej i zmieniam zdanie o tym modzie. To nie jest fajny mod, ten mod to REWELACJA, oczywiście moim zdaniem. Nowa mapa, nowe zadania, nowe postacie. Czapki z głów.

3 polubienia

Popatrzyłem w odsyłaczu jaki wstawiłeś i odnoszę wrażenie, że tam jest tylko spolszczenie. Oświeć mnie, jako laika w tego typu grach, skąd wziąć grę. No i czy to jest jakaś część składowa Gothica.

No, trzeba mieć lub zakupić Gothic II Noc Kruka i do tego wtedy dokładamy spolszczonego moda.

2 polubienia

Kto by pomyślał, że tyle osób z naszego forum gra w mody do Gothica  

W wolnej chwili mogę dodać sposób instalacji modów do #1 postu - może ktoś skorzysta. 

Polecam Dirty Swamp. Dubbing wyszedł rewelacyjnie. 

2 polubienia

Niespodzianka! Najwidoczniej obie produkcje są dość solidne i mają ciekawe lore oraz dość wierną społeczność. :wink:

Jak chcesz, to możesz Gothica kupić na G2A. Tu masz link do trylogii za 7,05 złoty:

Gothic Universe

albo sam Gothic II Noc Kruka za 5,78 złoty:

Gothic II Noc Kruka

Sama instalacja modów jest dość prosta, będzie potrzebny system pack oraz playerkit. :smiley: A potem instalator z modyfikacją.

Mod  Velen 2.0 PL ukończony🙂 Podtrzymuję moją opinię, że to rewelacyjny mod i gorąco go polecam.

Screen z podziemi zawalonej starożytnej świątyni. Niby normalka, ale tam ciągle słychać głośne chrapanie. Aż ciarki chodzą po plecach🙂

No i końcówka. Jeżeli nie zrobiliśmy wszystkich zadań, to można grać dajej.

2 polubienia

@Smox

No to chyba jest to pierwszy mod o którym słyszałem, że ma opcję grania po skończeniu fabuły. :smiley:

1 polubienie

Jak coś to już dziś od godziny 16 będzie można pobrać i pograć w Kroniki Myrtany

1 polubienie

Jak pewnie wiecie lub nie Kroniki Myrtany na początku miały nie powstać Duża ekipa pracowała nad modem o nazwie ,Dzieje Khorinis" mod ten pomimo rozłamu ekipy nadal jest tworzony i podobno ma być w końcu wydany w przyszłym roku.

Popatrzcie ile podobieństw jest do Kronik

1 polubienie

O, to bardzo dobrze🙂 Z chęcią zagram w ,Dzieje Khorinis". A jeżeli chodzi o Kroniki Myrtany, to jestem już w 4 rozdziale o nazwie - Kamienne serce i myślę, że powoli zbliżam się końca.

Dzieje Khorinis mają jeszcze szanse nie dać dupy i wyjść z jakimś tam honorem. Fakt, pierwotnie była jedna ekipa od Dziejów, potem był rozłam i z czego co widać wyszło na dobre. Przynajmniej mamy jeden świetny mod. Ekipie od DK należy się 500 + batów na gołą rzyć za to, że szumnie ogłaszali jaki ich mod będzie wspaniały i ilu aktorów wzięło w nim udział. Szkoda, że większość nestorów niestety zmarła przed premierą moda, mam nadzieję, że chociaż któryś z żyjących dożyje premiery i będzie mógł przeczytać ode mnie trochę ciepłych słów… 

Znaczy się mod jest skończony i jest w fazie testów, robią ostatnie poprawki

Inna sprawa, że fabuła będzie bliźniaczo podobno do tej z Kronik Z jednej strony to fajny motyw z drugiej no cóż.

Coś długo te poprawki trwają… No chyba, że sprawdzą się moje słowa i wyjdzie na to, że Kroniki oraz Archolos ścisle ze sobą współpracują i ich rozłam to miał być dym na oczy fandomu, żeby Kroniki przetarły szlak, a dopiero Dzieje dopowiedziały dalsze losy Marvina i reszty… 

Zobaczymy co będzie… 

Kilka zdań o modzie. Mam wersję pudełkową Gothica 2, więc pobrałem Launchera zaraz jak się pojawił mod do pobrania. Niestety Launcher nie jest wspierany i choć jest opcja aktualizacji, to nie działa. Dzisiaj pobrałem wersję v1.0.5, bo w v 1.0 miałem wylot, którego na szczęście w v1.0.5 nie ma. 

Co do samego moda, to jestem w szoku. Mnogość wyborów sprawia, że chcąc poznać CAŁEGO moda, trzeba zagrać pewnie z kilkanaście razy. W samej gildii kupieckiej (do której dołączyłem) jest kilka dróg awansu. 

1 polubienie

Grając w straży kopara mi opadła widząc jak ciekawie został ułożony sam proces rekrutacji i w sumie później awansu. Obecnie jestem starszym strażnikiem. A co jest na pewno zadziwiające to nowe stworzenia, które mają ładne modele i nowe animacje.

W gildii strażników też jest parę dróg awansu.

Spoiler

Szkoda tylko, ze do magów nie idzie dołączyć. Człowiek chciałby pograć jako mag a tu tylko taki samouk…

zawsze można pobierać “klasycznie” archiwa z moddb jak z launcherem jest coś nie tak co jakiś czas.

https://www.moddb.com/mods/the-chronicles-of-myrtana

1 polubienie

, tak właśnie zrobiłem. Teraz, jak przesiadłem się na światłowód pobranie niecałych 5GB trwa chwilę🙂

Teraz mogę śmiało powiedzieć, że to najlepszy mod do Gothica 2 + Noc Kruka w jaki grałem. Otóż można zostać czeladnikiem u więcej niż jednego mistrza. Właśnie Frida awansowała mnie na mistrza strzelectwa i powiedziała, że mogę zostać czeladnikiem u kogoś innego. Rewelacja, potrafię robić dobre łuki i kusze, a teraz zostanę uczniem kowala i zrobię sobie wypasioną broń białą.

1 polubienie

Pojawił się nowy spolszczony mod do Gothic 2 NK → Przebudzenie (v1.3 PL). Nazwa może niezbyt szczęśliwa bo już jeden mod o takim tytule jest :blush: ten to spolszczony mod Awakening.

Główne cechy moda zacytuję:

Cytat

Przebudzenie

Spolszczenie by Team Sefaris

Opis:

Przebudzenie to modyfikacja przenosząca Gothica 1 na silnik Gothica 2. Poza oryginalnymi zadaniami i mechanikami modyfikacja zawiera również inne mody, takie jak Ludzie z Górniczej Doliny, Mroczne Tajemnice, a także elementy z innych projektów. Dodano również wiele unikalnych zadań, których nie można znaleźć w innych modach. Przywrócono usunięte lokacje, które miały być częścią gry, ale nigdy nie zostały ukończone, a także wprowadzono poziomy trudności dla tych, którzy lubią wyzwania.

Linki i instrukcje instalacji można znaleźć np w temacie moda na forum Bractwo Spolszczenia.

3 polubienia

Hah, Mroczne Tajemnice.. :slightly_smiling_face:

Z biegiem czasu przestałem się interesować tego typu modami do G1, ale to dlatego, że ich autorzy zbytnio ''rozbudowali" Górniczą Dolinę. Na każdym kroku NPC i zbędne, a nawet niepasujące do otoczenia budowle.

A co do Przebudzenia.. No, wygląda ładnie. Polecam sprawdzić u Kajmy - KLIK.