Autor spolszczenia:@Szczepan9205 Śr. długość rozgrywki: do kilkudziesięciu godzin
OPIS:
Spoiler
H.A.C.R. bazuje na modpacku Anomaly Custom z autorskimi modyfikacjami m.in. pogody, reshade i shaderów. Oprócz grafiki zaimplementowano ponad różne dodatki wpływających na rozmaite aspekty gry, takie jak: animacje przedmiotów, cząsteczki anomalii i inne efekty, a także na bronie, sztuczną inteligencję postaci niezależnych itp.
Celem tego modpacka jest podniesienie poziomu trudności na podobieństwo Gammy czy Anomaly Custom, a przede wszystkim sprawienie, by rozgrywka stała się bardziej wciągająca i zróżnicowana.
Zmiany względem wersji 1.0:
Wydajność jest o 30% lepsza, a przycinki znacznie mniejsze.
Zona stała się bardziej żywa, A-life działa w pełni prawidłowo, a sztuczna -inteligencja została ulepszona na wszystkich poziomach trudności.
Grafika i oświetlenie zostały znacznie ulepszone.
Wszystkie bronie są bardziej spójne, mają więcej dodatków i mniej zepsutych celowników 3D.
Nowe systemy progresji i balansu, mniej exploitów.
Znacznie lepsza stabilność.
Lepsza kompatybilność z modami instalowanymi przez graczy.
Modyfikacja jest w wersji samodzielnej, więc nie wymaga pobierania Anomaly 1.5.3.
Pobrane archiwum wystarczy rozpakować do dowolnego folderu (po wypakowaniu będziemy mieć w środku 2 foldery - MO2 i Stalker Anomaly.
Pobrane archiwum ze spolszczeniem wypakowujemy WinRarem lub 7-Zip. Znajdujący się w rozpakowanym archiwum, folder mods wklejamy do głównego katalogu MO2.
Następnie w folderze MO2 znajdujemy i uruchamiamy ModOrganizer.exe.
Znajdujemy spolszczenie na liście modów (powinno pojawić się na dole w kategorii Fatal Error.
Spolszczenie przenosimy do kategorii UI. Następnie aktywujemy je, oraz wyłączamy mod ANUS_Revised_V3 (jedyne co robi ten mod to dodanie nowych imion i nazwisk dla naszej postaci jeśli korzystamy z opcji “Losuj” przy jej tworzeniu - nie tłumaczyłem go bo za dużo z tym roboty, więc najlepiej go wyłączyć żeby nie losowało angielsko-brzmiących imion i nazwisk.
Klikamy Play/Uruchom i to tyle.
Na wszelki wypadek dorzucam też instrukcję instalacji moda w formie wideo (po angielsku):
Ano, co zrobić - pełna nazwa to Anomaly’s Name Update for Stalkers, ale jakiś inny mod co robi to samo nazywa się D!CK (Dux’s Innumerable Character Kit), także… Oh well
Spoiler
5. Spolszczenie przenosimy do kategorii UI.
pozwolę sobie z tym nie do końca się zgodzić.
Wszak pod szyldem w kategorii Fatal Error. jest więcej modów/folderów a jak wiadomo spolszczenie winno być na końcu aktywnych modów…
Hmm, szczerze? Wydaje mi się, że to nie robi żadnej różnicy czy będzie na samym końcu w UI czy w Fatal Error - w FE i tak wszystkie mody są nieaktywne
Jak zaczynałem dopiero z tymi modpackami to tak robiłem i wtedy jeszcze ten priorytet się nadawało spolszczeniom, ale nie sądzę żeby to robiło jakąkolwiek różnicę bo w takim wypadku translacje do Gammy: ruska, francuska czy hiszpańska też powinny być na liście modów na samym końcu aktywnych bo w praktyce nadpisują oryginalne angielskie pliki, tymczasem ruska ma priorytet 228, francuska 274 i hiszpańska 343.
Także bardzo możliwe, że nawet gdyby się wrzuciło spolszczenie gdzieś na szczyt listy to i tak by działało.
No przecież napisałem… w kategorii Fatal Error też SĄ aktywne mody.
I żeby nie było ‘fatal error’ to nazwa jednego z modów jest. Stąd pewnie i kategoria tak nazwana.
Ale jeśli priorytet przstał mieć znaczenie to jakaś nowość musi być… spróbuj pozamieniać miejscami np. same graficzne i nie uruchomisz gry.
ps.
Sprawdziłem … spolszczenie faktycznie nie ma już znaczenia jaki ma priorytet. Zmiany nastąpiły w skryptach i dlatego może oficjalnie zmieniać/wybrać według życzenia w Ustawieniach podstawowych język gry.
@Szczepan9205 Celem tego modpacka nie jest jak w przypadku większości podobnych produkcji, podniesienie poziomu trudności…powiedział Szczepan
I jest to z perspektywy kilkunastu godzin gry opinia kogoś kto nie grał w tego moda
Jest wręcz przeciwnie b.szybko zabije cię wszystko… począwszy od powietrza a skończywszy na w żaden sposób niewidocznych/niesygnalizowanych anomalii albo zwyczajnego stresu. To znaczy nie twojego stresu tylko stresu postaci. Po dwóch kilometrach jesteś tak wyczerpany, że nie pomaga zjedzenie połowy dinozaura i wypicie 3l wody. Apteczka pomoże ci na 5 min rozgrywki. No faktycznie nic tylko cieszyć się…
I dalej. Lepsza kompatybilność z modami instalowanymi przez graczy.
Zaktualizowałem czyli pobrałem nowsze wersje 2 modów z tej paczki , zastąpiłem stare i gra padła. Nic nie pomogło. O jakichś modach dodanych przeze mnie mowy nie ma.
Konkluzja. Miałem kiedyś H.A.C.R 1.0. Też nie dało się grać.
@marcx Well… prawda jest taka, że chciałem wrzucić to spolszczenie, a nie miałem pomysłu na opis wstawki to poczytałem trochę na Discordzie HACR i skopiowałem to i tamto żeby coś z tego sklecić bo sam trochę za krótko grałem, żeby jakąś obiektywną opinię sobie zbudować
Edytowałem opis - teraz powinno być ok, opis jest taki żeby ludzi w błąd nie wprowadzał, a jeśli ktoś grał w ten modpack i może coś o nim więcej napisać to śmiało.
Z drugiej strony, sam pograłem kilka godzin i według mnie HACR jest prostszy niż Custom (z tym, że ja sobie od razu wyłączyłem magazynki, Toxic air - chyba tak się nazywał ten mod i coś tam jeszcze bo nie jestem masochistą). Custom miał to do siebie, że graficznie wyglądał chyba najlepiej ze wszystkich dostępnych modpacków do Anomaly, ale balistyka tam to jakiś żart skoro zwykły bandyta bez żadnego hełmu jest w stanie przyjąć w łeb pół magazynka z PB i nadal żyć… Tutaj miałem wrażenie, że jednak jest to wszystko bliższe czystemu Anomaly, ale też to że wyłączyłem sobie parę modów wpłynęło na moją ocenę
@marcin89_45925 Jak wcześniej nie grałeś w żadne modpacki typu Gamma, Custom czy Anthology to lepiej w zwykłe Anomaly 1.5.3 zagrać.
Natomiast jeżeli machnąłeś się z nazwą i chodziło Ci o Anthology 2.0 to ciężko powiedzieć - Anthology może być bardziej problematyczne bo już kilka osób wspominało, że zadania się blokują, NPC się nie spawnują mimo, że powinni…
Z kolei @Marcx pisał, że ten modpack trudny jest, więc chyba Gamma byłaby najrozsądniejszym wyborem jeżeli chodzi o poziom trudności tylko tam znowu masz z góry narzucone rzeczy typu to, że nie możesz kupować broni i kombinezonów
Więc tak naprawdę zależy w co dokładnie celujesz i czego oczekujesz od modpacka.
Od dłuższego czasu nikt przy nim nie grzebie, jest zatem najbardziej stabilny z wszystkich wymienionych. Dużo łatwiejszy od Gammy, nie ma problemów Anthology.
Aaaa Ciekawe czy te pliki by się znalazło w którymś z modpacków, które ja spolszczyłem? Jakby to połączyć to mieli byśmy chyba wszystkie takie popularniejsze modpacki do Anomaly przetłumaczone