Tytuł oryginalny: История Джона Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 20.11.2021 r. Autor: Emmis Autor spolszczenia:@Szczepan9205 Śr. długość rozgrywki: ok. 5 godzin
OPIS:
Spoiler
Historia Johna to krótki mod fabularny, który zajmuje ok. 4 godzin gry (nieco więcej wykonując zadania poboczne).
W nowej przygodzie wcielimy się w początkującego stalkera, któremu niedawno udało się przedostać na terytorium Strefy Wykluczenia. Przedstawione wydarzenia rozgrywają się na jednej lokacji - Kordonie. Ta południowa część Zony wydaje się rajem dla wielu stalkerów - niewielka liczba mutantów i bandytów, a także brak wojen między ugrupowaniami sprawiają, że Kordon jest tak naprawdę najbezpieczniejszym obszarem w Strefie. Oczywiście nie można zapomnieć o strzegących granicy żołnierzach…
John jest nowicjuszem. Wielokrotnie słyszał o Zonie, ale co właściwie go tu sprowadziło? Ból, cierpienie i całkowite rozczarowanie własnym życiem. Stracił wszystkich. Wszyscy, na których mu zależało, ginęli w różnych okolicznościach, często przypadkowych wypadkach… Nie mając już nic do stracenia, udał się do Zony. Nie martwi się ani o swoje życie, ani o dalszy los, bo nie ma po co i dla kogo żyć.
Na Wielkiej Ziemi podpisuje umowę z przewodnikiem. Odrobina nielegalnych działań i są w pobliżu obwodu, pokonując zasieki. I oto jest - Zona. Od teraz jego życie dzieli się na przed i po…
Od autora:
Spoiler
Mod jest moim pierwszym projektem.
Ogromne podziękowania dla @Nimi.
Mimo że w modzie nie ma emisji, to artefakty w anomaliach nadal się odradzają.
Pakiet broni stanowi Unofficial CoP Weapons Replacer v1.0.
PORADY:
Spoiler
Wskazówki dot. rozgrywki:
Mniej więcej w połowie gry na strychu jednego z domów na lokacji (chaty przy drodze) pojawia się notatka.
Po wykonaniu zadania dodatkowego u Kartawego pt. „Jeden strzał z dwóch broni”: po około 24 godzinach w północnej części lokacji pojawią się 3 ciała. Po ich przeszukaniu i zabraniu PDA rozpocznie się nowe zadanie.
Zawartość pobranego archiwum moda praz patcha umieszczamy w głównym katalogu gry.
Dodajemy spolszczenie moda.
Instrukcja instalacji spolszczenia:
Pobieramy archiwum ze spolszczeniem i rozpakowujemy w dowolne miejsce, a następnie kopiujemy wypakowaną zawartość archiwum ze spolszczeniem i wrzucamy do katalogu z modem ze zgodą na zamianę plików jeżeli system o takową poprosi.
Где-то после середины игры, на чердаке одного из зданий в подлокации «дома у дороги» появляется записка.
После доп. квеста Картавого «Один выстрел из одного оружия». Примерно через сутки, севернее подлокации «дома у дороги» появятся три труппа. Подняв КПК с одного из них
Gdzieś po połowie gry na strychu jednego z budynków w podlokacji „dom przy drodze” pojawia się notatka.
Po dodaniu. kwest Kartawogo “Jeden strzał z jednej broni.” po jakimś czsie północ od podlokacji „dom przy drodze” pojawią się trzy trupy. Po odebraniu PDA od jednego z nich rozpocznie się zadanie.
Wcielamy się w enigmatycznego nowicjusza, który dopiero trafił do Zony. Prawdę mówiąc, to smutna historia, ponieważ bliskie naszemu protagoniście osoby umierały w niewyjaśnionych do końca okolicznościach. Tak więc Johny nie miał już nic do stracenia.
Początkowo mod mnie nudził, bo zaczyna się bardzo standardowo - idź, przynieś, zabij. Mniej więcej po poznaniu stalkera, z którym nasz protagonista się zaprzyjaźnia, Historia Johnego mnie wciągnęła. Zwłaszcza gdy trafimy do bazy stalkerów na fermie, bo wtedy zaczyna się więcej dziać w głównym wątku.
Tak btw, to warto zajrzeć do opuszczonego gospodarstwa, gdzie w oryginale ratowaliśmy Lisa. Dzięki temu poznamy interesującą postać.
Myślę, że to całkiem niezły modzik na dłuższy, jesienny wieczór.
Mod ukończony. Całkiem fajny mały modzik. Polecam🙂
@Szczepan9205, w spolszczeniu do wersji standardowej po wypakowaniu są 3 foldery obok siebie - gamedata, sounds, textures i jeżeli trafi na mniej doświadczonego gracza, to tak to wstawi do gry. Trzeba by to poprawić.
Wychodzi na to, że jest problem z wersją gunslinger. Po skopiowaniu plików do folderu z grą, przy uruchomieniu z xrEngine cały czas wyskakuje błąd z fsgame.ltx, po odpaleniu z ikony na pulpice mam czarny ekran z białym oknem po lewej stronie, wersja steam też nie działa bo po uruchomieniu wraca do pulpitu.
@FunkyKovalA spróbuj stworzyć skrót do xrEngine, wrzuć sobie go na pulpit, potem na niego PPM->Właściwości i skasuj końcówkę \bin w ścieżce Rozpocznij w i zobacz czy wtedy ruszy.
Tylko trzeba zdaje się utworzyć skrót do tego xrEngine, który jest w folderze bin z ruskim dopiskiem ганслингер bo ze zwykłego chyba się uruchomi czysty Zew Prypeci. Ja obie te rzeczy zrobiłem u siebie i wszystko śmigało jak należy i jak u Ciebie też zadziała to zaraz dopiszę to do instrukcji instalacji, a jak nie zadziała no to najwyżej wyrzucimy linki do wersji z Gunslingerem, jeżeli Tobie też nie pomoże to co napisałem.
Ewentualnie w fsgame.ltx jeszcze zmień linijkę od gamedaty z false na true.
@Agrael zgłaszał mi taki sam problem z tą wersją, jednak mnie się bez problemu udało ją uruchomić i przeszedłem całą od początku do końca.
Dawno takiej serii nie miałem, dwa tygodnie i trzeci mod ukończony.
Jak na jednolokacyjny modzik całkiem ok, szczególnie, że to fabuła z nowicjuszem co zaczyna przygodę w Zonie. Graficznie to praktycznie czysty Zew, no dorzucono paczkę broni co zawsze na plus. Tak samo proste cutscenki z napisami.
W spolszczeniu żadnych błędów nie znalazłem.
Daję 6.5/10 i jest spory potencjał, że druga część będzie dużo fajniejsza i bardziej rozbudowana.
W dniu 6.11.2023 o 08:57, Szczepan9205 napisał(a):
spróbuj stworzyć skrót do xrEngine, wrzuć sobie go na pulpit, potem na niego PPM->Właściwości i skasuj końcówkę \bin w ścieżce Rozpocznij w i zobacz czy wtedy ruszy.
Tylko trzeba zdaje się utworzyć skrót do tego xrEngine, który jest w folderze bin z ruskim dopiskiem ганслингер
@cez137 Z tą wersją z Gunslingerem już wcześniej były zgłaszane problemy to mogłeś wziąć zwykłą bez Gunslingera, ale na wszelki wypadek wrzuć jeszcze raz zrzut tego okienka tylko bez tego okienka z błędem bo skoro pokazuje problem ze skrótem to musiałeś coś źle usunąć ze ścieżki Rozpocznij w. Nie usunąłeś przypadkiem cudzysłowa na samym końcu?
@Szczepan9205 no właśnie nie wiedziałem o co tam chodzi za bardzo, bo najpierw było napisane żeby usunąć sam bin a pod koniec ścieżka była już skrócona do minimum, myślałem że ktoś się pomylił no bo jak sam bin to sam bin a nie pół ścieżki
@cez137Wiem, wiem tylko zapomniałem, że w tym modzie właściwy bin to ten bin-x32ганслингер i że trzeba usunąć całość, a nie tylko samo słowo bin W każdym razie, jak usunąłeś tą końcówkę to ruszył?
@cez137 W pierwszej kolejności usuń plik pctrlchk.dll i zobacz czy to coś da, a jak nadal nic to zobacz czy log coś pokazuje. Dziwna sprawa bo ja bez problemu uruchomiłem wersję z Gunslingerem, a inni mieli problemy