Tytuł oryginalny: Ловец Cнов Platforma: Zew Prypeci | IX-Ray Platform - wersja samodzielna (repack) Data premiery: 15.11.2023 r. Autorzy: VIVIENT-TEAM Autor spolszczenia:@Szczepan9205
OPIS:
Spoiler
Naukowiec o ksywce Asystent udaje się do Zony z zadaniem zbadania artefaktu znanego jako Łapacz snów. Dołączając do ekspedycji profesora Zadorowa, nie ma pojęcia, co go czeka w tym zakazanym miejscu. Na początku zaczyna swoją przygodę jako młody naukowiec, ale z czasem zmienia się w wytrawnego stalkera.
Autorzy modyfikacji przygotowali spotkanie z mistyką, czymś niezwykłym i zagadkowym, tworząc atmosferę Zony pełnej tajemnic. Będzie można także spotkać postacie z poprzednich modów ekipy VIVIENT-TEAM, co z pewnością ucieszy fanów serii. W modyfikacji można znaleźć sporo artefaktów, możliwości zarobku oraz wiele zadań pobocznych.
Chociaż fabuła moda kręci się wokół artefaktów, nie należy lekceważyć misji pobocznych, ponieważ odsłaniają one szczegóły wydarzeń zachodzących w Zonie, począwszy od czasów stalkera Kramera. W projekcie pojawiły się również nowe mutanty i 13 nowych lokacji.
Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej nie na partycji systemowej i nie w katalogach Program Files). Moda uruchamiać za pomocą pliku DC_Mod.exe.
W razie problemów z uruchomieniem gry trzeba/można zainstalować brakujące apki i biblioteki systemowe z folderu software, który można znaleźć w katalogu głównym zainstalowanej gry.
Instalacja spolszczenia:
Pobrane archiwum ze spolszczeniem (plik Łapacz Snów spolszczenie.rar) rozpakować, a następnie skopiować/przenieść zawartość (kat. gamedata, plik fsgame.ltx) folderu Łapacz Snów spolszczenie do katalogu z modem.
Następnie z pobranego i rozpakowanego archiwum łatki/patcha do spolszczenia skopiować/przenieść zawartość (kat. gamedata) folderu Łapacz Snów patch do spolszczenia do katalogu z modem ze zgodą na zamianę.
PORADY:
Spoiler
W modzie zaimplementowane zostały tzw. “napisy filmowe”, które będą wyświetlać się w momentach gdzie odzywać będzie się bohater moda, lub jakieś ważne dla fabuły postacie, jednakże mogą one nie być idealne i w niektórych miejscach zbyt szybko znikać - w takich przypadkach prosilibyśmy o odzew w temacie moda, które napisy konkretnie za szybko znikają i w którym momencie fabuły.
W lokacji Purgatorium, do której trafiamy po pewnym wydarzeniu w Limańsku znajdziemy kilku NPC, których spotkaliśmy podczas przechodzenia moda - każdy z nich ma coś do powiedzenia zanim i po tym jak wejdziemy z nimi w interakcję, czyli zaczniemy dialog, dlatego po wczytaniu się tej lokacji zaleca się cierpliwe i powolne podchodzenie do każdej z postaci i fantomów, które spotkamy, ponieważ jeżeli zrobimy to zbyt szybko, to gra ukryje nam napisy i pokaże kolejne. Wystarczy cierpliwie podchodzić do każdego powoli, przeczytać napisy, poczekać, aż znikną z ekranu i wtedy podejść do kolejnej postaci, a gdy porozmawiamy już z NPCem o ksywce Trip i jego napisy znikną z ekranu, to możemy grać normalnie - to jedyny taki moment w modzie, gdzie zbyt szybkie podchodzenie do NPCów powoduje znikanie napisów, stąd ta porada.
30.12.2025r. miała premierę nowa wersja, “Łapacz snów - Remastered”.
Więcej szczegółów w poście Łapacz snów - #161 przez tom3kb lub na stronach podanych w źródłach poniżej. Póki co nie ma adaptacji spolszczenia do tej wersji gry.
Link do pobrania Łapacz snów - Remastered: Google Drive
No, no… Godzina gry za mną, ale wszystko wskazuje na to, że to bardzo dobry mod. Mam nadzieję, że utrzyma poziom do samego końca historii młodego uczonego o ksywce Asystent.
Moim zdaniem mod okazał się sporym sukcesem ekipy Vivient Team. Po latach zdobytego doświadczenia udało im się stworzyć naprawdę ciekawą historię dot. pewnego artefaktu, który występował w Inkubatorze. I co najlepsze to nie jest zwykły artefakt, który można zawiesić na pasie i korzystać z jego unikalnych właściwości bądź po prostu sprzedać. Łapacz snów jest czymś więcej.
Mod również może się pochwalić przemianą głównego bohatera. Asystent jest naukowcem i przybył do Zony jako członek ekspedycji. Niestety szybko zostaje wrzucony na głęboką wodę. Co ciekawe za każdym razem udaje mu się wyjść cało z niebezpieczeństwa, choć przy okazji ulega przemianie. Mogłoby się wydawać, że prosty naukowiec, który jako tako potrafi się posługiwać bronią, zmienia się do tego stopnia, że jest gotów zabijać z zimną krwią tych, którzy staną mu na drodze do poznania prawdy.
W modzie oczywiście są też zadania poboczne - niektóre całkiem niezłe, bo nawet doszukałem się (choć to tylko moja teoria) nawiązania do filmu pt. Coś. I co ciekawe nie jest to jedyne nawiązanie do filmów lub gier, bo okazało się, że ekipa Vivient Team lubi coś z naszego rodzimego podwórka. Do tego dochodzi ładna grafika, fajna paczka broni, nowe modele potworów i ambient. Przy okazji dodam, że jest dużo cutscenek.
Oczywiście są też pewne niedoróbki, bo za przykład mogę podać upierdliwy spawn i snorki. Naprawdę potrafią napsuć człowiekowi krwi.
Jest jeszcze kilka innych problemów, ale co zrobić - mod wciąż pozostaje w fazie otwartych beta testów, także trzeba być przygotowanym.
Cieszę się, że mogłem wziąć udział w testach spolszczenia. Uważam, że to jeden z najlepszych modów, w jakie zagrałem w tym roku.
Et voilà, że tak powiem Podrzucam wszystkim mój ostatni na ten rok prezencik w postaci spolszczenia Łapacza Snów.
Mogę powiedzieć, że jeżeli chodzi o różne rozwiązania jakie zastosowałem w spolszczeniu to może to być jedno z moich takich najbardziej zaawansowanych choć pamiętajcie - może nie być idealne i mogą się zdarzyć jakieś błędy czy literówki, także jeżeli ktoś coś trafi to niech wrzuca zrzuty z błędami tu w temacie.
Cóż mogę więcej napisać? Chyba jedynie tyle, że mam nadzieję, że mod jak i spolszczenie wam się spodobają
Udanej zabawy Sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim Oby 2024 był dla Stalkera jeszcze lepszy niż ten 2023
Witam, mam prośbę, proszę o udostępnienie Patch 07.12.2023, nie mogę pobrać , przekroczony transfer, dziękuję.
Następna prośba, prosze o gamedate lub podpowiedź jak zwiększyć udźwig, bieg i skok, jak jest gamedata tradycyjna to umiem to zrobić, w tym modzie nie wiem jak, z góry dziękuję za grzeczność.
@Szczepan9205 a faktycznie były ale i tak mi to nie pomogło z tym błędem kernel32.dll może mam uszkodzony albo wina, że win7 bo i przez to w niektórych grach był z tym problem. No nic na razie sobie Łapacza snów odpuszczę.
Hmm możliwe, że to kwestia Win7 bo kernel32.dll zazwyczaj znajduje się w folderze z plikami Windowsa Obstawiam, że autorzy na 10 lub nawet 11 tworzyli Łapacza i może stąd problem - nie przewidzieli, że na starszych systemach mogą być szopki, ale to tylko moje “zgaduj-zgadula”. A tego Win 7 to masz zaktualizowanego chociaż do Service Pack 2? Jeżeli tak no to chyba jedynie na jakieś braki w systemie mogę zrzucić bo mnie i Agrelowi chodził bez problemu czy Vidkunsenowi, także może to rzeczywiście kwestia systemu.