Dałem bin z wypakowanego moda i gra (rozpoczęta od nowa) idzie płynnie. U Kapitana, po rozmowie, pojawiło się ośmiu monolitowców. Zostali załatwieni i nie było żadnego wylotu. Jak ja to przeoczyłem? Grałem na tym binie, co miałem w Na rozdrożu 1 i wszystko szło dobrze. Dodałem gamedata z 2, obok gamedata z 1 i gra odpaliła. Wszystko było dobrze, dopóki nie został ktoś ubity z jakiejś broni (bo wyloty były z różnoraką bronią, zależy kto kogo stuknął). Teraz problem zniknął chyba na dobre.
Jak @Meta upora się z napisami w intro, wstawię moda na forum, ale trzeba nieco poczekać.
Muszę dodać, że przy przejściu do drugiego rozdziału, należy mieć ustawione oświetlenie dynamiczne, bo będzie wylot (przynajmniej u mnie tak było).
@metek58Jeżeli chodzi o mnie to właśnie skończyłem moda i przy przejściu do rozdziału drugiego nie miałem żadnego wylotu - w zasadzie od rozpoczęcia moda do samego finału żadnego wylotu nie miałem i udało się go ukończyć bez żadnych problemów.
Przy okazji wychwyciłem i poprawiłem trochę błędów, więc wrzucam Ci poniżej paczkę z poprawionymi plikami🙂 Jeżeli chcesz to przejrzyj sobie zmiany i jeśli Ci się spodobają to dołącz je do spolszczenia.
Mod na pewno w porównaniu do części pierwszej fajniejszy no bo dłuższy, jest więcej rzeczy do roboty, niektóre zadania na prawdę są fajne i ogólnie fabularnie Na Rozdrożu 2 dużo bardziej przypadło mi do gustu niż część pierwsza, także jak ktoś szuka moda na parę godzinek to jak najbardziej polecam ograć jak już pojawi się spolszczenie. I nie radzę sugerować się czasem gry podanym przez autora bo mnie przejście zajęło więcej niż 3 godziny
@Agrael, najlepiej dodaj te pliki do polonizacji i nie będzie trzeba nic “fixować” i “poprawkować.” Czasem zdarza się, że ktoś zapomni to dodać i wtedy powstają problemy, że pojawiły się wyloty.
@cez137 W zasadzie nie robisz nic źle… Tyle, że spolszczenie Metka podmienia tylko pliki, które zostały zmodyfikowane na potrzeby moda przez autora, resztę mod powinien czytać automatycznie z archiwów .db jako, że nie były zmodyfikowane, więc w 100% oryginalnym Zewie wszystko powinno śmigać, a jeżeli używasz pirata lub jakiś innych wersji np. GoGowej czy Steamowej czy jak w tym przypadku przygotowanego przez autora repacka to dzieje się to co się dzieje.
Gdzieś na ST jest temat ze wstawionymi linkami do repacków Stalkera wrzuconymi na MEGA - musiałbyś znaleźć sobie ten temat bo nie mam pojęcia w którym on jest dziale, wejść w podany tam odnośnik na MEGA i na samym MEGA były chyba 2 foldery - Repacks i Localizations i w tym drugim jeśli pamiętam była paczka z plikami oryginalnego spolszczenia do Zewu Prypeci. Musiałabyś sobie pobrać tą paczkę i te pliki, których nie masz w tex/pol moda, a są w folderze od spolszczenia Zewu musiałbyś dorzucić do text/pol moda. Wtedy i tylko wtedy będziesz miał wszelkie brakujące napisy bo aktualnie ich tam nie masz, więc Twoja gra nie ma ich skąd czytać.
@tom3kb Wiem, poprawiłem Zapomniałem na początku zupełnie, że to jest ze startu repack bo tak go autor wydał, więc każdy będzie miał ten sam problem jeżeli wrzuci spolszczenie na repack.
Jest na to lekarstwo. W przypadku repacka wystarczy do gamedata/configs/text wrzucić cały folder pol ZP i do niego ze zgodą na zamianę skopiować pliki z analogicznego folderu spolszczenia.
Problem rozwiązany, muszę od nowa włączyć kompa żeby uruchomić moda, pamiętam że niedawno w którymś modzie też tak miałem, chyba w SGM 2.2 Gunslingerze, nie wiem dlaczego tak się dzieję, dialogi są normalne
@cez137 Bo @gawron wrzucił Ci cały folder pol z oryginalnymi plikami spolszczenia Zewu Prypeci, żeby mieć całość to musisz teraz na nie wrzucić jeszcze pliki spolszczenia Na Rozdrożu 2 (tylko te, które są w folderze pol bo resztę np. gameplay, sctipts itd. już wcześniej wrzuciłeś wrzucając spolszczenie).
Jak mnie pamięć nie myli to ja miałem problem z włączaniem NR2 jeśli ustawiłem DX11 czyli rozszerzone pełne oświetlenie dynamiczne. Ale jak ustawiłem to samo tylko w wersji DX10 czyli przedostatnią pozycję na liście renderów to zaczął śmigać.
W takich przypadkach pierwsza sprawa to upewnienie się, że na pewno usunąłeś z bin ten plik pctrlchk.dll, żeby mieć pewność, że w ogóle będzie próbować się uruchomić, a nie wisieć w menedżerze zadań jako nieaktywny proces. A druga sprawa to jeżeli włączył się, ustawiłeś sobie ustawienia i nagle przestał się włączać to pierwsze co robisz to usuwasz user.ltx i ustawiasz wszystko od nowa z tym, że np. z innym renderem, opcją graficzną zaznaczaną kwadratem lub suwakiem o klik w dół. Ja pamiętam jak w Edycji Rozszerzonej Złego Towarzystwa jeden suwak przesunięty o 1 klik za daleko powodował mi wyloty dopóki nie znalazłem dobrego ustawienia. Trochę czasu Ci zajmie znalezienie odpowiednich ustawień, ale niestety tak trzeba
Ale jak ustawiłem to samo tylko w wersji DX10 czyli przedostatnią pozycję na liście renderów to zaczął śmigać.
miałem ustawione statyczne, z rozpędu nawet tego nie zauważyłem , zmieniłem na DX10 i bez zmian, nic się nie dzieje, ustawianie zgodności i administratora też nic nie daje, również skasowanie z menadzera nic, 0 reakcji
Udało się uruchomić za którymś razem kasowania silnika w menadzerze, obraz się poprawił a raczej rozjaśnił bo było strasznie ciemno no i zaczął lagować momentami
@cez137 A co ja napisałem na początku poprzedniego posta? Że teraz musisz wypakować sobie gdzieś spolszczenie Na Rozdrożu 2 i jego pliki z folderu text/pol skopiować i zastąpić nimi te co masz w folderze z modem w text/pol Jak je zastąpisz to będzie wszystko jak należy. Zresztą porównaj sobie zawartość folderu text spolszczenia i folderu pol od @gawron to zobaczysz różnicę w ilości plików - dlatego Ci na początku brakowało tekstu i miałeś jakieś ui_mm - bo brakowało Ci reszty plików, a miałeś tylko te co są częścią spolszczenia - jak będziesz miał je wszystkie w folderze pol to wtedy będzie jak należy…
Dodatkowo piszesz, że udało Ci się uruchomić za którymś razem kasowania silnika w menedżerze… A napisałem Ci wyżej, żebyś usunął jeden plik .dll z bin to będzie startował za każdym razem tylko co najwyżej się wysypywał.
usuwasz user.ltx i ustawiasz wszystko od nowa z tym, że np. z innym renderem,
o to Ci chodzi? nie, tego nie zrobiłem, z DXami to u mnie raczej nigdy problemów nie było no chyba że w opisie było takie zalecenie to wtedy się stosuje, a jak nie ma to zwykle mam DX11 i wszystko śmiga, ale tak jak wspomniałem już zmieniłem na 10kę a jutro pobawię się tymi plikami