@cez137Nie, chodzi o to, że jak usuniesz pctrlchk.dll to każdy mod oparty na Zewie powinien Ci startować chociaż do menu za każdym razem bo na Win7 i Win10 Zew potrafi właśnie mieć problem ze startem jeżeli się tego pliku nie wywali - wtedy proces xrEngine.exe wisi sobie w menedżerze nie zużywając żadnych zasobów PCta, ale gry nie uruchamia.
Z usuwaniem user.ltx chodzi o to, że jeżeli odpalisz już raz moda, ustawisz sobie swoje ustawienia grafiki, gry i sterowania, a przy próbie ponownego uruchomienia moda np. wysypie się przy wczytywaniu lokacji lub nawet przed wczytaniem menu to już jest dla Ciebie znak, że jakaś opcja może być ustawiona zbyt wysoko i powoduje problem, aczkolwiek masz PCta lub laptopa dość podobnego specyfikacją do mojego PCta, więc ten mod powinien Ci ruszyć, albo na DX10, albo ewentualnie jeśli to laptop to na DX9 .
Z drugiej strony co jak co, ale moja matula ma w swoim dość przestarzałym już laptopie procek dość podobny do mojego i5 7400, GTXa 1050 4gb, 8GB ramu i czysty Zew Prypeci bez żadnych modów o dziwo na tym lapku działa w 60PFS jedynie na DX9 i na średnio-niskiej grafice i renderze DX9 mimo, że system korzysta z GTX’a - dlaczego? Nie mam pojęcia bo patch z neta do ZP na używanie przez X-Raya 4gb RAM zamiast domyślnych 2 niewiele pomaga , ale to akurat laptop więc może procesor lub RAM powodują tzw. “bootleneck”, który przekłada się na procesor, na RAM i kartę graficzną ograniczając ich możliwości przez co trzeba zejść z ustawieniami jeszcze niżej niż się wydaje patrząc na rekomendowane wymagania podawane przez GSC - trzeba pamiętać, że starsze laptopy mimo fajnych numerków wydajnościowo i tak pozostają w tyle za stacjonarnymi PC, a jeżeli masz stacjonarnego PCta no to sam nie wiem co może powodować u Ciebie problemy - albo zasyfiony system, albo przestarzałe sterowniki, a jeśli masz wszystko aktualne i dbasz o porządek w systemie to nie wiem czemu masz takie problemy z większością modów bo to nie pierwszy raz jak zgłaszasz jakieś problemy.
Jeżeli z kolei korzystasz z laptopa no to musisz pamiętać, że ludzie, którzy mają stacjonarne PC-ty z I9tkami, 32GB ramu i RTX’ami 4090 też mają problemy, żeby uzyskać 60PFS w modach do Stalkera, aczkolwiek to już nie jest kwestia sprzętu tylko ograniczeń X-Raya i czasem chyba nawet 64bitowy silnik nie rozwiązuje tych problemów…
jak usuniesz pctrlchk.dll to każdy mod oparty na Zewie powinien Ci startować chociaż do menu za każdym razem bo na Win7 i Win10 Zew potrafi właśnie mieć problem ze startem jeżeli się tego pliku nie wywali - wtedy proces xrEngine.exe wisi sobie w menedżerze nie zużywając żadnych zasobów PCta, ale gry nie uruchamia.
aha wszystko jasne, czyli to usuwam
A co do reszty, aktualnie to na dysku mam zainstalowane obie części NR i NR2, mody rzadko kiedy mi sie od tak wysypują, raczej zwykle to mam problem z ich w ogóle uruchomieniem, przynajmniej ostatnio, tu bym się raczej niczego nie doszukiwał, taki jest i tyle, na dysku raczej porządek, co jakiś czas robie skan ccleanerem albo innym, czyszczę rejestr itp, sterowniki też raczej aktualne, z resztą windows daje mi znać o aktualizacjach, nawet i w tym tygodniu ją zrobiłem bo coś tam już przebąkiwał, gram na PCcie
Sprawdziłem spolszczenie i… Działa. No, bo jak ma nie działać?
Instalujemy Zew Prypeci z patchem 1.6.02, dodajemy wypakowane pliki z modem (do pobrania z Yandexa), a więc gamedata i bin, a na to spolszczenie w formie gamedaty.
Dla tych, którzy korzystają z repacka jest proste rozwiązanie. Wrzucam połączone spolszczenie z plikami (spolszczenie ZP), które dodał @gawron:
@Marek_25 Ten błąd zazwyczaj jest w logu jak grze braknie pamięci do wczytania się czyli… Próbujesz grać na za wysokich ustawieniach - pierwsza sprawa - Na Rozdrożu 2 nie działa (a przynajmniej u mnie nie chciał) na najwyższym renderze czyli rozszerzonym pełnym oświetleniu dynamicznym (inaczej DX11) - spróbuj uruchomić na przedostatnim na liście (to będzie DX10) i może wtedy ruszy, a jak nie to zostaw tak czy tak DX10 i baw się suwakami dopóki nie przestanie się wywalać.
Mam problem z zadaniem dla Weliara czy jak mu tam, mam iść zabić kontrolera, ale anomalia blokuje przejście, z dialogu z nim wynika że on tą anomalie miał osłabić żebym mógł tam wejść co nie ma miejsca, a może gdzie indziej jest wejście? na foto miejsce wejścia, gdy przekraczam siatkę teleportuje mnie na górę do innego pomieszczenia, o co tutaj chodzi?