Odrodzony: Duplikaty - cz. 2. Źródło

PODBICIE TEMATU.

Problem z brakującymi teleportami rozwiązany. I nie tak, jak pokazywał go YTiuber. Rozwiązanie podpowiadał mi sam mod. To ten napis na zrzucie w białym kolorze.

Tłumaczenie: Przy odpowiednio wnikliwym poznawaniu Strefy, dane o teleportach w Elektrowni można otrzymać z dokumentów w Laboratorium Wojskowym i w Sarkofagu. I odwiedzenie obu miejsc jest determinantem wykonania tego zadania.

Gdybym za pierwszym wejściem na CEA1 skorzystał z tej podpowiedzi, nie miałbym problemu i straconego sprzętu.

A pokazywana wojenka na terenie CEA1 przez YTiubera, to tylko oczyszczenie drogi wyjścia. Widocznie był wcześnie w LW i Sarkofagu.

Mnie mod zmusił jednak do szukania innej drogi niż przez Prypeć, bo po pierwszej wizycie teleport się rozładował. Musiałem iść przez Poligon, Generatory, Strażnicę.

Dlatego w pewnym bardzo nieodpowiednim dla sytuacji momencie, musiałem pozbyć się nieodwracalnie całego wyposażenia. Padły arty na udźwig. Mogłem sobie na to pozwolić, bo w schowkach miałem zapasowego Niwelatora, grawigana i grawi pistolety. O amunicji, medykamentach i żarciu pisał nie będę.

Ta moja przygoda niech będzie ostrzeżeniem dla kolejnych grających.

A ja już jestem na Naukowej Stacji i będą rozmowy i nowe zadania od duplikata Kartografa. Też takie przewrotne. Wiem, bo tłumaczyłem plik z tymi zadaniami.

2 polubienia

Czy jest obecnie możliwość zrobienia tak, żeby po wrzuceniu części spolszczenia, na ekranie wyświetlały się polskie znaki diakrytyczne?

Nie ma takiej możliwości. Nasze kropki i ogonki mogą się wyświetlać tylko gdy w pliku lokalization nie masz średnika przed cent. A jego brak od razu robaczy jeszcze nie przetłumaczoną grażdankę.

Chyba, że na niej Ci nie zależy, a chcesz sprawdzić poprawność naszej pisowni, to możesz średnik usunąć i na przetłumaczonym tekście będziesz nasze znaki widział.

No i mała “ilustracja” do moda.

Ponoć finał blisko, ale jestem modem już znużony.

Ci co lubią duuuużo strzelać, fajterzyć i ganiać gołodupcem po lokacjach choć w schowkach mają zatrzęsienie wszelkiego sprzętu, będą mieli używanie.

2 polubienia

O tym średniku przed cent to wiem, ale po dodaniu localization i ustawieniu 

[string_table]
language = pol
font_prefix = _cent ;_west

Mam polskie znaki diakrytyczne, jednak tracę opisy itemów, menu startowego i itp. Tak jest w przypadku dodania “pol”, ale danie “rus”, daje polskie znaki, jednak grażdanki niet, tylko robale. Widać, że obu rodzajów pisma na raz nie można mieć.

Kilka screenów: 

Spoiler

A no nie można. I co najgorsze, to z niektórymi plikami jest taka sytuacja ( np. ksywki ), że aby się wyświetlały po polsku, zawsze trzeba zaczynać nową grę, bo przy wczytaniu już istniejącego zapisu, gra pliku nie czyta. Może takie coś jest przyczyną braku opisu itemów. Sprawdź, zaczynając grę na nowo. Będzie trudno ze względu na to co się na początku dzieje, ale po rozmowie z Woroninem będziesz mógł dostać odpowiedź na swój problem, dostając sporo wyposażenia. Trzeba się zgodzić na poszukiwania powinnościowców.

I jeszcze to. Aby Azot dostał opcję naprawiania i ulepszania, musisz przy otwartym oknie dialogowym nacisnąć klawisz, do którego masz przypisany bieg. Dotyczy to wszystkich rusznikarzy w modzie.

Naciśnięcie klawisza F5 podczas gry, powoduje wyświetlenie okna z klawiszami szybkiego użycia od F1 do F4. Klikasz w jeden z klawiszy i dostajesz rozwijaną listę przedmiotów które można nimi użyć. Klikasz w przedmiot i zatwierdzasz. Lista też pomoże Ci sprawdzić poprawność wyświetlania itemów.

1 polubienie

Podbicie tematu.

Przemogłem się i zszedłem do podziemi, gdzie nie działa elektryczność w latarkach i serwomotory egzoszkieletów. I tyle było widać.

Ale są to najjaśniejsze momenty podczas przemieszczania. Za to czarnego ekranu było mnóstwo. Nie powiem, tam gdzie trzeba było zlikwidować kupę mutków, dał autor moda trochę “jasności”. Ale bez filmowej porady, chyba bym podziemi nie przeszedł. Lubię zajrzeć do różnych dziur, zabrać co się da. Ale przy takich warunkach jakie nam autor moda stworzył, taka gra skazana jest na porażkę. Wytopimy czas i udźwigowe artefakty zbrukowieja. Trzeba iść najprostszą i najkrótszą drogą. A samemu trudno ją będzie znaleźć.

Czeka mnie jeszcze jedna mordercza przyjemność, tyle że wtedy będzie trochę światła. No i wtedy zobaczę, czy mod pozwoli mi na finalizację.

I tu mała podpowiedź, ale czyta tylko ten kto woli znać różne rozwiązania.

Spoiler

Zrzuty pochodzą z lokacji podziemia szpitala. Ponieważ najpierw obejrzałem filmiki, na ich podstawie ograniczyłem swoje wyposażenie do minimum. I się sprawdziło. W tej lokacji walczymy tylko przy pomocy strzelby. Inna przydatna broń, to pistolet grawi na pająki. Potrzebna kupa śrutu i na początek jakieś 10-15 granatów oświetlających, to całkowicie wystarczy. Sporo granatów oświetlających znajdziemy w kwestowym schowku.

UWAGA!!! Nie zapomnieć zabrać ze sobą “grawicapka”, czyli chwytaka grawitacynjnego, bo jest konieczny przy wydobyciu kwestowego artefaktu. A grawicapka ( moja nazwa od słowa capnąć czyli chwycić ). Daje nam na niego zadanie Kartograf na Naukowej Stacji, a zabieramy go na lokacji Oczyszczalnia. To ta z Wolfensteina, z której wstawiłem zrzuty z hitlerowcami.

Dlatego jakoś wbrew logice, najpierw idziemy na nią, a dopiero po niej do podziemi szpiala. 

Okazuje się, że w tej wersji również i Skoczki podlegają “zużyciu”. Już dukrotnie musiałem grę powtarzać, bo po teleportaci Skoczek znikał mi z plecaka. Szedłem po teleportach, bo wiedziałem, że bardziej będzie mi potrzebny w innej sytuacji.

Dwa Skoczki w modzie są podwójne. Te dwa musimy odnaleźć. To konieczne.                  

2 polubienia

a oszukiwanie za pomocą suwaczków jasności na maksa w menu gry nie ułatwiłoby ci trochę gry? 

Tzw “noktowizor dla ubogich” z czasów jak się grało w moda DayZ.

Na forum Bar Samotnego Stalkera kiedyś wyczytałem, że w modzie ER wstawił szybką zmianę oświetlenia. Podczas gry trzeba wcisnąć Esc i jakiś klawisz od 1 do 9 na numeryku, wtedy oświetlenie się zmieni. Pisało tam że to niby działa pół minuty. Ja u siebie to zrobiłem, wcisnąłem 9 i z nocy w modzie zrobiło mi dzień, i było już cały czas aż nie przeładowałem gry. Tylko nie wiem czy działa to w podziemiach, bo na tych lokacjach nie sprawdzałem.

2 polubienia

Też o tym czytałem, ale zapomniałem i nie sprawdziłem. Może i dobrze, bo na własnej skórze się przekonałem, że odpowiednio wyposażonym można je przejść bez kombinowania. Ale widać po tym samym, że dla niektórych te ciemności wymagały aż czita. Ale czy jest on na wiele przydatny, nie jestem w stanie ocenić, bo takie “sztuczne światło” może zgasnąć akurat przy walce z pijawką przemieniającą się kilka razy pod rząd, lub gdy tak ja mi się przytrafiło, atakują naraz 4 w kupie i się przekształcają. A 30 granatów oświetlających jakie znajdziemy, plus te co przyniesiemy z sobą, na lokacji sala ośmiu w szpitalu, wystarcza z nawiązką.

Tak wygląda “ciemność” w podziemiach na suwakowej jasności na maksa. We wszystkich, nie tylko na tej lokacji.

Nie no masakryczne pomysły miał ten autor moda  

1 polubienie

Nie tylko ciemności w podziemiach zaliczają się do przegięć moda

Spoiler

I te pająki większe od ludzi… 

OP 2.x style

Możesz mi podpowiedzieć drogę do tego labu w którym aktywujemy Arty Śmierci? Na razie sam wydumałem, że z DM przez ten teleport na budowie do podziemi. Tam jakiś labirynt ( czy to ten pod Lasem Zapomnienia?, czy inny ), X6 i jeszcze coś. Nie chce mi się już samemu szukać drogi w tej ciemnocie. A jak masz jeszcze zachowane zapisy, to podrzuć mi na PW zapis tuż przed wsadzaniem artów do szklanych kolb. Mam nadzieję, że grałeś na v.20.05. Teleporty nad i podziemne mam pozaliczane.

Spoiler

Widoczki z X18 po DM. Do stworków musiałem strzelać bez oświetlenia.

Kontrasty w oświetleniu.

Na zapleczu baru naukowcy mieli zawołać, ale nie wołali. Ten Czarny Szatan na Dzikiej odprowadzony, droga wolna, Krugłow na Jantarze.

Ja na tych lokacjach jeszcze nie byłem. I nawet gdybym chciał to teleporty mnie nie przepuszczą. Obecnie utknąłem, bo sporo rzeczy mam zawalonych i będę musiał zacząć grę od nowa. No i podobnie jak Ty, lokacji bez światła starałem się unikać. 

No to jednak przyjdzie samemu tej drogi poszukać. YTiuber StaryjStalk tej drogi nie pokazał. Możliwe, że przeszedł ją przy innych zadaniach (np. 3 PDA dla Fejka). Inni też nie pokazują, a w tematach moda są podpowiedzi typu nazwa lokacji wejścia, a dalej to “już przechodziłeś, to wiesz”. No cóż, przyjdzie zapłacić frycowe i posłać w niebo pod adresem Era kilka “błogosławieństw”.

Droga do  i Sala Ośmiu z czwartym artem do kompletu dla Artów Śmierci. Wyjątkowe miejsca, gdzie widać normalnie.

StaryjStalk w 28 odcinku z listy robił te 3 pda dla Fejka, po czym udał się do centrum aktywacji, po drodze pokazał jakiś teleport przy drzwiach, ale nie kojarzę co to za lokacja, może Ty skojarzysz.

Od 9 minuty popatrz, może coś mówił przez jakie lokacje idzie, ale ja nie zrozumiałem.

https://youtu.be/W47LTcdXKY4?list=PLM-cotCTWr9wFIk3ee2gdkw9mhjs9rLrr

No właśnie. Powiedział, że idzie na Wysypisko zabrać Arty Śmierci i że się spotkamy w Masarni. Przy tych drzwiach mówi, że dotarł tam na piechotę. Problem w tym, że tych drzwi nie kojarzę.

Przejdę się najpierw bez tych artów, poznam drogę, a potem wczytam zapis i pójdę z artami. W rus temacie moda jest porada, aby zaraz po wejściu do labu postawić schowek i do niego wsadzić te arty, aby nie przemieniły się podczas wojny z tymi hordami mutantów  w brukowce. Ale trzeba je zabrać do plecaka, przed skorzystaniem ze skoczka. Na razie też nie wykapowałem, kto o tym mówi, lub czy jest jakieś info.

Ale muszę znów się przemóc, na podróż po tych podziemiach. Chociaż we wcześniejszych ich penetracjach bez zadań, wytłukłem co się tylko dało. Przy kolejnych przechodzeniach przez nie, już tego dziadostwa nie było. Może i teraz nie będzie.

PODBICIE TEMATU

Przemogłem się i poszedłem szukać dogi do laboratorium. Na razie wybrałem opcję pójścia przez X18 w DM. Za pierwszym razem szukając teleportu z filmiku ciężkim bojem przeszedłem je całe, ale to nie był ten lab i wylądowałem ostatecznie Na Naukowej stacji. Przy drugim przechodzeniu, przez przypadek “odkryłem”, że YTiuber pokazuje lab, ale z Doliny Kamieni. I teraz już poszedłem jak należy. Ale na filmiku nie ma pokazanego, co nas w labie X6 i Masarni czeka. Widać tylko skutki poprzedniej działalności. Widocznie mu też mod dał popalić, więc tej “rzezi” nie pokazał. Najprawdopodobniej tą drogą nie przejdę, bo pseudogigant możliwy do zabicia tylko materiałami wybuchowymi lub specjalnymi artami usadowił się na wąskich schodach i nie ma zamiaru z nich zejść, aby można go było stuknąć. Na dodatek nie mam spawnu przedmiotu kwestowego.

To tego tele szukałem. Pierwsze z kilku po drodze.

Ale dostępu broniło wielu mocno umięśnionych osiłków.

Jutro kolejna próbą tą drogą, a jak się nie da, to jest jeszcze druga, trzeba też ją bezie sprawdzić.

2 polubienia

Przez jakie lokacje dalej szedłeś? Bo ten teleport z 1 screenu prowadzi do Rozpadliny (Razłom), a ja w niej  zalazłem tylko teleporty do Jupitera i do Wyrobiska (Razkop). Za to w Wyrobisku teleportów chyba z 6, ale miałem priorytet wejścia na górę i wylądowałem na Poligonie O-soznania.

A pseudogiganty faktycznie najlepiej artem, ale te mają duże pole rażenia, ja używałem na nich rpg-7 w tym labie. Też skuteczne i nie zabija gracza jak arty.

1 polubienie

Mam pytanie o ksywkę Чертёжник, bo już sam skołowaciałem. W Duplikatach jest to Rysownik, tu w spisie widzę Kreślarz, a w głowie mi świta, że gdzieś przewijała się nazwa Kartograf. Co to za gościu i jak adekwatnie dać mu ksywkę do jego zajęcia w tym modzie?