paczka broni tylko z gunslingera ? bo wydaje mi się że widziałem całkowicie nowe spluwy (np. tą pompkę 133)
a modzik fajny tylko fpsy nieraz latają i pancerze są takie łatwo zniszczalne (seria z pm bandyty i stalkerske wdzianko idzie się chedożyć)
paczka broni tylko z gunslingera ? bo wydaje mi się że widziałem całkowicie nowe spluwy (np. tą pompkę 133)
a modzik fajny tylko fpsy nieraz latają i pancerze są takie łatwo zniszczalne (seria z pm bandyty i stalkerske wdzianko idzie się chedożyć)
Dostaje taki oto wylot podczas wejścia na arenę:
[error]Expression : FATAL ERROR
[error]Function : CInifile::r_section
[error]File : e:\repos\ogsr-engine\ogsr_engine\xrcore\xr_ini.cpp
[error]Line : 358
[error]Description : Can’t open section ‘wpn_ak74n_ak74n30_ironsight’
Wrzuciłem dziś aktualizację spolszczenia dzięki czemu będzie ono pasowało do najnowszej wersji moda z łatką z przed paru dni, a dokładnie z 24 sierpnia. Zmiany w nowej łatce to:
Silnik moda jest został przebudowany w jeden moduł, wykorzystujący tylko renderer DX11.
Jeśli grający posiada słaby PC i mod zacina się nawet na niskich ustawieniach graficznych - możesz spróbować użyć DXVK - skopiuj zawartość folderu DXVK do folderu bin_x64. Dla jednych FPS-y od tego wzrastają, dla innych wręcz przeciwnie - spadają. Ale w niektórych przypadkach może to poprawić sytuację z klatkami na sekundę.
Zamiast standardowego alokatora jest teraz używany alokator Mimalloc v2.0.6 (https://github.com/microsoft/mimalloc )
Silnik obsługuje od teraz pogodę z Zewu Prypeci, a nie tylko pogodę z Cienia Czarnobyla.
Naprawiono i zoptymalizowano MSAA. Bardzo poleca się stosowanie tej opcji, bo dobrze wygładza druty, linie, liście na drzewach i półprzezroczystą geometrię. Na ustawieniach 2x/4x nie zjada bardzo dużo klatek na sekundę. Można go włączyć w ustawieniach grafiki.
Naprawiono i przywrócono efekt zwilżania powierzchni pionowych, teraz woda nie spływa po ścianach wewnątrz budynków.
Powróciło wielowątkowe ładowanie tekstur. Teraz daje to znaczne przyspieszenie ładowania gry.
Do menu dodano ustawienie rozmiaru czcionki - szczególnie przydatne dla posiadaczy monitorów o wysokiej rozdzielczości.
Teraz obiekty, które mają przypisany shader “models\transparent” będą poprawnie renderowane we mgle.
Spróbowano odtworzyć dźwięki hud-u w trybie 3D zamiast 2D - efekty można podziwiać w grze
Dodano pogodę CGIM2 oraz emisję z Atmosfear3.
Dodano nowy manager pogody - od teraz pogoda jest całkowicie losowa, a ustawienia pogody zostały usunięte z konfiguratora.
Pojawienie się silnej mgły to oznaka, że wkrótce nastąpi emisja. Po jakimś czasie od zakończenia się emisji mgła się rozwiewa.
Dużo zmian shaderów dla nowej pogody i nie tylko.
Lokacje podziemne nie będą wyświetlane na mapie w PDA.
Dodano animacje włączania latarki, gdy postać nie ma nic w rękach.
Wyłączono i usunięto z ustawień tryb dźwiękowy EAX.
Wprowadzono wiele poprawek błędów i drobnych zmian…
Autorzy po zainstalowaniu łatki do moda zalecają nową grę choć według nich nie jest wymagana do poprawnego działania moda. Dodatkowo autorzy twierdzą, że najnowsza oraz poprzednie łatki wyeliminowały około 95% błędów i mod wyszedł już z fazy OBT (otwartych beta testów), mogą w przyszłości pojawić się jeszcze jakieś łatki jednak nie będą one raczej duże.
Dzięki za info. No oby nie skasztanił nic w grze bo przed radarem jeszcze jestem, a powtarzać sekwencje nie bardzo by się chciało.
Edit: No i po wrzuceniu na świeżą instalację, po kliknięciu na ikonkę wywala błąd xrengine.exe, że nie znaleziono MSVCP140_Atomic_wait.dll i żeby zainstalować ponownie program. Na poprzednim patchu wszystko hulało, dopiero na tym coś szwankuje? @Szczepan9205 u ciebie ruszyło bez problemu?
@Charciarz Tak u mnie wszystko śmiga jak należy - specjalnie przed chwilą moda postawiłem od nowa, wrzuciłem najpierw łatkę do samego moda, potem spolszczenie (bazowe 1.0) i na to aktualizację spolszczenia i proszę:
Więc rozwiązania, które przychodzą mi do głowy są takie - albo przy ponownej instalacji nie zaznaczyłeś, żeby instalator zainstalował OpenAL, DirectX’a i Runtime (możliwe, że ten brakujący plik .dll jest częścią którejś z tych rzeczy) - jakby co to ich instalki znajdziesz w folderze Redist w katalogu z modem, żebyś nie musiał jeszcze raz instalować i przez to nawet świeżo postawiony mod nie chce ruszyć. Niby nie trzeba tych bibliotek instalować bo inne gry też runtime i directx’a instalują, ale na wszelki wypadek zawsze warto.
Ja miałem trochę inny problem i z innym modem bo z Radiophobią 3 - nie miałem w ogóle dźwięku i się okazało, że oprócz instalacji OpenAL musiałem go jeszcze dodatkowo skonfigurować w jakiś sposób, który znalazłem na Discordzie R3 i dopiero wtedy dźwięk się pojawił - człowiek zazwyczaj myśli, że po co to instalować, a czasami te biblioteki właśnie potrafią zdecydować o działaniu moda lub braku dźwięku ![]()
Drugie co mi do głowy przychodzi to to, że przy instalacji łatki do samego moda nie usunąłeś w całości folderu bin_x64 i przez to coś się skasztaniło (instrukcja w sumie od samego początku wyjścia tego moda i od kiedy zaczęli go łatać, mówiła, że przy wrzucaniu każdej łatki powinno się usunąć całkowicie folder bin_x64).
W każdym razie - spróbuj tych dwóch rzeczy i w teorii powinno ruszyć - wtedy wystarczy, że przerzucisz sobie swoje zapisy do tej nowo postawionej wersji moda i powinieneś móc kontynuować grę - jeśli wierzyć twórcom, że nowa gra jest zalecana, ale nie wymagana, mając pewność, że masz najświeższą wersję.
Miałeś rację. Dziękować. Doinstalowałem te 3 pliki w folderu redist i ruszyło. Teraz zmergowanie plików które sam wcześniej konfigurowałem pod siebie i lecimy. Ogólnie robię sobie pewne przerwy miedzy graniem ale przyznam, że z każdą sesją znajduję zadania albo pomysły w tym modzie, po których uznaję go za prawdziwy majstersztyk. Naprawdę stalker niemalże idealny pod każdym względem.
@Charciarz No to gitara jak śmiga.
Heh no może nie każdy się zgodzi z Twoją opinią bo każdy ma swój gust jeśli chodzi o mody do Cienia, ale OGSR, a w sumie OGSE to jeden z fajniejszych modów (OGSR to w sumie tylko i aż silnik, ale dał powiew świeżości Cieniowi), a Gunslinger też tchnął w całość nowe życie bo kto parę lat wstecz pomyśłał by, że kiedykolwiek w Cieniu będą takie bajery jak PDA w 3d, animacje korzystania z przedmiotów czy detektory działające tak samo jak w Zewie…
Fajne jest też to, że tu nadal mamy oryginalną fabułę Cienia tylko mocno rozbudowaną i kilka dodatkowych lokacji przez co można się dłużej bawić.
Hej. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?
[error]Expression : g_uiSpotXml->NavigateToNode(path_base, 0)
[error]Function : CMapLocation::LoadSpot
[error]File : F:\Repos\OGSR-Engine\ogsr_engine\xrGame\map_location.cpp
[error]Line : 83
[error]Description : XML node not found in file map_spots.xml
[error]Arguments : rx_gl_hit_sector
A jeżeli tak to jak z tym sobie poradzić?
@.D.u.c.h._-_M.K tylko w tym temacie
https://ap-pro.ru/forums/topic/2715-vozvrashtenie-shrama-2/page/227/
Ale gość coś grzebał z plikami moda chyba.
Kojarzycie czy gdzieś dostane jakiegoś fajnego texture packa jesiennego do tego moda? Bo jednak ten co jest podstawowy to przez tą kolorową trawę aż oczy bolą ![]()
Hej. Mam taki błąd:
[error]Expression : FATAL ERROR
[error]Function : CModelPool::Instance_Load
[error]File : F:\Repos\OGSR-Engine\ogsr_engine\Layers\xrRender\ModelPool.cpp
[error]Line : 100
[error]Description : Can’t find model file ‘weapons\pkm\pkm.ogf’
a wyskakuje mi ten błąd jak oddaje broń Jury Kopacza z Kordonu do poprawki Siniakowi w Barze. Pobrałem najnowszego patcha.
@.D.u.c.h._-_M.K
Powodem błędu jest to, że nie może odnaleźć modelu broni PKM.
Dasz radę może podesłać mi folder “pkm” z meshes? (gamedata/meshes/dynamics/weapons/pkm), poszukaj w samym modzie a potem w tych patchach. Coś czuje że też może plik config tej broni będzie potrzebny (gamedata/configs/weapons/pkm.ltx. Nie jestem pewien czy tak się ten plik będzie nazywał no i czy też dobra ścieżka to jest)
A, bruh no tak…przecież skoro go nie może znaleźć gra no to go ty też pewnie nie znajdziesz xd
A nie usunąłeś może przypadkiem tego folderu?
Mechanik pobrałem jeszcze raz patcha i go wrzuciłem tak jak jest to zalecane i błąd dalej istnieje. Spróbuję jeszcze wyistalować grę i ponownię ją zaistaluję. A może jest nowy patch to bym poprosił o link.![]()
Rozwaliły mi się savegame i byłem zmuszony do pobrania save od jednego z rusków nagrywających serię z tego moda. Podegrałem, wszystko gra i huczy jest idealnie poza jedną rzeczą. Imiona postaci są nie
teges, da radę coś z tym zrobić?
@Desolate Na tej wersji, którą pobrałeś od ruska zacząłeś grę całkowicie od nowa? Bo normalnie w modach do Cienia to ksywki GG czy ważnych postaci są zawarte w plikach character_desc_nazwa lokacji, które można znaleźć w config/gameplay, ale w tym modzie ksywki są brane z pliku stable_bio_name.xml z text/pol - spolszczenie nawet nie posiada folderu gameplay “w sobie”, więc to, że nie masz ksywek to według mnie efekt tego, że na tej wersji, którą pobrałeś z linków od tego ruska zamiast zacząć grę od nowa to próbowałeś kontynuować na swoich starych zapisach i stąd krzaczki zamiast ksywek - innego wytłumaczenia nie widzę.
Spróbuj testowo zacząć grę zupełnie od nowa i sprawdź wtedy czy będziesz mieć polskie ksywki.
@.D.u.c.h._-_M.K Najnowsza łatka to ta, która jest dostępna w poście #1 z 26.09, nowszej nie ma. Ciekawa sprawa bo w sierpniu jedna z osób na discordzie OGSR+GA też zgłaszała ten sam wylot, ale jedyne co autor jej odpisał to “Remove spawner” i nie wiem co dokładnie ma na myśli - nie pamiętam już czy ten mod ma wbudowany spawner, a jeśli ma to nie mam za bardzo pojęcia, które pliki za niego odpowiadają - w każdym razie gość, który zgłosił ten sam wylot usunął spawner i nie zgłaszał już więcej błędów, ale zapytałem z ciekawości samych autorów na ich dsc to mi tylko odpisali, żeby zainstalować od nowa cały mod używając linków z ich kanału z linkami do pobrania - czyli tych samych, które są u nas i żeby przed reinstalacją zrobić kopię folderu _appdata_ (zapewne, żeby nie stracić ustawień grafiki, klawiszy i zapisów gry).
46 minut temu, Szczepan9205 napisał:
@Desolate Na tej wersji, którą pobrałeś od ruska zacząłeś grę całkowicie od nowa? Bo normalnie w modach do Cienia to ksywki GG czy ważnych postaci są zawarte w plikach character_desc_nazwa lokacji, które można znaleźć w config/gameplay, ale w tym modzie ksywki są brane z pliku stable_bio_name.xml z text/pol - spolszczenie nawet nie posiada folderu gameplay “w sobie”, więc to, że nie masz ksywek to według mnie efekt tego, że na tej wersji, którą pobrałeś z linków od tego ruska zamiast zacząć grę od nowa to próbowałeś kontynuować na swoich starych zapisach i stąd krzaczki zamiast ksywek - innego wytłumaczenia nie widzę.
Spróbuj testowo zacząć grę zupełnie od nowa i sprawdź wtedy czy będziesz mieć polskie ksywki.
Wersję gry mam normalnie od nas, po prostu savegame sobie od ruska zaciągnąłem. Odpalę nową grę i zobaczymy.
@Desolate Aa, moje niedopatrzenie - wybacz, rzeczywiście napisałeś, że pobrałeś save. No to znasz już odpowiedź na swój problem
Będziesz mieć krzaczki w ksywkach bo on grał na zupełnie innym kodowaniu plików tekstowych, możliwe też, że w rzeczach, które wyświetlają tekst przez skrypty też będą ci wyskakiwać krzaczki - zawsze się tak dzieje jak się gra na zapisach z wersji gry, która była w innym języku ![]()
@Szczepan9205 Eh no to lipa, czyli jednak muszę zaczynać od nowa ![]()
@Desolate No niestety. To jest jedyne wyjście. Zastanawia mnie tylko teraz czy jak zaczniesz od nowa i jak kolega wyżej będziesz chciał oddać broń Kopacza Jury w Barze to też napotkasz wylot
Zagadałem do autorów to mi odpisali " Remove spawner-spawner (to spawn items) to fix the crash.". I bądź tu mądry i wiersze pisz, mogli by chociaż powiedzieć, który to plik, ale coś nie bardzo rozmowni ci ruscy…
Dzieki za odpowiedź. Faktyczmie wrzuciłem spawnera do gry😅
A ma któś może spawnera udostęnić po polsku?