No Pany, ostatnio ziomek od Dead Zone zrobił adaptację pod OGSR Gunsliger i powiem wam - dawno mój SHOC nie wyglądał tak dobrze ![]()
@Desolate No muszę stwierdzić, że mega to wygląda, ale to właśnie robi DZ
Widzę też po kanale na YT, że autorowi DZ już przeszły fochy na stalkerskie community za brak dotacji na patreonie i zaczął wypuszczać nowe wersje - to akurat bardzo dobre wieści tylko pytanie czy znowu focha nie strzeli ![]()
Godzinę temu, Szczepan9205 napisał:
@Desolate No muszę stwierdzić, że mega to wygląda, ale to właśnie robi DZ
Widzę też po kanale na YT, że autorowi DZ już przeszły fochy na stalkerskie community za brak dotacji na patreonie i zaczął wypuszczać nowe wersje - to akurat bardzo dobre wieści tylko pytanie czy znowu focha nie strzeli
Dokładnie, aczkolwiek tym razem nie widziałem błagania o wsparcie na patreonie więc jest nadzieja ![]()
Hej. Co jakiś czas mam taki błąd:
[error]Expression : g_uiSpotXml->NavigateToNode(path_base, 0)
[error]Function : CMapLocation::LoadSpot
[error]File : F:\Repos\OGSR-Engine\ogsr_engine\xrGame\map_location.cpp
[error]Line : 83
[error]Description : XML node not found in file map_spots.xml
[error]Arguments : rx_gl_hit_sector
tom3kb napisał, że może to być spowodowane moim grzebaniem w plikach, owszem trochę zmieniłem parametry w pliku actor i weapons, ale nic poważnego 
Czy można na taki błąd coś zaradzić ?
@.D.u.c.h._-_M.K Ciężko powiedzieć - ja nie miałem takiego wylotu, ale możliwe, że to właśnie przez ingerencję w pliki
Jeżeli mimo takiego wylotu jesteś w stanie uruchomić mod od nowa, wczytać ostatni zapis i grać to ja bym po prostu grał jeśli zależy Ci na zmianach w plikach
Ewentualnie wrzuć w powrotem oryginalne, nie zmodyfikowane pliki, pograj tak trochę i wtedy zobaczysz czy wtedy też będziesz mieć ten wylot, jak nie no to będziesz znał odpowiedź na swoje pytanie ![]()
@.D.u.c.h._-_M.K
Czyli zmieniałeś sekcje “visual” w pliku configs PKMa?
Suseł w tym pliku nic nie ruszałem.
Szczepan9205 dzięki za odpowiedź.
I ponowię swoje pytanie w sprawie spolszczonego spawnera, czy może ma ktoś udostępnić?![]()
@.D.u.c.h._-_M.KNie ma spolszczonego spawnera bo w momencie jak robiłem spolszczenie to spawnera nie było (jeśli dobrze pamiętam), potem po premierze się pojawił (możliwe, że w ostatniej łatce bo jak aktualizowałem spolszczenie to nadal nie miałem spawnera dostępnego) i widocznie został dodany w kolejnej łatce i usunięty w ostatniej co by tłumaczyło to co mi pisali autorzy (jak rozwiązać wylot przy oddawaniu Siniakowi broni Kopacza) i, że usunięcie jego plików naprawia wylot i moim zdaniem chyba zrobili to dopiero w tej ostatniej wrześniowej łatce…
Ta wersja na której miałeś wylot przez PKM stawiałeś przed 26 września, że tak z ciekawości zapytam? Bo jeśli tak to sprawa wyjaśniona - nawet po wrzuceniu najnowszej latki pliki spawnera pewnie zostały i przez to miałeś wylot + z tego co pamiętam to przy OGSR+GA przy instalacji każdej łatki trzeba usuwać folder bin_x64 i jeśli się tego nie zrobi to mogą być problemy😛 W każdym razie nie zanosi się już z tego co się zorientowałem na kolejne łatki, a jeżeli będą to jakieś małe.
Szczepan9205 co do wylotu w trakcie przekazywania broni do poprawki Siniakowi, to raczej będzie wina spawnera. Jeszcze tego nie sprawdziłem,ale niedługo to zrobię.
Folder bin_x64 usuwałem za każdym razem jak kopiowałem nowy patch. ![]()
@.D.u.c.h._-_M.K A to ok
Od autorów jedynie tyle udało mi się wyciągnąć jeżeli chodzi o rozwiązanie tego problemu, najpierw odpisał mi jeden ze współautorów mówiąc, że trzeba usunąć spawner i że chodzi o spawner do spawnowania przedmiotów (myślałem, że mogą mieć na myśli jakąś linijkę w jakimś pliku odpowiadająca za spawn konkretnego modelu wizualnego broni) bo cały pic tej sytuacji polega na tym, że w momencie jak oddajemy Siniakowi broń to jej model fizycznie pojawia się u niego w rękach i wchodzi z nią w jakąś tam interakcję i przez to następuje wylot - ktoś gdzieś zapomniał zastąpić linijki wpn_pkm linijką wpn_l85 przez co mod woła o broń, której modelu już w modzie nie ma więc jak nie ma co wyświetlić to się wywala ![]()
Hej. Jak dodać celownik , wpn_addon_scope_elcan do broni w_vintorez_gans? Bo ja próbowałem, ale zamiast celownika mam napis FAKE😅
Moda zainstalowałem jakieś 1,5 miesiąca temu, a zacząłem grać teraz. Ale postanowiłem zainstalować go od początku ze względu na nowe spolszczenie. I tu pojawił się problem. Nie mogę użyć śpiwora. Za każdym razem - wylot. Zaznaczam, że grając wcześniej na spolszczeniu beta errorów nie było.
Spoiler
[27.10.22 19:44:22.619] [print_output([CScriptEngine::lua_pcall_failed])] SCRIPT RUNTIME ERROR:
… gunslinger addon\gamedata\scripts\ogse_sleep_mgr.script:108: attempt to index global ‘dsh_cop_weather’ (a nil value)
stack traceback:
[C]: in function ‘__index’
… gunslinger addon\gamedata\scripts\ogse_sleep_mgr.script:108: in function ‘begin_sleep’
d:\ogsr gunslinger addon\gamedata\scripts\ui_sleep.script:62: in function ‘func’
d:\ogsr gunslinger addon\gamedata\scripts\_g.script:145: in function <d:\ogsr gunslinger addon\gamedata\scripts\_g.script:145>
[27.10.22 19:44:22.619] *********************************************************************************
[27.10.22 19:44:22.619]
FATAL ERROR
[error]Expression : FATAL ERROR
[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File : e:\repos\ogsr-engine\ogsr_engine\common_ai\script_engine.cpp
[error]Line : 52
[error]Description : [CScriptEngine::lua_pcall_failed]: … gunslinger addon\gamedata\scripts\ogse_sleep_mgr.script:108: attempt to index global ‘dsh_cop_weather’ (a nil value)
[27.10.22 19:44:22.619] ***************************[ScriptCrashHandler]**********************************
[27.10.22 19:44:22.619] stack traceback:
[C]: in function ‘__index’
… gunslinger addon\gamedata\scripts\ogse_sleep_mgr.script:108: in function ‘begin_sleep’
d:\ogsr gunslinger addon\gamedata\scripts\ui_sleep.script:62: in function ‘func’
d:\ogsr gunslinger addon\gamedata\scripts\_g.script:145: in function <d:\ogsr gunslinger addon\gamedata\scripts\_g.script:145>
Ewidentnie coś jest w pliku scripts.
A i jeszcze pytanie. Może ktoś mam rozpakowane pliki .db w postaci gamedaty ? Interesuje mnie config.
@DaarMoo Hmm ciekawe. Dobrze, że dałeś znać - spojrzę jutro na ten plik chociaż to trochę dziwne, że jest wylot bo o ile pamięć mnie nie myli to jedyna zmiana w tym skrypcie to była zmiana jednostek czasu z rosyjskiego cz na bodajże h bo godz. nie mieściło się w okienku lub zmiana rosyjskiego słowa na nasze “pobudka” bo ogólnie były 2 skrypty odpowiadające za sen, więc przez zmianę słowa nie powinien się wysypywać ten skrypt. W każdym razie jak dojdę do tego co powoduje wylot to dam znać i jakiś fix postaram się wstawić.
No chyba, że od tego czasu jak stawiałeś moda to się pojawiły jeszcze jakieś łatki, które coś zmieniły - pobierałeś coś w międzyczasie czy tak jak półtora miesiąca temu go postawiłeś tak go odpaliłeś i zacząłeś grać?
@Szczepan9205 na początku (jakiś tydzień temu) odpaliłem go po instalacji 1,5 miesiąca wcześniej. Wszystko grało. Polonizacja była wtedy w beta. Jak zorientowałem się, że jest nowa polonizacja z łatką, zainstalowałem ponownie i wtedy wyskoczył ten error. Szkoda, że wywaliłem starą polonizację. Moda instalowałem tylko z tego, co jest w tym temacie. Z innych stron niczego nie instalowałem.
@DaarMooNo rozumiem. Hmm to wyjścia są dwa - albo któryś z plików aktualnego spolszczenia coś knoci, albo może też być tak, że przez to, że wrzuciłeś spolszczenie na tą wersję moda, którą wcześniej pobrałeś to przez to się wywala bo 29 września jeśli dobrze pamiętam wyszły jakieś jeszcze poprawki i autorzy na swoim dsc napisali, że zaktualizowali instalator itd. więc może być tak, że gdybyś pobrał i postawił wszystko od zera to by działało, ale póki co wstrzymaj się - rzucę jutro okiem na ten skrypt i zobaczymy co wyjdzie.
@Szczepan9205 problem rozwiązałem instalując moda od początku. Tym bardziej, że pliki w pobieralni były zdecydowanie większe od tych, które ściągnąłem tuż po pojawieniu się moda. Taki patch, na przykład jest 2 razy większy - stary 576 MB, nowy 1GB. A i sam mod ma prawie 1GB więcej. Co prawda musiałem zacząć od nowa żeby nie było problemów ze starymi sejwami, ale co tam. Mod jest fajny i to się liczy.
Poradzisz coś na latarkę ? Światło z niej jest nieprzyjemnie jaskrawe.
@DaarMoo Heh czyli jednak dobrą wczoraj opcję brałem pod uwagę. Z tymi łatkami i wstawkami właśnie jest trochę cyrk bo autorzy oprócz tylko łatki wydawać to aktualizują samą bazę też od czasu do czasu i stąd potem takie problemy bo nie każdy wychodzi z założenia, że jak pobrał moda jakiś czas temu to od tego czasu jeszcze jakiś aktualizacji nie było czy nie każdy wchodząc na GoogleDrive patrzy na daty, ale najważniejsze, że problem się rozwiązał.
A co do latarki no to już nic nie poradzę niestety - tu by musiał się wypowiedzieć ktoś znający się na technicznej stronie stalkera bo może to kwestia podmiany tekstury od światła latarki, a może kwestia zmiany jakiś parametrów w jakimś pliku - ciężko mi powiedzieć. Z tego co się orientuję też to nie ma żadnego dodatku zmieniającego tą latarkę bo w sumie nikt chyba nie zgłaszał autorom, że jest zbyt jaskrawa.
53 minuty temu, DaarMoo napisał(a):
Poradzisz coś na latarkę ? Światło z niej jest nieprzyjemnie jaskrawe.
gamedata/configs/models/obejcts/light_night.ltx
Możesz tam pobawić się wartościami, ew. mi możesz podeslac i ja coś moooże ogarne
@Suseł tylko żeby to zrobić trzeba mieć zrobioną gamedatę z .db, a ja nie mam.
To lap unpacker, ew. poczekaj jak ktoś bedzie mial ten plik, bo ja go nie mam