Zainstalowane według instrukcji tutaj z patchem z 1 strony wątku.
Ktoś potrafi pomóc?
Nie żebym dosłownie kilka postów do tyłu pisał, że spolszczenie do którego link był na 1 stronie tematu są do wersji tego moda z 2022 roku i przy próbie wrzucenia go na najnowszą wersję będzie wylatywać bo autorzy zmienili czcionkę
Na wasze szczęście @_Zdzichajev, @Sabre3PL i @panawit zmian nie było wiele względem starej wersji spolszczenia i właśnie wrzuciłem zaktualizowane spolszczenie, a link do niego jest w poście #1. Jak je wrzucicie to wszystko będzie chodzić na najnowszej wersji tego moda z najnowszą łatką z tym, że czcionka będzie inna niż w rosyjskim oryginale bo musiałem użyć innej, a nie chciałem tej z oryginalnych Stalkerów, ale nie powinno być wylotów - pograłem godzinkę i śmigało jak należy.
Cześć, pytanie dot. Grozy od barmana za uratowanie jego ziomeczka. Niby ma granatnik, a nie jestem w stanie go używać. Ktoś wie o co może chodzić? Klawisze zbindowane i inne granatniki działają normalnie.
Gra często wywala podczas ładowania poziomu ale z tego długiego loga co się tworzy nie idzie odczytać gdzie leży błąd lub ja nie mogę znaleźć. Ktoś pomoże?
Próbowałem użyć spolszczonego spawnera, ale nie działa. Potem pobrałem rosyjski i ten udało mi się uruchomić, no ale nie znam języka więc dałem sobie spokój. Da się jakoś uruchomić ten spolszczony?
I jescze jedno - czy stalkerzy z imionami są nieśmiertelni? Władowałem dwie salwy ze strzelby w tego bandytę pracującego dla Dzika i Frajera i przeżył.
Znajdzie się gdzieś jeszcze patcha do tego moda? Link do patcha w opisie jest niestety już niedziałający a takowego nie jestem w stanie nigdzie znaleźć albo coś pomijam szukając po internecie
@Raymanek w pierwszym poście w źródłach masz Discorda moda tam powinny być.
@edit
Na jednej stronce znalazłem patch testowy z kwietnia tego roku, więc cały czas dłubią przy modzie także jakby co to chyba tak jak pisałem szukaj na discordzie. O ile w ogóle archiwizują stare wersje patcha, a nie kasują je z neta jak wychodzi nowy🤔
@Raymanek w pierwszym poście w źródłach masz Discorda moda tam powinny być.
@edit
Na jednej stronce znalazłem patch testowy z kwietnia tego roku, więc cały czas dłubią przy modzie także jakby co to chyba tak jak pisałem szukaj na discordzie. O ile w ogóle archiwizują stare wersje patcha, a nie kasują je z neta jak wychodzi nowy🤔
No właśnie próbowałem w nocy przekopać internety i najwyżej tutaj wkleić ale patche dostępne na discordzie jak i w internecie są dziurawe tzn. nie wszystkie zostały zapisane a raczej większość została usunięta więc patcha z czerwca na którego jest jeszcze zrobione spolszczenie już się nie znajdzie. Pozostaje grać podstawkę z premiery albo najnowsze test patche ale po angielsku
Jeżeli chodzi o ten mod to jest cudo. Problem polega na tym że gunslinger robi z wrogów gąbki na pociski. Chętnie bym go ograł jeszcze raz ale ta gąbczastość wrogów mnie odrzuca.
Jest jeszcze ogse ale tam paczka giwer i optyk nie jest taka fajna.
Ma ktoś pomysł co zrobić z tymi obrażeniami giwer ?
@Marqz_ Podejrzewam, że trzeba by było wyciągnąć gamedatę moda z archiwum gamedata.db_base_configs(a ta żeby się dobrze wypakowała to trzeba użyć aplikacji sue2 do wypakowywania) i potem już się bawić configami indywidualnych broni. Niewiele niestety jestem w tej kwestii w stanie podpowiedzieć, ale to jedyne co mi do głowy przychodzi. W sumie może nawet nie tyle trzeba bawić się ustawieniami broni co wystarczyłoby pogrzebać w configach amunicji.
Za to jeśli ktoś jeszcze bawi się tym modem to wrzuciłem przed chwilą spolszczenie zaktualizowane do łatki z 22.05.2025 bo na Dsc OGSR+GA widziałem, że sporo “nagotowali”, a znalazłem trochę czasu żeby szybką aktualizację zrobić:
Spoiler
Najważniejszą zmianą jest zaktualizowany silnik z nowym rendererem, którego opcje obejmują teraz:
Dostępne wygładzanie krawędzi z wykorzystaniem technologii NVIDIA DLSS (DLAA), AMD FSR2
Dodano wielowątkowość (D3D11 + zadania asynchroniczne)
Poczyniono wiele zmian w strukturze renderera.
Dodano efekt paralaksy ze SSS 22 (Screen Space Shaders - wersja 22)
Efekt bloom ze SSS 22 (Screen Space Shaders - wersja 22)
Poprawki roślinności ze SSS 22 (Screen Space Shaders - wersja 22)
Inne zmiany:
Przywrócono kamerę termowizyjną, która teraz działa w nowej formie, jak noktowizja
Dodano lunety 3D Screen Spaced
Nowy efekt głębi ostrości podczas celowania
Celowniki 3D, tak jak poprzednio, można włączyć lub wyłączyć w menu ustawień rozgrywki
Jakość skalowania obrazu w celownikach 3D jest teraz konfigurowana w menu ustawień grafiki
Dla celowników nocnych dodano tryb noktowizyjny i tryb kamery termowizyjnej (tylko dla celownika PN-23 i celownika do karabinu Gaussa). Włączane są przez naciśnięcie klawisza przypisanego do włączania noktowizji.
Przekonfigurowano punkty celowania dla wszystkich broni.
Dodano ustawienia rs\_vis\_distance, r\_\_geometry\_lod, r\_\_dyn\_opt\_dist, r2\_mask, r\_lens\_flare do menu ustawień grafiki
Zintegrowano z modem poprawki tekstu OGSR_Hellblau_Text_Fixes - poprawki dla angielskiej translacji
Trochę mnie zabawa configami przerasta. O ile user.ltx ogarnę to więcej to trochę za dużo. A szkoda bo fabuła ogsr jest mega. Żeby była jasność to ja tego moda przeszedłem. Tyle że balans broni mnie odrzuca przed ponownym podejściem. I to jest kwestia niestety gunslingera. A szkoda bo graficznie te bronie są znakomite.
oprogramowanie do BTR…kupuje się je u chorążego Zadowa na agropromie …za każdym razem gdy próbuję to zrobić/kupić wchodzę z nim w dialog (z Zadowem) i wylot wylot wylot!!!Wie ktoś jak to ogarnąć???.zainstalowałem wersję bez spolszczenia w innym miejscu zgrałem seyva ale i tu wylot wylot wlot!!! niech ktoś pomoże.. mi ten plik text. z wylotu z milionem tekstu nic nie mówi…
a może ktoś umie po pliku rozkminić skąd ten wylot???
oprogramowanie do BTR…kupuje się je u chorążego Zadowa na agropromie …za każdym razem gdy próbuję to zrobić/kupić wchodzę z nim w dialog (z Zadowem) i wylot wylot wylot!!!Wie ktoś jak to ogarnąć???.zainstalowałem wersję bez spolszczenia w innym miejscu zgrałem seyva ale i tu wylot wylot wlot!!! niech ktoś pomoże.. mi ten plik text. z wylotu z milionem tekstu nic nie mówi…
Wystarczy poszukać na YouTube rozwiązań… Ty masz w ogóle najnowszą możliwą wersję tego moda? Na wszelki wypadek możesz mi podrzucić tu plik z gamedata/config/misc zwany dialogs_agroprom.
najnowszą wersję? Hmmmmmm…-no stąd mam i tam jest wersja samodzielna…ale raczej aktualna??
i na YouTube na filmikach im nie wyrzuca do pulpitu w trakcie tego dialogu…no i oczywiście nie spotkałem się z takim problemem u nikogo..-szukam nawet na Rosyjskojęzycznych stronach..no i oczywiście to nie jest tak iż jak proszę takie wielkiego wyjadacza jak Szczepan9205 to po to żeby za mnie odwalił czarną robotę..-naprawdę się starałem różnych sposobów i szukałem gdzie tylko…jedyna nadzieja w tych cholernych plikach z wylotu których akurat nie kumam ;{…
i ze 3 razy ściągałem na wszelki wypadek ( bo może jakiś pliczek mi zgubiło myślałem)..-.teraz ściągam jeszcze z innego miejsca…
ja zawsze tak mam niestety że jak się już wkręcę w jakiegoś moda na ostro i zacznę go przechodzić to gdzieś coś zawsze musi mnie zatrzymać coś nietypowego…typowe błedy czy wyloty rzeczywiście można znaleźć w necie no bo ludzie już tak mieli i opisali…;{