Op-2.2

Ktoś kojarzy gdzie jest schowek na arenie ten co zlecają 10 różnych schowków na zatonie z częściami filmu, obejrzałem całą arenę nawet z superskokiem ostatecznie i nie widać

Na yt sobie wpisałem op 2.2 schowek arena to mi głównie wyskoczyło o jakichś schowkach Golema. Nie wiem czy o to chodzi?

Pierwsze z brzegu filmiki

Końcówka filmu

szukałem na yt, to nie o to chodzi

O właśnie, a tytuł zadania z pda i jego opis? To by się może szybciej coś znalazło.

To jeden z tych schowków gdzie trzeba chodzić po skadowsku i brać od każdego npcta po jednym schowku, ma być ich 10 chyba

Ten na dachu w nadleśnictwie znalazłem, w x18 w wentylacji na suficie znalazłem, w kordonie po za lokacją gdzie przejście na wysypisko też znalazłem i został ten na arenie

Może ktoś coś teraz skojarzy

2 Screeny

Trochę off-topu:

Dawno mnie tu nie było, trudno mi się przyzwyczaić do nowego designu strony. Moje posty po konwersji zostały zmienione, część linków i zrzutów ekranu jest niedostępna. Ta zmiana może była potrzebna, ale nie wyszła na dobre biorąc pod uwagę ww. aspekty - to oczywiście moje prywatne zdanie.

Jakiś czas temu na prywatny użytek spolonizowałem: patch 15.03.2023 i dodatek “Schowki Deimosa”. Mało mi było wyzwań w OP-2.2. Jeśli ktoś jest chętny testować ów dodatek, to polecam instalację w następującej kolejności:

1. Instalacja patcha 15.03.2023 [link] - łatka zbiorcza (łatka nr 6), zawiera poprzednie aktualizacje.

2. Instalacja patcha 30.05.2025 [link] - nieobowiązkowa, dotyczy minimap: Sarkofagu, Sterowni Monolitu, Baru i Rostoku.

3. Instalacja polonizacji pod patch 15.03.2023:

gamedata.7z (89,7 MB) - plik spakowany do postaci db. Należy go umieścić w katalogu z pozostałymi plikami .db

4. Instalacja dodatku: “Schowki Deimosa” [link]

5. Instalacja poprawki do ww. dodatku:

deimos_map_fix_adaptation.zip (5,1 KB)

6. Instalacja spolonizowanego dodatku “Schowki Deimosa

Schowki_Deimosa_pl.7z (107,5 KB)

Raczej zalecana jest nowa gra, ja tak przynajmniej testowałem. Jeśli ktoś już ukończył OP-2.2, może przetestować instalację wg. instrukcji jw. i podzielić się informacją w temacie. Zabawę z tym dodatkiem zaczynamy u Górnika w Pieczarze.

Polonizacja została zrobiona na bazie poprzedniej wersji patcha 12.05.2022 + dołożyłem nowy content i poprawki w skryptach, gdzie nie było przetłumaczonych wszystkich plików. Jest kilka drobnych zmian. Generalnie mając spolonizowany patch 15.03.2023 (z pkt. 3), można jechać z tematem kolejnych dodatków do OP-2.2. Polonizacja Schowków Deimosa to tylko 7 plików, więc nie było to karkołomne zadanie. Tłumaczyłem z DeepL-em…nie znam rosyjskiego.

Nie mam niestety czasu na dokładne sprawdzenie dodatku. Kto chętny - zapraszam do testowania i zgłaszania błędów. Mój post można ewentualnie umieścić w pierwszym wątku dotyczącym instalacji moda - po przetestowaniu u innych użytkowników. Tak menu wygląda u mnie. Błędów nie uświadczyłem.

Dobrej zabawy!

2 polubienia

@AntiCitizen bardzo fajnie z tym spolszczeniem patcha do Opka i dodatku, później przerobię pierwszego posta żeby uwzględniał zmiany.

Nie chcę cię podpuszczać :grin: ale niedawno wyszedł nowy addon fabularny do OP 2.2 więc może jak ci się jeszcze by kiedyś w przyszłości zachciało bawić w tłumaczenia modów to miej w pamięci :smirking_face:

Siemanko :slight_smile: Super robota!! No jakby Ci się udało to co dodał Tom spolszczyć było by super Mam opka na kompie cały czas grę mam skończoną w zasadzie to mogę potestować czy działa.

A ja nie chcę się deklarować, bo później są pretensje (różnych userów) w stylu: “Już ku*wa tyle miesięcy czekam a tu polonizacji nie ma”… wiecie o co mi chodzi. Ujmę to tak: mam zamiar i chęci zrobić polonizację tego addonu, ale nie wiem czy życie mnie nie “przyciśnie” na tyle, że będę to musiał odłożyć. Umówmy się tak, że ja się podejmę tematu a jeśli nie będę miał czasu, to uczciwie napiszę w temacie i udostępnię to co udało mi się ogarnąć, żeby ktoś nie musiał zaczynać od początku. Tak będzie fair.

@Ignachinio - zrób testy, zainstaluj Schowki Deimosa bez zaczynania nowej gry. Zobaczymy czy trzeba zaczynać od początku ten dodatek? Zainstaluj wg. podanej instrukcji i sprawdź efekt. Jak będą błędy to pisz, dawaj screeny. Wiem na pewno, że polonizacja nie nadpisze błędów które masz w save’ach np. mamy sekcję w PDA: 20 najlepszych stalkerów. Jeśli zaczynałeś grę i wygenerowało 20 najlepszych postaci, to ta lista opiera się na pierwszym spolszczeniu i tego już nie zmieni nowa polonizacja. Czasami w nazwach jest np.

===Maks Czapajew

czyli na początku jako przedrostek są te znaki ===

Podobnie z nazwami NPC-ów. Jeśli zostały wygenerowane z polonizacją opartą na wersji 12.05.2022, to to już zostanie do końca gry. Żeby polonizacja była dostępna w pełni, to gra musi pewne elementy wygenerować od początku. Na pewno są to ww. elementy. Same dialogi jednak powinny być ok.

EDIT: ktoś wie, czemu AMK Team banuje IP z Polski?

Przykładowy link do tematu: https://www.amk-team.ru/forum/topic/14489-op-22-obsuzhdenie-i-prohozhdenie/page/202/

Tak to wygląda u mnie. Na innych IP z Polski również blokuje stronę. Dajcie znać, czy macie ten sam problem. Nie wiem za co miałby być ten ban na IP? Nie mam tam konta.

Kij wie, może przez to, że wojna na Ukrainie? Też mi amk nie działa.

Jeszcze parę miechów temu nie blokowali.

Pamiętam, że chyba stalker-mods.clan.su od wielu lat blokowało ip z polski jak się mody chcialo pobierać, kiedyś chyba gdzieś tu była dyskusja dlaczego. Vidkunsen z tej stron często linki wrzucał do modów. Ale dawno tam nie zaglądałem to nie sprawdzałem jak jest teraz.

Wstrzymam się z polonizacją tego dodatku do momentu, aż autor nie ogranie moda. Przeczytałem całe 13 stron poświęconych tej modyfikacji. Ostatnia aktualizacja tj. patch została dodana zaledwie 23 godziny temu [link]. Opis jest taki:

Критически важен для игроков, проходящих с новой игры или раннего сохранения.

Krytyczna dla graczy rozpoczynających nową grę lub mających wczesny zapis.

Gracze zgłaszają błędy. Cześć dlatego, że chce grać ze starymi save’ami, część po prostu znalazła nowe błędy. Autor sam przyznaje, że nie miał możliwości dokładnie wszystkiego przetestować i szczerze - wcale mu się nie dziwię, OP to duży mod, by nie nazwać go pełnoprawną grą. Na chwilę obecną byłbym ostrożny z tym dodatkiem, tym bardziej że został opublikowany 12 grudnia 2025 r. Błędy na pewno jeszcze się pojawią.

Ta raczej masz rację, jak ludzie porobią za króliki doświadczalne i wyjdzie w miarę ogarnięta wersja to wtedy się pomyśli. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pchieł.

Pytanie, czy za pomocą artefaktu Żywe Serce można jeszcze kogoś wskrzesić prócz Chemika? Czy prócz tego to ten artefakt ma jeszcze jakiekolwiek zastosowanie?

Można. Możesz popróbować z NPCetami. Na nich to działa na postacie martwe bo tak ale jak sobowtór Ducha nie.

1 polubienie

Ja czapę wskrzeszałem, na pewno też na kuźniecowa działa

1 polubienie

Witam, czy może ktoś z forumowiczów ma rozpakowaną polonizację z pliku gamedata dbz_pl. Czytałem dyskusję o błędach polonizacji OP-2.2 z 2023 i mam ten sam problem - jakieś pliki z normalnego folderu gamedata muszą nadpisywać polonizację. W ustawieniach ostatnią pozycję mam w ???. I zapewne niektóre zadania będą raz po polsku a raz po ??? - tak wynikało z tamtej dyskusji. Z góry dziękuję za pomoc :slight_smile:

Bardzo dziękuję “enter_login” za gamedata, jutro sobie pokombinuję.

Nie interesujesz się polityką ??? … no to polityka zainteresowała się TOBĄ :face_exhaling:

Władimir Władimirowicz odciął internet od swoich obywateli .

Strony działające z terytorium Rosji raczej nie będą działać. Te, które mają serwery w innych krajach prawdopodobnie będą. Do czasu. Na kanale z tym filmikiem jest więcej ciekawych info.

To prawda, nie interesuje mnie polityka ani narracja głównego nurtu tfu…ścieku, ale gość na filmie wyraźnie mówi, że Vladimir blokadę wprowadza dopiero od 1 marca br., natomiast fakt drugi jest taki, że inne strony o tematyce Stalker’a działają. Gdyby faktycznie zablokowali sieć, to żadna strona by nie działała, nie tylko ta jedna.

Pierwszy przykład z brzegu: https://ap-pro.ru/forums/topic/3201-obaedinyonnyy-pak-22/ - stronę otwiera bez problemu i to nie jest wyjątek, inne również działają.

Jak masz dobrego VPN’a, to możesz sprawdzić ustawiając IP na Rosję.

EDIT:

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny?, ale plik o który pytasz dotyczy polonizacji pod (stary) patch z 12.05.2022 r., natomiast najnowsza polonizacja to plik gamedata.dbz_pl2 pod najnowszy patch 15.03.2023. Pytanie - na jakim patchu masz grę?