Ostatni stalker

Dawać filmik z końcówki moda grrrr to prawie tak jak zdradzać zakończenie filmu :grin:

Mam nadziej, że to jednak nie jest z jakichś ostatnich 10 minut moda tylko z dużo wcześniej :blush:

Wielkie dzięki za info @kobal Czy byłbyś tak miły i napisałbyś nam coś o ilości zadań lub ich zróżnicowaniu?:thinking: Fabuła jest ciekawa?

Niewiele wiem. Dostałem tylko tekst. Zadania wyglądają na rozbudowane, scenariusz trzyma się kupy. Przynajmniej na podstawie tekstu jestem w stanie wyobrazić sobie jak to wszystko wygląda. Pewne elementy wprowadziły mnie w lekkie osłupienie, ale nie będę spoilerował skoro nie wiem jak to będzie wyglądać w grze.

2 polubienia

Fabuła na pewno będzie elegancka, Zaurus, wraz z każdą częścią robił ją coraz lepszą, to samo tyczy się zadań. Ciekawe, czy mod będzie mocno powiązany z poprzednimi 4 częściami, czy spotkamy raczej tylko lekkie smaczki i nawiązania. Czy też to będzie faktycznie oddzielna historia z nową fabułą.

Wydaje mi się, że to jakby dalszy ciąg Upadłej Gwiazdy. Wystarczy na filmiku z zakończenia zwrócić uwagę na niebo. Jesteśmy 'pod kopułą", a NOL do którego wali GG, to powiązanie z ufoludkami z UG.

Kilka nowych obrazków:

To was trochę zmartwię - na ap-pro.ru wyczytałem że “Ostatniego Stalkera” zamierzają testować cały 2k18🤷

@kobal Masz jakieś pocieszające wieści? Czy spolszczenie będzie dostępne z poziomu moda?

Najważniejsza wiadomość - data premiery nadal nie jest znanaŹRÓDŁO.

Dzięki edycji silnika gry po zniszczeniu miny znika ona z mini-mapy i nie odradza się przy wczytywaniu zapisu. Po wchłonięciu przez anomalię istoty żywej, automatycznie “rodzi” ona artefakt. Na razie dzieje się tak w anomaliach Lejek, Grawikoncentrat i przy pomyślnym zbiegu okoliczności - w Karuzeli. Prawdopodobieństwo wypadnięcia artów można dostosować w skrypcie - twierdzi autor materiału wideo.

TUTAJ  znajdziecie 45 minutowe wideo z początku gry. (YT nie pozwala na osadzenie filmu w oknie posta).

5 polubień

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=y3X7Nl_sobY&feature=player_embedded

31.08.2018: Ñîîáùåíèå ôîðóìà

Autor fotki - Jewgienij Kostin:  https://vk.com/club70223928

[![8edc968a9584677aec5e3ce2d5b8f3bd.png](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_08/8edc968a9584677aec5e3ce2d5b8f3bd.thumb.png.2b8b031dbf24515e806ceceb19a367c6.png)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_08/8edc968a9584677aec5e3ce2d5b8f3bd.png.bbc9870542d90628040cfb412cd42e97.png)

1 polubienie

http://stalkermod.ru/MODYI-Teni-CHernobyilya/posledniy-stalker-last-stalker-zaurus-mod.html

Do pobrania:

https://yadi.sk/d/4CywHoTB3amUH7

Dodatki:

Tekstury: https://yadi.sk/d/5XfPWFAB3amU7V

Statyczne oświecenie: https://yadi.sk/d/0qrfIGs63amU5n

7.5 GB w 7 zipie

Także z:

https://vserpg.ru/1815-posledniy-stalker.html

http://mod-stalker.do.am/load/torrent_mody_s_t_a_l_k_e_r/torrent_mody_teni_chernobylja/skachat_poslednij_stalker_last_stalker_torrent/2-1-0-6

Bez spojlera.

Odpaliłem, zaczynasz w jakiejś pieczarze, w trupie jakiś klucz? idziesz przez pieczarę - krótka jest - do mgły, potem pierwsze zadanie - zabić!

p.s. od początku gra się płynnie i bez stresu, jest zajefajnie.

Spoiler

bez spojlera.

Naprawy w skrzynce na złomowisku, obok Quad do jazdy, grupa Szamraja przy wyjściu na Kordon.

Spoiler

A tak w ogóle to przejście na druga część Kordonu teraz tak wygląda, i GRC strzela bez orientu:

Spoiler

3 polubienia

Mod pobrany, ale jeszcze nie zainstalowany. Zapoznawałem się z uwagami a. Są bardzo istotne dla instalacji i dalszej gry. Dlatego je przetłumaczyłem i są w spojlerze.

Spoiler

Mod w formie gry, nie wymaga podstawki.

1. Pobrać moda. Uruchomić instalator Setup_als.exe. Wybrać potrzebne parametry stawiania moda. Bardzo niewskazane jest zainstalować moda na dysku C:\Program Files. Ogólnie rzecz biorąc, modowi wystarczy wskazać tylko dysk, na którym chcemy go zainstalować. Instalator resztę zrobi za nas.
  2. Po zainstalowaniu, na pulpicie pojawi się przycisk uruchamiania moda. Uruchamiamy go i wchodzimy do Opcji, ustawiamy parametry, zatwierdzamy przyciskiem Primienit i OBOWIĄZKOWO wychodzimy z gry. Jest to konieczne, aby się one zapisały. Tak też postępujemy, przy późniejszych zmianach. Zapisujemy i wychodzimy z gry.
  3. Po uruchomieniu nowej gry i obejrzeniu intra, po wyjściu z gry, można dodać we właściwościach przycisku uruchamiania parametr -nointro. Już w nich znajduje się parametr -smap4096. Jest to potrzebne dla wzmocnienia mapy cieni w modzie. W zależności od waszego komputera, ten parametr można zamienić na -smap2048, -smap3072, -smap8192. Im wyższa liczba, tym wieksze obciążenie komputera. Można mając słaby komputer, ten parametr całkowicie usunąć.

Szybkie zapisy.
Oprócz zwykłych quicksave do moda dodano system szybkich nibyzapisów. W trakcie gry wychodzimy do Menu głównego, klikamy F5 - uzyskujemy zapis o nazwie pseudoquicjsave. Jeśli klikniemy F6 - zapis z nazwą pqs_nazwa_poziomu. Kiedy wychodzimy do Głównego menu, w grze następuje Pauza, więc nie powinno to uszkadzać logiki. Pożądanym jest więc robienie wszystkich zapisów po wyjściu w główne Menu. Prosto mówiąc, podczas gry klikamy w Esc i następnie w F6.
Wszystkie logi, zapisy i screenshoty znajdują się w katalogu _appdata_. Jeśli w Opcjach zaptaszkujemy Rezerwnoje kopirowanje, to w katalogu _appdata\ arhiv_saves zostaną zapisane  rezerwowe kopie quicsave.

Grafika
Mod jest bardzo pamięciożerny. Wkomponowano 7 poziomów pogodowych cykli i tekstury 2K nowych modeli. Dlatego należy realnie ocenić możliwości swojego komputera.

Bugi, niedoróbki, minusy.

1. Mod waży dużo więcej niż podstawka. Po zbyt długiej grze, możliwe wyloty z braku pamięci.
    Dlatego w przybliżeniu po godzinie gry, należy wyjść do pulpitu i uruchomić grę na nowo.
  2. W modzie jest sporo “ciężkich scen”. To szturm na Kordon, Szpital, Generatory. Niektórzy NPCe mogą się “zamrażać” i spowalniać.  Jeśli to występuje, zapis-wgranie go powinno pomóc. Tę uwagę należy zapamiętać!
  3. Przed wejściem do sztabu Pancera, obowiązkowo dokonać rezerwowego zapisu. Czasem tylko on może pomóc.
  4. Mały minus w grze, przyczyny którego nie byliśmy w stanie ustalić. Na niektórych lokacja zanika głos deszczu. Leczenie - zapis i wgranie. Będę wdzięczny jeśli ktoś znajdzie sposób usunięcia tego minusa.
    Tekstury nieba.
    Jeśli naprawdę masz mocny komputer, możesz doinstalować fixa na wysoką jakość.

Słabe komputery.
Gra na statyce nie jest w modzie przewidziana. Jednak na prośbę jednego z testerów, zostało pozostawione z pewnymi zmianami.
Będzie działać po zainstalowaniu fixa ( przypisek tłumacza).

Jak wstawiający moda uzna za stosowne, zgoda na wstawienie do #1. Sądzę, że się to przyda.

DODANO

Mod uruchomiony bezproblemowo. Instalator po polsku, więc z wyborami instalacyjnymi kłopotu nie będzie. Jak na razie gra bez problemów, choć mod wybrał najwyższe ustawienia.

Oto wygląd menu po uruchomieniu moda i przejściu do Opcji.

Z takim wyposażeniem, w egipskich ciemnościach pojawiamy              

się w modzie. Trochę dreptania aby znaleźć klucz i wyjście.           A to już drugi rozmówca i zarazem informator o sytuacji.

5 polubień

Na perymetr.

W nocy, najlepiej około 24:00 - 24:15, po zaliczeniu dać info przez skaner, spotkanie z duchem, potem wężykiem do tunelu i mamy lokację zwaną Sortownią.

W schowku w pieczarze kapota Greka i świstek z informacją, więc “walisz na szagę” czyli idziesz prosto z pieczary do wiochy z Sidorem.

p.s. skąd mam broń - kolt i beretta - nóż bohater, kula głupia.

Spoiler

Bez spojlera.

Po wzięciu chałata i świstka z pieczary dostajesz też wirtualną kasę czyli 20 “tauzenów” w rublach, po rozmowie wg. kwestu Sidor cie wpuszcza do swojego melino-szałasu, tu dialog z Gruzinem Wano i z Sidorem, kup mapę Pustych Ziem a dostaniesz opcje na targowanie się, naprawę złomu i inne takie tam duperele.

Bagna i zrobiło się dziwnie (trochę znaczków z bagien i Sortowni), cerkwi bronią popi, Wolność tam gdzie kiedyś czyste niebo, nowe ekipy = Mogilnicy - stacja naprawcza, Wodne Szczury - stacja, Ekipa Uzbeka - chata/przystań koło mostu na Tuzlę, na spalonym chutorze trepy i:

Spoiler

Też już jestem na Sortowni. Nazwa nowa, ale to dobrze znane Obrzeża, lub Dolna Bruzda.

Broni nie mam, bo okazji do zdobycia jakoś nie miałem. A od wojaków na “ścianie płaczu” pożyczyć raczej trudno. Te pierwsze lokacje to z Czystego Nieba, ale lekko pozmieniane. Szczególnie Kordon, gdzie wzdłuż torów stoi ściana naszpikowana mortirami. Na każdej lokacji czeka na nas kład, więc można pojeździć i przyspieszyć przemieszczanie.

Pokonanie Kordonu od chlewni do wioski kotów, to taki mały hardkorek. Ale skoro jestem na Sortowni, to da się przejść. Jutro zobaczę co słychać w dużej wsi.

Bagna - radioskaner można naprawić na bazie Wolności.

Tutaj jest detektor:

Panowie Stalkerzy i bandyci! proszę nie strzelać do żelaznego ptaka.

To nie dron - szpieg tylko powietrzne laboratorium.

Bez spojlera.

Bo to było tak!

Polazłem po zaliczeniu spotkania z Uzbekiem - tym razem wariant z kolesiami - do Szamraja i Gałasza (tam gdzie Pilot gnije, w baraku jest ciekawa fotka świadcząca o guście… autora?)

Gałasz dał mi misję na odszukanie jego ekipy która polazła na zwiad.

Ekipa w otoczeniu sporego stada dzików jakieś 500 m od miejsca biwaku w/w kolesi popija już miód w Nawii - przeszukać 2 trupy i po kweście.

Teraz jest pewien myk, należy udać się mniej więcej na środek bagien i po drodze obszukać 3 trupy, wziąć z sobą 3 garłacze od nich - strzelby, i obszukać znaczek - schowek.

Teraz dalej do kolesia na znaczek, dialog i następny kwest zaliczony.

Powrót do Gałasza i Szamraja, następnie po kładce koło Mi-24 na bazę Nieba.

Handlarz nie kopsnie nam radioskanera ale! na tablicy przed knajpą jest ogłoszenie o poszukiwaniach Kopaczy.

Wziąć te ogłoszenie, udać się d-dcy bazy - ci od garlaczy w/w to właśnie ci zaginieni m.in. też od dobrego radioskanera, następnie do w/w handlarza/barmana i pobrać drogą zamiany zły za dobry w/w radioskaner.

p.s. w knajpie jest fajnie, cały czas leci Jabłuszko, kto zna ten wie o co chodzi, jest też schicklegruber - było nie było wnuk tego! rotschilda, taki tam chichot historii i losu - z którego można pobrać noże.

Spoiler

1 polubienie

Bez spojlera.

Ważne! kwesty wykonujemy według gradacji, od góry do dołu - kwest na Mogilnika.

Po rozbiciu bandy Mogilnika mamy odszukać jego schowek - pda trupa trepa na anomalii koło bazy samochodowej - potem do wioski z wieżą gdzie jest trep Suchycz, schowek w piwnicy w której siedział potem go zabić i przerywnik z dzieciakiem(schowek w ziemiance koło mostu - kot na żyletce).

Następnie kwest na Wodne szczury i Dedmena - ikony dla popów wia baza Wolności i resztki Wodnych szczurów następnie na Kordon do Dedmena do bunkra Sidora.

Pop Sieroża daje nam za ikony - 2, 3 klucze do portalu Monolitu w Szpitalu.

Teraz Kordon.

Spoiler

Można i tak jak podałeś, ale odczytać informację i wziąć zadanie na zaginionych stalkerów należy od razu jak po raz pierwszy przyszliśmy na bazę. A idziemy, kiedy po znalezieniu schowka w Spalonej wsi, przy próbie nawiązania łączności z Czołgistą ( Tankist ) dostajemy info o jego uszkodzeniu. Tu jest mały myk, o którym nie piszesz. Trzeba naprowadzić kursor na notatkę i kliknąć. Treść powiększy się zielonym napisem, a po drugim kliknięciu na dole ekranu białym i mamy zadanie w PDA.

Pozwala ono na zasięgnięcie informacji za 10 tys. u stalkera stojącego przy barze. I od razu wiemy gdzie ich szukać. Warto przed tą rozmową zrobić zapis i po dowiedzeniu się gdzie poszli, wczytać na nowo. Mamy wiedzę i spowrotem 10 tys. na koncie. Taka jest logika moda. Wtedy po powrocie, od razu dostajemy nowy skaner ( dlaczego skaner, to nie wiem, bo jest to albo radiotelefon, albo szerokopasmowa radiostacja ). I jeśli idąc do zaginionych porozmawialiśmy z Gałaszem i Szamrajem, możemy z niej skorzystać.

Na Sortowni są dodane mostki, pozwalające na przejazd kładem z jednej wioski do drugiej, bez objeżdżania całej lokacji naokoło.  

A tu widoki z Bagien.

Tak dostajemy się do bazy Wolności na Bagnach.

Do drona nie strzelamy. Mamy o tym informacje rozwieszone po lokacji ( patrz screen z info o zaginionych).

Jak na razie, nie jest źle z trudnością moda. Zobaczymy jak będzie dalej, ale jak na poprzednie mody Zaurusa, można grać bez problemu. Mimo tego, że broń strzelecką pozyskujemy dopiero na bagnach. 

Będzie tego więcej, w miarę wykonywania zadań.

Przy tłumaczeniu moda wystąpi problem z plikami głosowymi. Są konieczne do przetłumaczenia, a niektóre mają zniekształcone głosy. I będzie ich sporo.

3 polubienia