Dawać filmik z końcówki moda grrrr to prawie tak jak zdradzać zakończenie filmu ![]()
Mam nadziej, że to jednak nie jest z jakichś ostatnich 10 minut moda tylko z dużo wcześniej ![]()
Dawać filmik z końcówki moda grrrr to prawie tak jak zdradzać zakończenie filmu ![]()
Mam nadziej, że to jednak nie jest z jakichś ostatnich 10 minut moda tylko z dużo wcześniej ![]()
Wielkie dzięki za info @kobal Czy byłbyś tak miły i napisałbyś nam coś o ilości zadań lub ich zróżnicowaniu?
Fabuła jest ciekawa?
Niewiele wiem. Dostałem tylko tekst. Zadania wyglądają na rozbudowane, scenariusz trzyma się kupy. Przynajmniej na podstawie tekstu jestem w stanie wyobrazić sobie jak to wszystko wygląda. Pewne elementy wprowadziły mnie w lekkie osłupienie, ale nie będę spoilerował skoro nie wiem jak to będzie wyglądać w grze.
Fabuła na pewno będzie elegancka, Zaurus, wraz z każdą częścią robił ją coraz lepszą, to samo tyczy się zadań. Ciekawe, czy mod będzie mocno powiązany z poprzednimi 4 częściami, czy spotkamy raczej tylko lekkie smaczki i nawiązania. Czy też to będzie faktycznie oddzielna historia z nową fabułą.
Wydaje mi się, że to jakby dalszy ciąg Upadłej Gwiazdy. Wystarczy na filmiku z zakończenia zwrócić uwagę na niebo. Jesteśmy 'pod kopułą", a NOL do którego wali GG, to powiązanie z ufoludkami z UG.
Kilka nowych obrazków:
To was trochę zmartwię - na ap-pro.ru wyczytałem że “Ostatniego Stalkera” zamierzają testować cały 2k18🤷
@kobal Masz jakieś pocieszające wieści? Czy spolszczenie będzie dostępne z poziomu moda?
Najważniejsza wiadomość - data premiery nadal nie jest znanaŹRÓDŁO.
Dzięki edycji silnika gry po zniszczeniu miny znika ona z mini-mapy i nie odradza się przy wczytywaniu zapisu. Po wchłonięciu przez anomalię istoty żywej, automatycznie “rodzi” ona artefakt. Na razie dzieje się tak w anomaliach Lejek, Grawikoncentrat i przy pomyślnym zbiegu okoliczności - w Karuzeli. Prawdopodobieństwo wypadnięcia artów można dostosować w skrypcie - twierdzi autor materiału wideo.
TUTAJ znajdziecie 45 minutowe wideo z początku gry. (YT nie pozwala na osadzenie filmu w oknie posta).
31.08.2018: Ñîîáùåíèå ôîðóìà
Autor fotki - Jewgienij Kostin: https://vk.com/club70223928
[](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_08/8edc968a9584677aec5e3ce2d5b8f3bd.png.bbc9870542d90628040cfb412cd42e97.png)
http://stalkermod.ru/MODYI-Teni-CHernobyilya/posledniy-stalker-last-stalker-zaurus-mod.html
Do pobrania:
https://yadi.sk/d/4CywHoTB3amUH7
Dodatki:
Tekstury: https://yadi.sk/d/5XfPWFAB3amU7V
Statyczne oświecenie: https://yadi.sk/d/0qrfIGs63amU5n
7.5 GB w 7 zipie
Także z:
https://vserpg.ru/1815-posledniy-stalker.html
Bez spojlera.
Odpaliłem, zaczynasz w jakiejś pieczarze, w trupie jakiś klucz? idziesz przez pieczarę - krótka jest - do mgły, potem pierwsze zadanie - zabić!
p.s. od początku gra się płynnie i bez stresu, jest zajefajnie.
bez spojlera.
Naprawy w skrzynce na złomowisku, obok Quad do jazdy, grupa Szamraja przy wyjściu na Kordon.
A tak w ogóle to przejście na druga część Kordonu teraz tak wygląda, i GRC strzela bez orientu:
Mod pobrany, ale jeszcze nie zainstalowany. Zapoznawałem się z uwagami a. Są bardzo istotne dla instalacji i dalszej gry. Dlatego je przetłumaczyłem i są w spojlerze.
Mod w formie gry, nie wymaga podstawki.
Szybkie zapisy.
Oprócz zwykłych quicksave do moda dodano system szybkich nibyzapisów. W trakcie gry wychodzimy do Menu głównego, klikamy F5 - uzyskujemy zapis o nazwie pseudoquicjsave. Jeśli klikniemy F6 - zapis z nazwą pqs_nazwa_poziomu. Kiedy wychodzimy do Głównego menu, w grze następuje Pauza, więc nie powinno to uszkadzać logiki. Pożądanym jest więc robienie wszystkich zapisów po wyjściu w główne Menu. Prosto mówiąc, podczas gry klikamy w Esc i następnie w F6.
Wszystkie logi, zapisy i screenshoty znajdują się w katalogu _appdata_. Jeśli w Opcjach zaptaszkujemy Rezerwnoje kopirowanje, to w katalogu _appdata\ arhiv_saves zostaną zapisane rezerwowe kopie quicsave.
Grafika
Mod jest bardzo pamięciożerny. Wkomponowano 7 poziomów pogodowych cykli i tekstury 2K nowych modeli. Dlatego należy realnie ocenić możliwości swojego komputera.
Bugi, niedoróbki, minusy.
Słabe komputery.
Gra na statyce nie jest w modzie przewidziana. Jednak na prośbę jednego z testerów, zostało pozostawione z pewnymi zmianami.
Będzie działać po zainstalowaniu fixa ( przypisek tłumacza).
Jak wstawiający moda uzna za stosowne, zgoda na wstawienie do #1. Sądzę, że się to przyda.
DODANO
Mod uruchomiony bezproblemowo. Instalator po polsku, więc z wyborami instalacyjnymi kłopotu nie będzie. Jak na razie gra bez problemów, choć mod wybrał najwyższe ustawienia.
Oto wygląd menu po uruchomieniu moda i przejściu do Opcji.
Z takim wyposażeniem, w egipskich ciemnościach pojawiamy
się w modzie. Trochę dreptania aby znaleźć klucz i wyjście. A to już drugi rozmówca i zarazem informator o sytuacji.
Na perymetr.
W nocy, najlepiej około 24:00 - 24:15, po zaliczeniu dać info przez skaner, spotkanie z duchem, potem wężykiem do tunelu i mamy lokację zwaną Sortownią.
W schowku w pieczarze kapota Greka i świstek z informacją, więc “walisz na szagę” czyli idziesz prosto z pieczary do wiochy z Sidorem.
p.s. skąd mam broń - kolt i beretta - nóż bohater, kula głupia.
Bez spojlera.
Po wzięciu chałata i świstka z pieczary dostajesz też wirtualną kasę czyli 20 “tauzenów” w rublach, po rozmowie wg. kwestu Sidor cie wpuszcza do swojego melino-szałasu, tu dialog z Gruzinem Wano i z Sidorem, kup mapę Pustych Ziem a dostaniesz opcje na targowanie się, naprawę złomu i inne takie tam duperele.
Bagna i zrobiło się dziwnie (trochę znaczków z bagien i Sortowni), cerkwi bronią popi, Wolność tam gdzie kiedyś czyste niebo, nowe ekipy = Mogilnicy - stacja naprawcza, Wodne Szczury - stacja, Ekipa Uzbeka - chata/przystań koło mostu na Tuzlę, na spalonym chutorze trepy i:
Też już jestem na Sortowni. Nazwa nowa, ale to dobrze znane Obrzeża, lub Dolna Bruzda.
Broni nie mam, bo okazji do zdobycia jakoś nie miałem. A od wojaków na “ścianie płaczu” pożyczyć raczej trudno. Te pierwsze lokacje to z Czystego Nieba, ale lekko pozmieniane. Szczególnie Kordon, gdzie wzdłuż torów stoi ściana naszpikowana mortirami. Na każdej lokacji czeka na nas kład, więc można pojeździć i przyspieszyć przemieszczanie.
Pokonanie Kordonu od chlewni do wioski kotów, to taki mały hardkorek. Ale skoro jestem na Sortowni, to da się przejść. Jutro zobaczę co słychać w dużej wsi.
Panowie Stalkerzy i bandyci! proszę nie strzelać do żelaznego ptaka.
To nie dron - szpieg tylko powietrzne laboratorium.
Bez spojlera.
Bo to było tak!
Polazłem po zaliczeniu spotkania z Uzbekiem - tym razem wariant z kolesiami - do Szamraja i Gałasza (tam gdzie Pilot gnije, w baraku jest ciekawa fotka świadcząca o guście… autora?)
Gałasz dał mi misję na odszukanie jego ekipy która polazła na zwiad.
Ekipa w otoczeniu sporego stada dzików jakieś 500 m od miejsca biwaku w/w kolesi popija już miód w Nawii - przeszukać 2 trupy i po kweście.
Teraz jest pewien myk, należy udać się mniej więcej na środek bagien i po drodze obszukać 3 trupy, wziąć z sobą 3 garłacze od nich - strzelby, i obszukać znaczek - schowek.
Teraz dalej do kolesia na znaczek, dialog i następny kwest zaliczony.
Powrót do Gałasza i Szamraja, następnie po kładce koło Mi-24 na bazę Nieba.
Handlarz nie kopsnie nam radioskanera ale! na tablicy przed knajpą jest ogłoszenie o poszukiwaniach Kopaczy.
Wziąć te ogłoszenie, udać się d-dcy bazy - ci od garlaczy w/w to właśnie ci zaginieni m.in. też od dobrego radioskanera, następnie do w/w handlarza/barmana i pobrać drogą zamiany zły za dobry w/w radioskaner.
p.s. w knajpie jest fajnie, cały czas leci Jabłuszko, kto zna ten wie o co chodzi, jest też schicklegruber - było nie było wnuk tego! rotschilda, taki tam chichot historii i losu - z którego można pobrać noże.
Bez spojlera.
Ważne! kwesty wykonujemy według gradacji, od góry do dołu - kwest na Mogilnika.
Po rozbiciu bandy Mogilnika mamy odszukać jego schowek - pda trupa trepa na anomalii koło bazy samochodowej - potem do wioski z wieżą gdzie jest trep Suchycz, schowek w piwnicy w której siedział potem go zabić i przerywnik z dzieciakiem(schowek w ziemiance koło mostu - kot na żyletce).
Następnie kwest na Wodne szczury i Dedmena - ikony dla popów wia baza Wolności i resztki Wodnych szczurów następnie na Kordon do Dedmena do bunkra Sidora.
Pop Sieroża daje nam za ikony - 2, 3 klucze do portalu Monolitu w Szpitalu.
Teraz Kordon.
Można i tak jak podałeś, ale odczytać informację i wziąć zadanie na zaginionych stalkerów należy od razu jak po raz pierwszy przyszliśmy na bazę. A idziemy, kiedy po znalezieniu schowka w Spalonej wsi, przy próbie nawiązania łączności z Czołgistą ( Tankist ) dostajemy info o jego uszkodzeniu. Tu jest mały myk, o którym nie piszesz. Trzeba naprowadzić kursor na notatkę i kliknąć. Treść powiększy się zielonym napisem, a po drugim kliknięciu na dole ekranu białym i mamy zadanie w PDA.
Pozwala ono na zasięgnięcie informacji za 10 tys. u stalkera stojącego przy barze. I od razu wiemy gdzie ich szukać. Warto przed tą rozmową zrobić zapis i po dowiedzeniu się gdzie poszli, wczytać na nowo. Mamy wiedzę i spowrotem 10 tys. na koncie. Taka jest logika moda. Wtedy po powrocie, od razu dostajemy nowy skaner ( dlaczego skaner, to nie wiem, bo jest to albo radiotelefon, albo szerokopasmowa radiostacja ). I jeśli idąc do zaginionych porozmawialiśmy z Gałaszem i Szamrajem, możemy z niej skorzystać.
Na Sortowni są dodane mostki, pozwalające na przejazd kładem z jednej wioski do drugiej, bez objeżdżania całej lokacji naokoło.
A tu widoki z Bagien.
Tak dostajemy się do bazy Wolności na Bagnach.
Do drona nie strzelamy. Mamy o tym informacje rozwieszone po lokacji ( patrz screen z info o zaginionych).
Jak na razie, nie jest źle z trudnością moda. Zobaczymy jak będzie dalej, ale jak na poprzednie mody Zaurusa, można grać bez problemu. Mimo tego, że broń strzelecką pozyskujemy dopiero na bagnach.
Będzie tego więcej, w miarę wykonywania zadań.
Przy tłumaczeniu moda wystąpi problem z plikami głosowymi. Są konieczne do przetłumaczenia, a niektóre mają zniekształcone głosy. I będzie ich sporo.