Ale bez paszportów które Grek dostaje dopiero po zwiedzeniu podziemi Agro, do niego nie dotrze. A do podziemi bez infaczerwonej nie wejdzie i w nich zadań nie zrobi. Taka informacja dla tych, co dopiero przygodę z modem zaczną. Ten przyrząd działa tylko po włożeniu do pistoletowego slotu, co w działaniach podziemnych pozostawia nas tylko z jedną bronią.
I pytanie. Jak sądzicie, z jakiego poprzedniego moda zaurusa należałoby przypomnieć sobie gameplayami jego treść, aby łatwiej przyswajać niektóre dialogi z tego moda. Bo spotykani NPCe są tak z Upadłej Gwiazdy, jak i z Powrotu Szramy. A na pewno będzie to bardzo przydatne dla tych, co w poprzedniki nie grali.
Było pytanie skąd brać łowuszki. Ma je mieć w sprzedaży Gruwer na bazie CzN, ale nie ma. Że ma mieć, mówi nam Katczer, jak go spotykamy przy cerkwi i jest rozmowny. Poszedłem do Gruwera, ale ani nie sprzedaje, ani nie daje za zadania za stalkerzenie. Za arty daje noże do rzucania i kasę.
Wiec tak, polazłem via cerkiew na bazę Wolności, tam kolejny kwit z tablicy na upadły dron, załatwiłem Grubera - handlarz i polazłem po drona.
Waży 180 kg i trzeba odszukać miejsce na bambetle zbędne oraz na pasie powiesić arty dodające udźwig.
Po drodze znalazłem sposób na pijawki - wlazłem do wody i je wybiłem! te bladzie nie pływają, boja się wody!
Nie wiem gdzie oddać te urządzenie więc skitrałem je w schowku tam gdzie miałem inne swoje bambetle - wioska nowicjuszy i polazłem na Dolinę wykonać misje na zakłócenia.
Po drodze do bazy/miejsca zakłóceń info od Gieni hakera, następnie zabiłem wszystkich najmusów, wziąłem fleszkę z sejfu - jak zabijasz najmusa śpiącego koło sejfu to patrz w PDA, tam są dwa kody: 2419 - sejf oraz 6740 - wyłączenie tureli - wieżyczek z gatlingami, gdyż bazy bronią wieżyczki.
Polazłem na Wysypisko i misja zaliczona, teraz na składy idę.
Ze Swałki idziesz na Składy do Złotego do wioski pijawek, usuwasz w wiosce i wokół zombi i psy, dialog ze Złotym i dzika jazda bez trzymanki czyli doprowadzasz Złotego do miejsca za mostem w Rudym Lesie czyli po drodze masz - pijawki, psy, zombie gdyż pojawiają się zaraz po wzięciu misji na doprowadzenie Złotego do portalu an Limańsk.
Za mostem przy kracie ktoś strzela, potem urządzenie i info, że do uruchomienia jest potrzebne źródło zasilania, idziesz do sztolni po baterię, jest na regałach, po drodze psy i zombie.
Portal się otwiera a ty docierasz za Kacprem (Powinność) do podziemi z laboratorium, tamże m.in. Łuczenko.
o latarce czytałem wcześniej, ale podpowiedzi nigdy za wiele (trudno ją przegapić i w dodatku jest info o niej przed drzwiami do podziemi). Jedną pułapkę na arty znalazłem w podziemiach Agro, ciekawe czy spawnują się losowo czy zawsze są w konkretnych miejscach, znaleźliście ją też tam ?. Sporo ciekawostek w tym modzie, raz te same drzwi otwieramy z normalnego zamka kodowego, innym razem z zamka w podświetlonego latarką.
Po załatwieniu paru kwestów - czyli odpowiedzi w laboratorium w Limańsku w końcu od Pierogowa dostajemy misje na znalezienie trupa klienta z Powinności oraz pobranie aparatury z Drona - na Bagna.
Tutaj mały myk - nie pobierać aparatury przed zadaniem od Pierogowa!!! fabuła się zawiesza.
Kiedy rozmawiamy z Katczerem przy cerkwi, mówi że łowuszki można kupić u Grubera. Byłem u niego po tej rozmowie, ale nie ma ich ani w sprzedaży, ani nie daje w zamian za arty. Tego arta na Kordonie przy śmietniku u mnie nie ma. W środku po kilka Meduz i Kamiennych kwiatków, a jego tu i pomiędzy płotem wioski ani śladu. Możliwe że u mnie zespawnował się w pieczarze Sortirowki, ale go zniszczyłem przez pośpiech. Mam 5 łowuszek, tylko arty się nie trafiają.
I fajna rzecz. Tak widać ciemną nocą przez “przeciwsłoneczne okulary” Greka.
Broni różnej w tym modzie dostatek. Czasem trudno wybrać czym się posługiwać. Albo ją znajdujemy po walce ( szczególnie z GRC, np. Gaussa ), lub dostajemy na wykonanie zadań razem z wystarczającą ilością amunicji.
Ale wykryłem mocną niedoskonałość moda, bo nie sądzę aby to było zamierzone. Jeśli strącimy śmigłowiec, co z km-u nie jest trudne gdy jest w zawisie, to nie wolno nam zginąć, lub z innego powodu wczytać zapisu po strąceniu. Śmigłowiec pojawi się na nowo w tym samym miejscu.
No i te nowe nicki NPCów na których można sobie język połamać. Przykładem niech będzie ponoć polskie imię, polskiego naukowca “Ousipi”. Patrz screen.
Jak na razie, żaden z tłumaczy nie odniósł się do tematu. Chyba jeszcze w niego grać nie zaczęli.
Szkoda że nie pojawia się , bo to on był tłumaczem modów Zaurusa, razem z . A taka jego długa nieobecność może być spowodowana właśnie już tłumaczeniem. Tak już było, że zaskakiwał wstawieniem spolszczenia.
Trochę pograłem na Twoim sejwie i odebrałem to co widziałem bardzo pozytywnie
No nic czekam na dalsze wieści. Nie mam doświadczenia w tłumaczeniach ale gdybym mógł jakoś pomóc
to się pod tym podpisuję.
Kondotier - jak dla mnie “Ousipi” to jakiś taki Osip i nie jest od/z zachodnich Słowian to imię.
Straszna ale wykonalna misja - na sprzęt z Bagien od Pierogowa.
jestem na Bagnach i tu jest niespodzianka, pokazuje trup trupa na mapie - zamglone koło ale! ale to jest 5 pijawek, trup leży przy siatce*(*wszystko na fotkach), potem idę pod siatkę* i klasycznie do wody bo komitet powitalny to niby kundle, snorki i nowa nabojka pijawek, potem trup, dron i do Pierogowa.
Po drodze nowy art - arty z pułapek - łowuszek unieszkodliwia Pierogow po zdaniu misji, kolejna fotka córki Hansa Voigtha (albo element moda albo ktoś ma korbę na punkcie tej kobiety)
Laboratorium w Limańsku nie dało za dużo odpowiedzi, namiar na nagranie z szachtu z Rudego Lasu, lezę w miasto gdyż kto nie miedzi ten w domu siedzi.
Po drodze dialogi z Pop Kommando i Wojenni Stalkerzy - Leo.
Leo nawinął, że z tej strony tureli z budowy na pagorku to sie nie wyłączy, trzeba naokoło, czyli przez wschodnią Prypeć - koło w/w popów jest szacht/tunel do Prypeci, na miejscu Eugeniusz Haker kopsa namiar coby tam komuś pomóc i nie wie gdzie oni są, idę bo co tak sam będę w Pralni siedział.
Z Prypeci do Limańska - gadka szmatka z Pierogowem, następnie przejście i na Szpital.
Tamże spotkanie z Czarnymi Rajderami.
Sprawdzać zwłoki, szeregowcy, kapral najważniejszy kapitan - ma kartę dostępu do sterowni z turelami.
Kopsasz kartę w czytnik, kod 040766 i … i czeka na nas podporucznik, jego też i on ma kartę ale! ale ma też latarkę tylko, że jego latarka - podporucznika nie jest na podczerwień czy tez ultrafiolet ale na czarne światło!
Na prawo od kompa poświecić, na dole leży niebieski pendrive czy jakoś tak.
Podnosisz, wsadzasz w komp, F potem na kompie - deska też F i komunikat, że turele poszły w piec i śmiało do Limańska do Leo.
Aha! w tej sterowni jest 5 walizka! masz ją podkopsać na śmietnisko/Swałka do pakamery Synoptyka.
Na Sortirowce poprowadziłem z Iwancowem inaczej dialog. Tak że od razu poszedłem do Gienki i do Pancera Iwancow mnie nie wysłał.
Efektem było to, że nie było “misji pokojowej”, ale w pojedynkę musiałem powyłączać mortiry tak za strażnicą, jak i te na moście kolejowym i torach. Oj się działo. Jazda drezyną, wymiatanie GRCów ( a propo, to akronim angielskiej nazwy ) na bramie w w strażnicy, walka ze śmigłowcem, zniszczenie polowego punktu sterowania mortirami bronionego przez kupę GRCów i po oczyszczeniu młyna i okolic otwarcie bramy. Rozmowa z Pancerem w tej budce, gdzie siedział Krasnow. Powinność zajmuje Kordon.
Inaczej działo się na ATP. Zamiast stworów, było GRC i otwarta brama. Ale pentagram się pojawił. Dalej już jak w gameplayu. Nie bawiłem się w pojedynki, palnąłem mu w łeb, zabrałem księgę i w nogi na bagna.
A arta do łowuszki dalej nie ma. Za to dużo Kamiennych Kwiatków za każdym podejściem.
Odniosłem walizkę na śmietnisko do pakamery Synoptyka, potem gadka z nim i Dedmenem przy blokpoście na Składy, namiar na Prypeć tam gdzie jest ognista anomalia.
Po drodze w Limańsku wpadam do laboratorium, teleporter nie działa - dialog z Pierogowem, Kacper nawija, że reszta ekipy polazła do centrum, musiałem poczekać aż wieżyczki wykończą (wieżyczki są z firmy Weyland ) pijawki zanim polazłem do Prypeci.
W punkcie info od jednogo z wojennych stalkerów, że reszta ekipa na zwiadzie, w przedszkolu parę dialogów z Zulusem i Striełokiem (reszta też jest na miejscu - 5 twarzy)a potem do pralni i spotkanie z Pop Kommandem.
Pułapek na arty też nie znalazłem u handlarzy, trafiają się w schowkach i dalej nie wiem czy jest to spawn losowy. W fabryce na Sortirowce były w schowku trzy, teraz mam cztery puste, ale na razie nie trafiłem na art do złapania. To zadanie na nie traktuję luźno, trudno będzie zebrać ich trzydzieści.
W podziemiach CZAES jest ekipa Wyrodków, na czele Bagienny Doktor, Dedmen to Striełok w masce , dialog z Doktorem znaczy się z Princepsem (dla nieznających łaciny - Princeps - Primus inter pares - czyli pierwszy wśród równych sobie), potem masa broni do pobrania ze zbrojowni - patrz na tonaż własny, nie ma tam artefaktów na wagę, potem z powrotem na górę, na CZAES 2.
Tu jest myk - włazisz na komin, potem na beczkę i skok w chmurę, przenosi cię do martwego Miasta - trepy pokojowe + zakonnik Witalij i masa postaci z …z przenicowanego świata.
Pytanie. Gdzie w fabryce na Sortirowce jest ten jeszcze jeden schowek, który mamy znaleźć wg. zadania w PDA. Czy jest to uwarunkowane jakimś innym?
Pokazywałeś screena z ikonami. Ja na takie zadanie jeszcze nie natrafiłem. Kto i kiedy je dawał? Wiem, że w zależności od mojej gry, zadania mogą być lub nie, ale wolę wiedzieć.
Jeśli chcecie, a zadanie na zajęcie Kordonu robiliście misją pokojową, mogę wstawić zapis na zajmowanie walką. Kawałek ciekawej gry. A wyposażenie mam do tego się nadające. Będziecie mogli sprawdzić i inne rozwiązanie.