Ostatni stalker

Ale bez paszportów które Grek dostaje dopiero po zwiedzeniu podziemi Agro, do niego nie dotrze. A do podziemi bez infaczerwonej nie wejdzie i w nich zadań nie zrobi. Taka informacja dla tych, co dopiero przygodę z modem zaczną. Ten przyrząd działa tylko po włożeniu do pistoletowego slotu, co w działaniach podziemnych pozostawia nas tylko z jedną bronią.

I pytanie.     Jak sądzicie, z jakiego poprzedniego moda zaurusa należałoby przypomnieć sobie gameplayami jego treść, aby łatwiej przyswajać niektóre dialogi z tego moda. Bo spotykani NPCe są tak z Upadłej Gwiazdy, jak i z Powrotu Szramy. A na pewno będzie to bardzo przydatne dla tych, co w poprzedniki nie grali.

Kondotier - wszystkie, bo postacie są z każdego poprzedniego moda.

Kontynuacja poprzedników wyraźnie rzuca się w oczy/uszy.

Było pytanie skąd brać łowuszki. Ma je mieć w sprzedaży Gruwer na bazie CzN, ale nie ma. Że ma mieć, mówi nam Katczer, jak go spotykamy przy cerkwi i jest rozmowny. Poszedłem do Gruwera, ale ani nie sprzedaje, ani nie daje za zadania za stalkerzenie. Za arty daje noże do rzucania i kasę.

9 minut temu, vidkunsen napisał:

Kondotier - wszystkie, bo postacie są z każdego poprzedniego moda.

Kontynuacja poprzedników wyraźnie rzuca się w oczy/uszy.

Właśnie rano mialem się pytać czy mod fabularnie łączy sie z  poprzednimi 4 częściami bo w kościach czuje, żee tak będzie

czy mamy tylko lekie wspominki w dialogach ze starymi postaciami jako uklon dla znających serie.

Wiec tak, polazłem via cerkiew na bazę Wolności, tam kolejny kwit z tablicy na upadły dron, załatwiłem Grubera - handlarz i polazłem po drona.

Waży 180 kg i trzeba odszukać miejsce na bambetle zbędne oraz na pasie powiesić arty dodające udźwig.

Po drodze znalazłem sposób na pijawki - wlazłem do wody i je wybiłem! te bladzie nie pływają, boja się wody!

Nie wiem gdzie oddać te urządzenie więc skitrałem je w schowku tam gdzie miałem inne swoje bambetle - wioska nowicjuszy i polazłem na Dolinę wykonać misje na zakłócenia.

Po drodze do bazy/miejsca zakłóceń info od Gieni hakera, następnie zabiłem wszystkich najmusów, wziąłem fleszkę z sejfu - jak zabijasz najmusa śpiącego koło sejfu to patrz w PDA, tam są dwa kody: 2419 - sejf oraz 6740 - wyłączenie tureli - wieżyczek z gatlingami, gdyż bazy bronią wieżyczki.   

Polazłem na Wysypisko i misja zaliczona, teraz na składy idę.

p.s. fajny schowek na fabryce na Sortowni.

Spoiler

Jeśli nie podoba się wam ten zabrudzony kolimator do Wiepra, to wklejcie poniższy plik do katalogu wpn w gamedacie moda.

wpn_collimator_linza_1p63.dds (32.1 KB)

Wtedy przez niego widać tak jak na screenie.

Ze Swałki idziesz na Składy do Złotego do wioski pijawek, usuwasz w wiosce i wokół zombi i psy, dialog ze Złotym i dzika jazda bez trzymanki czyli doprowadzasz Złotego do miejsca za mostem w Rudym Lesie czyli po drodze masz - pijawki, psy, zombie gdyż pojawiają się zaraz po wzięciu misji na doprowadzenie Złotego do portalu an Limańsk.

Za mostem przy kracie ktoś strzela, potem urządzenie i info, że do uruchomienia jest potrzebne źródło zasilania, idziesz do sztolni po baterię, jest na regałach, po drodze psy i zombie.

Portal się otwiera a ty docierasz za Kacprem (Powinność) do podziemi z laboratorium, tamże m.in. Łuczenko.

Spoiler

1 polubienie

o latarce czytałem wcześniej, ale podpowiedzi nigdy za wiele (trudno ją przegapić i w dodatku jest info o niej przed drzwiami do podziemi). Jedną pułapkę na arty znalazłem w podziemiach Agro, ciekawe czy spawnują się losowo czy zawsze są w konkretnych miejscach, znaleźliście ją też tam ?. Sporo ciekawostek w tym modzie, raz te same drzwi otwieramy z normalnego zamka kodowego, innym razem z zamka w podświetlonego latarką. 

Po załatwieniu paru kwestów - czyli odpowiedzi w laboratorium w Limańsku w końcu od Pierogowa dostajemy misje na znalezienie trupa klienta z Powinności oraz pobranie aparatury z Drona - na Bagna.

Tutaj mały myk - nie pobierać aparatury przed zadaniem od Pierogowa!!! fabuła się zawiesza.

Kiedy rozmawiamy z Katczerem przy cerkwi, mówi że łowuszki można kupić u Grubera. Byłem u niego po tej rozmowie, ale nie ma ich ani w sprzedaży, ani nie daje w zamian za arty. Tego arta na Kordonie przy śmietniku u mnie nie ma. W środku po kilka Meduz i Kamiennych kwiatków, a jego tu i pomiędzy płotem wioski ani śladu. Możliwe że u mnie zespawnował się w pieczarze Sortirowki, ale go zniszczyłem przez pośpiech. Mam 5 łowuszek, tylko arty się nie trafiają.

I fajna rzecz. Tak widać ciemną nocą przez “przeciwsłoneczne okulary” Greka.

Broni różnej w tym modzie dostatek. Czasem trudno wybrać czym się posługiwać. Albo ją znajdujemy po walce ( szczególnie z GRC, np. Gaussa ), lub dostajemy na wykonanie zadań razem z wystarczającą ilością amunicji.

Ale wykryłem mocną niedoskonałość moda, bo nie sądzę aby to było zamierzone. Jeśli strącimy śmigłowiec, co z km-u nie jest trudne gdy jest w zawisie, to nie wolno nam zginąć, lub z innego powodu wczytać zapisu po strąceniu. Śmigłowiec pojawi się na nowo w tym samym miejscu.

No i te nowe nicki NPCów na których można sobie język połamać. Przykładem niech będzie ponoć polskie imię, polskiego naukowca “Ousipi”. Patrz screen.

A przy okazji pytanie. Znaleźliście go w tej Dolinie Mroku?

Mam takie małe pytanie (chyba, że nie doczytałem).
Czy są jakieś wieści jeśli chodzi o spolszczenie? 

Jak na razie, żaden z tłumaczy nie odniósł się do tematu. Chyba jeszcze w niego grać nie zaczęli.

Szkoda że nie pojawia się , bo to on był tłumaczem modów Zaurusa, razem z . A taka jego długa nieobecność może być spowodowana właśnie już tłumaczeniem. Tak już było, że zaskakiwał wstawieniem spolszczenia.

1 polubienie

Trochę pograłem na Twoim sejwie i odebrałem to co widziałem bardzo pozytywnie
No nic czekam na dalsze wieści. Nie mam doświadczenia w tłumaczeniach ale gdybym mógł jakoś pomóc
to się pod tym podpisuję.  

Kondotier - jak dla mnie “Ousipi” to jakiś taki Osip i nie jest od/z zachodnich Słowian to imię.

Straszna ale wykonalna misja - na sprzęt z Bagien od Pierogowa.

jestem na Bagnach i tu jest niespodzianka, pokazuje trup trupa na mapie - zamglone koło ale! ale to jest 5 pijawek, trup leży przy siatce*(*wszystko na fotkach), potem idę pod siatkę* i klasycznie do wody bo komitet powitalny to niby kundle, snorki i nowa nabojka pijawek, potem trup, dron i do Pierogowa.

Po drodze nowy art - arty z pułapek - łowuszek unieszkodliwia Pierogow po zdaniu misji, kolejna fotka córki Hansa Voigtha   (albo element moda albo ktoś ma korbę na punkcie tej kobiety)

Laboratorium w Limańsku nie dało za dużo odpowiedzi, namiar na nagranie z szachtu z Rudego Lasu, lezę w miasto gdyż kto nie miedzi ten w domu siedzi.

Po drodze dialogi z Pop Kommando i Wojenni Stalkerzy - Leo.

Leo nawinął, że z tej strony tureli z budowy na pagorku to sie nie wyłączy, trzeba naokoło, czyli przez wschodnią Prypeć - koło w/w popów jest szacht/tunel do Prypeci, na miejscu Eugeniusz Haker kopsa namiar coby tam komuś pomóc i nie wie gdzie oni są, idę bo co tak sam będę w Pralni siedział.

Spoiler

[![ss_tomahawk_09-14-18_16-34-09_(pripyat).thumb.jpg.3280cd0963e7444b3dee3d7700b80d57.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-34-09_(pripyat).thumb.jpg.3280cd0963e7444b3dee3d7700b80d57.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-34-09_(pripyat).jpg.23af13ad1745570c712bf80bf63aa81b.jpg)[![ss_tomahawk_09-14-18_16-33-12_(pripyat).thumb.jpg.88b25618aef085a34f49a39dd715b3fa.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-33-12_(pripyat).thumb.jpg.88b25618aef085a34f49a39dd715b3fa.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-33-12_(pripyat).jpg.8b9b48b886ce0d06552dc5e8a66bee2e.jpg)[![ss_tomahawk_09-14-18_16-32-00_(limansk).thumb.jpg.2bde7a609ddc6b793e345660ad89d716.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-32-00_(limansk).thumb.jpg.2bde7a609ddc6b793e345660ad89d716.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-32-00_(limansk).jpg.97b8742242875f53a7ec8c0be1e52720.jpg)[![ss_tomahawk_09-14-18_16-31-53_(limansk).thumb.jpg.b245b3125f3aeddad2a4705dda358f71.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-31-53_(limansk).thumb.jpg.b245b3125f3aeddad2a4705dda358f71.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-31-53_(limansk).jpg.ab3475be8d270051743fc2039807345c.jpg)[![ss_tomahawk_09-14-18_16-31-51_(limansk).thumb.jpg.525318703fe7ffb6432ac2bbec704bbe.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-31-51_(limansk).thumb.jpg.525318703fe7ffb6432ac2bbec704bbe.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-31-51_(limansk).jpg.e51d86d14975727628cf7adafccd685c.jpg)[![ss_tomahawk_09-14-18_16-31-31_(limansk).thumb.jpg.335c739281b76362ab707ec94bb94c6f.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-31-31_(limansk).thumb.jpg.335c739281b76362ab707ec94bb94c6f.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_16-31-31_(limansk).jpg.b4ce36bfbdd99b09560621582d1a97b9.jpg)[![ss_tomahawk_09-14-18_15-19-41_(marsh).thumb.jpg.28d9fd3aacc3aa2318c92da9b8bb9673.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_15-19-41_(marsh).thumb.jpg.28d9fd3aacc3aa2318c92da9b8bb9673.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2018_09/ss_tomahawk_09-14-18_15-19-41_(marsh).jpg.56b545eaf29acb97a52a77b825178681.jpg)

Z Prypeci do Limańska - gadka szmatka z Pierogowem, następnie przejście i na Szpital.

Tamże spotkanie z Czarnymi Rajderami.

Sprawdzać zwłoki, szeregowcy, kapral najważniejszy kapitan - ma kartę dostępu do sterowni z turelami.

Kopsasz kartę w czytnik, kod 040766 i … i czeka na nas podporucznik, jego też i on ma kartę ale! ale ma też latarkę tylko, że jego latarka - podporucznika nie jest na podczerwień czy tez ultrafiolet ale na czarne światło!

Na prawo od kompa poświecić, na dole leży niebieski pendrive czy jakoś tak.

Podnosisz, wsadzasz w komp, F potem na kompie - deska też F i komunikat, że turele poszły w piec i śmiało do Limańska do Leo.

Aha! w tej sterowni jest 5 walizka! masz ją podkopsać na śmietnisko/Swałka do pakamery Synoptyka.

Sterownia na Szpitalu od tureli/wieżyczek:

Na Sortirowce poprowadziłem z Iwancowem inaczej dialog. Tak że od razu poszedłem do Gienki i do Pancera Iwancow mnie nie wysłał.

Efektem było to, że nie było “misji pokojowej”, ale w pojedynkę musiałem powyłączać mortiry tak za strażnicą, jak i te na moście kolejowym i torach. Oj się działo. Jazda drezyną, wymiatanie GRCów ( a propo, to akronim angielskiej nazwy ) na bramie w w strażnicy, walka ze śmigłowcem, zniszczenie polowego punktu sterowania mortirami bronionego przez kupę GRCów i po oczyszczeniu młyna i okolic otwarcie bramy. Rozmowa z Pancerem w tej budce, gdzie siedział Krasnow. Powinność zajmuje Kordon.

Inaczej działo się na ATP. Zamiast stworów, było GRC i otwarta brama. Ale pentagram się pojawił. Dalej już jak w gameplayu. Nie bawiłem się w pojedynki, palnąłem mu w łeb, zabrałem księgę i w nogi na bagna.

A arta do łowuszki dalej nie ma. Za to dużo Kamiennych Kwiatków za każdym podejściem.

Odniosłem walizkę na śmietnisko do pakamery Synoptyka, potem gadka z nim i Dedmenem przy blokpoście na Składy, namiar na Prypeć tam gdzie jest ognista anomalia.

Po drodze w Limańsku wpadam do laboratorium, teleporter nie działa - dialog z Pierogowem, Kacper nawija, że reszta ekipy polazła do centrum, musiałem poczekać aż wieżyczki wykończą (wieżyczki są z firmy Weyland  ) pijawki zanim polazłem do Prypeci. 

W punkcie info od jednogo z wojennych stalkerów, że reszta ekipa na zwiadzie, w przedszkolu parę dialogów z Zulusem i Striełokiem (reszta też jest na miejscu - 5 twarzy)a potem do pralni i spotkanie z Pop Kommandem.

Bez spojlera.

Krótko:

Bez spojlera.

A tak się ukrywał:

Co do fotek w plikach, pewnie jest ich więcej. W Dolinie Mroku natknąłem się na fotkę Angeliny Jolie .

Pułapek na arty też nie znalazłem u handlarzy, trafiają się w schowkach i dalej nie wiem czy jest to spawn losowy. W fabryce na Sortirowce  były w schowku trzy, teraz mam cztery puste, ale na razie nie trafiłem na art do złapania. To zadanie na nie traktuję luźno, trudno będzie zebrać ich trzydzieści. 

W podziemiach CZAES jest ekipa Wyrodków, na czele Bagienny Doktor, Dedmen to Striełok w masce , dialog z  Doktorem znaczy się z Princepsem  (dla nieznających łaciny - Princeps - Primus inter pares - czyli pierwszy wśród równych sobie), potem masa broni do pobrania ze zbrojowni - patrz na tonaż własny, nie ma tam artefaktów na wagę, potem z powrotem na górę, na CZAES 2.

Tu jest myk - włazisz na komin, potem na beczkę i skok w chmurę, przenosi cię do martwego Miasta - trepy pokojowe + zakonnik Witalij i masa postaci z …z przenicowanego świata.

Pytanie. Gdzie w fabryce na Sortirowce jest ten jeszcze jeden schowek, który mamy znaleźć wg. zadania w PDA. Czy jest to uwarunkowane jakimś innym?

Pokazywałeś screena z ikonami. Ja na takie zadanie jeszcze nie natrafiłem. Kto i kiedy je dawał? Wiem, że w zależności od mojej gry, zadania mogą być lub nie, ale wolę wiedzieć.

Jeśli chcecie, a zadanie na zajęcie Kordonu robiliście misją pokojową, mogę wstawić zapis na zajmowanie walką. Kawałek ciekawej gry. A wyposażenie mam do tego się nadające. Będziecie mogli sprawdzić i inne rozwiązanie.