Powrót do Zony

@OldMan
Ło panie, dzięki :slightly_smiling_face: Od razu wrzucę link do #1 postu.

2 polubienia

Fiks, 2 linki:

https://drive.google.com/file/d/1Rce0AimzfMgAZ5bhnsDpj1e4GV-8uGRX/view

https://disk.yandex.ru/d/3RN5e-d0SMR-0w

modzik odpalony, chwile pograłem, podoba mi się, sporo nowości, mam pytanie, o co chodzi z tą wódą że ekran się robi czarno biały?

@cez137 bo picie to jest życie. Musisz chlać co trochę żeby normalnie widzieć :grin:

1 polubienie

Cez137 - w tym modzie (jak w paru innych modach) masz łoić halbę bo to niweluje promieniowanie.

W części 3 i 4 nie ma tego efektu.

W części 2 jest remedium na tę przypadłość, w barze Zbombardowany w środku koło windy kołysze się sztajmes, jak będziesz za każdym razem ochoczo podkopsał mu halbę to potem obdarzy cię artefaktem (po kweście z himerą*) niwelującym nadmierne spożycie soku z “gumi jagód” - wódki.

*Himera - (pisownia prawidłowa przez samo H, ligatura ch zaistniała dopiero na przełomie XIII/XIV w tzw. ne przywieziona przez plemiona mogolskie zwanych potocznie z grecka Tatarami - Tatar od Tartar, dotyczy także łacińskiego zaimka osobowego względnego który pisze się przez samo h a nieuczący się łaciny piszą zazwyczaj z błędem przez ch) - mityczna istota z Peloponezu, rzeka, miasto na Sycylii.

p.s. Cez137 - wskazane posiadanie zapasów, zwłaszcza w 1 części moda wódki, żarcia, napojów, radioprotektorów wszelkiej maści.

Nóż bohater, kula głupia - amunicja ma to do siebie, że kiedyś się kończy.

1 polubienie

@tom3kb @vidkunsen aha, właśnie gdzieś mi coś mignęło przeglądając mody że nasz bohater to alkus i musi łoić wódę ale właśnie nie pamiętałem w którym modzie to wyczytałem

19 minut temu, vidkunsen napisał(a):

Nóż bohater, kula głupia

apropo noża, mam ze 3 noże a jak widać na screenie nie ma ich w ekwipunku, to jakiś babol czy co?

@cez137 Inżynier lubił sobie popić już w modzie Ocalały: Ucieczka z Zony. Chłop ma słabość do alkoholu, ale w jego sytuacji jest to zrozumiałe.

Można uznać za babol. Zawsze, gdy zabierzesz nóż, to i tak nie będzie się wyświetlał w ekwipunku.

Kuzniecow i jego sfera:

Ludzie o który pień tu chodzi? te z foto oczywiście sprawdziłem, nic nie znalazłem, okoliczne drzewa również, w aucie i w namiocie po schowku i nic więciej

aha, gdzie jest klucz na wierzę w cerkwii?

@cez137 A zabrałeś łopatę? Jest w tym obozowisku. Kopać należy tuż obok pnia, w który wbity jest siekiera.

Klucz do kłódki na dachu cerkwi jest w krzyżu, przy mogiłach.

1 polubienie

@Agrael łopatę? Nie było o niej nigdzie mowy, w którym obozowisku? Bo jest kilka

To samo ten klucz, mogliby dać jakieś wskazówki co i jak, skąd kto ma wiedzieć gdzie szukać tych rzeczy? To mnie zawsze irytowało w tych modach, nikt nic nie mówi i weź się domyśl że potrzebna łopata a klucz w krzyżu przy mogile, dzięki

@cez137

Właśnie w tym obozowisku, który pokazałeś na screenie :slightly_smiling_face: Polecam czasami zaglądać do poradnika - Powrót do Zony (tryb „Przygoda”) - poradnik.

@Agrael nawet nie wiedziałem że jest do tego jakiś poradnik

Zgodnie z poradnikiem nie miałem wgl tego ostatniego dialogu zaznaczonego na screenie, po prostu go rozwaliłem bo znowu zaczął uciekać

@cez137 W PdZ wiele zadań można wykonać na kilka sposobów. Zdarza się, że trzeba coś znaleźć lub inaczej poprowadzić rozmowę, żeby ukazały się alternatywne możliwości zakończenia zadania.

W tym przypadku po rozmowie z Nabojem na temat zapalniczki udajemy się do obozowiska. W jednym z namiotów leży PDA, a za skrzynką jest schowek z artefaktem. Jeżeli go weźmiesz, to pojawi się dialog, który wskazałeś na fotce. Swoją drogą jest to bardzo przydatny artefakt.

@Agrael Nie mogę pójść dalej z fabułą, w poradniku jest że mają mnie porwać bandyci, nic takiego się nie dzieje, zlazłem całą mapę, wszedłem do każdej chałupy, wszystkich wybiłem, byłem w obozowisku na rozwidleniu, kompletna cisza, opróżniłem wszystkie schowki bo mam tego arta, wyłowiłem 2 arty z anomalii, znalazłem tego Toza a ci nie chcą mnie porwać, znacznik kieruje do tego pawilonu na foto, nic tam nie ma oprócz schowka, co robię nie tak? bo w poradniku nie ma nic na ten temat

@cez137
A znalazłeś notatki likwidatora?

Pierwsza część jest w chałupie (piwnica) - stoi obok miejsca, w którym zatrzymaliśmy się z naszym oddziałem w wiosce. Druga znajduje się w zamkniętym budynku, ale dostać się do niego można przez zniszczony dach (po rurach). Jak już je przeczytasz, to idziesz do innej chaty (w jej pobliżu jest bodajże przystanek autobusowy).

W razie czego spójrz na filmik:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=0isvHGYkhuU

1 polubienie

@Agrael nie mam pojęcia gdzie jest ten przyjaciel Wilka, w poradniku tylko pisze że nie żyje, wydaje się że w jakiejś rurze miedzy ziemią a dachem oczyszczalni, ale nie da się tam wejść, druga sprawa, znalazłem takie narzędzia ale nie da się ich wziąć, nie wiem do czego to

@cez137

Ciało znajomego Wolfa może być w kilku miejscach. W moim przypadku znajdowało się za garażami, ale skoro tam go nie ma, to:
(13:10).

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=6bM6fugvK-I

Elementami elektronicznymi się nie przejmuj. Są związane z głównym wątkiem na Zatonie, ale tylko w przypadku, gdy nie zaraziliśmy się wirusem.

@Agrael hmm? ciekawe, widać wyraźnie na mapie że znacznik jest w oczyszczalni więc on tam powinien być skoro znacznik tak pokazuje, film jest tak chaotyczny że nic z niego nie rozumiem po drugie jest po rosyjsku, druga sprawa to taka że próbuje otworzyć skrzynkę bandytów w zadaniu dla Arbuzowa (wybiłem ich po prostu) i nie rozumiem jak działa ten szyfr jak pojawia się “?”, co on oznacza?

@cez137 Wiem, ale tylko taki filmik znalazłem (dlatego warto od razu przewinąć do 13 minuty), na którym pokazane jest ciało w innym miejscu niż za garażami w oczyszczalni.

W sumie, to nie wiem, co oznacza “?”. Po prostu jak się pojawił, to zaczynałem od nowa łamać szyfr. Wydaje mi się, że to zaplanowane utrudnienie.