Inżynier nie będzie sam. A nawiasem mówiąc, ta opcja przechodzenia Wspomnień znacznie różni się od pozostałych.
Da się jakoś zmniejszyć ilość albo rozmiar roślinności? Bo ta opcja w ustawieniach coś słabo działa.
No i zawiesił mi się Wróbel.
Uwolniłem go, ale nie chce ze mną rozmawiać. Wczytanie zapisu przed otwarciem drzwi niestety nie pomaga.
W dniu 28.10.2022 o 09:39, mkk7 napisał(a):
W zadaniu na egzoszkielet nie ekscytujemy się za bardzo jego zdobyciem i nie topimy kasy w jego usprawnienia (należy zachować obecnie posiadany pancerz i go nie sprzedawać). Przy pierwszym starciu, egzo zostaje nieodwracalnie uszkodzony i niezdatny do użytku (z automatu przeniesiony do plecaka, zostajemy bez ochrony i możliwości używania artów). Teoretycznie technik informuje o możliwości znalezienia schematu i naprawy, ale mnie się takowego nie udało znaleźć, najlepiej w ramach rekompensaty u niego wymienić na anomalną broń.
Witam.
Co do egzoszkieletu to się uparłem, zdobyłem, popsuł się zaraz po wdepnięciu w pierwszą anomalię ale sprawa nie jest beznadziejna.
Technik w barze potrzebuje do naprawy sterownika UTX550 który można znaleźć w labolatorium A-1 po lewej stronie na regale gdy rozmawiamy z Administratorem. Układ jest w teczce i wygląda jak kość RAM. Po jego wymianie wszystko śmiga aż do końca.
Właśnie skończyłem “Wspomnienia” ale ma pytanie co do urządzenia Raduga które jest nad szybem kopalni.
Gdy zmniejszamy jego moc wszystko ok mutanty z placu przed wejściem odchodzą ale po wybraniu opcji “Wyłącz” mutanty na dole szaleją a nie mamy nic do obrony bo nasz szpej jest w zamknięty w łazience. Dodatkowo jak mi się udało do niej dostać pomimo wyjącej sfory u drzwi to w łazience jest gość chyba Przewodnik który nożem szybko kończy naszą przygodę.
Czy ktoś tą wersję w wyłączeniem Radugi zrobił?
W necie nic nie znalazłem.
Pozdrawiam.
@OldManTo są dwa z chyba trzech miejsc, w których można znaleźć sterownik. Jeżeli nie znajdziemy go w miejscach, które podałeś to można go jeszcze znaleźć w tunelu kolejowym - na jednym z jego końców jest hałda śmieci pozornie niedostępna przez anomalie, ale można na nią wejść z jednej strony i pośród wszystkich tych śmieci można znaleźć mały sejf i w nim też można znaleźć ów sterownik ![]()
Ja osobiście Wspomnienia ukończyłem na dwa sposoby - pomagając Wiktorowi Sekretowi i wybierając na samym początku wariant z radzeniem sobie samemu - w tych wariantach fabuła i tak sprowadza nas pod siedzibę Leśnika czyli szyb kopalni, ale ja w obu przypadkach wybrałem zmniejszenie mocy - wariantu z wyłączeniem nie sprawdzałem, aczkolwiek w pierwszym wariancie w łazience znajdujemy jedynie zwłoki, a w drugim wymienionym przeze mnie znajdujemy naszego sojusznika, z którym powinno dać się porozmawiać, więc jeżeli Ciebie atakuje, a u @Agrael nie da się z nim pogadać to chyba musieliście coś źle wcześniej zrobić ![]()
To ja podczas moich zmagań ze Wspomniami najpierw korzystałem z kombinezonu rebeliantów, gdy grałem po ich stronie, później dla zabawy ulepszyłem egzoszkielet, jak współpracowałem z Wiktorem Sekretem i teraz biegam w takim płaszczyku:
Może nam go podarować bandyta z baru w zamian za wykonanie pewnego zadania, ale warunkiem jest oddanie mu pistoletu, który znajduje się przy szkielecie na moście, gdzie “zadomowiły” się anomalie.
A opłaca się w ogóle wyłączać limiter agresji “Tęcza”? Mutanty rozszarpią Mądralę i nie dostaniemy strzelby Leśnika, choć na tym etapie gry nie jest zbyt użyteczna. No i trzeba oczywiście z nimi walczyć.
Znaczy w tym pierwszym wariancie (gdy pomagamy Wiktorowi), to w łazience są zwłoki Starego i musimy też zabić Pielgrzyma (chyba taką miał ksywkę). Natomiast sojusznikiem, o którym wspomniał @Szczepan9205, jest Wróbel. On się pojawia tylko wtedy, gdy wybierzemy trzeci wariant - samotną grę z olaniem rebeliantów i Wiktora.
Kurde, ale czemu ten nieszczęsny Wróbel się u mnie zawiesił. Opis zadania sprzed jego uwolnienia jest taki:
PDA poległych stalkerów znalazłem, schowek również, a co za tym idzie otworzyłem drzwi… Hm, pozostaje pytanie, gdzie są zwłoki niezwykłych mutantów. Może to ma jakiś związek z tym zadaniem ![]()
@Agrael Właśnie problem polega na tym, że Pielgrzym od razu rzuca się do ataku a ja nie mam nic do obrony.
W sumie chyba tylko nie próbowałem na niego krzyczeć.
W sumie moda mam ukończonego i raczej sobie daruję ten temat.
W dniu 20.08.2023 o 21:26, gawron napisał(a):
Sprawdziłem w plikach - są wszystkie tagi. U Naboja materiały mają ikony i opis, Inżynier śpi aż chrapie… Dla sprawdzenia pobrałem spolszczenie i wszystko jest na swoim miejscu. Cóż tu można doradzić, chyba jedynie poprawną instalację.
@gawron Instalacja była poprawna, problem leżał a posiadanych przeze mnie plikach.
Pobrałem jeszcze raz pliki moda z GD, policzyłem sumy MD5 i były identyczne z tymi, które już miałem. Ciekawa sprawa robi się ze spolszczeniem. Pobrane 4 dni temu ma nazwę “Powrót_do_Zony_Przygoda+Wspomnienia_PL.7z” i 4,7 MB, posiadany przeze mnie plik miał nazwę “Powrót-do-Zony-PL.7z” i tylko 3,6 MB. Wygląda mi na starszą wersję (data to 7.06.2023). Teraz wszystko hula, GG śpi.
Kilka pytań do grających osób:
-
da radę wrócić na pierwszą (startową) lokację? Zostawiłem w sejfie na chutorze trochę rzeczy.
-
czy pakiety z usprawnieniami do pancerzy i broni są do czegoś przydatne? Nabój przy apgrejdach pancerza ich nie wykorzystywał.
-
nadal granaty/TOZ to podstawa, czy też taki AKSU się do czegoś przyda?
23 minuty temu, Kubuś Puchatek napisał(a):
Instalacja była poprawna
Poprawna to także właściwa wersja modyfikacji i właściwa wersja spolszczenia. Jeśli coś jest niekompatybilne, to ma prawo nie działać.
-
Da radę. Z Okolic Czarnobyla tą samą drogą, którą przyszedłeś. Z Zatonu powrót przez poprzednią lokację, a na Jupiterze po wykonaniu określonych zadań, stalker Sokół robi za przewodnika.
-
Pakiety do ulepszeń to teraz tylko przedmiot handlu, pozostałość po poprzednich wersjach moda.
-
To zależy od Twoich preferencji i upodobań. Ja na przykład nie noszę egzoszkieletów i unikam zachodniej broni, taka fanaberia.
Z innej beczki, też macie taki problem z FPS’ami? 1660 TI i 16 GB ramu ddr4, a komputer się krztusi na średnich ![]()
Trzeci wariant zaliczony. Wspomnienia to bardzo ciekawe zakończenie historii Inżyniera, który od czasu katastrofy jego śmigłowca tuła się po Zonie jako były żołnierz. Szkoda tylko, że podczas swojej przygody był wykorzystywany przez wielu ludzi, którzy z jego pomocą pragnęli spełnić własne marzenia, czy też wykonać powierzone im rozkazy.
Ciężko powiedzieć, które zakończenie Wspomnień jest uważane za kanoniczne, ale czuję, że to związane z Wiktorem Sekretem. Przede wszystkim dlatego, że jako jedyny miał dobre intencje, chciał pomóc Inżynierowi, a w pewnym momencie wprost powiedział, że darzy go dużym szacunkiem. Nie będę spoilerował, co i jak, ale Wiktor zachował się uczciwie. Wróbel poniekąd również, ale nie mówił nam wszystkiego od początku.
Jedyne, do czego mógłbym się przyczepić na siłę, to brak ambientu, który na pewno nadałby dodatkowej atmosfery. Praktycznie wszystkie zadania poboczne na plus, tak samo zresztą, jak przeróżne detale typu rozmowy ze stalkerami, możliwość zdobycia unikalnych artefaktów itd.
Dzięki @gawron, że tłumaczysz PdZ i dodatki do niego. Wyjątkowy mod.
Jeżeli chodzi o mój problem z Wróblem, no to po prostu wczytałem zapis, gdy byłem na Polesiu i od nowa odwiedziłem Czerwony las. Po prostu się “odwiesił” ![]()
@MaklerR W sumie nie. U mnie płynnie chodził mod.
3 godziny temu, Agrael napisał(a):
Jeżeli chodzi o mój problem z Wróblem, no to po prostu wczytałem zapis, gdy byłem na Polesiu i od nowa odwiedziłem Czerwony las.
Miałem Ci to zasugerować, ale pomyślałem, że stalker z twoim doświadczeniem na pewno sobie poradzi🙂
Myślę, że ostatnią odsłoną PdZ też nie powinieneś być zawiedziony. Choć muszę przyznać, że miałem obawy co do Powrotu do Zony bez Inżyniera, ale na koniec historii wszystko ładnie się zamyka… o ile parę spraw załatwimy, jak trzeba. A tak nawiasem mówiąc, jestem pod wrażeniem talentu i inwencji twórczej autora.
Z tym doświadczeniem różnie bywa @gawronie, bo czasami robię błędy niczym nowicjusz, albo wdepnę w pierwszą lepszą karuzelę ![]()
No, jakoś ciężko sobie wyobrazić PdZ bez Inżyniera, ale może nowy protagonista będzie miłą odmianą. Ciekawe, czy Jek@n dalej będzie pracował nad nowymi dodatkami do PdZ. Mam nadzieję, że tak.
29 minut temu, Agrael napisał(a):
czasami robię błędy niczym nowicjusz, albo wdepnę w pierwszą lepszą karuzelę
To mamy tak samo🙂
Proszę o pomoc i podpowiedź.
Dotarłem do Szewczenki, jestem po rozmowie z Arbuzowem, jest OK. Ale, została mi ostatnia flaszka, a nikt na Szewczence nie ma wódki na handel. Gdzie można kupić/znaleźć gorzałę?
W ostateczności mógłbym nawet spawnować ze 2 butelki, bo mod jest absolutnie świetny, na razie niczego mi nie brakuje, tylko ta nieszczęsna wóda… ale spawnera nie mam, a komendy w debugowaniu też nie znam.
Może ktoś podpowiedzieć?
@piter1977 Poszukaj schowków.
Kojarzę, że nieopodal Szewczenki powinna być łódka, a w niej gorzała. Kieruj się w stronę dźwigów i sprawdź łódki.
Na Zatonie ciężko o alkohol, ale pocieszę, bo na Jupiterze jest go pod dostatkiem.
Piter1977 - mój osobisty patent na m.in. wódę:
1/ masz kasę
2/ podlazisz do handlarza/stalkera/innego zawodnika z potrzebnym tobie towarem
3/ kupujesz 1 lub więcej w tym przypadku flakonów z wódką
4/zapisujesz grę na twardo
5/ wgrywasz w/w zapis i on ma wóde a ty masz kasę i transakcja od nowa.
6/ powtarzasz w/w zabieg - kupno - zapis - wgranie zapisu po kupnie i masz kratę wódy.
Powodzenia
8 godzin temu, piter1977 napisał(a):
Gdzie można kupić/znaleźć gorzałę?
Wódkę w sprzedaży ma Dok z ekipy Inżyniera (chyba zawsze tylko jedną). Jeśli zastosujesz myk @vidkunsena to możesz kupić od razu kilka flaszek.
Panowie @Agrael, @vidkunsen, @gawron, dzięki wielkie za porady.
Łódkę znajdę. Save/load próbowałem, ale tylko na quicksave - wtedy nie działa. Spróbuję na twardych.
A Dok jest aż w Tartaku, ale nie ma wyboru, będzie moją “Żabką” o 22.59, moim “Orlenem” o północy ![]()
Jadę dalej z fabułą.
Pozdrowionka.
Moje 3 grosze w sprawie wódki. Wielkim lamerstwem będzie zedytowanie pliku odpowiedzialnego za handel z Dokiem i sprawienie, aby na raz miał 10 flaszek?