Powrót Szramy 2

Do niej mi jeszcze daleko. A jak znów natrafię na takie rebornowskie rozwiązanie, to będzie jeszcze dalej. A na wideopodpowiedzi nie chcę patrzeć, aby sobie przyjemności z gry nie popsuć.

Tamte łaty nie dotyczyły dialogów, a spraw technicznych w modzie. I jeśli wyjdą kolejne, to raczej też tego będą dotyczyły. Chyba, że dadzą łatę na opisy broni, aby nie wprowadzały w błąd.

Tak, że jeśli macie zapał, to zaczynajcie tłumaczenie. będzie wiedziała, od których plików zacząć. A jak ją znam, to nie będzie czekała na patchworka, lecz ruszy pełną parą.

Hmm to musiałbym się rozejrzeć za jakimś spawnerem w pierwszej kolejności o ile takowy jest bo jeśli są błędy w opisach broni (jak dobrze pamiętam to chodziło o to, że opisy wprowadzają w błąd mówiąc o celownikach i dodatkach, które można na broń założyć, a w praktyce się nie da bo nie pasują - coś podobnego działo się w zwykłym OGSR) to dzięki spawnerowi mogę to ogarnąć w zasadzie bez zaczynania gry  

Ale zauważyłem też, że łatki ingerują w folder gameplay (głównie w pliki z nazwą character_desc), a tam też jest trochę rzeczy do roboty w razie jakiś zmian - głównie ksywki NPCów by było trzeba od nowa za każdym razem przenosić, ale też zauważyłem, że w pierwszych dwóch łatkach zmieniała się broń, którą npc przy sobie mają, amunicja w ich ekwipunku itd - a te pliki właśnie zawierają takie informacje. więc jeśli autorzy cały czas coś grzebią i poprawiają to i te rzeczy się mogą zmieniać i potem z łatki na łatkę będzie trzeba to poprawiać. Z kolei z dialogami może być tak jak pisałem w temacie Źródła - niby wydaje się, że są takie same porównując je do ich odpowiedników ze spolszczenia do Powrotu Szramy cz.1, ale od rosyjskich oryginałów z PSz 1 mogą różnić się kilkoma słowami, które zmieniają wydźwięk całej wypowiedzi bo postanowiono je zmienić do PSz 2 więc trzeba by się temu przyjrzeć, żeby mieć pewność, że jest tak jak być powinno, a nie liczyć, że kopiuj wklej ze spolszczenia PSz 1 załatwi sprawę choć nie wykluczam, że tak też może być. Dużym plusem jest to, że pomijając pliki dialogów i plik odpowiedzialny za broń to reszta rzeczy raczej pasuje, a to oznacza mniejszą ilość rzeczy do zrobienia no bo ten mod to nie kontynuacja tylko stary mod zapakowany w nowy papierek z kosmetycznymi zmianami względem części 1 tak jak napisałeś wyżej. 

W każdym razie - zobaczymy czy coś się pojawi na dniach i może robota ruszy z kopyta jeśli się nie pojawią kolejne łatki, a pliki dialogowe w zasadzie mogę Yellow przekazać choćby jutro, żeby mogła sobie dłubać przy nich bo ja już niestety z tym nie pomogę.

Wrzuciłem już na dropa.

Po pobraniu mam to: 

Czy tak ma być?

Dalej co? Co robić po kolei, proszę, napisać.

wypakuj cztery archiwa i powinieneś mieć setup.exe i 5 plików bin (dziwnie jeden plik bin już masz wypakowany nr.5). Uruchamiasz setup i instalujesz moda, możesz wybrać lokalizację, u mnie instalator w krzaczkach, ale po kliku instalacjach już wiadomo który przycisk wybrać.

Tak ma to wyglądać (zaznaczone na niebiesko), reszta plików to dodatki i łatki.

Mod pobrany i zainstalowany. Jak na razie większych problemów niema, jest trochę udziwnień z balansem obrażeń, granaty zabijają przez ścianę i z dość dużej odległości, NPC potrafi zabić z połowy lokacji strzałem z pistoletu a my potrzebujemy czasami cały magazynek z kałasza na niego (my w egzo on w kurteczce 😃). Fabularnie dość ciekawie, graficznie przyjemnie i śmiga na słabym kompie. 

Takie dwie ciekawostki.

Na Błotach możemy przemieszczać się BTR jak go znajdziemy.

Na kordonie w pewnym momencie czeka nas przelot śmigłowcem.

3 polubienia

Ja nic nie wypakowywałem, uruchomiłem ten setap który masz i pojawił się instalator, tyle tylko, że robaczywy. Po jego uruchomieniu, trzeba wybrać w nim opcje instalacji na innym dysku niż systemowy. Trochę kłopotu jest z wybieraniem, gdzie wstawić skrót uruchamiania. Można do menu start, lub na pulpit, lub oba. Po zainstalowaniu dodajemy poprawki stosowne do naszego monitora. Możemy zacząć grać bez ulepszeń od Bossa, bo i tak na samym początku są nieprzydatne. Dopiero jak zacznie nas uwierać pojemność plecaka, wytrzymałość GB, jedzenie psujące się w radiacji i parę innych upierdliwości, możemy je dodawać wg. upodobania. To samo ze snem w określonych miejscach, które nie tak łatwo znaleźć. Np. na Wysypisku dostajemy na nie naprowadzenie, ale zdeptałem tamto miejsce i komunikat o znalezieniu się nie pojawił.

Jest możliwość dodania spawnera, z zawartością ograniczoną do potrzeb moda. Jego zastosowanie wymusiło na mnie zabicie przez scenariusz, handlarza sprzedającego kartacze. I korzystam z niego tylko w tym zakresie. A resztę broni i wyposażenia dostarcza sam mod. Więc kiedy mod nie pozbawi nas handlarzy, spawner jest niepotrzebny.

Jeśli ginie nam enpec kwestowy, np. Kostia na bagnach, mamy informację od moda. Dalsza gra jest wtedy bezcelowa. To samo z innymi kwestowcami.

Wygląda na to, że mod ma kilka wątków i zależnie od naszej gry, wykonania lub nie zadań, dostaje się różne zakończenia.

W miejscach snu naprawiamy też broń, o ile mamy zestaw naprawczy. Ale naprawa uzależniona jest od uzyskanej rangi, a tę sprawdzamy w PDA.

Dobrze jest jak znajdziemy granat RG42, odejść gdzieś na bok i po zrobieniu zapisu poćwiczyć jak daleko musimy go rzucić, aby od niego nie zginąć. To samo z granatami do podlufowych. A one są ratunkiem, gdy spotkamy pseudogiganty.

Czy ty jesteś w stanie zrobić spolszczenie tego instalatora?

PORADA ŚMIGŁOWCOWA.

Do śmigłowca mod przenosi sam, niekoniecznie gdy jesteśmy przy nim. Mnie wsadziło do niego gdy jeszcze łupiłem trupy na czartaku. To my nim sterujemy tylko ruchami myszy prawo - lewo. Robić to należy przy otwartej mapie, bo musimy nakierować go na teleport. Tak na Kordonie, jak i później na CEA. Po doleceniu do teleportu przechodzimy do obrazu i teleport na minimapie.

Też miałem trochę problemów z instalatorem, ale zrobiłem wszystko raczej “automatycznie i odruchowo” mając już za sobą kilka instalacji modów, które miały instalatory w robaczkach. 

Ok, ale mi nie chodzi o to, żeby mieć spawner, napakować sobie sprzętu i lecieć z nim w Zonę tylko, żeby stanąć sobie w Wiosce Kotów obok skrzynki i zespawnować każdą broń i dodatek do broni dostępnej w modzie, żeby poprawić opisy broni, a skompletowanie każdej broni ogrywając fabułę zajęło by tyle czasu, że szkoda zachodu + że ja dialogi nadal mam częściowo po rosyjsku i taka gra mija się z celem, a rosyjskiego ni panimaju. 

A odpowiadając na drugie Twoje pytanie - niestety nie bo nie jestem w stanie czegoś takiego zrobić bo, aż tak obeznany w temacie nie jestem, żeby potrafić edytować w jakiś sposób aplikację w formacie .exe odpowiadającą za instalator - gdybym potrafił no to konfigurator do OGSR by był po polsku zamiast mieć skomplikowaną instrukcję   mówił mi kiedyś, że do OGSE konfigurator przetłumaczył na polski bodajże , ale on się chyba już nie pojawia na forum. Także jedyne co mi do głowy przychodzi, żeby jakoś uprościć proces instalacji to znalezienie wideo-instrukcji instalacji na YouTube o ile takowy film powstał i zrobienie zrzutów ekranu każdej po kolei “strony” instalatora, a następnie przetłumaczenie tekstu i dodanie tego na zasadzie poradnika czyli coś takiego :

Spoiler

I pod tym i każdym kolejnym obrazkiem dać przetłumaczony na polski tekst tego co wyżej jest po rosyjsku, tylko te zrzuty co zrobiłem są małe bo film na YT jest w dużej rozdzielczości.

Takie poradniki jak klikać w instalatorze, to już robiliśmy. Ale powinno to być z uruchomionego instalatora moda w robalach, bo inaczej będzie płacz, że nie widać grażdanki. Te Twoje zrzuty pomogą w jego zrobieniu.

Trzeba jeszcze dodać zrzut z wprowadzonymi zmianami wyboru miejsca dla moda, z informacją o przeciwwskazaniu partycji systemowej.

Brak jest też zrzutu, gdzie zezwalamy lub nie, wstawienia startera do menu Start. Aby się móc nie zgodzić, bo jak jest na pulpicie, to tam jest śmieciem.

A oprócz Allena, jeszcze ktoś przetłumaczył instalator.

Jest jeszcze jeden sposób, ale niesie za sobą kupę kombinacji z ustawieniami w WIN. Prze instalowaniem dać w WIN czytanie grażdanki, a po zainstalowaniu wrócić do naszego liternictwa.

Zawsze można zainstalować z instalatora, potem spakować jakimś winrarem i gdzieś wrzucić zwykłą paczkę spakowaną.

Pomysł dobry, tylko mod wypakowany ma ponad 2O GB.  Byłby problem tak z wstawieniem jak i pobieraniem, nawet znów “ściśniętego”.

Ale jak się ktoś tego podejmie, to zrobi świetną przysługę.

uuuuu to ja odpadam niestety. Ostatnio tu 6gb moda wrzucałem co padły linki to mi z 1/4 dnia zeszło, a party były po 1gb. To 20gb to by za dużo czasu zeszło nawet jakbym najpierw podzielił na mniejsze części.

,  Teoretycznie ja mam światłowód 256mb/s więc mógłbym spróbować to spakować WinRarem, podzielić na części i wrzucić, ale jedyny sensowny hosting, który mi do głowy przychodzi to GoogleDrive, a tam limit na zwykłe konto wynosi 15GB i jeśli się nie skompresuje to wszystko, żeby zajmować mniej niż 15GB to zostaje jeszcze MEGA bo tam limitu jest 50GB, ale nie każdemu z MEGA pobiera z dobrą prędkością, a nawet jeśli to przydałoby się wrzucić to gdzieś jeszcze więc automatycznie trzeba by kogoś kto ma na przykład na GD zwiększony limit GB więc nie wiem czy nie prościej będzie po prostu zrobić poradnik instalacji z obrazkami  

To może w parę osób zróbmy. 

Później można nawet na nasz serwer wrzucić, ale czy prościej jest stworzyć zwykły poradnik ?  Mniej roboty. 

1 polubienie

Na razie to przydał by się jakiś spawner  Ktoś coś wie na ten temat? Bo szukałem czegoś, ale wygląda na to, że nie ma żadnego, a bez tego ciężko będzie poprawić broń chyba, że autorzy sami to zrobią.

Ale też jestem tego samego zdania co  Roboty i kombinowania mniej, a wydaje mi się, że jak się do instrukcji instalacji wstawi obrazki i adnotacje do nich co w danym momencie zrobić to każdy sobie poradzi z zainstalowaniem tego moda.

2 polubienia

Jest spawner do moda, pisałem o tym. Jest w paczce ulepszeń od Bossa.

Ale tu masz go samego.

.7z.e796a741b19b495d423f81a5f7f0cd30 (14.8 KB)

Oj  To przegapiłem. Dzięki  bo już myślałem, że będzie się trzeba na łaskę autorów zdać, że poprawią. Nawet pliki w config/weapons już przeglądałem w poszukiwaniu informacji z jakich dodatków korzysta broń, ale niczego nie znalazłem.  

Także jak spawnerem można zespawnować sobie większość rzeczy to raz dwa się powinienem uporać z tym… No chyba, że sama gra będzie oszukiwała pokazując, że dodatki pasują, a pasować nie będą.

W błąd wprowadzają tyko opisy. Np Groza na w opisie PSO 1, a nie ma takiego co pasuje. MP5 ( i odmiany ) mają ACOG w opisie, a nie pasuje. Co pasuje nie sprawdzałem, bo ich nie używam. A stały celownik ma MP5 9x18. Niebieskich zbiorników z paliwem do miotacza mod nie widzi, choć mają opis. Za to pasują takie podłużne zbiorniki, a wałęsające się butle z gazem, są chyba tylko dekoracją. Mało ze spawnera korzystam ( za wyjątkiem kartaczy ) to nić nie podpowiem.

Hmm to wygląda mi tak, jakby tu miała miejsce akcja typu kopiuj/wklej ze strony autorów bo Groza w spolszczonych plikach z PSz 1 ma właśnie podany celownik PSO-1 - niby zintegrowany przy czym samej Grozy są 3 warianty - podstawowy, który niby ma zintegrowany PSO-1, m2 który też ma i m3, który nie ma celownika, z MP5 to samo - też mają ACOG’a w opisach no i te opisy są identyczne w rosyjskim pliku z PSz 2 z tą różnicą, że są w grażdance, ale te techniczne części opisów co występują przed samym opisem/historią broni są 1:1 identyczne, więc jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że ten plik string_table_enc_weapons jest wzięty prosto z PSz 1 tylko może w PSz 2 dorzucili trochę nowego tekstu i tak zostawili zamiast to uporządkować. 

W każdym razie mając spawner powinienem być w stanie to ogarnąć - no chyba, że jest w tym modzie coś takiego jak narzędzie do montażu celowników i bez niego nie da się założyć tych celowników podanych w opisie lub technicy jeśli takowi w modzie są to mają możliwość modyfikacji, która umożliwia montaż (choć wątpię bo w modzie OGSR miała być taka możliwość, ale autorzy jej nie dokończyli i tam broń też miała w opisach podane niby pasujące celowniki, ale przy próbie założenia ich okazywało się, że nie pasują bo gra pokazywała taki komunikat lub w ogóle nie podświetlały się w ekwipunku jako pasujące do broni mimo, że opis mówił, że pasują).

To tylko takie moje luźne gdybanie, aczkolwiek od jakiegoś czasu dużo nowych modów wychodzi nie dokończonych lub dokończonych na siłę i “po łebkach” byle by tylko je wydać - tym bardziej, że prace nad Powrotem Szramy 2 w pewnym momencie “umarły” i mod miał nie wyjść, aż nagle poszło info, że jednak wyjdzie i po miesiącu czy tam po półtorej miesiąca go wypuścili, ale jak widać z błędami - z drugiej strony tak to jest bo ludzie chcą grać, a do testów chętnych zazwyczaj brak plus samych moderów też tak wielu nie ma, a ci co są raczej nie chętnie dzielą się swoją wiedzą i to są tego konsekwencje.

W pierwszym poście jest duża ilość linków do pobrania i pobierający może mieć niepewność które co i jak. Proszę tam dopisać, np., jak pobiera ktoś z Google Drive (są tam wszystkie pliki instalacyjne, razem 6), aby je pojedynczo zasysał, to wtedy ma je wszystkie w postaci setup.bin, a jak zagarnie je razem do pobrania (jak to zrobiłem ja i pobrało mi 4 w postaci WinRar plus instalator, a piąty musiałem dociągnąć osobno, ale już był w postaci setup.bin i nie ruszało instalowanie gry), to potem może nie mieć tych plików w tej postaci, w jakiej powinny być. Może to tylko u mnie, ale napisać musiałem, gdyż takich jak ja, może być więcej. 

Po wtóre, dobrze by było, aby zaznaczyć, które to są konieczne poprawki (poprawki, czyli łatki?). Jeśli to możliwe, to podać taką jakby kolejność, np. - 1). (od tego zaczynamy instalację), 2). (potem to i to dodajemy), 3). (następnie wg uznania dodajemy to i to) i itd.

To tylko moja sugestia, można to inaczej zrobić, ale wg mnie, jest wskazane, aby takie coś się pojawiło, gdyż mod jest jedną z perełek w wachlarzu innych propozycji do ogrywania.

1 polubienie