Tytuł oryginalny: Закон Дегтярева Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004 Autor: proger_Dencheek Data premiery: 08.04.2013 r. Autorzy spolszczenia:@yellow, @metek58, @smox Śr. długość rozgrywki:(ok. 10 godzin)
OPIS:
Spoiler
Prawo Diegtiariowa to modyfikacja fabularna, dzięki której po raz kolejny wcielimy się w protagonistę Zewu Prypeci.
Po tym, jak major Diegtiariow z powodzeniem wykonał zadanie przeprowadzenia śledztwa w Zonie, został nagrodzony przez dowództwo tytułem pułkownika. Jednak z zaproponowanej sztabowej posady zrezygnował i postanowił ponownie udać się do Strefy Wykluczenia jako niezależny obserwator i reprezentant SBU. Po trzech latach pobytu w Zonie nieoczekiwanie nastąpiła silna emisja, w której rezultacie zaczęły przepadać grupy stalkerów.
Zona stała się jeszcze bardziej nieprzewidywalna, a na domiar złego pojawiła się operacyjna informacja o amerykańskich negocjatorach pokoju. SBU zamierza przeprowadzić śledztwo i w tym celu wysyła swojego najlepszego współpracownika - Pułkownika Diegtiariowa. Czy uda mu się rozwikłać kolejną zagadkę Zony?
Pobrane archiwum z modem rozpakowujemy i instalujemy klikając na gamedata.exe do wcześniej stworzonego folderu o dowolnej nazwie i miejscu. Mod posiada dwa foldery - gamedata i bin.
Folder gamedata wstawiamy do głównego katalogu z grą. Z folderu bin moda wyrzucamy - game_run.exe i XR_3DA.exe. Resztę przerzucamy do katalogu bin w grze.
Pobieramy i umieszczamy Kumulatywny Patch nr 3 w głównym folderze z grą.
Pobieramy Spolszczenie. Jego zawartość umieszczamy w głównym folderze z grą.
Pobieramy Patch 0.1/0.2 do spolszczenia. Zawartość umieszczamy w głównym folderze z grą.
Autorzy spolszczenia @yellow, @metek58 i @smox nie wyrażają zgody na upload na inne serwery. W spolszczeniu wykorzystano fragmenty polonizacji różnych modów autorstwa -@trurl3, @Yurek i @kobal
Przy instalacji usuwamy z katalogu bin moda dwa pliki o rozszerzeniu “exe” - są dla Rosyjskiego Stalkera - u nas powodują wylot bez loga. Do katalogów rus i pol (ścieżka: gamedataconfigtext) wklejamy pliki z Polskiej podstawki: http://pliczek.net/index.php?p=41649 . Nie zgadzamy się na zamianę plików. Jeżeli tego nie zrobimy wita nas taki log:
@monolit1500 ma rację, nazwisko w podanym przez Ciebie tytule moda “Prawo Dietayarewa” jest błędnie napisane. Poprawnie tytuł powinien brzmieć - “Prawo Diegtiarowa”. Tak, że kolego @Fr0zeN, jest prośba o sprostowanie tego i nie sugeruj się jakimiś przetłumaczeniami. Jak masz jakieś argumenty, o których nie wiemy, to je przedstaw, bo może chodzi tu o całkiem innego bohatera, a ja się tu produkuję.
Tak, przepraszam za podanie lekko zniekształconego nazwiska GG, brzmi ono tak, jak podał @Yurek. Oparłem się na starszej wersji słownika z dnia 28.02.12 i tam stało jak byk Diegtiarew. Dziś jak kliknąłem na słownik, pojawiła się informacja, że jest nowsza wersja słownika, a w niej już tak sformułowane nazwisko, jak powinno być. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Popieram zdanie @Yurka, na temat form pisania różnych zawiłych nazw, zgodnie ze Słownikiem STALKERA. Korzystanie ze słownika, zapobiega późniejszym niejasnościom i “wielonazewnictwa”. Żeby był porządek, musi być jakiś wzorzec, a takim jest dla tłumaczących Słownik STALKERA. Nie jest to sztywne, można prowadzić negocjacje w sprawie nowych nazw i ustala się wtedy opcjonalnie najlepsze tłumaczenie danego słowa. Przynajmniej mi się to udało.
Jeszcze nie grałem a już mi sie spodobał Losowość spawnu przedmiotów questowych,pojazdy,nowe mutanty,dobrze zrobione AI i inne rzeczy których jeszcze do tej pory nie było (min.dynamiczny teleport i anomalia oddziałująca na umysł przez artefakt - chcialbym to zobaczyć)
Po opisie mod prezentuje się całkiem interesujaco mam tylko prośbę by ktoś wrzucił go na jakąś stronkę z której będzie możliwośc pobrania bo na chwilę obecną wita napis Ничего не найдено
@cichy, czy w tym linku jest coś, co może być szkodliwe dla komputera? Przy końcowej fazie pobierania (a zasuwało super), wyskoczyło - Plik LawDegtyarev.zip wygląda na szkodliwy i zapytanie Zachowaj lub Anuluj. Po kliknięciu Zachowaj, wyskakuje To może zaszkodzić. Nie mów, że nie ostrzegaliśmy.
Dzięki, @cichy. Z tego linku zassało bez problemów, choć w końcowej fazie coś tam Norton pomamrotał przy archiwum, ale całość jest. Być może z powodu istniejącego tam instalatora tak się dzieje, ale ważne, że folder gamedata mam już wypakowany. Ten mod jest już polonizowany, więc nie po to go pobierałem, a w całkiem innym celu. W jakim, to moja słodka tajemnica.
Rzeczywiście, tu trzeba będzie się nagimnastykować, by coś osiągnąć. Całkiem fajna gra, tylko czekać na spolszczenie, a wróble ćwierkały, że to niebawem.
Zainstalowałem moda i trochę pograłem. Na razie zaliczam Kordon.
Ułatwiłem sobie trochę grę, w zakresie zapisów. Mod wymaga zapałek i ogniska, ale można to obejść, stosując sztuczkę scigacza1975.
Polega ona na dodaniu do user.ltx możliwości podobnych jak quick save, ale wg wzoru zapisywania z konsoli, więc nie uszkadzającego zapisu.
Wygląda to tak:
*```
bind_console save save1 kF6bind_console save save2 kF7bind_console save save3 kF8
Dodajemy to zaraz pod liniami szybkich opcji zapisu i ładowania.
Aby przez przypadek nie użyć quick savwa (F5), w opcjach przypiszmy mu jakiś klawisz z sekcji numerycznej, np. "\*".
Zapisy scigacza można nadpisywać, więc po F8 możemy znowu dać F6.
I pytania.
Czy po tym nowym fixie, trzeba grać od nowa?
No i do obeznanych w modach z zapałkami. Zapałki mam w inwentarzu, zapisałem się kilka razy przy palącym ognisku, ale teraz mimo że, pudełko z zapałkami dalej jest w inwentarzu, ognisko się pali ( to samo gdzie zapis zrobiłem wcześniej ), zapisać się nie mogę. Nie mam tej informacji o niemożności zapisania, na ekranie zapisu zapis jest przyjmowany, ale nie ma go w spisie.
Czy to prawidłowo i co trzeba zrobić, aby przywrócić możliwość zapisu.