@malakas
skoro plik nie rozwiązuje problemu, to usuń postać metodą, którą proponowałeś. Jeśli usunięta postać to dowódca oddziału Powinności:
-
dialogi odpowiadające Voroninowi zawarte są w pliku: character_desc_bar.xml [gamedataconfiggameplay], config postaci zaczyna się w 617 linijce (bar_dolg_leader). W linijkach od 649 do 656 znajdziesz wpisy odpowiedzialne za dialogi postaci:
*```
<actor_dialog>bar_dolg_leader_quest_rg6_finish</actor_dialog> <actor_dialog>bar_dolg_leader_prisyaga</actor_dialog> <actor_dialog>tm_dolg_dialog</actor_dialog> <actor_dialog>tm_dolg_reward</actor_dialog–> <actor_dialog>bar_voronin</actor_dialog> <actor_dialog>bar_voronin_svoboda</actor_dialog> <actor_dialog>bar_voronin_map</actor_dialog> </specific_character>**tm\_dolg\_dialog**, **tm\_dolg\_reward** - odpowiadają za zadania cykliczne. Poniżej rozpisałem jak wyglądają dialogi dla Voronina: *``` 1.Wykonałem zadanie, przyniosłem RG-6. --(bar_dolg_leader_quest_rg6_finish)2.Jestem gotowy złożyć przysięgę! --(bar_dolg_leader_prisyaga)3.tm_dolg_dialog - dotyczy skryptu (task_manager.script) odpowiedzialnego za random_task, czyli zadania losowe, ale powtarzalne.4.tm_dolg_reward - j/w, odpowiada za rozliczanie z nagrody.5.Jestem Diegtiarow, uratowałem oddział "Powinności" od chimery. --(bar_voronin).6.Sprawa wygląda tak - dowiedzieliśmy się, że wolnościowcom dostarczono nową broń. Wśród tej broni, są bardzo cenne egzemplarze - Minigun i Grawigun. Jak rozumiesz, z powodu tego, "Wolność" przewyższa nas w uzbrojeniu. Mówiąc prościej, jeżeli ci się uda im ukraść te egzemplarze broni - mapa jest twoja. --(bar_voronin_svoboda)7.Dziękuję, Diegtiarow! Za taką bezcenną pomoc, teraz "Powinność" jest twoim najlepszym przyjacielem. Nasze drzwi będą zawsze dla ciebie otwarte. Prosiłeś o mapę? Trzymaj. I weź jeszcze trochę pieniędzy, godnie na nie zasłużyłeś. --(bar_voronin_map) ```* -
Jeśli przykładowo - usuniesz Voronina, to sekcje odpowiadające dialogom - przypisz np. DOLG PETRENKO, którego znajdziesz w tym samym pliku, linijka 659 (bar_dolg_petrenko), jednak nie dopisuj mu wszystkich, pomiń wpisy odpowiadające za zadania cykliczne, ponieważ trzeba by zmieniać w plikach dodatkowo rozliczającego zadanie. Dopisz zatem
*```
<actor_dialog>bar_dolg_leader_quest_rg6_finish</actor_dialog><actor_dialog>bar_dolg_leader_prisyaga</actor_dialog><actor_dialog>bar_voronin</actor_dialog><actor_dialog>bar_voronin_svoboda</actor_dialog><actor_dialog>bar_voronin_map</actor_dialog>Opierając się o konkretny moment fabuły a mając wykonaną część tych zadań - możesz dodać tylko te dialogi, których jeszcze nie miałeś. -
W ten sposób dialogi przejmie inna postać z baru, ale uważaj - w jednym pliku będziesz miał zdublowane wpisy, czasami gra wyrzuca z tego powodu, dlatego w razie konieczności - będziesz musiał usunąć wpisy z sekcji odpowiedzialnej za config Voronina.
-
Być może powinienem napisać to na poczatku - jednak, jeśli już usuniesz postać, sprawdź - na wszelki wypadek, czy Voronina nie ma na terenie baru, piszę to dlatego, ponieważ znalazłem w pliku character_desc_general.xml, rzecz ciekawą - mianowicie 2 postać Voronina tj. bar_dolg_leader_zombi (wiersz 2784). Być może mamy podwójnie zespawnowanego gen. Powinności?, dlatego musisz sprawdzić - czy po usunięciu błędu - oryginał przebywa w kwaterze, jeśli tak? - nic nie będziesz musiał zmieniać.
-
Wiem że to dla Ciebie jest oczywiste, ale mówię to każdemu - pracuj na kopii pliku.
@bober322
z podanego loga, nie wynika zbyt dużo, przy:
```
FATAL*: Too many lmap-textures
Najczęściej zmienia się ustawienia na statyczne i detale na średnie (już to zmieniłeś), ale komunikat taki - nie powinien powodować wypadów na pulpit. Pamiętam, że zmieniając grafikę na Dolinie Mroku - też miałem ten wpis, ale nie skutkował CTD.
Powiedz mi dokładnie - gdzie respawnują się mutanty, w jakich okolicznościach - spróbuję zmienić respawn w skrypcie, albo całkowicie go usunąć, ale muszę wiedzieć czego, gdzie i kiedy szukać.