bober322 - rozumiem, że opcja rozmawiaj ( ta na klawisz użycia ) Ci się nie wyświetla. Poruszaj kursorem gra dół, tylko powoli to znajdziesz miejsce gdzie załapie. To nie on jest za daleko, a możesz Ty być za blisko i mod go nie załapuje. W tym modzie to zauważyłem, że jak nawet miałem sygnał do działania, a gdy się ciut przybliżyłem to znikał. Dopiero to kiwanie góra dól ponownie łapało.
A jak jest inaczej, to w pliku inwetory dołóż sobie zasięgu. Wtedy krokami go znajdziesz.
metek58 - ale ten sms nie może zawierać informacji, aby po rozkodowaniu lapka Aurena iść do barmana. To naprowadzenie tylko na leczenie i dla tych co nie mają kasy na odtrutkę, ( przy ograniczonej pojemności inwentarza, nie da się jej nazbierać z handlu ) sprzedaż laptopa Sidora, plus nagroda za zombich i psy pozwala ją zebrać. Dotyczy on zaszłości.
A po rozkodowaniu laptopa, to już całkiem inna para kaloszy. Teraz mamy zadania na przyszłość i tu trzeba szukać miejsca na tą niezbędną informację. Np. można przy wydawaniu odtrutki, wsadzić w usta barmana coś takiego " Jak rozkodujesz ten laptop, to zanim wyruszysz w dalsza drogę, przyjdź jeszcze do mnie". Barman wie o laptopie, zna wszystkie plotki, więc będzie to logicznie powiązane z fabułą i łatwe do wykonania.
A przy okazji chcę powiedzieć, że moda skończyłem, końcowe napisy zobaczyłem. Do freepleya nie przystąpiłem, bo nie jestem zainteresowany ganianiem po lokacjach i tłuczeniem zombich. Mam ich powyżej uszu. Wystarczy mi tyle, ile było w modzie. A na jego ocenę jeszcze przyjdzie czas. Muszę ochłonąć.
Np. można przy wydawaniu odtrutki, wsadzić w usta barmana coś takiego " Jak rozkodujesz ten laptop, to zanim wyruszysz w dalsza drogę, przyjdź jeszcze do mnie". Barman wie o laptopie, zna wszystkie plotki, więc będzie to logicznie powiązane z fabułą i łatwe do wykonania.
Ja powiem tak. Żeby zacząć rozmowę o czymkolwiek z Barmanem, musi dotrzeć Stii w pobliże pierwszego posterunku w Barze, od strony Wysypiska. po rozmowie z nim, można iść i zagadać Barmana o odtrutce, ale nie gadać z nim o lapku Aurena i tam innych duperelach, ba on zamknie mordę i ni hu hu więcej nie powie. O rozkodowaniu lapka Sidora, to jest późniejsza pora. Nie ma o co kruszyć kopii, ale jak kto sobie poradzi, to jego osobista sprawa. Co do mnie, to obstaję przy tym, jak pisałem - najpierw o leku, potem o interesach. Logiczne jest, że ratuje GG pierwsze zdrowie, a potem swój budżet.
Co do mnie, to obstaję przy tym, jak pisałem - najpierw o leku, potem o interesach. Logiczne jest, że ratuje GG pierwsze zdrowie, a potem swój budżet.
@metek mi nie chodziło może o miejsce dodania, a o sam dialog który proponuje @kondotier. Samo miejsce jest już do własnej interpretacji. A jeżeli uznacie że sprawa dialogów i laptopa jest błacha to też nic się nie stanie.
Ewentualne wyjaśnienia zawsze będzie można dostać w temacie moda i po sprawie.
smox - ale po przemyśleniu, sadzę że tą treść lepiej dodać nie przy odtrutce, ale w dialogu, gdy kieruje nas do Dieńczyka, jako tego co może złamać kod. Jeszcze bardziej będzie logiczne i trzymać się kupy.
Dałbym screena, ale byłem tam na rus modzie i teraz już tam nie wejdę.
“Oczywiście, że znam, jest taki u nas. Tobie potrzebny jest Denczyk. Oto jego współrzędne. Jak rozkodujesz tego noteepada, to zanim wyruszysz w dalsza drogę, przyjdź jeszcze do mnie”
Wiecie co ja uważam że info o wycieczce do barmana powinien dać technik przy zabieraniu lapka, ale róbcie co chcecie to w sumie wszystko jedno…byle była gdzieś uwaga …wal do Barmana.
//
Z innej beczki…kto złożył ten chory miotacz ognia…da się czy nie ma sensu szukać.
Panowie, może niepotrzebnie się wtrącam, ale mam pomysł - można by kluczową sekcję dialogową wyróżnić innym kolorem - tak aby nie została przeoczona. Przykładowo testując w pliku stable_dialogs_escape.xml wpis dotyczący pierwszego zadania u Wilka, dodałem wskaźnik koloru: %c[255,1,255,255]
*```
%c[255,1,255,255]Hej. Muszę się zobaczyć ze Żwawym. Może wiesz, gdzie go znajdę?
Efekt to niebieski tekst dialogu.
[](http://www.imagebam.com/image/4fad1a264398752)
Nie chcę dokładać wam pracy, ale może warto zastosować taki (lub podobny) zabieg na tekście? Dzięki temu - wpis będzie wyrazisty.
To byłoby ponad nasze siły, bo zapewne trzeba to dodać przy każdym stosownym dialogu, a w rozmowach z kluczowymi postaciami jest tego sporo. Pomysł jest przedni, ale nie na nasze zmęczone oczy i zwieszoną głowę nad szarą, starą i piszącą błędnie klawiaturą. Ehhh… mieć tak ze trzydzieści lat… to może i owszem.
Źle zostałem zrozumiany a w zasadzie - wyraziłem się mało precyzyjnie, nie chodziło mi bowiem o zmianę koloru każdego ze zadań w modzie. Dałem przykład dialogu u Wilka, bowiem w ten sposób najszybciej mogę sprawdzić działanie - w każdym razie, nawiązywałem do postu z poprzedniej strony nr. 148:
Jak rozkodujesz tego noteepada, to zanim wyruszysz w dalsza drogę, przyjdź jeszcze do mnie"
chodziło mi o wyróżnienie tylko tej części zdania, ale teraz - mamy już spolszczenie do pobrania - może kiedyś porada się przyda, gdy jakaś drobna część questu - nie będzie dostatecznie jasna.
Pozdrowienia dla tłumaczy - wykonujecie “kawał dobrej roboty”.
Witam Mam problem przy przechodzeniu z MW do Baru. Mam zadanie iść do podziemi Yantaru. Za każdy razem kiedy zbliżam się do przejścia gra wyrzuca do pulpitu z takim logiem:
*```
FATAL ERROR [error]Expression : vertex || show_restrictions(m_object)[error]Function : CPatrolPathManager::select_point[error]File : E:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrGamepatrol_path_manager.cpp[error]Line : 155[error]Description : any vertex in patrol path [bar_stt912_path] in inaccessible for object [bar_sttt91221774]
Próbowałem spać, przeczekać emisję- niestety nic nie daje. Próbowałem jeszcze raz przejść Radar, niestety też nie pomaga. Jeśli ktoś potrafiłby rozwiązać problem, będę wdzięczny  . Jeśli nie, może save już w Yantarze ? Pozdrawiam
Najpierw kopia zapasowa pliku. Niestety nie wiadomo co się ukrywa pod nazwą [bar_sttt91221774] i jeżeli to coś potrzebnego to może być wtopa.
W miejsce (“ros snajper2”) trzeba wstawić to co jest u Ciebie…czyli tak (“bar_sttt91221774”)
//
Jest jeszcze jedna dziura w fabule…w kryjówce Streloka należy rozmawiać z jednym z wojskowych których GG ma odszukać. Kobzow czy coś podobnego. Sam wojskowy nie ma opcji dialogowych ponieważ należy najpierw porozmawiać z Kłem, a następnie z nim samym. Wówczas pojawi się dialog. Ja rozmawiałem z nim w odwrotnej kolejności,a że nie miał nic do powiedzenia poza standardowym ..Co słychać …opuściłem kryjówkę i dopiero poradnik naprowadził mnie na ten wątek…warto w rozmowie z Strelokiem dodać zdanie kierujące obowiązkowo na Kła.
Oczywiście, że mogę. Fabryka Rostok, hangar, do którego przystawiony jest pociąg. To prawidłowa droga. Czy w ogóle wiesz, co tam robią najemnicy? A co się produkuje na dolnych piętrach, w ogóle nikt nie wie… Ogólnie, bez dobrej broni, radzę tobie tam nie leźć. Mamy u siebie miotacz ognia, co prawda jest połamany, ale Duch może go naprawić. Reflektujesz? I jeszcze jedno, idź pogadać z Kłem.
Chciałbym sprostować jedną rzecz. Nie należy dodawać dialogów u Barmana. Należy za to porozmawiać z technikiem po zabraniu lapka i odczytaniu wiadomości.
Lapek znika, a u technika pojawia się pytanie…Nie wiesz może gdzie szukać Łomowa ?. Ten odpowiada…że trzeba gadać z Barmanem. Więc tutaj wszystko jest OK.
//
Początkowo zabrałem laptop i od razu poszedłem do baru. Tam czekał już dialog na Łomowa. To wszystko było przyczyną tego zamieszania. Poprawną kolejność i dialog odkryłem przypadkiem po powrocie z Agropromu. Co ciekawe tkwi tam i jest aktywny nawet po znalezieniu schowka najemnika itd.
Tłumacze - Na tym screenie od malakasa, widać, że w zdaniu “Słuchaj, a u ciebie nie programu” itd: brakuje wyrazu “ma”. Tłumaczenie za bardzo zrusyfikowane.
A co do tego dodania dialogu barmanowi. Skoro wywołał on dyskusję, widocznie ten dialog z Dieńczykiem można przeoczyć. Nie pamiętam, czy go zauważyłem, bo brałem zadanie na ten program zabierania pieniędzy, a już tradycyjnie idę do barmana przed każdym wyjściem z barowej części lokacji. Nie zaszkodzi go zostawić, bo w niczym nie przeszkadza, koreluje z wypowiedzią Dieńczyka, a będzie większa pewność na jego przeprowadzenie, a przez to uniknięcie pytań, co robić bo … .